Cara Bermain Permainan Steam pada Oculus Quest 2

64

Pada masa lalu, teknologi VR menyusahkan dan memerlukan sambungan fizikal ke peranti utama. Walau bagaimanapun, dengan kemajuan dalam bidang itu, Oculus Quest dan Quest 2 telah dilahirkan. Quest 2 adalah serba lengkap tetapi boleh menyambung ke PC secara wayarles.

Cara Bermain Permainan Steam pada Oculus Quest 2

Pemain boleh memainkan tajuk Steam pada set kepala Quest 2 mereka dengan keupayaan ini. Proses penyediaan mungkin tidak mudah, tetapi kami boleh membantu anda dengannya. Teruskan membaca untuk semua maklumat.

Keperluan PC

Hari ini, permainan video menjadi lebih mencabar, memerlukan perkakasan yang lebih baik untuk pengalaman yang lancar. Berikut ialah keperluan minimum grafik dan perkakasan untuk menyambungkan Quest 2.

 • CPU: Intel i5-4590 atau AMD Ryzen 5 1500X
 • GPU NVIDIA: GTX 1070 dan ke atas, GTX 1650 Super juga berfungsi
 • Sebagai alternatif, GPU AMD: Siri AMD 400 atau lebih baik
 • 8 GB RAM
 • Windows 10 atau Windows 11

PC permainan kelas bawah atau bahkan komputer riba permainan harus mengatasi spesifikasi ini, jadi kebanyakannya mampu bersambung dengan Oculus Quest 2.

Bermain Permainan Steam dengan Oculus Quest 2

Memandangkan Oculus kini berada di bawah syarikat Meta, adalah wajar untuk memanggil set kepala ini sebagai Pencarian Meta 2. Bergantung pada keperluan dan keutamaan anda, Quest 2 boleh menyambung ke komputer anda dengan sambungan berwayar atau tanpa satu.

Anda akan memerlukan Perisian desktop Quest 2, tersedia secara percuma dari laman web rasmi. Adalah lebih baik jika anda mempunyai pelanggan Steam juga. Yang pertama adalah perlu tidak kira sama ada anda bermain secara wayarles atau tidak.

Sambungan Berwayar

Anda memerlukan kabel USB-C untuk memautkan set kepala ke PC anda untuk sambungan berwayar. Kord 15 kaki atau lebih lama berfungsi dengan baik, kerana anda tidak mahu disekat semasa memakai set kepala VR.

 1. Lancarkan apl desktop Quest 2.
 2. Sambungkan kabel USB-C ke kedua-dua peranti.
 3. Dalam apl Pencarian 2, pilih Peranti.
 4. Klik pada Tambah Alat Dengar dan cari Pencarian 2 anda.
 5. Selesaikan proses persediaan.
 6. Pilih Pautan (Kabel) dan teruskan.
 7. Lancarkan Steam dan klik pada Steam VR.
 8. Main mana-mana permainan Steam VR anda.

Berbanding dengan sambungan wayarles, anda mendapat pautan stabil yang tidak terjejas oleh kelajuan internet atau sebarang kelewatan berasaskan web. Walau bagaimanapun, mempunyai kabel yang disambungkan kepada anda mungkin bukan pengalaman terbaik untuk sesetengah pemain.

Hubungan tanpa wayar

Melalui Oculus Air Link, Quest 2 boleh menyambung ke PC untuk pengalaman yang lancar. Walau bagaimanapun, isyarat WiFi substandard boleh mengganggu pautan, membawa kepada kelewatan yang tidak dapat diramalkan dan masalah lain. Namun begitu, Air Link berasa sangat baik apabila terdapat sambungan yang konsisten.

 1. Lancarkan apl Quest 2.
 2. Pergi ke Tetapan.
 3. Pilih Beta.
 4. Hidupkan Pautan Udara.
 5. Pasang set kepala Quest 2 anda.
 6. Tekan butang Oculus dan buka menu utama.
 7. Pilih Oculus Air Link.
 8. Cari komputer anda dan pilih Lancar.

Pada ketika ini, anda perlu melancarkan Steam melalui Quest 2 anda.

 1. Kembali ke menu utama.
 2. Pilih butang Desktop di bar bawah.
 3. Cari Steam.
 4. Akses permainan Steam VR anda dan mula bermain.

Set kepala Quest pertama boleh menggunakan kaedah berwayar, tetapi Oculus Air Link berfungsi paling baik dengan Quest 2. Ia merupakan salah satu penambahbaikan utama dan nilai jualan yang ketara berbanding model sebelumnya. Air Link kemudiannya disediakan dengan Oculus Quest, tetapi ia masih tidak begitu baik.

Malangnya, beberapa hari sebelum masa menulis, kemas kini Windows 11 membawa beberapa kemerosotan prestasi yang tidak diingini untuk pemilik Quest 2 menggunakan Air Link. Pemilik harus kekal dengan sambungan berwayar atau tunggu sehingga masalah itu ditangani.

Desktop Maya

Pengguna VR yang lebih tua mungkin mengetahui Desktop Maya, apl pihak ketiga yang membolehkan pemilik Quest 2 berinteraksi dengan skrin komputer mereka menggunakan set kepala VR mereka. Ia meletakkan paparan PC anda pada set kepala anda dan mendahului Air Link. Ia berfungsi secara wayarles juga.

Sesetengah pemilik Quest 2 mendapati Air Link tidak boleh dipercayai tetapi berjaya menggantikannya dengan Desktop Maya dengan hasil yang lebih baik. Ia berbeza-beza antara pengguna, jadi anda boleh mencubanya jika Air Link tidak berfungsi untuk anda. Sambungan internet yang konsisten akan mengurangkan kemungkinan ketinggalan dan kelewatan.

Walau bagaimanapun, Desktop Maya memerlukan rangkaian WiFi AC 5 GHz, manakala Air Link tidak memaksa anda untuk menggunakannya. Jika anda tidak mempunyai rangkaian ini, anda tidak akan dapat menggunakan Desktop Maya.

 1. Muat turun Desktop Maya pada PC anda.
 2. Beli versi apl Quest 2 pada set kepala anda.
 3. Pasang kedua-dua apl.
 4. Lancarkan klien PC dan teruskan ia berjalan.
 5. Pada Quest 2 anda, buka Desktop Maya dan sambungkan.
 6. Mula bermain permainan VR anda.

Desktop Maya membolehkan anda mengoptimumkan sambungan dengan mengubah suai beberapa tetapan, jadi kami mengesyorkan berbuat demikian dan mencari tempat yang menarik.

Permainan untuk Dimainkan

Walaupun permainan VR di Steam tidak sebanyak tajuk tradisional, masih terdapat beberapa permata yang patut diambil. Pengalaman permainan VR adalah lebih hadapan dan tengah berbanding media lain, membolehkan rendaman yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Separuh Hayat: Alyx

Pembangun Half-Life: Alyx tidak menyangka permainan itu akan terjual dengan baik, tetapi realiti membuktikan mereka salah kerana ia sangat baik di pasaran. Perhatian terhadap perincian, cerita dan interaksi meninggalkan rasa yang menyenangkan di mulut pengulas. Jika ada permainan untuk menunjukkan kebolehan VR, hanya sedikit yang boleh mengatasi permainan ini.

VR SuperHot

SuperHot asal telah pun menghiburkan ramai pemain, tetapi versi VR kini meningkatkan faktor rendaman sekurang-kurangnya sepuluh kali ganda. Anda bermain sebagai pembunuh bayaran yang mengawal masa yang bertujuan untuk melawan gerombolan ejen musuh. Permainan ini terasa lebih pantas dan perlahan sekaligus kerana anda boleh memperlahankan masa mengikut kehendak anda.

Berbanding dengan pengalaman asal, anda boleh merasakan peluru terbang ke arah anda dalam gerakan perlahan. Ia adalah permainan yang menarik yang boleh anda nikmati selama berjam-jam.

Populasi: Satu

Tajuk tidak mempunyai ruang, jadi anda membacanya dengan betul. Permainan ini ialah penembak battle royale eksklusif VR, dan ia bukan klon Fortnite. Walaupun anda boleh membina, permainan tembak dan pengalaman cukup berbeza untuk merasai kelainan. Sistem tempur menegak membolehkan anda memanjat setiap permukaan, jadi untuk mendapatkan tanah tinggi adalah sangat mudah.

Populasi:Seseorang berasa seperti pertempuran sebenar digabungkan dengan traversing menegak yang meluas, jadi anda boleh bergerak seperti yang anda tidak pernah dapat dalam kehidupan sebenar.

Pukul Saber

Peminat permainan irama akan menyukai Beat Saber, permainan VR yang membolehkan anda memukul blok masuk dengan pengawal VR anda. Ia adalah tajuk yang menyeronokkan dan mencabar yang pastinya akan membuatkan anda letih dan terhibur. Malah terdapat mod berbilang pemain yang boleh anda cuba.

Dengan banyak lagu dalam permainan, anda akan menghabiskan berjam-jam mencuba untuk mendapatkan skor sempurna. Terdapat mod permainan yang lebih sukar jika anda lebih suka cabaran.

Dunia lain

Dengan teknologi VR yang semakin maju setiap hari, kini menjadi standard untuk bermain permainan Steam VR dengan set kepala Quest 2 anda. Banyak permainan sedang dibangunkan untuk VR, juga, kerana platform itu mengalami kejayaan yang luar biasa. Lama kelamaan, beberapa siri kegemaran anda mungkin mendapat entri VR.

Apakah permainan VR kegemaran anda? Pada pendapat anda, apakah yang diperlukan oleh set kepala Oculus/Meta seterusnya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.