Cara Berkongsi Reka Bentuk dengan Pasukan Anda di Canva

45

Apabila bekerja di Canva, anda boleh membuat pasukan ahli untuk mengusahakan projek berkaitan untuk meningkatkan kerjasama dan meningkatkan penyiapan projek. Anda boleh berkongsi reka bentuk anda dengan ahli pasukan anda dan biarkan mereka berkongsi input mereka mengenai kemajuan yang telah anda capai.

Cara Berkongsi Reka Bentuk dengan Pasukan Anda dalam Canva

Berkongsi reka bentuk di Canva tidak rumit kerana ia hanya mengambil masa beberapa minit. Artikel ini akan menawarkan langkah untuk berkongsi dengan pasukan anda dan mewujudkan persekitaran kolaboratif yang menghasilkan hasil.

Berkongsi Reka Bentuk Canva dengan Pasukan sebagai Templat

Berkongsi reka bentuk Canva anda sebagai templat dengan semua ahli pasukan anda adalah berfaedah kerana semua orang mendapat versi yang sama. Walau bagaimanapun, semua perubahan individu yang mereka buat pada templat disimpan secara setempat dan tidak menjejaskan reka bentuk asal akaun. Berikut ialah cara berkongsi reka bentuk sebagai templat dalam Canva.

 1. Buka reka bentuk anda dalam Canva.
 2. Semak semula reka bentuk anda untuk menilai sama ada ia memenuhi keperluan anda.
 3. Klik butang “Kongsi” yang terletak pada bar menu utama di atas editor.
 4. Tentukan cara anda ingin berkongsi reka bentuk dengan pasukan anda (lihat pautan sahaja, kongsi pautan untuk menonton dan pautan templat).
 5. Klik pada “Pautan Templat.”

Terdapat tiga pilihan berbeza tentang cara anda boleh berkongsi reka bentuk Canva anda. Terdapat pautan lihat sahaja, pautan templat dan pautan kongsi untuk ditonton. Mari lihat mereka!

 • Pautan Lihat sahaja: Penerima hanya akan melihat pratonton tayangan slaid reka bentuk. Ini hanya terpakai apabila anda ingin mempamerkan bahagian prototaip projek reka bentuk anda dalam Canva.

 • Kongsi Pautan untuk Menonton: Ia membenarkan penerima melihat projek anda sebagai filem dan mereka tidak boleh membuat sebarang suntingan padanya.

 • Pautan Templat: Pilihan ini membolehkan ahli pasukan anda mengedit halaman templat berdasarkan perkara yang sesuai dengannya tanpa mengubah reka bentuk pada bahagian anda.

Ahli pasukan akan dimaklumkan bahawa anda berkongsi reka bentuk sebagai templat. Mereka hanya akan mengklik “Gunakan Templat” untuk membuka templat dan membuat perubahan pilihan mereka.

Berkongsi Reka Bentuk Canva untuk Bekerjasama

Terdapat keadaan di mana anda ingin bekerjasama dengan ahli pasukan lain semasa mengerjakan projek tertentu. Apabila anda memilih untuk bekerjasama dengan ahli pasukan lain, semua perubahan yang dilakukan oleh setiap ahli pasukan dilihat dalam masa nyata.

Terdapat pelbagai teknik perkongsian yang boleh anda gunakan untuk menyelesaikannya. Mereka termasuk:

Berkongsi melalui Pautan

Berkongsi reka bentuk Canva anda dengan pasukan melalui pautan ialah kaedah terbaik untuk berkongsi projek melalui mesej langsung atau teks. Kaedah ini membolehkan anda berkongsi projek menggunakan butang Salin Pautan daripada menu utama.

Untuk berkongsi reka bentuk Canva melalui pautan;

 1. Buka reka bentuk yang anda ingin kongsikan di Canva.
 2. Daripada bar menu yang terletak di atas editor, klik “Kongsi.”
 3. Pilih ahli pasukan yang anda ingin berkongsi reka bentuk.
 4. Pilih kebenaran yang ingin anda berikan kepada ahli pasukan anda, seperti ulasan, edit, kongsi atau lihat.
 5. Klik pada “Salin Pautan.”

Terdapat beberapa parameter yang boleh anda gunakan untuk berkongsi pautan:

 • Hanya Anda Boleh Akses: Pilihan ini hanya membenarkan anda mengakses projek.

 • Sesiapa yang Dengan Pautan: Pilihan ini berfungsi apabila anda ingin menghantar pautan kepada sesiapa sahaja yang perlu mengakses projek. Ia juga boleh digunakan untuk mempamerkan projek Canva anda kepada orang ramai di media sosial atau mana-mana platform lain. Selain itu, anda boleh menggunakannya apabila anda ingin menghantar projek kepada seseorang di luar pasukan anda untuk mengeditnya.

 • Hanya Pasukan “Nama Anda”: Ini mengehadkan akses kepada hanya orang yang berada dalam pasukan anda. Ini bermakna apabila pautan itu dikongsi dengan seseorang di luar pasukan anda, mereka tidak boleh mengakses projek melainkan akses diberikan.

Apabila anda ingin berkongsi pautan dengan ahli pasukan anda, pastikan anda mengemas kini akses sebelum menyalin pautan.

Perkongsian melalui E-mel

Anda boleh berkongsi reka bentuk Canva anda dengan ahli pasukan anda melalui e-mel. Lihat langkah di bawah untuk berkongsi reka bentuk Canva anda melalui e-mel.

 1. Buka reka bentuk yang ingin anda kongsi di Canva.
 2. Klik “Kongsi” dari bar menu.
 3. Masukkan alamat e-mel ahli pasukan yang anda ingin berkongsi reka bentuk dengannya.
 4. Pilih kebenaran (edit, ulasan atau lihat) daripada menu lungsur berdasarkan keperluan anda.
 5. Klik butang “Hantar”.

Kongsi Folder

Walaupun pilihan ini berbeza daripada yang lain, ia lebih dipercayai untuk tujuan produktiviti. Anda boleh memutuskan untuk berkongsi reka bentuk anda dengan pasukan dalam format folder untuk memastikan setiap elemen yang diperlukan oleh setiap ahli pasukan berada di satu tempat.

Untuk membuat ini,

 1. Buka reka bentuk Canva anda.
 2. Klik pada “Projek” pada halaman utama.
 3. Pilih butang “Folder” untuk membuka tetingkap baharu.
 4. Tuding kursor pada folder yang ingin anda kongsi dan klik “Lagi.”
 5. Ketik pada “Kongsi.”
 6. Klik pada ikon mata yang dihiris yang terletak di sebelah nama pasukan
 7. Pada menu lungsur, pilih kebenaran yang ingin anda berikan kepada ahli pasukan anda
 8. Masukkan nama ahli pasukan anda kemudian klik “Kongsi folder”.

Untuk membuat folder baharu,

 1. Pada halaman utama Canva, klik pada “Projek.”
 2. Klik “Folder” dan kemudian “Tambah Baharu.”
 3. Namakan semula folder pada menu gesaan yang disediakan.

Harap maklum bahawa perkongsian reka bentuk Canva anda dalam folder hanya dilakukan dalam kalangan ahli pasukan. Anda tidak boleh berkongsi folder dengan seseorang di luar pasukan anda. Jika anda ingin berkongsi folder dengan seseorang di luar pasukan, mulakan dengan menjemput mereka ke dalam pasukan sebelum berkongsi folder.

Selain itu, anda boleh menambah sekatan tentang cara anda mahu ahli pasukan anda berinteraksi dengan kandungan di dalam folder. Terdapat pilihan berbeza di bawah kategori ini yang boleh anda laksanakan. Mereka termasuk:

 • Edit: Pilihan ini membenarkan ahli pasukan mengedit kandungan dalam folder. Mereka juga boleh menambah elemen baharu pada reka bentuk.

 • Boleh Edit dan Kongsi: Ini memberi ahli pasukan keupayaan untuk mengedit kandungan dalam folder, menambah elemen baharu dan berkongsinya.

 • Tidak Dikongsi: Sekatan ini memastikan anda tidak boleh berkongsi folder dengan orang lain. Hanya anda yang boleh menggunakannya.

 • Boleh Lihat: Seperti namanya, ahli pasukan anda hanya boleh melihat kandungan dalam folder. Mereka tidak boleh memperkenalkan sebarang elemen baru ke dalamnya.

Kongsi Projek Canva Anda dengan Ahli Pasukan Hari Ini

Berkongsi projek dalam Canva dengan ahli pasukan anda agak mudah menggunakan langkah di atas. Dengan syarat anda mempunyai pasukan di Canva, anda boleh bekerjasama dengan mudah semasa mengusahakan projek dan berkongsi idea. Ini boleh memastikan kualiti keseluruhan reka bentuk akhir dan mempunyai input daripada semua ahli utama pasukan reka bentuk.

Pernahkah anda berkongsi reka bentuk Canva dengan pasukan? Prosedur manakah yang anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen.