Cara Cari & Lihat Kenangan Facebook

80

Facebook telah mengubah sepenuhnya cara kita melihat dan menggunakan platform rangkaian sosial. Banyak ciri telah diperkenalkan selama ini, dan Kenangan Facebook adalah salah satu daripadanya.

Ciri ini membolehkan anda melihat beberapa siaran, foto dan detik dari sebelumnya. Anda boleh mencari dengan mudah semua detik istimewa sejak anda membuat profil anda. Kenangan diisih ke dalam empat kategori, jadi anda boleh mencari perkara yang anda perlukan dengan lebih mudah. Teruskan membaca untuk mengetahui cara melihat kenangan anda di Facebook.

Kenangan dalam Bahagian

Facebook telah membahagikan semua kenangan anda kepada empat bahagian berbeza:

 • Pada hari ini
 • Rakan Dibuat pada Hari Ini
 • Imbasan Kenangan
 • Kenangan Yang Mungkin Anda Terlepas

Setiap bahagian mempunyai kenangan berbeza yang boleh anda kongsi dengan rakan dan orang yang bermakna kepada anda. Mari kita lihat dengan lebih dekat maksud setiap bahagian.

Lihat Kenangan di Facebook

Pada Hari Ini Kenangan

Kandungan dalam kategori ini akan mengingatkan anda tentang detik-detik penting yang berlaku pada hari tertentu. Kenangan itu bermula pada tahun semasa anda membuat profil anda. Sesetengah tarikh tidak akan mempunyai sebarang kenangan untuk ditunjukkan, manakala tarikh lain mungkin mengandungi beberapa kenangan. Ini cara paling mudah untuk mengingati apa yang berlaku pada tarikh tertentu.

Rakan Dibuat Pada Hari Ini

Facebook akan mengingatkan anda tentang hari-hari anda berkawan di platform. Anda boleh menjejaki tarikh apabila anda berkawan dengan orang yang anda sayangi, dan Facebook juga mencipta video atau kolaj foto dengan kenangan yang anda kongsi dari semasa ke semasa. Ini cara yang bagus untuk mengingatkan diri anda tentang beberapa peristiwa masa lalu yang mengubah hidup anda.

Imbasan Kenangan

Imbas ingatan menunjukkan kepada anda imbasan kenangan yang berlaku dalam sebulan atau satu musim. Anda boleh melihatnya sebagai video pendek atau mesej. Sekali lagi, ciri ini membolehkan anda melihat kembali semua detik yang bermakna kepada anda dan rakan anda.

Kenangan Yang Mungkin Anda Terlepas

Jika anda tidak suka menyemak ingatan anda sepanjang masa, bahagian ini akan memberitahu anda semua yang anda terlepas dari minggu lalu.

Bagaimana untuk Mengakses Kenangan Facebook

Ciri Kenangan Facebook kali terakhir dikemas kini pada 2018. Anda boleh menyemak kenangan anda pada bila-bila masa dengan mengklik penanda halaman Kenangan di sebelah kiri suapan berita anda. Berikut ialah cara untuk mengakses kenangan anda di Facebook:

 1. Buka apl atau laman web Facebook rasmi.
 2. Panjangkan tab Teroka untuk melihat penanda halaman Kenangan.
 3. Kenangan yang berlaku pada hari itu akan muncul dalam suapan.

Jika anda menggunakan apl mudah alih Facebook, ikut langkah ini untuk mencari Kenangan anda:

 1. Buka apl mudah alih dan ketik pada tiga garisan mendatar (pengguna iOS akan menemui ini di bahagian bawah sebelah kanan).
 2. Ketik pada Kenangan.

Di sini, anda akan melihat Kenangan anda.

Mencari Kenangan Tertentu

Terdapat satu lagi cara untuk mencari beberapa detik istimewa dari masa lalu, tanpa mengira hari itu. Ia akan mengambil sedikit usaha lagi, tetapi anda boleh mencari apa sahaja dan semua yang berlaku di Facebook. Jika anda ingin mencari catatan atau ingatan tertentu dari tahun lalu, berikut ialah cara melakukannya:

 1. Buka apl atau halaman web Facebook rasmi.
 2. Tulis tarikh, kata kunci atau nama dalam bar carian di bahagian atas.
 3. Pilih Catatan.
 4. Untuk melihat siaran terdahulu anda, klik Anda.

Anda boleh mencari siaran atau kumpulan tertentu. Anda juga boleh mencari kandungan yang disiarkan oleh orang lain, termasuk rakan dan kumpulan anda yang telah anda sertai.

Mengemas kini Keutamaan Anda

Jika anda ingin mencari sesuatu yang anda siarkan sendiri, sebaiknya lihat melalui tab “Tarikh Disiarkan”. Di sana, anda boleh mengimbas keseluruhan sejarah penyiaran anda di Facebook, bertarikh pada hari anda membuat profil anda. Anda akan kagum dengan apa yang anda dapati dalam catatan lama anda dari lima atau bahkan sepuluh tahun yang lalu. Beberapa perkara lebih baik ditinggalkan pada masa lalu, jadi berhati-hati apabila melihat kenangan lama Facebook anda. Berikut ialah cara menapis kenangan berdasarkan tarikh.

Kenangan Facebook
 1. Buka tab Kenangan Facebook.
 2. Klik pada Sembunyikan Tarikh dan kemudian Tambah Julat Tarikh Baharu.
 3. Pilih tarikh mula dan tarikh tamat kenangan yang ingin anda sembunyikan.
 4. Klik Simpan dan semua kenangan pilihan anda tidak akan muncul dalam suapan.

Mencari Catatan Menggunakan Log Aktiviti

Jika anda sedang mencari siaran atau ingatan tertentu, anda boleh mencari Log Aktiviti anda. Anda boleh mengakses log Aktiviti anda melalui pelayar web atau Apl Mudah Alih Facebook.

Berikut ialah cara menggunakan Log Aktiviti anda untuk mencari siaran tertentu pada penyemak imbas web:

 1. Buka Facebook dan log masuk. Klik pada ikon Profil anda di sudut kanan atas. Kemudian, ketik pada Tetapan & Privasi.
 2. Klik pada Log Aktiviti.
 3. Pilih salah satu pilihan di sebelah kiri. Anda boleh memilih Siaran. Kemudian, anda boleh memilih gambar, video, teks dan banyak lagi.
 4. Anda juga boleh menggunakan salah satu pilihan di bawah Penapis untuk mencari mengikut Tarikh, Orang atau Khalayak.

Anda boleh menggunakan Log Aktiviti untuk mencari siaran yang telah anda berinteraksi dan mengulas juga!

Jika anda menggunakan versi apl mudah alih Facebook, anda boleh mencari Log Aktiviti anda dengan mengikut langkah berikut:

 1. Buka apl Mudah Alih Facebook dan pergi ke profil anda. Kemudian, ketik pada ikon tiga titik di sebelah kanan Edit profil.
 2. Ketik pada Log Aktiviti.

Kini, anda boleh menapis menggunakan pilihan yang sama di atas untuk mencari siaran yang anda cari dengan cepat.

Soalan Lazim

Bahagian ini termasuk lebih banyak jawapan kepada soalan yang mungkin anda ada tentang Kenangan Facebook.

Bolehkah saya memadamkan kenangan saya?

Ya, tetapi malangnya, hanya satu demi satu. Apabila siaran lama muncul yang anda ingin anda padamkan, cuma klik pada tiga titik mendatar di penjuru kanan sebelah atas dan klik untuk memadamkan siaran tersebut.

Mengapa saya hanya melihat beberapa kenangan?

Di sebelah pilihan, semak pilihan Pemberitahuan anda. Menu lungsur turun akan muncul; klik ‘Semua Kenangan’ jika ‘Sorotan’ atau ‘Tiada’ ditandakan.

Kongsi Penemuan Anda dengan Rakan Lama

Kadang-kadang, hidup memisahkan kawan. Masa berlalu dengan pantas, dan orang datang dan pergi. Sangat mudah untuk melupakan seseorang jika anda tidak berhubung selama bertahun-tahun, dan di situlah kenangan Facebook membuat perbezaan terbesar.

Anda kadangkala akan diingatkan tentang orang atau peristiwa yang telah anda lupakan sepenuhnya. Kenangan itu akan membawa anda kembali ke saat yang tepat itu, memberi anda alasan untuk berhubung semula dengan rakan lama supaya anda boleh meneruskan tempat anda berhenti.