Cara Cari Kumpulan dalam Telegram

175

Salah satu sebab Telegram digemari oleh ramai pengguna adalah kerana mereka boleh menyertai kumpulan awam atau persendirian. Terdapat banyak kumpulan Telegram yang tersedia, dan sebahagian daripadanya mengandungi ratusan ribu pengguna.

Anda boleh menyertai kumpulan Telegram untuk mengikuti topik yang anda minati dan menyiarkan pemikiran dan kemas kini. Tetapi bagaimana anda mencari semua kumpulan Telegram yang hebat ini? Artikel ini akan menerangkan cara mencari kumpulan Telegram dengan cara yang berbeza.

Cara Cari Kumpulan Telegram menggunakan PC

Cara paling mudah untuk mencari kumpulan dalam Telegram ialah menggunakan aplikasi PC Windows, Mac atau Linux pada desktop atau komputer riba.

Sertai Saluran Telegram untuk Mendapat Jemputan Kumpulan

Cara terpantas untuk mencari dan menyertai kumpulan Telegram adalah dengan menyertai saluran Telegram untuk mendapatkan jemputan. Mungkin seorang rakan memberitahu anda tentang saluran Telegram tempat orang menyediakan jemputan kumpulan. Dengan mengandaikan bahawa anda menggunakan versi desktop apl Telegraminilah yang anda lakukan:

 1. Lancarkan aplikasi Telegram pada desktop anda.
 2. Taipkan nama kumpulan di sudut kiri atas dan tekan Enter.
 3. Di bawah hasil carian Global, anda akan melihat senarai semua saluran yang sepadan dengan nama yang anda masukkan.
 4. Klik pada saluran yang anda mahu dan pilih Sertai Saluran.
 5. Anda akan melihat bilangan pelanggan di bahagian atas skrin. Cari pautan jemputan kumpulan. Apabila anda menemui pautan kumpulan, klik padanya dan pilih pilihan Sertai Kumpulan.

Terdapat cara lain untuk mencari kumpulan jika anda tidak mahu mencari pautan kumpulan dalam saluran Telegram. Anda boleh melawati direktori kumpulan Telegram dalam talian dan menyemak imbas kumpulan. Cari yang sepadan dengan minat anda, klik pada kumpulan dan pilih Sertai Kumpulan.

Telegram Cara Cari Kumpulan

Cara Mencari Kumpulan Anda dalam Telegram Menggunakan PC

Jika anda sudah menjadi ahli beberapa kumpulan Telegram, mungkin anda ingin membuat kumpulan anda sendiri dan menyimpan ID kumpulan anda. Untuk melakukan itu, anda perlu membuat bot Telegram anda terlebih dahulu. Begini cara mencari kumpulan Telegram anda menggunakan Windows, Mac atau Linux.

 1. Buka aplikasi Telegram dan taip BotFather dalam kotak carian, iaitu bot Telegram rasmi.
 2. Pilih Mula dan ikut gesaan pada skrin untuk membuat bot anda.
 3. Salin Token API HTTP yang muncul.

Selepas anda menyimpan token anda, buat kumpulan Telegram baharu, tambah bot anda dan hantar sekurang-kurangnya satu mesej kepada kumpulan itu. Kemudian pergi ke ini Halaman ID Sembang Telegram dan masukkan token anda untuk mendapatkan “ID kumpulan”.

Cara Cari Kumpulan Telegram pada iPhone dan Android

Walaupun Telegram untuk desktop sangat berguna, kebanyakan orang menggunakan aplikasi mudah alih Telegram. Jika anda menggunakan telefon pintar, anda boleh memuat turun versi terkini Telegram untuk Android atau Telegram untuk iOS. Begini cara mencari kumpulan Telegram pada peranti mudah alih.

 1. Lancarkan aplikasi Telegram.
 2. Telegram untuk iPhone berfungsi dengan cara yang sama seperti versi desktop. Sebaik sahaja anda melancarkan aplikasi pada telefon pintar anda, anda akan melihat kotak carian di bahagian atas skrin, tempat anda boleh mencari saluran.
 3. Taipkan nama kumpulan atau penerangan umum tentang perkara yang anda cari dalam kotak carian.
 4. Ketik pada Sertai di bahagian bawah halaman untuk menjadi ahli.

Bahagian atas senarai hasil menunjukkan kumpulan yang anda masih belum sertai, manakala bahagian bawah menunjukkan aktiviti dalam kumpulan yang telah anda masukkan.

Cara Mencari Kumpulan Penglibatan Telegram

Kumpulan interaksi di Telegram ialah kumpulan di mana pengguna Instagram berkumpul untuk membantu satu sama lain mendapatkan lebih banyak penglibatan di Instagram dan apl media sosial yang lain.

Kumpulan ini wujud di platform lain, tetapi mereka sangat aktif di Telegram. Jika anda ingin mendapatkan lebih banyak suka, komen dan perkongsian di Instagram, anda boleh menyertai Kumpulan Penglibatan Telegram dan dapatkan petua tentang mempromosikan orang lain dan mendapatkan lebih banyak penglibatan pada akaun anda.

Terdapat banyak cara untuk mencari kumpulan penglibatan Telegram, tetapi pilihan terbaik ialah mencarinya dalam talian dan mencari kumpulan yang sesuai untuk anda.

Cara Cari Semua Kumpulan Telegram

Kumpulan Telegram yang tidak terkira banyaknya tersedia, dan pengguna terus mencipta kumpulan baharu. Adalah mustahil untuk mencari mereka semua. Anda boleh mencari kumpulan berdasarkan minat anda melalui saluran atau menyemak imbasnya dalam talian.

Sebagai pengguna Telegram, anda boleh membuat sehingga 10 kumpulan Telegram di mana anda boleh menambah atau mengalih keluar pengguna lain. Anda boleh mencari senarai semua kumpulan anda apabila anda membuka Telegram pada skrin utama.


Apabila anda menyertai Telegram buat kali pertama, anda mungkin keliru tentang semua saluran dan kumpulan. Tidak lama lagi, anda akan menyedari bahawa terdapat begitu banyak kumpulan berbeza yang boleh anda sertai. Sebahagian daripada mereka dipanggil supergroup kerana bilangan orang yang telah menyertai mereka.

Tidak mustahil untuk mencari kesemuanya, tetapi lebih mudah dilakukan jika anda tahu apa yang anda lakukan. Terdapat banyak pengguna Apple atau kumpulan peminat Netflix di Telegram. Anda mungkin akan dapat mencari beberapa yang sesuai dengan minat anda juga.

Soalan Lazim Mencari Kumpulan Telegram

Apakah kumpulan Telegram berbanding saluran?

Telegram menawarkan pilihan kepada pengguna untuk menyertai kumpulan atau saluran.

Saluran pada dasarnya adalah sembang yang membenarkan bilangan pengguna yang tidak terhad, peserta tidak dapat melihat ahli lain dan tidak terdapat banyak komunikasi antara pengguna.

Kumpulan lebih eksklusif, membenarkan hanya 200,000 ahli. Kumpulan Telegram menunjukkan kepada anda senarai ahli dan membolehkan anda berinteraksi dengan mereka.

Mudah untuk membezakan antara kedua-duanya berdasarkan status dalam talian dan kiraan ahli (jika terdapat lebih daripada 200,000, ia adalah saluran). Jika anda melihat bilangan peserta di bahagian atas perbualan, anda berada dalam kumpulan Telegram.

Saluran juga lebih mudah dicari berbanding Kumpulan. Biasanya, yang pertama ditemui dengan carian mudah. Walau bagaimanapun, yang terakhir ditemui dari mulut ke mulut, pada platform lain, atau dari dalam Saluran Telegram.

Bagaimanakah cara saya mencari kumpulan berdekatan dalam Telegram?

Anda boleh menggunakan ciri “Orang Berdekatan” di Telegram untuk mencari kumpulan tempatan untuk disertai. Ini caranya:

1. Buka Telegram pada peranti mudah alih anda dan kemudian ketik pada tiga garisan mendatar di sudut kiri atas.

2. Daripada menu di sebelah kiri, pilih Orang Berdekatan.

3. Jika terdapat mana-mana kumpulan tempatan di kawasan anda, anda akan melihat mereka disenaraikan. Ketik pada kumpulan untuk menyertai.