Cara Cari Kenalan di Instagram

97

Salah satu ciri utama Instagram ialah mewujudkan hubungan di kalangan pengguna. Orang ramai boleh mencari dan berhubung dengan komuniti yang besar dengan mudah, sama ada melalui rakan bersama, minat atau hashtag yang digunakan. Apa yang diperlukan hanyalah beberapa klik mudah.

Cara Cari Kenalan di Instagram

Katakan anda berminat untuk mencari kenalan baharu di Instagram. Dalam kes itu, artikel ini menerangkan cara memautkan kenalan peranti, menyambung ke kenalan Facebook dan mencari orang supaya anda boleh mula mengikuti profil baharu dan menarik.

Cara Cari Kenalan di Instagram menggunakan iOS/iPhone

Dengan mengandaikan anda ingin menyambung kepada lebih ramai orang di Instagram, anda boleh menggunakan kenalan telefon anda, serta senarai Rakan Facebook anda. Begini cara melakukannya:

 1. Buka “apl Instagram.”
 2. Klik pada “ikon profil” anda untuk membuka halaman “Profil”.
 3. Klik pada “ikon hamburger,” kemudian klik pada “Discover People.”
 4. Ketik pada pilihan “Sambung ke Facebook” atau “Sambungkan Kenalan”. Anda boleh melakukan kedua-duanya dengan mengulangi semua langkah untuk pilihan lain kemudian.
 5. Pilih “Benarkan Akses” dalam tetingkap pop timbul dan kenalan anda mula disegerakkan.

Nota: Anda juga boleh menggunakan Carian untuk mencari lebih ramai orang. Ketik pada “ikon kaca pembesar” di bahagian atas skrin dan cari orang mengikut nama pengguna, tempat atau teg mereka. Anda akan sentiasa mempunyai pelbagai profil untuk menatal di bawah kotak “Cari” untuk mencari seseorang yang baharu untuk diikuti.

Cari Kenalan Instagram

Cara Cari Kenalan di Instagram menggunakan Android

Jika anda membuat profil Instagram baharu, sudah lama tidak menggunakannya, atau anda hanya ingin mencari lebih ramai orang untuk diikuti, anda boleh menggunakan senarai Kenalan Google anda dan senarai Rakan Facebook anda di Instagram. jangan risau. Anda masih perlu “Ikuti” mereka untuk menambahkan mereka pada senarai “Mengikuti” anda. Berikut ialah cara menambah Kenalan Google dan Rakan Facebook ke Instagram menggunakan Android.

 1. Buka apl Instagram Android, kemudian klik pada “ikon profil” anda di bahagian bawah sebelah kanan untuk membuka halaman Profil anda.
 2. Dalam bahagian “Temui Orang”, ketik “Lihat Semua”.
 3. Ketik pada “Sambung Kenalan” di bahagian atas, kemudian pergi ke langkah seterusnya. Anda juga boleh memilih “Sambung ke Facebook” dan kemudian langkau ke “Langkah 6.”
 4. Untuk membenarkan akses kenalan, ketik pada “Benarkan Akses.”
 5. Selepas menyambungkan Instagram ke Kenalan Google atau IOS, semak imbas “Cadangan Teratas,” yang pertama dalam senarai atau pergi ke “Kebanyakan Sambungan Bersama” di bawahnya.
 6. Apabila anda menemui seseorang dalam senarai yang ingin anda tambahkan pada akaun Instagram anda, ketik “Ikuti” atau ketik pada
  “profil” dahulu untuk pengesahan, kemudian ketik “Ikuti” daripada sana.
 7. Kembali ke “Cadangan Teratas” atau “Kebanyakan Sambungan Bersama”, kemudian ketik “Lihat Semua”. Pilih “Sambung ke Facebook” di bahagian atas untuk memautkan lebih banyak kenalan ke Instagram.

Jika anda mendapati senarai Kenalan akaun Google anda tidak menambah banyak pada Instagram, anda mungkin perlu mengakses akaun Google lain dalam apl “Kenalan” anda atau menukar akaun lalai anda pada Android. Semak kenalan anda dahulu untuk melihat perkara yang disimpan di bawah akaun utama semasa. Sebagai contoh, akaun Google utama anda mungkin bukan akaun yang mempunyai kebanyakan kenalan anda, atau akaun utama sedia ada dalam peranti Android anda bukanlah akaun utama anda yang sebenar.

Apabila kami menguji proses itu pada Android 11, kami perlu pergi ke “Kenalan”, ketik elipsis menegak (tiga titik menegak), pilih “Pilih Semua”, kemudian tambah atau gabungkan kenalan daripada akaun lain.

Kenalan Tidak Muncul di Instagram

Sesetengah kenalan mungkin tidak muncul di Instagram berdasarkan maklumat yang tersedia. Sebagai contoh, nama dengan nombor telefon lama atau alamat surat-menyurat tidak akan mempunyai sebarang maklumat yang praktikal atau boleh digunakan. Selain itu, kenalan yang belum mendaftar untuk akaun Instagram juga tidak akan dipaparkan.

Tambahan pula, Instagram hanya menyediakan pengesyoran berdasarkan kenalan anda dan mereka yang mempunyai akaun Instagram aktif dengan sebarang bukti kelayakan daripada butiran hubungan anda. Instagram juga boleh menggunakan maklumat Facebook untuk mengisi senarai carian anda, seperti nombor telefon atau alamat e-mel mereka. Ringkasnya, beberapa kenalan anda akan muncul dalam senarai untuk diikuti manakala yang lain tidak.

Cara Cari Kenalan Instagram pada Windows, Mac atau Chromebook

Instagram Cara Cari Kenalan

Apabila anda membuka Instagram pada komputer anda, berikut ialah cara anda boleh mencari kenalan baharu:

 1. Di penjuru kanan sebelah atas, klik pada “ikon kompas.”
 2. Di bahagian atas halaman baharu, gunakan “Kotak carian” untuk menaip sebarang nama profil atau nama peribadi dan mencari profil yang anda mahu ikuti.

Cara Cari Kenalan Instagram dengan Nombor Telefon

Berikut ialah cara mencari orang baharu di Instagram menggunakan nombor telefon mereka:

 1. Simpan nombor telefon seseorang dalam senarai kenalan anda pada telefon anda.
 2. Buka “Instagram” pada telefon tempat anda menyimpan nombor tersebut.
 3. Pergi ke halaman “Profil”.
 4. Klik pada “ikon hamburger” (tiga baris), dan anda akan melihat tab menu di sebelah kanan.
 5. Ketik pada “Temui Orang”, dan anda akan melihat pilihan untuk menyambungkan akaun anda dengan Facebook atau kenalan telefon anda.
 6. Pilih “Sambung” dan benarkan Instagram mengakses telefon atau senarai kenalan Facebook anda. Di sini, anda juga akan melihat cadangan profil.

Jika seseorang tidak menggunakan telefon bimbit mereka untuk mendaftarkan akaun mereka, kemungkinan besar anda tidak akan dapat mencari mereka melalui senarai kenalan. Dalam kes itu, sebaiknya gunakan pilihan “Cari”.

Menambah Kenalan melalui Carian Instagram

Anda juga boleh menambah orang terus ke Instagram berdasarkan nama pengguna atau nama sebenar.

 1. Klik kaca pembesar di bahagian bawah pada Android/iOS atau bar carian di bahagian atas pada penyemak imbas PC, kemudian taip nama.
 2. Keputusan muncul dan diisi berdasarkan sambungan dan algoritma lain.

Perlu diingat bahawa orang itu mungkin tidak mengaitkan/mendaftarkan Instagram dengan nama atau nama pengguna sebenar yang telah anda segerakkan pada peranti anda. Anda juga boleh mencari Instagram mengikut teg atau tempat, tetapi proses itu menjadikannya lebih mencabar untuk mencari perkara yang anda inginkan.

Sebagai penutup, mencari dan menambah kenalan anda di Instagram tidak pernah menjadi lebih mudah. Apa yang anda perlu tahu ialah tempat untuk mencarinya, dan pembangun Instagram telah memastikan bahawa ia hanya dengan satu klik sahaja. Sebaik sahaja anda mengetahui semua helah, anda akan menjadikan keluarga dan rakan anda sebagai rakan Instagram.

Soalan Lazim Mencari Kenalan Instagram Baharu

Apakah yang perlu saya lakukan jika Cari Kenalan Instagram tidak berfungsi?

Apabila anda membenarkan Instagram memuat naik semua kenalan telefon anda, anda sepatutnya melihatnya pada apl atau melalui penyemak imbas. Memandangkan kenalan disegerakkan secara berkala, beri sedikit masa. Jika anda masih tidak dapat mengakses mana-mana daripada mereka, anda perlu memutuskan sambungan penyegerakan kenalan dan menyambungkannya semula.

Buka Instagram dan klik pada foto profil anda. Klik pada “ikon hamburger” (ikon tiga baris) dan pilih “Tetapan.” Pergi ke “Penyegerakan Akaun dan Kenalan.” Dari sana, matikan penyegerakan dan klik pada “Putuskan sambungan.” Pilihan ini memadamkan semua kenalan anda, meninggalkan senarai anda kosong.

Mengapa Cari Kenalan di Instagram kosong?

Kadangkala, penyegerakan kenalan mungkin tidak berjalan dengan lancar dan senarai kenalan anda mungkin kekal kosong. Satu-satunya cara untuk menyelesaikannya ialah dengan memutuskan sambungan dan menyambung semula penyegerakan kenalan anda beberapa kali.