Cara Cari dan Alih Keluar Pendua dalam Helaian Google

67

Jika anda pengguna biasa Helaian Google, anda mungkin mengalami masalah apabila anda secara tidak sengaja menambahkan entri pendua ke dalam hamparan anda. Keadaan ini boleh membuang set data yang anda bekerja keras untuk mencipta. Anda mungkin tidak tahu bahawa kejadian itu berlaku, terutamanya apabila PC anda rosak atau apabila anda terlanggar pad jejak pada komputer riba anda.

Mudah terlepas sesuatu apabila terdapat data besar dalam hamparan anda. Keputusan biasa termasuk ralat pengiraan dan sel pendua yang sukar dikenal pasti apabila mencari punca masalah.

Nasib baik, beberapa kaedah berbeza tersedia untuk menyerlahkan pendua dalam hamparan anda.

 • Gunakan Ciri Buang Pendua terbina dalam.
 • Gunakan penyerlahan untuk mencari pendua.
 • Salin semua sel yang tidak diduplikasi dan alihkannya ke helaian baharu.
 • Gunakan pencari pendua pihak ketiga.
 • Buat Jadual Pangsi yang mengira pendua secara individu.

Proses di atas menjadikannya lebih mudah untuk mencari entri pendua tersebut supaya anda boleh memadamkannya atau mengabaikannya jika perlu. Berikut ialah pilihan anda.

Gunakan Helaian Google untuk Mengalih keluar Ciri Pendua

Sama ada anda cuba mencari pendua dalam satu lajur, dua lajur atau keseluruhan lembaran kerja, ciri “Alih Keluar Pendua” mengalih keluar sel yang mempunyai data yang sama dengan tepat. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa ia mengalih keluar semua pendua, walaupun jika ia dikaitkan.

 1. Serlahkan lajur yang anda ingin semak untuk data pendua.
 2. Dalam menu di bahagian atas, pilih Data -> Pembersihan data, kemudian pilih Alih keluar pendua.

 3. Pop timbul dialog akan muncul. Tandai kotak di sebelah setiap lajur dalam senarai yang ingin anda semak, atau anda boleh menandai kotak Pilih Semua dan kemudian klik Alih keluar pendua.
 4. Helaian Google memaparkan bilangan salinan yang ditemui dan dialih keluar supaya anda boleh memastikan proses itu berfungsi seperti yang dimaksudkan.

Menggunakan ciri “Alih Keluar Pendua” terbina dalam Helaian Google ialah cara paling mudah untuk menghapuskan entri pendua, tetapi kadangkala, anda mungkin mahu menyemak salinan sebelum mengalih keluarnya. Cara terbaik untuk melakukannya ialah dengan penserlahan warna.

Serlahkan Pendua menggunakan Warna untuk Penyingkiran Mudah

Apabila ia datang untuk mengenal pasti ralat dalam hamparan anda, menggunakan sorotan untuk menyerlahkan sebarang maklumat yang salah ialah satu lagi cara yang baik untuk dilakukan.

 1. Buka fail Helaian Google anda dan serlahkan lajur atau lajur yang ingin anda edit.
 2. Dalam bar menu di bahagian atas, pilih Format.
 3. Dalam menu lungsur, pilih Pemformatan Bersyarat.
 4. Pilih julat yang anda mahu daripada menu baharu yang muncul.
 5. Di bawah Peraturan format, tukar bahagian lungsur turun bertajuk Format sel jika… kepada Formula tersuai ialah.

 6. Tampalkan formula berikut ke dalam kotak yang terletak di bawah pilihan Formula tersuai ialah:
  =countif(A:A,A1)>1.
 7. Di bawah bahagian Gaya pemformatan, pilih ikon Warna Isi untuk menyerlahkan kandungan anda dengan latar belakang sel kuning (atau mana-mana warna pilihan anda).
 8. Klik Selesai untuk menyimpan perubahan, menyemak pendua anda dan memadamkan yang anda temui sebagai salinan yang sah.

Hamparan anda menyerlahkan sel pendua anda dalam warna yang anda pilih, jadi kini anda boleh mengimbas pemilihan untuk sebarang pendua tulen.

Nota: Adalah lebih baik untuk menyerlahkan sel lajur bermula dengan baris 1 daripada memilih sel di tengah. Formula tidak suka menggunakan baris 2 sebagai lajur pertama. Ia terlepas beberapa pendua dalam medan yang dipilih (A2:B9). Setelah baris 1 ditambahkan (A1:B9), ia menemui semua salinan. Lihat dua gambar di bawah.

Imej #1: menunjukkan pendua terlepas apabila memilih sel baris 2 sebagai sel pertama (A2 dan B2):

Imej #2: menunjukkan semua pendua semasa memilih sel baris 1 sebagai sel pertama (A1 dan B1):

Pastikan mana-mana pendua adalah betul, kerana beberapa salinan tidak dikaitkan. Mereka boleh menjadi nombor yang sama untuk dua akaun berbeza, pengguna, pekerja, dll. Sebaik sahaja anda mengesahkan sel peniru yang anda tidak perlukan, padamkannya. Akhir sekali, anda boleh menutup menu pemformatan dan memulihkan warna standard ke sel anda.

Salin Sel Unik dalam Helaian Google untuk Penyingkiran Mudah Pendua

Jika anda lebih suka mengisih data mentah anda secara automatiksebaiknya tiru semua sel tidak berganda. Proses ini memberikan pengisihan dan penapisan yang lebih cepat. Jika anda pasti bahawa maklumat anda betul dan lebih suka mengalih keluar pendua sebaliknya, cuba kaedah di bawah.

 1. Buka dokumen Helaian yang ingin diisih. Serlahkan lajur yang ingin anda edit. Proses ini merekodkan julat lajur untuk langkah seterusnya.
 2. Klik pada lajur kosong di mana anda mahu entri unik dipaparkan. Semasa diserlahkan (jangan klik sel), tampal formula berikut: =UNIQUE(). Ia sepatutnya diletakkan secara semula jadi di sel atas.
 3. Taipkan “koordinat sel” lajur asal di dalam kurungan, seperti: (A3:A9).
 4. Tekan Enter untuk mengalihkan data baharu anda ke lajur yang ditetapkan sebelumnya.

Setelah selesai, anda boleh menyemak entri secara manual atau mengimport data anda ke dalam hamparan kerja anda.

Gunakan Alat Tambah Pihak Ketiga untuk Cari dan Alih Keluar Pendua dalam Helaian

Terdapat pemalam dalam talian yang tersedia untuk digunakan dengan Helaian Google. Anda akan menemui alat tambah dalam Google Workspace Marketplacetermasuk alatan untuk mengalih keluar masukan pendua secara automatik.

Keluarkan Pendua oleh Ablebits

A salat yang boleh digunakan dikenali sebagai Alih keluar Pendua oleh Ablebits membolehkan anda mencari pendua dengan cepat di seluruh helaian maklumat atau sehingga dua lajur.

Anda boleh mengalih, memadam dan menyerlahkan hasil. Alat ini termasuk dua persediaan wizard: cari dan padam pendua dan cari sel atau kualiti yang tidak diduplikasi dalam dokumen anda. Kedua-dua pilihan ini memudahkan untuk menjejaki maklumat semasa anda pergi.

Secara keseluruhan, menggunakan alat wizard untuk mencari maklumat anda mungkin berbaloi untuk jangka masa panjang. Pilihan ini adalah terutamanya untuk pengguna yang terus mencari pendua dalam hamparan mereka dan yang lebih suka menghabiskan masa melakukan sesuatu yang lain.

Gunakan Jadual Pangsi untuk Mencari Baris Pendua dalam Helaian

Jadual pangsi ialah alat yang mudah untuk melihat data dengan lebih dekat. Jadual pangsi tidak memadamkan sel atau baris pendua secara automatik; ia menunjukkan lajur yang mempunyai pendua. Anda boleh melihat data anda secara manual untuk melihat sama ada anda perlu mengalih keluar apa-apa.

Mencipta jadual pangsi lebih terlibat daripada kaedah lain yang ditunjukkan dalam artikel ini. Anda perlu menambah jadual pangsi untuk setiap lajur untuk memastikan keputusan adalah seragam dan ia mengenal pasti pendua dengan tepat.

Nota: Jika anda tidak mempunyai nama lajur dalam hamparan anda, jadual pangsi tidak akan berfungsi dengan tepat untuk mencari pendua. Cuba tambah baris baharu buat sementara waktu, kemudian namakan lajur menggunakan baris baharu itu.

Berikut ialah langkah untuk menggunakan jadual pangsi untuk mengenal pasti sel atau baris pendua.

 1. Pilih semua data jadual, kemudian pergi ke Data -> Jadual pangsi.
 2. Laraskan julat sel jika perlu, kemudian pilih Cipta.
 3. Pilih Tambah, yang terletak di sebelah Baris. Langkah ini memilih lajur untuk mencari pendua. Ya, anda membacanya dengan betul. Pilih lajur yang anda inginkan daripada menu lungsur. Jika anda kehilangan editor jadual pangsi, klik pada sel yang dihuni untuk membawanya kembali.
 4. Sekarang, pilih Tambah di sebelah Nilai dan pilih lajur yang sama seperti di atas, tetapi tetapkan ia untuk meringkaskan dengan COUNT atau COUNTA. Ia sepatutnya sudah menjadi lalai.
 5. Jadual pangsi baharu mengenal pasti semua pendua, seperti yang ditunjukkan di bawah.
 6. Jika anda ingin melihat lajur lain, anda boleh buat semula langkah di atas (untuk mengekalkan hasil anda yang terdahulu) atau buka semula editor jadual pangsi dan tukar jadual sedia ada.
 7. Jadual pangsi berubah untuk menunjukkan pelarasan baharu.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kaedah jadual pangsi adalah sedikit lebih terlibat, terutamanya kerana anda perlu melaraskan formula jika data anda mengandungi tiga atau lebih sel yang sama. Namun, ia memberi anda a laporan tertentu tentang lokasi entri pendua anda, yang boleh membantu untuk analisis data. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang jadual pangsi, lihat tutorial Alphr tentang mencipta, mengedit dan menyegarkan jadual pangsi dalam Helaian Google.


Secara keseluruhannya, sel pendua dalam Helaian Google boleh menyebabkan masalah dengan data anda jika anda tidak berhati-hati, terutamanya apabila mengisih maklumat kewangan ke dalam hamparan yang berguna.

Penyebab yang paling biasa untuk pendua ialah:

 • Beberapa orang menambah pelanggan, invois, kategori, item, dsb.
 • Import data ditambahkan pada data yang sedia ada untuk kali kedua.
 • Tindakan salin/tampal menambah entri pendua.

Nasib baik, mengenal pasti, mengalih keluar dan memadamkan sel data yang sama adalah sangat mudah dalam Helaian Google, yang positif jika anda sentiasa berurusan dengan hamparan dalam aliran kerja harian anda. Jika anda mencari sesuatu untuk mengisih kandungan dengan lebih cepat, anda sentiasa boleh menggunakan alat tambah seperti “Alih Keluar Pendua” oleh Ablebits untuk memastikan maklumat anda disusun dengan baik dan teratur.

Adakah anda mempunyai pengalaman, petua atau soalan tentang menggunakan mana-mana kaedah yang dinyatakan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.