Cara Cari Imej Skrin Kunci Spotlight Windows dalam Windows 10

104

Windows 10 ialah versi Windows yang paling estetik setakat ini. Kenyataan itu tidak menunjukkan lebih jelas daripada sokongan sistem pengendalian untuk kertas dinding, tema dan imej latar belakang yang cantik.

Kebanyakan tema dan imej kertas dinding mudah dicari dan digunakan semula untuk kegunaan lain (lihat artikel kami tentang bagaimana untuk mencari imej kertas dinding dalam Windows 10).

Walau bagaimanapun, terdapat satu sumber imej yang lebih sukar untuk dijejaki, dikenali sebagai imej Windows Spotlight. Gambar kertas dinding ini ialah satu set foto yang menakjubkan yang disusun oleh Bing yang dimuat turun secara automatik ke profil Windows 10 anda dan muncul pada skrin anda apabila profil anda dikunci.

Di sinilah tempat untuk mencari imej skrin kunci Windows Spotlight dalam Windows 10.

Cara Mendayakan Windows Spotlight

Untuk mencari dan mendapatkan imej kertas dinding yang cantik itu daripada Bing, anda mesti mendayakan Windows Spotlight. Pilihan ini aktif secara lalai, tetapi ia mungkin telah berubah pada satu ketika disebabkan pelarasan sistem.

Jika anda tidak mengaktifkannya, berikut ialah cara untuk melakukannya:

Klik dalam kotak carian bar tugas Windows 10 anda dan taip “skrin kunci,” kemudian tekan enter, dan ia akan melancarkan aplikasi tetapan skrin kunci.

Dalam menu lungsur “Latar Belakang”, anda mempunyai beberapa pilihan. Jika latar belakang anda ditetapkan kepada sesuatu yang berbeza daripada Windows Spotlight, ubahnya. Terdapat beberapa pilihan lain di sini, termasuk togol yang apl boleh menunjukkan status pantas atau terperinci dan peluang untuk menyembunyikan atau menunjukkan latar belakang desktop Windows anda pada skrin log masuk.

Satu perkara penjelasan: terdapat perbezaan antara ‘skrin log masuk’ Windows dan ‘skrin kunci’ Windows. Ciri Windows Spotlight yang dibincangkan di sini digunakan pada skrin kunci.

Anda boleh menguji ciri Spotlight dengan cepat dengan mengunci PC anda (pintasan papan kekunci: Windows Key + L). Berdasarkan kelajuan sambungan Internet anda, ia mungkin mengambil masa beberapa saat untuk imej Windows Spotlight baharu dimuatkan, kerana Windows perlu mengambil salinan daripada pelayan Bing. Jika anda telah menghidupkan Spotlight, Windows akan mengambil imej ini di latar belakang lebih awal, tetapi mungkin terdapat sedikit ketinggalan jika anda baru menghidupkan ciri tersebut.

Semasa pratonton imej latar belakang Windows Spotlight baharu anda pada skrin kunci, kadangkala anda mungkin melihat kotak teks yang bertanya sama ada anda menyukai apa yang anda lihat. Anda boleh tuding di atas kotak atau ketik padanya untuk menjawab ya (“Saya suka!”) atau tidak (“Bukan peminat”). Selepas memilih pilihan anda, Windows dan Bing akan menggunakan maklumat tersebut untuk menyesuaikan imej masa hadapan mengikut citarasa anda, sama seperti pengguna boleh memberikan penilaian kepada senarai main lagu tersuai pada perkhidmatan seperti Pandora atau Apple Music.

Tempat Cari Imej Skrin Kunci Spotlight Windows

Selepas mendayakan Windows Spotlight, ia akan mula mengumpul pelbagai gambar. Jadi, di manakah anda menemuinya pada PC anda?

Microsoft menyembunyikan imej ini dengan baik, jadi anda perlu melakukan beberapa penggalian untuk mendapatkannya. Begini cara mencarinya:

 1. Buka File Explorer (taip ‘File Explorer’ dalam kotak carian jika anda sukar untuk mencarinya) dan klik tab View.
 2. Cari dan klik Pilihan di hujung kanan bar alat reben File Explorer (anda mungkin perlu melaraskan saiz File Explorer untuk melihatnya). Klik Tukar folder dan pilihan carian.
 3. Dalam tetingkap Folder Options yang muncul, pilih tab View.
 4. Dalam senarai Tetapan Lanjutan, klik butang berlabel Tunjukkan fail tersembunyi, folder dan pemacu.
 5. Klik Guna untuk menyimpan perubahan, kemudian klik OK untuk menutup tetingkap Folder Options.
 6. Dalam File Explorer, navigasi ke: PC ini > C: > Pengguna > [Your User Name] > AppData > Local > Packages > Microsoft.Windows.ContentDeliveryManager_cw5n1h2txyewy > LocalState > Assets.

Pada ketika ini, anda sepatutnya melihat folder Aset dengan banyak fail tanpa sebarang sambungan fail. Fail ini ialah imej skrin kunci Windows Spotlight anda, disenaraikan dalam pelbagai saiz dan format.

Jika anda bercadang untuk menggunakan mana-mana imej Windows Spotlight pada PC desktop atau komputer riba anda, anda memerlukan versi bersaiz desktop imej ini. Ini biasanya imej dengan saiz fail terbesar. Berikut ialah cara untuk mengenal pasti fail kertas dinding yang betul.

 1. Tukar Penjelajah Fail kepada paparan Butiran.
 2. Pastikan lajur Saiz didayakan untuk membantu anda mengenal pasti imej yang betul.

Salin dan Tampal Imej yang Anda Mahukan

Sekarang, kita perlu memahami kucar-kacir data yang baru anda temui ini. Fail adalah imej JPEG dengan nama unik. Berikut ialah cara untuk mendapatkan foto.

 1. Pilih satu atau dua daripada fail dengan saiz fail yang lebih besar (biasanya lebih tinggi daripada 400KB.)
 2. Salin fail yang dipilih ke desktop anda atau folder lain pada PC anda.

 3. Navigasi ke direktori tempat anda menampal fail.
 4. Serlahkan satu fail dan tekan F2 pada papan kekunci anda untuk menamakan semula dan tambah sambungan ‘.jpg’ pada penghujungnya.

Selepas menamakan semula fail dan menambah ‘.jpg’ pada penghujungnya, anda sepatutnya boleh mengklik dua kali fail untuk membukanya dalam Windows Photos atau pemapar imej pilihan anda.

Muat turun Imej Windows Spotlight dengan Apl

Gedung Windows 10 termasuk beberapa aplikasi yang direka khusus untuk memuat turun dan mendapatkan kertas dinding Spotlight. Apl menjadikan proses lebih mudah tanpa semua langkah yang membingungkan dan rumit.

Beberapa pilihan yang baik termasuk:

Kedua-dua apl akan membolehkan anda memuat turun imej Spotlight dengan cepat dan mudah dalam Windows 10. Apl ini boleh menjadi hit atau terlepas sedikit, jadi anda mungkin lebih baik mengikuti penyelesaian manual yang diterangkan sebelum ini dalam artikel ini.

Gunakan Tapak Web untuk Muat Turun Imej Spotlight

The Imej Spotlight Windows 10 tapak mempunyai lebih daripada 2,000 imej Spotlight yang diarkibkan, dan lebih banyak lagi ditambah setiap hari, menjadikannya pilihan yang bagus untuk pengguna yang ingin memuat turun imej Spotlight tanpa perlu melakukan kerja sendiri.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang Windows Spotlight Lockscreen Images.

Bagaimanakah cara saya mematikan Skrin Kunci Spotlight Windows?

Anda boleh melumpuhkan Skrin Kunci Spotlight Windows dengan mengikuti langkah di atas dan memilih latar belakang yang berbeza.

Cuma ikut laluan ini untuk melakukannya: Tetapan Skrin Kunci > Skrin kunci > lungsur turun Latar Belakang. Pilih Gambar atau Tayangan Slaid.

Bolehkah saya menyesuaikan Skrin Kunci Spotlight?

Sudah tentu! Anda boleh menambah atau mengalih keluar e-mel, kalendar dan banyak lagi. Apa yang anda perlu lakukan ialah pergi ke tetapan skrin kunci (ditunjukkan di atas) dan klik pada ikon aplikasi di bawah menu lungsur latar belakang. Kemudian, tambah atau alih keluar apl yang anda ingin lihat pada skrin kunci anda.

Anda boleh memilih kalendar anda, e-mel, Pandora, cuaca dan banyak lagi.

Adakah anda mempunyai sebarang cadangan atau petua lain untuk mengakses gambar yang cantik ini? Jika anda melakukannya, sila kongsi idea anda dengan kami dalam ulasan di bawah!