Cara Berkongsi Telefon atau Tablet Android Anda dengan Berbilang Pengguna

43
Buat Profil Pengguna Kedua Android
© nextpit

Berbilang pengguna atau akaun Android ialah ciri sistem yang menyediakan akses kepada pengguna atau ahli keluarga lain pada tablet atau telefon pintar yang sama. Ini juga membolehkan pengguna mempunyai apl dan tetapan dan kandungan tersuai mereka. Dalam panduan langkah demi langkah ini, nextpit memberitahu anda cara menambah pengguna baharu pada peranti yang disokong.

Serlahkan perubahan terkini

Ketersediaan mod berbilang pengguna bergantung pada jenama telefon atau tablet yang anda miliki dan versi OS Android yang mereka jalankan. Ciri ini kebanyakannya tersedia pada peranti yang berjalan pada stok Android seperti Google Pixel.

Telefon lain yang berjalan pada sistem pengendalian berkulit, seperti Samsung hanya mempunyai ciri yang tersedia pada tablet Galaxynya. OnePlus, Motorola dan Nothing, misalnya, turut menawarkannya di luar kotak.

 • Baca juga: Ini adalah tablet Android terbaik berbanding

Apakah beberapa jenis profil dan kandungan pengguna yang tersedia?

Pada peranti Google seperti Pixel 7 atau Pixel Tablet (ulasan), terdapat juga pelbagai jenis profil yang boleh anda pilih sebelum membuat profil. Setiap satu mempunyai had yang berbeza pada kandungan dan perkhidmatan yang tersedia. Walau bagaimanapun, kebanyakan jenama telefon lain hanya mempunyai pengguna sebagai jenis tunggal dan lalai. Dan dalam kebanyakan kes, anda boleh mempunyai sehingga tiga akaun pengguna di atas akaun utama dan tetamu.

 • tetamu
 • pengguna
 • Akaun
 • Profil terhad
 • anak

Tetamu mempunyai keupayaan paling asas dan terhad dan bertujuan untuk kegunaan singkat. Sementara itu, Pengguna adalah yang paling luas dengan mempunyai ruang untuk disediakan, mulai daripada skrin utama tersuai kepada tetapan di samping keupayaan untuk memasang apl baharu atau mengemas kini apl untuk semua pengguna. Tetapi pemilik atau pentadbir boleh menyahpasang apl baharu ini.

 • Baca juga: Cara menjadikan telefon pintar dan tablet Android anda kalis kanak-kanak

Terdapat juga Akaun yang berkongsi nama pengguna dan kata laluan Google yang sama, jadi anda tidak perlu membuat akaun Google baharu. Tambahan pula, profil Terhad untuk tablet membolehkan anda memilih apl dan kandungan yang ingin dilihat. Akhir sekali, pengguna Kanak-kanak ialah akaun kendiri yang memberi ibu bapa kawalan masa dan apl melalui apl Google Family Link.

Bagaimana untuk menambah pengguna baharu pada telefon atau tablet Android yang sama?

Jika ciri ini tersedia pada peranti Android anda, menambah pengguna atau akaun baharu adalah sangat mudah. Ia boleh dilakukan dari skrin kunci jika anda sudah mendayakannya atau dari tetapan sistem. Walau bagaimanapun, anda perlu menyelesaikan penyediaannya dan menambah akaun Google mereka untuk pengguna lain diberikan akses.

Berikut ialah cara membuat profil pengguna baharu pada telefon atau tablet Android yang sama daripada tetapan:

 1. Pergi ke Tetapan pada peranti anda.
 2. Ketik Sistem dan kemudian pilih Berbilang Pengguna atau cari ‘pengguna’ daripada tetapan.

 3. Togol pada Gunakan berbilang pengguna.
 4. Pilih tambah pengguna dan tentukan jenis profil dan untuk membenarkan panggilan telefon dan SMS.

 5. Masukkan nama untuk pengguna baharu.
 6. Ketik butang Sediakan sekarang untuk meneruskan penyediaan.
 7. Masukkan Akaun Google, buat satu jika pengguna tidak mempunyainya dan selesaikan menyediakannya.

Cara menyediakan berbilang akaun pengguna pada telefon pintar dan tablet Android

Mencipta pengguna baharu dilakukan dengan pergi ke Sistem dalam tetapan di mana anda perlu mendayakan Berbilang pengguna terlebih dahulu. / © nextpit

Bagaimana untuk bertukar antara pentadbir dan pengguna?

Sebaik sahaja anda telah membuat pengguna, anda boleh mengakses dan mengurus ini daripada tetapan yang sama atau melalui pintasan daripada menu lungsur turun. Berikut ialah cara menukar atau menukar pengguna terus dari skrin utama:

 1. Buka kunci telefon atau tablet anda.
 2. Leret ke bawah dari bahagian atas skrin anda.
 3. Ketik ikon pengguna.

 4. Pilih Pengguna yang hendak digunakan.
 5. Masukkan kata laluan atau langkah keselamatan jika perlu.

Dalam papan pemuka yang sama semasa membuat pengguna, anda juga boleh mengawasi pengguna dan profil tetamu berbeza yang telah anda buat. Ini termasuk mendayakan atau melumpuhkan panggilan suara dan SMS serta mengaktifkan ciri biometrik dan memadamkan pengguna dan profil.

Cara menyediakan pengguna baharu pada telefon pintar atau tablet Android yang sama

Pengguna baharu boleh menyediakan cap jari atau ciri biometrik buka kunci muka. / © nextpit

Telefon dan tablet Android manakah yang serasi dengan ciri Berbilang pengguna?

Selain telefon Pixel Google dan Tablet Pixel baharu, OnePlus telah mempunyai ciri ini selama bertahun-tahun sekarang pada telefon bimbit mereka, termasuk OnePlus 11 (ulasan) yang berjalan pada OS Oksigen walaupun merupakan versi penjenamaan semula Oppo Color OS.

Untuk Samsung, ia sudah pun hadir pada tablet Galaxynya. Mereka berjaya mengaktifkannya pada telefon pintar mereka melalui beta One UI 5, tetapi ia tidak berjaya ke versi akhir OS. Oleh itu, berbilang pengguna masih terhad kepada Tab Galaxy.

 • Google Pixel
 • Tablet Samsung Galaxy
 • OnePlus
 • Oppo
 • Vivo
 • Realme
 • Tiada telefon
 • Sony Xperia
 • Asus Zenfone dan ROG
 • Tecno
 • Motorola
 • Nokia

Jenama telefon lain seperti Xiaomi atau Redmi tidak mempunyai ciri yang tersedia pada telefon pintar atau tablet mereka. Walau bagaimanapun, sesetengah pengguna berjaya menghidupkan ciri ini menggunakan mod pembangun pada peranti mereka dan telah menghidupkan pilihan “Pengoptimuman MIUI” untuk melihat tetapan Berbilang pengguna daripada sistem. Kami mencuba ini pada ulasan unit Xiaomi 13 Pro kami, tetapi tidak berjaya mengaktifkan berbilang profil pengguna.

Adakah berbilang pengguna atau profil tersedia pada telefon atau tablet Android anda? Bagaimanakah anda menggunakan ciri tersebut? Kongsi dengan kami cadangan anda dalam komen.


Artikel ini telah dikemas kini pada 19 Julai untuk membetulkan kenyataan tidak tepat yang dibuat sebelum ini tentang Samsung One UI 5 dan MIUI 12 yang menawarkan pilihan berbilang pengguna pada telefon pintar.