Cara Berlabuh Dengan Mata di Starfield

15

The Eye ialah stesen angkasa yang mengagumkan (atau stesen bintang seperti yang dipanggil dalam permainan) yang dimiliki oleh organisasi peneroka angkasa legenda, Constellation. Ia menjadikan pemandangan yang mengagumkan apabila anda pertama kali menemuinya. Walau bagaimanapun, pergi ke stesen dan berlabuh dengan The Eye adalah perkara yang berasingan sepenuhnya.

Cara Berlabuh Dengan Mata di Starfield

Oleh kerana sistem permainan tidak menerangkan prosedur dok dengan baik, anda mungkin cuba dok dengan The Eye beberapa kali sebelum akhirnya berjaya. Artikel ini akan membantu anda melakukannya dengan betul dan menjadikan semua pendaratan anda lebih lancar.

Berlabuh Dengan Mata

The Eye terletak dalam sistem Alpha Centauri, berhampiran dengan pangkalan operasi Constellation yang lain di Jemison: the Lodge. Pertemuan pertama anda dengan stesen bintang ini akan menjadi misi cerita utama Into the Unknown. Berlabuh dengan The Eye—atau sebenarnya berlabuh dengan mana-mana kapal—boleh menjadi sukar dan mengelirukan kerana kekurangan gesaan antara muka, menyebabkan ramai pemain merempuh kapal mereka pada beberapa percubaan pertama.

Walau bagaimanapun, dok dengan The Eye adalah prosedur yang mudah, asalkan anda tahu susunan tindakan yang betul. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Untuk menavigasi ke The Eye, buka Starmap dari menu.
 2. Navigasi ke Sistem Alpha Centauri. Mata akan berada di sebelah planet Jemison. Tuding kursor anda di atas stesen dan tekan E (PC) atau A (Xbox) untuk pergi ke sana.
 3. Anda akan pergi ke pinggir Jemison, bergerak ke arah Mata. Terus terbang lurus.
 4. Dayakan mod penyasaran kapal anda dengan menekan E atau A sekali lagi. Ia sepatutnya mengambil stesen.
 5. Anda perlu mendapatkan julat The Eye sebelum berlabuh. Tingkatkan kelajuan penerbangan anda dengan menekan LShift (PC) atau batang kiri ke bawah (Xbox).
 6. Setelah berada dalam jarak 500 meter dari stesen (lihat kaunter jarak dalam reticle sasaran anda), anda akan melihat pilihan untuk berlabuh dengan atau memanggil The Eye. Tekan dan tahan R (PC) atau X (Xbox) untuk dok.
 7. Selepas cutscene yang singkat, anda akan mempunyai pilihan untuk menaiki, membuka dok atau bangun dan berjalan di sekitar kapal anda.

Jika pilihan untuk berlabuh dengan The Eye tidak muncul, anda perlu terlebih dahulu memastikan stesen itu berada pada reticle anda. Jika anda sedang menyasarkan beberapa objek lain, anda boleh berkitar dengan cepat dengan menekan kekunci E pada PC anda atau butang A pada pengawal anda. Jika anda menyimpan The Eye di tengah reticle anda, ia akan disasarkan secara automatik. Matlamat untuk berlian antara muka biru yang akan muncul di tengah-tengah stesen dan menu akan muncul.

Sebaik sahaja anda berlabuh dengan kapal anda, anda boleh menaiki stesen secara terus atau mengaksesnya dengan berjalan ke pintu udara kapal anda.

Melepaskan Dari Mata

Dengan perniagaan anda selesai, anda perlu membuka dok dengan The Eye sebelum anda pergi. Yang penting, anda tidak boleh melakukan perjalanan pantas semasa berlabuh ke mana-mana kapal atau stesen dalam permainan. Anda perlu kembali ke tempat duduk juruterbang sebelum anda boleh membuka dok kapal anda. Sesampai di sana, tekan Bar Ruang pada PC atau butang Y pada pengawal untuk menyahdok.

Mengangkat Kapal dan Stesen

Hailing ialah cara yang baik untuk mengetahui lebih lanjut tentang kapal atau stesen, dan pelopor kepada menaiki kapal yang mesra. Apabila menyasarkan kapal atau dalam jarak 500 meter darinya, anda akan melihat butang Hujan Batu muncul, kadangkala di sebelah butang Dok. Untuk memanggil kapal:

 1. Tuding reticle di atas kapal dan tekan E pada papan kekunci anda atau A pada pengawal anda untuk menyasarkannya.
 2. Setelah berada dalam julat, tekan dan tahan F (PC) atau A (Xbox) untuk memanggil kapal. Satu suara akan memberitahu anda lebih sedikit tentang kapal itu dan sama ada kapal itu mesra, bermusuhan atau ditinggalkan.

Hujan batu yang mudah mungkin sahaja yang anda perlukan untuk mengakses dok di stesen. Sesetengah kapal yang dipuji juga mungkin menawarkan anda keupayaan untuk berdagang dengan mereka. Selepas hujan batu berjaya, kotak dialog akan muncul. Pilih pilihan Mari Berdagang, dan anda akan dibawa ke tetingkap dagangan.

Jika anda bersekutu dengan lanun Armada Crimson, atau mempunyai habuan di atas kepala anda oleh puak kapal yang anda panggil, mereka tidak akan mahu apa-apa kaitan dengan anda. Jika anda menekan perkara itu, anda akan mendapati diri anda terpaksa menaiki kapal secara paksa.

Menaiki Kapal Bermusuhan

Constellation tidak akan membantah anda menaiki kapal mereka, tetapi terdapat banyak puak dan kapal lain yang akan melakukannya. Jika anda cuba menaiki kapal bermusuhan di Starfield, terdapat beberapa perkara yang perlu dilakukan sebelum anda boleh berlabuh dengan selamat:

 • Pastikan anda mempunyai beberapa kemahiran yang dilaburkan dalam pertempuran angkasa lepas. Kemahiran Sistem Kawalan Sasaran adalah penting untuk menaiki kapal musuh dan akan membolehkan anda menyasarkan sistem utama yang berbeza.
 • Musnahkan enjin kapal untuk melumpuhkannya. Kitar melalui sasaran pada reticle anda sehingga anda menemui enjin. Teruskan menembak sehingga kapal terhenti. Berhati-hati, anda masih boleh dipecat.
 • Pastikan tiada kapal lain berada di sekeliling. Jika mereka menyerang kapal anda setelah berlabuh, anda boleh kehilangannya selama-lamanya.

Sebaik sahaja anda telah mengalihkan kapal, anda boleh menaikinya dalam jarak 500 meter. Prosedur dok akan sama seperti untuk The Eye. Setelah berada di atas kapal, sediakan teman dan senjata anda. Anda perlu menghapuskan semua musuh di atas kapal.

Apabila habuk telah mendap dan semua musuh mati, anda boleh meneroka dan merampas apa sahaja yang anda mahu dari kapal. Anda kemudian boleh meninggalkan kapal hanyut di angkasa lepas dengan kembali ke kapal anda sendiri, atau mengarahkannya untuk senarai anda sendiri.

Untuk kelas kapal yang lebih tinggi, anda juga perlu mempunyai tahap kemahiran Pilot yang tinggi untuk mengawal mereka. Jika anda tidak berbuat demikian, sistem kapal akan kekal terkunci kepada anda. Kedudukan tiga akan memberi anda akses kepada kapal Kelas B, manakala peringkat empat akan menjadikan kapal Kelas C tersedia untuk anda juga. Anda boleh maju dalam pangkat dengan memusnahkan kapal musuh yang mencukupi.

Untuk mengawal kapal, hanya duduk di tempat duduk juruterbang di kokpit dan buka dok dari kapal anda. Kapal yang dirampas akan menjadi kapal rumah baharu anda, dengan semua item dan fungsi dipindahkan secara automatik. Kapal lama anda akan ditambahkan pada senarai kapal anda dan anda sentiasa boleh mendapatkannya semula apabila melawat Juruteknik Angkasa. Anda boleh mempunyai sehingga sembilan kapal dalam senarai anda.

Akhir sekali, ambil perhatian bahawa beberapa kapal komando mungkin membawa barang seludup, yang boleh menyebabkan anda didenda atau dipenjarakan apabila melawat planet dalam Sistem Selesai. Kapal lanun Armada Crimson adalah pembawa tetap barangan haram.

Bersedia untuk Berlabuh

Docking, seperti kebanyakan sistem antara muka di Starfield, tidak intuitif atau dijelaskan dengan baik oleh permainan itu sendiri. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda tahu caranya, anda akan berlabuh dan membuka dok dari kapal dan stesen seperti seorang profesional. Selagi anda masih ingat cara untuk menyasarkan The Eye dan pada julat untuk memulakan prosedur dok, anda sepatutnya tidak menghadapi sebarang masalah untuk melawat ahli Constellation, menunggu anda di atas kapal.

Apakah bahagian paling sukar tentang dok untuk anda? Adakah anda lebih suka pendekatan mesra atau tidak mesra semasa menaiki pesawat? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.