Cara Cari dan Nyahikut Pengguna Instagram Yang Tidak Mengikuti Anda Balik

14

Sesetengah pengguna Instagram bertindak setakat menggunakan strategi ikut-nyah ikuti yang nampaknya menjadi perkara biasa akhir-akhir ini. Mereka akan mengikuti anda dalam usaha untuk mendapatkan lebih ramai pengikut dan kemudian secara rahsia menyahikut anda selepas anda mengikuti kembali. Mencari dan menyahikut pengguna sedemikian mungkin merupakan pilihan yang anda mahu gunakan untuk membantu anda membersihkan akaun anda. Dapatkan pengikut yang dihargai benar-benar berminat dengan perkara yang anda kongsi atau tawarkan, sama ada profil perniagaan atau peribadi.

Cara Cari dan Nyahikut Pengguna Instagram Yang Tidak Mengikuti Anda Balik

Berikut ialah beberapa cara untuk mencari pengguna yang menipu tersebut dan berhenti mengikuti mereka.

Cara Mencari Pengguna Yang Nyahikut Anda Di Instagram Secara Manual

Instagram telah memudahkan untuk menyahikuti sesiapa sahaja dalam senarai berikut anda jika mereka menyahikuti anda. Anda boleh berbuat demikian daripada senarai berikut anda atau profil pengguna.

Menyahikuti Pengguna Daripada Senarai Pengikut Anda

Pendekatan ini membolehkan anda mencari dan menyahikut mereka yang telah menyahikut anda sebaik sahaja anda mengikuti mereka kembali. Berikut ialah cara untuk menyahikut seseorang tanpa meninggalkan profil anda.

 1. Buka profil anda dan navigasi ke senarai “Pengikut” anda.

 2. Tatal ke bawah senarai untuk menyemak sama ada nama pengguna yang dimaksudkan muncul.

 3. Jika pengguna tiada dalam senarai, anda boleh membuka senarai “Mengikuti” anda dan klik pada butang “Nyahikut” di sebelah nama mereka. Jika anda berbuat demikian, anda tidak akan melihat siaran mereka dalam Suapan anda lagi.


Secara lalai, Instagram menunjukkan senarai akaun anda kerap berinteraksi dengan dan senarai berasingan orang yang jarang muncul pada Suapan anda. Oleh itu, menumpukan perhatian pada yang terakhir boleh menjadi strategi yang sangat baik untuk menentukan sama ada seseorang telah mengikuti semula.

Seseorang yang muncul dalam kategori “paling tidak berinteraksi dengan” tidak bermakna mereka tidak mengikuti anda. Pengguna mungkin berada dalam kategori itu hanya kerana mereka tidak aktif di Instagram.

Masalah dengan pendekatan ini ialah anda mungkin perlu menghafal nama pengguna yang anda cari sebelum menatal ke bawah senarai.

Menyahikuti Pengguna Daripada Profil Mereka

Katakan anda tidak mahu menghafal nama dan terus berulang-alik antara senarai “Mengikuti” dan “Pengikut” anda untuk memilih mereka yang tidak mengikuti anda. Kaedah lain melibatkan mengakses profil mereka kerana anda boleh membukanya dengan mudah dan mengetahui sama ada nama anda ada dalam senarai “Mengikuti” mereka. Begini cara melakukannya.

 1. Lawati “profil pengguna” pengikut dan buka senarai “Mengikuti” mereka.
 2. Tatal ke bawah dan cari nama anda. Sebagai alternatif, ketik pada “bar carian” di bahagian atas dan taip nama anda untuk menjalankan carian pantas.

Jika nama anda tiada dalam senarai, pengguna itu tidak mengikuti anda.

Cara Menggunakan Perkhidmatan Pihak Ketiga untuk Mencari Pengguna Yang Tidak Mengikuti Balik

Salah satu tugas yang paling menakutkan di Instagram ialah menyahikuti orang yang tidak mengikuti anda kembali secara manual, terutamanya jika anda mempunyai beribu-ribu pengikut. Ia boleh memakan masa untuk mengklik melalui profil semua orang yang anda ikuti untuk mencari pengguna yang tidak membalas budi. Nasib baik, banyak alat pihak ketiga boleh membantu anda mengautomasikan proses ini.

Mari lihat cara alat yang paling popular berfungsi.

#1: Gabungkan

Sesetengah orang menyukai tarian “ikut untuk mengikuti, kemudian nyahikut”. Mereka mungkin mengisi Suapan mereka dengan siaran “ikut untuk mengikuti” untuk memenangi anda, hanya untuk menyahikut anda selepas anda mula mengikutinya. Keadaan ini boleh menjadi tidak menyenangkan dan menjengkelkan, membantutkan pertumbuhan jenama anda dan reputasi profil anda.

Dengan “Combin,” anda boleh mengesan serta-merta akaun yang tidak mengikuti anda kembali dan malah menyahikutinya secara keseluruhan. Anda boleh mencubanya secara percuma, kemudian bayar $15/bulan untuk kegunaan peribadi atau $30/bulan untuk langganan perniagaan.

Begini cara ini berfungsi:

 1. Muat turun Gabungkan apl dan pasang pada PC, Mac atau Linux anda.
 2. Selepas pemasangan, lancarkan apl dan masukkan “kredential Instagram” anda untuk log masuk ke akaun anda.
 3. Klik pada “Pengguna” dalam menu navigasi di sebelah kiri.
 4. Klik pada “Mengikuti.” Tindakan ini memaparkan semua pengguna yang sedang anda ikuti.
 5. Klik pada “Bukan Pengikut.” Tindakan ini mendedahkan senarai sesiapa sahaja yang tidak mengikuti anda kembali.
 6. Untuk berhenti mengikuti pengguna dalam senarai “Bukan Pengikut”, klik pada “kotak bulat” di sebelah nama mereka dan kemudian pilih “Nyahikut”.
 7. Untuk menyahikut pengguna secara pukal, klik butang “Pilih Semua” dan pilih “Nyahikut.”

#2: Apl Pengikut-Nyahikut

Pengikut-Penyahikut ialah alat percuma yang membantu anda mengenal pasti pengguna Instagram yang tidak mengikuti anda sebagai balasan. Ia datang dengan antara muka pengguna yang bersih dan intuitif yang memberikan anda gambaran keseluruhan akaun anda dalam beberapa saat. Anda juga mendapat pemberitahuan apabila seseorang mula mengikuti atau berhenti mengikuti anda.

Sebaik sahaja anda memasang aplikasi, anda mesti log masuk dengan kelayakan Instagram anda. Selepas itu, apl menjana statistik pengguna secara automatik untuk akaun anda. Itu termasuk senarai pengikut anda, mereka yang telah menyahikuti anda dan pengguna yang tidak anda ikuti semula. Anda boleh menyahikuti satu pengguna pada satu masa atau menyahikut beramai-ramai banyak akaun dengan satu sentuhan butang.

Apl itu telah memperoleh lebih 10 juta muat turun di Google Play, menunjukkan penggunaannya yang meluas. Angka-angka ini juga mungkin menunjukkan jumlah kepercayaan yang diterima apl dalam pasaran yang terlalu sesak.

Penting juga untuk ambil perhatian bahawa syarat penggunaan Instagram agak ketat, dan sebarang tindakan yang dianggap tidak sahih boleh menyebabkan akaun anda berisiko ditutup atau digantung. Menggunakan apl pihak ketiga untuk menyahikut pengguna secara pukal adalah berisiko, jadi menyahikut pengguna satu demi satu adalah disyorkan.

Soalan Lazim Ikuti/Nyahikut Instagram

Adakah terdapat cara untuk menapis pengikut Instagram saya?

Daripada kaedah yang disenaraikan di atas, anda boleh menapis senarai orang yang anda ikuti. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menapis pengikut anda.

1) Jika anda ingin menapis senarai orang yang anda ikuti, pergi ke profil anda, ketik pada “Mengikuti”, dan ketik pada “ikon anak panah dwi” di penjuru kanan sebelah atas bersebelahan dengan “Isih mengikut Lalai .”

2) Seterusnya, anda boleh memilih salah satu pilihan untuk diisih mengikut “tarikh.” Ketik pilihan di sebelah “Terbaru” atau “Terawal.”

Bagaimanakah cara saya menyahikut hashtag?

Hashtags juga muncul dalam senarai “Mengikuti” anda. Mungkin sudah tiba masanya untuk membersihkan senarai “Mengikuti” anda. Buka senarai “Mengikuti” anda dan taip “#” dalam “bar carian.” Di sini, anda akan melihat beberapa hashtag yang anda ikuti dan anda boleh mengetiknya. Anda boleh mengetik “Mengikuti” di sebelah mana-mana hashteg yang anda ingin nyahikuti, kemudian ketik “Nyahikut.”