Cara Berkongsi Templat dalam Canva

52

Ciri perkongsian templat dalam Canva ialah cara terbaik untuk bekerjasama dengan orang lain dalam reka bentuk artistik anda. Ramai pengguna juga telah menubuhkan perniagaan yang menguntungkan mencipta dan menjual projek mereka sebagai templat Canva.

Cara Berkongsi Templat dalam Canva

Sama ada anda berharap untuk membuat sedikit wang daripada menjual templat anda atau menggunakan templat untuk berkongsi idea di kalangan rakan, berkongsi templat adalah mudah. Artikel ini akan menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Cara Berkongsi Templat Dari Desktop

Anda tidak perlu melakukan sesuatu yang istimewa untuk menjadikan projek anda sebagai templat yang boleh dikongsi. Apa sahaja yang anda buat dalam Canva boleh dikongsi dengan mudah sebagai asas projek untuk orang lain. Sebaik sahaja anda mempunyai reka bentuk yang lengkap dan anda ingin berkongsinya sebagai templat, ikut langkah di bawah:

 1. Dalam tetingkap projek Canva, klik butang “Kongsi” di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 2. Dalam menu lungsur, anda akan melihat pilihan yang telah anda gunakan baru-baru ini. Jika anda melihat butang “Pautan templat”, klik butang itu.
 3. Kotak akan dibuka dengan tajuk “Perkongsian pautan templat.” Salin pautan yang diberikan dan anda boleh berkongsi templat baharu anda dengan sesiapa sahaja.
 4. Salin pautan ini dan tampalkannya di mana-mana sahaja anda mahu berkongsi Templat: dalam e-mel, media sosial, halaman web, dsb.

Cara Berkongsi Templat Daripada Peranti Mudah Alih

Pada peranti mudah alih, anda boleh berkongsi templat dengan dua ketikan dan salin/tampal.

 1. Dalam reka bentuk anda, klik ikon “Kongsi” di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Leret sehingga anda menemui pilihan “Pautan templat”. Ketik ia.
 3. Salin dan tampal pautan di mana anda ingin berkongsi templat anda.

Bagaimana Perkongsian Templat Berfungsi

Apabila anda berkongsi reka bentuk asal dengan pautan templat, salinan dibuat dalam akaun Canva orang lain. Ini bermakna mereka boleh mengedit apa sahaja yang mereka mahu dalam reka bentuk tanpa mengubah asal anda sama sekali.

Ciri ini membolehkan pasukan menghantar reka bentuk berulang-alik dan bekerjasama tanpa memusnahkan kerja asal sesiapa. Ini juga bermakna jika reka bentuk menarik perhatian anda, anda boleh meminta pencipta untuk berkongsi templat tersebut dengan anda untuk permulaan membuat projek yang serupa.

Perniagaan boleh berkongsi reka bentuk mereka dengan pelanggan untuk mendapatkan maklum balas tanpa mempertaruhkan integriti projek asal. Dan pelanggan boleh bertindak balas dengan idea mereka sendiri dalam salinan peribadi mereka yang dibina daripada templat.

Berkongsi Templat Reka Bentuk Dengan Kerjasama

Jika anda ingin orang lain dapat mengakses templat anda dalam masa nyata, anda boleh menjemput mereka ke dalam projek anda sebagai rakan usaha sama. Proses ini berbeza kerana ia berkongsi templat reka bentuk asal yang sebenar.

 1. Buka projek yang anda ingin gunakan sebagai templat.
 2. Klik butang “Kongsi”.
 3. Masukkan alamat e-mel semua orang yang anda ingin jemput untuk menyertai.
 4. Pilih sama ada mereka boleh mengedit reka bentuk atau melihatnya sahaja.
 5. Klik “Hantar.”

Dengan ciri ini, berbilang orang boleh melihat dan membincangkan reka bentuk, atau mengubahnya jika kebenaran membenarkan.

 • Kolaborator boleh meninggalkan maklum balas dan komen tentang reka bentuk.
 • Pilihan “Sejarah” akan menjejaki perubahan untuk mengekalkan idea asal.
 • Persembahkan reka bentuk anda kepada pasukan kolaborator dengan ciri “Hadirkan”.
 • Perbincangan masa nyata mempercepatkan proses reka bentuk.

Cara Berkongsi Templat Secara Umum

Jika anda tidak mahu berkongsi templat anda dengan orang tertentu, sebaliknya anda mahu semua orang mempunyai akses kepadanya, anda boleh mengongsinya sebagai Pautan Awam.

 1. Buka reka bentuk anda.
 2. Ketik atau klik ikon “Kongsi”.
 3. Pilih pilihan “Sesiapa sahaja yang mempunyai pautan” daripada menu.
 4. Klik “Salin pautan.”

Kongsi Templat Dengan Pautan Diperibadikan

Apabila penting untuk mengetahui siapa yang melihat URL anda, gunakan Pautan Unik untuk setiap orang atau platform. Dengan Pautan Unik, panel Canva Insights akan memberikan anda statistik yang memberitahu anda bilangan orang yang melihat pautan itu dan tempoh masa yang mereka habiskan di sana.

 1. Dalam reka bentuk semasa anda, klik ikon “Lagi” dalam bar menu.
 2. Klik “Kongsi pautan untuk menonton”
 3. Pilih “Salin pautan” untuk menyalin dan berkongsi Pautan.

Pilihan ini tidak tersedia dalam versi percuma Canva kerana ia disasarkan kepada tetapan perniagaan dan pendidikan.

Cara Menukar Kebenaran Templat

Jika anda ingin menukar kebenaran pada Templat, anda boleh melakukannya melalui ikon “Kongsi”.

 1. Dalam reka bentuk, klik “Kongsi.”
 2. Pilih “Edit” di sebelah “Orang yang mempunyai akses.”
 3. Pilih akses yang sesuai untuk Templat.

Soalan Lazim

Adakah perkongsian Templat menjejaskan reka bentuk asal saya?

Tidak, jika anda berkongsi reka bentuk dengan pautan Templat, tiada sesiapa yang menggunakannya akan mempunyai akses kepada ciptaan asal anda.

Adakah saya perlu mempunyai Pro Canva untuk berkongsi templat?

Tidak, Canva versi percuma dan Pro mempunyai ciri terbina dalam ini.

Adakah berkongsi reka bentuk sama seperti berkongsi templat?

Tidak, anda boleh berkongsi reka bentuk asal anda daripada Canva dengan mengklik butang kongsi dan memilih “Sesiapa sahaja yang mempunyai pautan.” Anda boleh menyesuaikan sama ada orang boleh mengedit asal anda, melihatnya, dsb. Ini berbeza daripada perkongsian templat.

Mengapa saya melihat pengguna yang tidak dikenali mengulas pada reka bentuk saya?

Jika anda melihat tetamu yang anda tidak kenali mengulas pada reka bentuk anda, anda mungkin membuat pautan awam. Tukar kebenaran reka bentuk anda untuk mengelakkan perkara ini berlaku pada masa hadapan.

Berkongsi Templat Dengan Canva

Apabila anda bekerja keras pada projek Canva dan menghasilkan reka bentuk yang sangat baik, adalah bagus untuk membenarkan orang lain menggunakannya atau membelinya untuk projek mereka sendiri. Sesetengah pengguna telah membina perniagaan sepenuh masa mereka bentuk dan menjual Templat Canva di tapak media sosial. Perkongsian templat juga menjadikan kerjasama pasukan lancar. Dan anda boleh menjimatkan banyak masa untuk projek anda sendiri dengan bermula daripada Templat yang anda suka.

Pernahkah anda berkongsi Templat Canva? Jika ya, adakah ia satu pengalaman yang positif? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.