Cara Betulkan iMovie jika Join Clips Dikelabukan

34

iMovie mempunyai ciri komprehensif yang membolehkan anda menggabungkan klip dan membentuk urutan rakaman yang lengkap. Walau bagaimanapun, butang sertai klip kadangkala dikelabukan, menjadikannya sukar untuk berbuat demikian.

Cara Betulkan iMovie jika Join Clips Dikelabukan

Nasib baik, ada cara untuk menyelesaikan masalah ini. Artikel ini menawarkan petua untuk membantu anda menavigasi keseluruhan proses dan menyertai klip anda dalam masa yang singkat.

Menyertai Klip dalam iMovie

Mengedit video dalam iMovie ialah proses tanpa tekanan sehingga anda terjumpa butang klip sambung yang dikelabukan. Walaupun ini adalah isu biasa, anda perlu belajar cara mengatasinya. Ini tidak bermakna anda tidak boleh menggabungkan klip anda dalam iMovie; sebaliknya anda perlu mencari jalan alternatif. Malangnya, iMovie tidak membenarkan anda menyertai klip video secara langsung. Berikut ialah cara untuk mengelakkan laluan klip gabungan dikelabukan.

1. Buka iMovie

Pada peranti Apple anda, klik dua kali pada apl iMovie untuk membuka. Cari butang “Projek” pada menu utama dan klik padanya. Dalam menu baharu, pilih “Buat Projek”.

2. Import Klip Video

Klik pada tanda tambah untuk mengimport klip yang anda mahu sertai. Ini akan mengarahkan anda ke storan setempat anda, di mana anda akan memilih klip pilihan anda.

3. Sertai Klip

Selepas mengimport klip dan anda kini mempunyainya dalam garis masa, susunkannya dalam susunan yang perlu dipersembahkan selepas digabungkan. Pada ketika ini, pilihan “sertai klip” tidak diperlukan kerana ia dikelabukan. Laluan paling mudah untuk diikuti ialah mengklik butang “Selesai” dan mengeksport video ke storan setempat anda.

Menyertai Audio dan Video dalam iMovie

iMovie membolehkan anda memasukkan audio ke dalam video anda menggunakan papan pemuka editor. Ini adalah salah satu cara untuk menjana kandungan berkualiti dengan cara yang jelas dan ringkas.

1. Import Audio

Import fail audio pilihan anda ke garis masa iMovie menggunakan pendekatan seret dan lepas. Anda juga boleh mengimport lebih daripada satu fail dan menggabungkannya bergantung pada sifat video anda.

2. Hidupkan Bentuk Gelombang Audio

Anda boleh mula mengedit audio dengan menambahkan lebih banyak ciri seperti kesan bunyi. Sebaik sahaja anda berpuas hati dengan versi baharu audio, klik pada butang di hujung bawah skrin anda untuk menghidupkan bentuk gelombang audio.

3. Lakukan Penjajaran Klip (Secara Manual)

Langkah seterusnya ialah menjajarkan audio dengan betul untuk menjadikannya sepadan dengan video. Gunakan kaedah manual dengan bertepuk tangan untuk menilai pancang audio. Mengenal pasti pancang audio akan membantu anda menjajarkan audio dan video dengan betul.

Selepas mengesan pancang audio, anda perlu menyelaraskan video dengan betul menggunakan pancang. Bentuk gelombang audio iMovie boleh membantu anda menggabungkannya untuk menghasilkan video yang lengkap.

Menggabungkan Dua Video Bersebelahan dalam iMovie

Menggabungkan dua video ialah satu lagi tugas penting yang boleh anda capai oleh iMovie. Ini kebanyakannya digunakan semasa membuat pembentangan.

1. Klik pada Alat “Lanjutan”.

Sebaik sahaja anda berada dalam papan pemuka iMovie, klik alatan “Lanjutan”. Ini akan membolehkan anda menghidupkan ciri yang diperlukan dalam proses ini.

2. Tambah Video

Import dua video yang anda ingin gabungkan pada garis masa. Ingat bahawa anda juga boleh menggunakan ciri seret dan lepas dalam kes ini. Susun video dalam garis masa satu di atas yang lain.

3. Klik pada Pilihan Skrin Pisah

Untuk menggabungkan dua video bersebelahan, klik butang “Tetapan Terlalu Banyak”. Dalam menu pop timbul, pilih “Skrin Pisah.”

Kedua-dua video akan dipangkas secara automatik untuk disesuaikan dengan kedua-dua belah skrin. Anda boleh mengklik tetingkap “Penonton” untuk melaraskan tempoh video jika perlu.

Menggabungkan Dua Klip dalam iMovie

iMovie tidak mempunyai sekatan tentang betapa kreatifnya anda. Anda boleh membuat keputusan untuk menjadi lebih kreatif dengan menggabungkan dua klip atau lebih menggunakan prosedur di bawah.

1. Import Fail

Buka iMovie, klik pada “Fail” dan pilih “Buat Projek Baru.” Import klip video yang anda ingin gabungkan. Selepas mengimport fail, ia akan kelihatan dalam tetingkap “Acara”.

2. Campurkan Klip Video

Apabila video dimuatkan, seret dan lepaskannya ke dalam garis masa. Anda boleh menyusun semula video berdasarkan pilihan anda dalam garis masa. Pratonton video, dan anda akan melihat bahawa ia dimainkan sebagai satu video. Ini jelas menunjukkan bahawa video itu digabungkan dengan sempurna.

Selepas menggabungkan video, kini anda boleh mengeksportnya ke storan setempat anda.

Soalan Lazim

Mengapakah pilihan klip gabungan dikelabukan?

iMovie hanya membenarkan anda untuk menyertai klip yang dibahagikan pada garis masa iMovie. Pilihan ini tidak terpakai apabila anda ingin menggabungkan dua klip video bebas.

Untuk menyertai klip yang anda import daripada storan tempatan anda, anda perlu menggunakan laluan alternatif dengan mengikut prosedur yang digariskan di atas.

Mengapa saya tidak boleh menyertai semula klip yang asalnya klip yang sama?

Sebaik sahaja anda membelah klip dalam iMovie dan membuat pengubahsuaian, pilihan klip gabungan akan dikelabukan. Anda hanya boleh menyertai semula klip jika anda belum membuat sebarang pengeditan pada mana-mana segmen. Pada bila-bila masa anda ingin menyertai semula klip, jangan buat sebarang pengeditan kerana anda tidak akan dapat menggunakan pilihan sertai klip.

Untuk menyertai semula klip yang diedit dalam iMovie, pilihan paling mudah ialah berkongsi klip yang akan menggabungkannya secara automatik. Selepas berkongsi, anda kemudian boleh mengimport semula fail sebagai video yang digabungkan dan mengusahakannya sebagai projek tambahan.

Bagaimanakah saya boleh menyertai klip video dalam iMovie pada iPhone?

Anda boleh mengedit video secara bebas dalam iMovie pada iPhone dengan hanya memuat turun aplikasi iMovie daripada Apple Store. Buka aplikasi dan klik pada “Projek” untuk mula mengerjakan projek baharu. Import klip yang anda ingin sertai daripada storan setempat anda dan seretnya ke dalam garis masa iMovie.

Apabila klip berada dalam garis masa, anda boleh membuat semua pengubahsuaian pilihan anda untuk memenuhi keperluan anda. Pastikan klip disusun mengikut susunan dan klik “Selesai” untuk menyimpan video dalam storan setempat anda.

Bagaimanakah cara saya menyahbahagi klip dalam iMovie?

Ia agak mudah untuk menyahpisahkan klip dalam iMovie. Hanya pilih klip yang anda mahu sertai dalam garis masa iMovie sambil menahan kekunci Shift pada papan kekunci anda. Klik pada “Ubah suai” dan kemudian sertai klip. Selain itu, anda boleh membalikkan keseluruhan proses dengan segera jika perlu.

Bagaimanakah saya boleh memisahkan satu video kepada dua klip dalam iMovie?

Selepas meletakkan klip anda dalam garis masa iMovie, letakkan kepala main pada titik tepat di mana anda mahu membelah klip. Klik pada butang “Ubah suai” dan pilih pada pilihan klip split untuk membelah klip. Selepas membahagikan klip, anda boleh meneruskan dan membuat lebih banyak pengeditan untuk memperhalusinya.

Sertai Klip dalam iMovie Tanpa Masa

iMovie memberi anda fleksibiliti untuk menjana kandungan video yang membalas keperluan anda yang ditentukan. Anda boleh menyertai klip dalam masa yang singkat dan menjana kandungan untuk khalayak anda. Dengan syarat anda mempunyai idea kandungan video yang jelas, iMovie membantu anda mengubahnya menjadi kenyataan.

Pernahkah anda menyertai klip dalam iMovie? Adakah anda menghadapi sebarang cabaran? Prosedur manakah yang anda gunakan? Jom tahu di ruangan komen.