Cara berkongsi Apple Vision Pro dengan pengguna tetamu

7

 • visionOS mempunyai ciri yang membolehkan anda berkongsi Apple Vision Pro anda dengan pengguna tetamu sambil melindungi data anda daripada akses tanpa kebenaran.
 • Untuk mendayakan mod Pengguna Tetamu pada Apple Vision Pro anda, buka Pusat Kawalan > Pilih Pengguna Tetamu > Ketik Mula.
 • Sebaik sahaja pengguna tetamu selesai menggunakan set kepala, Ia akan kembali secara automatik ke tetapan tangan dan mata anda pada kali seterusnya anda memakainya.

Apple Vision Pro sememangnya mengujakan! Oleh itu, jika anda memilikinya, anda mungkin mahu rakan dan keluarga anda mengalaminya. Walau bagaimanapun, berkongsi set kepala mungkin mendedahkan maklumat peribadi anda. Selain itu, anda mungkin perlu melaraskan tetapan mata dan gerak isyarat untuk pengguna tersebut.

Nasib baik, visionOS menawarkan cara untuk berkongsi Apple Vision Pro anda dengan orang lain tanpa menukar tetapan atau mempertaruhkan privasi. Jika anda ingin belajar, berikut ialah panduan terperinci tentang cara anda boleh berkongsi Apple Vision Pro dengan Pengguna Tetamu.

Apakah Pengguna Tetamu dalam Apple Vision Pro?

Mod Pengguna Tetamu ialah ciri dalam visionOS yang membenarkan orang lain menggunakan Apple Vision Pro anda dan menikmati cirinya tanpa menjejaskan privasi anda.

Selain itu, anda boleh memilih aplikasi dan data yang boleh diakses oleh pengguna tetamu dalam set kepala sambil menyekat akses kepada maklumat peribadi seperti butiran Apple Pay, FaceTime Persona, kata laluan dan data kesihatan anda.

Sumber: Sokongan Apple

Perkara yang perlu diketahui sebelum berkongsi Apple Vision Pro anda

Walaupun langkah untuk memulakan sesi Pengguna Tetamu agak mudah, anda mungkin menghadapi masalah jika anda tidak berhati-hati. Berikut ialah beberapa perkara yang perlu anda ingat sebelum berkongsi Apple Vision Pro anda dengan pengguna tetamu.

 • Light Seal dilekatkan secara magnetik pada Apple Vision Pro. Oleh itu, anda mesti mengendalikan set kepala dari bingkainya untuk mengelakkan terjatuh secara tidak sengaja.
 • Anda harus mengelak daripada menyentuh panel kaca melengkung di hadapan Apple Vision Pro. Ia dikenali untuk menangkap cap jari dan comot dengan mudah.
 • Jika anda menggunakan Sisipan Optik Zeiss dengan Apple Vision Pro anda, anda perlu mengeluarkannya sebelum menyerahkan set kepala kepada pengguna tetamu.
 • Memandangkan pengedap cahaya dan ikat kepala Apple Vision Pro dibuat khas agar sesuai dengan anda, pengguna tetamu mungkin mendapati mereka tidak selesa. Untuk kesesuaian yang lebih baik, pengguna harus cuba bertukar antara jalur Solo Knit dan Dual Loop.
 • Anda mesti mengelak daripada menekan butang atas atau Digital Crown semasa menyerahkan Apple Vision Pro. Jika tidak, sesi pengguna tetamu boleh dibatalkan.
 • Sebaik sahaja anda memulakan sesi Pengguna Tetamu dalam Apple Vision Pro, anda hanya mempunyai lima minit untuk mengeluarkan set kepala dan menyerahkannya kepada pengguna tetamu. Sekiranya anda melebihi had masa ini, sesi akan tamat secara automatik.

Cara berkongsi Apple Vision Pro dengan Pengguna Tetamu

 1. Cari dan pilih butang Pusat Kawalan dalam Apple Vision Pro.
  Butang Pusat Kawalan kelihatan seperti anak panah kecil terapung di bahagian atas.

  pilih butang pusat kawalan

 2. Daripada menu yang muncul, cari dan pilih Pusat Kawalan.
  Anda boleh mengetuk jari anda bersama-sama untuk isyarat cubitan untuk membuka menu atau memilih pilihan.

  buka pusat kawalan

 3. Sekarang, cari dan pilih pilihan Pengguna Tetamu dalam Pusat Kawalan.

  ketik dan pilih butang pengguna tetamu

 4. Apabila tetingkap Pengguna Tetamu muncul, pilih Apl Dibenarkan.
  Pilihan ini membolehkan anda mengawal apl dan data yang boleh diakses oleh tetamu.

  ketik dan pilih apl yang dibenarkan

 5. Pilih Buka Apl Sahaja → Kemudian, ketik ikon Kembali.

  pilih mana-mana pilihan dan kemudian kembali

 6. Hidupkan atau matikan View Mirroring mengikut keperluan anda → Ketik Mula.
  View Mirroring membolehkan anda mencerminkan Vision Pro kepada peranti yang serasi.

  ketik dan pilih mula

 7. Apabila digesa, tanggalkan set kepala dan serahkan kepada Pengguna Tetamu.
  Anda hanya mendapat lima minit untuk menyelesaikan proses tersebut. Jadi cuba cepat.

  serahkan vision pro kepada pengguna tetamu

 8. Kini, pengguna boleh menekan Digital Crown untuk menetapkan mata dan tangan.

  tekan mahkota digital untuk mula menyediakan

Cara menamatkan sesi Pengguna Tetamu dalam Apple Vision Pro

Sebaik sahaja pengguna selesai menggunakan Apple Vision Pro anda, sangat mudah untuk menamatkan sesi Pengguna Tetamu. Pengguna hanya perlu mengeluarkan set kepala dan menyerahkannya kepada anda.

Kali seterusnya anda memakai Apple Vision Pro, ia akan kembali secara automatik ke tetapan tangan dan mata anda selepas mengesahkan identiti anda melalui OpticID.

Sebagai alternatif, jika pengguna ingin menamatkan sesi Pengguna Tetamu secara manual, mereka boleh memanggil Pusat Kawalan → Pilih Pengguna Tetamu → Kemudian, ketik Tamat Sesi.

Apakah apl dan data yang boleh diakses oleh pengguna tetamu?

Bergantung pada pilihan Apl Dibenarkan yang telah anda pilih, pengguna tetamu dalam Apple Vision Pro boleh mengakses semua apl dan data atau hanya apl yang telah dibuka. Walau bagaimanapun, walaupun anda membenarkan pengguna tetamu mengakses semua apl dan data secara bebas, mereka tidak akan dapat menukar pilihan Apple ID, Persona dan Apple Pay/dompet anda.

Bolehkah pengguna tetamu mengakses ciri Kebolehcapaian?

ya. Pengguna tetamu dalam Apple Vison Pro boleh mengakses semua ciri Kebolehcapaian semasa sesi Pengguna Tetamu. Pengguna hanya perlu membuka Pusat Kawalan dan pilih butang Kebolehcapaian yang terletak di sebelah butang Pengguna Tetamu untuk mengakses ciri ini.

Mengakhiri…

Itu dia, kawan-kawan! Dengan langkah-langkah yang digariskan dalam panduan ini, anda akan dapat dengan mudah mendayakan mod Pengguna Tetamu pada Apple Vision Pro anda, membenarkan orang lain menggunakan peranti anda.

Terima kasih kepada ciri ini, anda boleh membiarkan rakan dan keluarga anda mengalami keajaiban Apple Vision Pro sambil melindungi data peribadi dan kata laluan anda.

Baca juga:

 • Sarung perjalanan Apple Vision Pro terbaik
 • Aksesori Apple Vision Pro terbaik
 • Cara merakam video spatial pada iPhone 15 Pro

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.