Cara Hanya Membenarkan Panggilan Daripada Kenalan pada iPhone

93

Pernahkah anda menerima panggilan telefon daripada nombor yang anda tidak kenali, hanya untuk disambut oleh promosi jualan atau lebih teruk? Jika anda sedang mencari cara untuk mengurangkan bilangan panggilan yang tidak diingini yang anda terima, anda boleh menukar tetapan iPhone anda untuk membenarkan panggilan daripada kenalan anda sahaja.

Cara Hanya Membenarkan Panggilan Daripada Kenalan pada iPhone

Dalam tutorial ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk melakukannya.

Bagaimana Hanya Membenarkan Panggilan Daripada Kenalan pada iPhone

Kebanyakan orang sedar bahawa anda boleh menyekat pemanggil individu pada iPhone anda. Ini dikenali sebagai senarai hitam, dan ini bermakna anda bersetuju menerima panggilan daripada semua orang kecuali beberapa individu tertentu.

Tetapi apakah yang anda lakukan jika anda menerima jumlah panggilan yang tinggi daripada nombor yang tidak dikenali? Anda akan cepat muak dan bosan menekan butang sekat untuk seorang pemanggil, hanya untuk diserang hendap oleh deringan lain dari satu lagi nombor yang tidak dikenali beberapa saat kemudian.

“Tetapi adakah ia begitu teruk?” anda mungkin bertanya.

Pada 2019, Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) mengeluarkan a laporan memperincikan kelaziman panggilan telefon penipuan di Amerika Syarikat. Laporan itu mendapati bahawa 44.6% daripada semua panggilan telefon mudah alih akan menjadi penipuan menjelang akhir tahun. Dan berdasarkan arah aliran dalam beberapa tahun yang lalu, adalah selamat untuk menganggap peratusan panggilan telefon penipuan hari ini adalah lebih tinggi daripada itu.

Memang benar bahawa bukan setiap pemanggil yang tidak dikenali adalah penipu. Sesetengah mungkin orang yang anda kenali tetapi tidak mahu bercakap dengannya. Orang lain mungkin orang yang pernah anda temui pada masa lalu tetapi yang telah melayang di luar kalangan anda. Tetapi terlalu banyak panggilan boleh menjadi gangguan yang besar. Tiada cara yang pasti untuk mengetahui sama ada pemanggil yang tidak dikenali adalah seseorang yang patut diajak bercakap.

Nasib baik, ada cara untuk menamatkan gangguan ini. Dengan memanfaatkan ciri menyekat panggilan yang terbina dalam sistem pengendalian iPhone anda, anda boleh menyekat semua nombor yang tidak dikenali daripada memanggil anda dengan berkesan. Ini akan menghentikan aliran panggilan yang tidak berkesudahan daripada nombor yang tidak diketahui dan memberi anda ketenangan dan ketenangan yang amat diperlukan.

Mod Jangan Ganggu pada iPhone

Mod Jangan Ganggu pada iPhone ialah cara terbaik untuk mengelakkan diri anda daripada diganggu oleh pemberitahuan, panggilan telefon dan mesej apabila anda tidak mahu. Anda boleh menjadualkan mod Jangan Ganggu untuk menghidupkan dan mematikan secara automatik, atau anda boleh menghidupkannya secara manual pada bila-bila masa anda memerlukannya.

Mungkin ciri yang paling penting bagi tetapan ini ialah ia mempunyai bahagian “Benarkan Panggilan Daripada” di mana anda boleh menentukan orang yang anda tidak mahu sekat. Ia pada asasnya ialah senarai pengecualian Jangan Ganggu. Anda boleh mengarahkan telefon anda untuk membenarkan panggilan daripada orang tertentu sahaja atau semua kenalan anda.

Begini cara ia berfungsi.

  1. Buka apl “Tetapan” pada iPhone anda.
  2. Tatal ke bawah menu tetapan dan ketik “Jangan Ganggu.”
  3. Ketik “Benarkan Panggilan Daripada” dan pilih “Semua Kenalan” daripada pilihan yang disenaraikan.
  4. Jika anda ingin menapis pemanggil yang tidak dikenali 24/7, ketik butang “Sentiasa” di bawah menu Jangan Ganggu. Jika tidak, ketik butang “Dijadualkan” apabila anda mahu menyekat pemanggil yang tidak dikenali hanya dalam tempoh hari yang ditentukan.

Apabila mod Jangan Ganggu dihidupkan, semua panggilan masuk yang tidak diketahui akan terus ke mel suara dan anda tidak akan menerima sebarang pemberitahuan atau mesej. Ini adalah cara yang bagus untuk memastikan anda tidak terganggu apabila anda cuba memfokus pada sesuatu yang penting atau semasa anda cuba berehat.

Anda masih boleh menggunakan iPhone anda semasa tetapan ini dihidupkan, tetapi ini adalah cara yang baik untuk memastikan anda tidak diganggu oleh apa-apa yang tidak semestinya diperlukan.

Ciri Silence Unknown Callers dalam iOS 13

Jika iPhone anda berjalan pada iOS 13, anda bertuah.

Ciri Silence Unknown Callers baharu dalam iOS 13 ialah cara terbaik untuk menyekat panggilan yang tidak diingini dan melindungi privasi anda. Apabila diaktifkan, semua panggilan daripada nombor yang tidak disimpan dalam kenalan anda akan dihantar terus ke mel suara. Dengan cara itu, anda tidak perlu risau tentang mengambil panggilan daripada telemarketer atau pemanggil lain yang tidak diingini.

Begini cara untuk mengaktifkan tetapan ini.

  1. Buka apl “Tetapan” pada iPhone anda dan pilih “Telefon” daripada menu.
  2. Tatal ke bawah dan togol suis di sebelah “Senyapkan Pemanggil Tidak Diketahui” kepada kedudukan “HIDUP”.

Dengan Senyapkan Pemanggil Tidak Diketahui, anda boleh memiliki yang terbaik dari kedua-dua dunia: keupayaan untuk menyaring panggilan tetapi tanpa kehilangan mana-mana yang sebenarnya penting. Anda masih akan menerima pemberitahuan senyap bahawa anda terlepas panggilan, tetapi anda tidak akan diganggu oleh panggilan sebenar itu sendiri.

Hanya Terima Panggilan yang Anda Luluskan Mendahului Masa

Jika anda bosan diganggu oleh pemanggil yang tidak dikenali, anda boleh mengambil langkah untuk menyekat mereka menggunakan alatan terbina dalam pada iPhone anda. Ini akan membantu anda kekal berhubung dengan orang yang paling penting tanpa perlu risau tentang pemanggil yang tidak dikenali atau telemarketer spam.

Pernahkah anda cuba menggunakan petua ini untuk menyekat panggilan pada iPhone anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.