Cara Cepat Mengalih Keluar Pendua dalam Excel

28

Semakin rumit hamparan, semakin mudah untuk menduplikasi sel, baris atau lajur. Tidak lama kemudian, sukar untuk melihat data sebenar daripada salinan, dan menguruskan segala-galanya boleh menjadi memenatkan. Nasib baik, pemangkasan hamparan adalah mudah, jika tidak memakan masa, tetapi ia boleh dibuat lebih mudah dengan beberapa helah. Berikut ialah beberapa cara mudah untuk mengalih keluar pendua dalam Excel.

Cara Cepat Mengalih Keluar Pendua dalam Excel

Mengalih keluar Sel Pendua, Baris & Lajur

Jika anda mengedit hamparan penting atau kerja, buat sandaran dahulu. Ia boleh menjimatkan masa dan sakit hati sekiranya sesuatu berlaku. Mencari dan mengalih keluar pendua sebahagian daripada tutorial ini adalah selamat kerana mereka menggunakan alat terbina dalam. Walau bagaimanapun, hamparan yang lebih kompleks yang mengandungi formula atau penapis yang sedia ada mungkin menyebabkan anda sakit kepala.

Cara Mengeluarkan Pendua dengan Cepat dan Mudah dalam Excel

Pertama, kita perlu mengenal pasti sama ada terdapat pendua dalam hamparan. Dalam hamparan kecil, ia mungkin mudah dikenal pasti. Dalam yang lebih besar, mungkin sukar untuk mencari pendua tersebut tanpa bantuan teknologi. Selepas itu, anda boleh mengalih keluar pendua.

 1. Buka hamparan anda pada halaman yang anda perlukan untuk mengisih.
 2. Tekan “Ctrl + A” untuk memilih semua.
 3. Pilih “Pemformatan Bersyarat.”
 4. Pilih “Serlahkan Peraturan Sel” diikuti dengan “Nilai Pendua.”
 5. Tetapkan gaya untuk menyerlahkan pendua dan klik “OK.”
 6. Sekarang, hamparan anda akan memformat setiap sel pendua dalam warna pilihan anda.
 7. Jika anda menggunakan Microsoft Office 2013 atau lebih baharu atau Microsoft Office 365, tekan “Ctrl + A” untuk memilih semua.
 8. Klik tab “Data” dan pilih “Alih Keluar Pendua.”
 9. Pilih atau nyahpilih “Data saya mempunyai pengepala” bergantung pada sama ada milik anda mempunyainya atau tidak.
 10. Klik “OK” untuk mengalih keluar pendua.

Mengalih keluar Pendua Excel menggunakan Penapis Lanjutan

Terdapat juga cara lain untuk mengalih keluar pendua dalam Excel. Gunakan penapis lanjutan. Ini berguna apabila anda mempunyai ratusan sel yang penuh dengan data dan bukannya jumlah kecil yang boleh dilihat.

 1. Buka hamparan anda pada halaman yang anda perlukan untuk mengisih.
 2. Seret tetikus untuk memasukkan semua sel yang anda ingin tapis.
 3. Klik tab “Data” dan pilih “Lanjutan.”
 4. Tandai kotak “Rekod unik sahaja” dan klik “OK.”

Kaedah ini mengalih keluar semua pendua kecuali yang difikirkannya mungkin pengepala lajur—anda perlu memadamkannya secara manual kerana tiada pilihan pengepala. Selain daripada itu, ia melakukan kerja yang sama seperti mengalih keluar pendua.

Adakah anda mempunyai cara lain yang menarik untuk mengalih keluar entri pendua? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!