Cara Hentikan Chrome daripada Menyekat Muat Turun

75

Chrome telah diketahui menyekat muat turun secara automatik, walaupun pengguna mengklik pada fail yang mereka tahu selamat.

Cara Hentikan Chrome daripada Menyekat Muat Turun

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menghentikan Chrome daripada menyekat muat turun. Kami juga akan menerangkan sebab Chrome menyekat muat turun dan cara mengkonfigurasi tetapan anda untuk membenarkannya.

Menghentikan Muat Turun Menyekat Chrome

Apabila ia datang untuk memuat turun fail, Chrome ialah salah satu pilihan terbaik yang tersedia. Ia mempunyai pengurus muat turun terbina dalam yang memudahkan anda menjejak muat turun anda dan anda boleh menjeda dan menyambung semula muat turun jika perlu. Chrome juga boleh mengesan secara automatik apabila muat turun selesai dan membuka fail untuk anda.

Apabila anda memuat turun fail daripada Internet, anda percaya bahawa tapak yang anda muat turun adalah sah dan fail itu tidak mengandungi sebarang kod hasad.

Malangnya, terdapat banyak cara pelakon yang berniat jahat boleh mengedarkan perisian hasad, malah pengguna yang paling berhati-hati kadangkala boleh mendapati diri mereka dengan fail yang dijangkiti.

Nasib baik, Chrome dianggap secara meluas sebagai salah satu pelayar yang paling selamat. Sebahagian daripada sebabnya ialah ia mengarkitek keselamatan dalam setiap aspek reka bentuknya, termasuk pertahanan terbina dalam terhadap muat turun berniat jahat.

Walau bagaimanapun, langkah keselamatan ini kadangkala boleh menandakan muat turun yang sah sebagai berbahaya. Jika anda pasti fail tertentu selamat untuk dimuat turun, anda boleh mencuba beberapa langkah penyelesaian masalah, termasuk melumpuhkan tetapan keselamatan dalam Tetapan Lanjutan Chrome. Melakukannya akan membolehkan anda memuat turun fail tanpa sebarang isu lanjut.

Mari lihat cara untuk mengubah suai tetapan Chrome dan membenarkan anda memuat turun sebarang fail yang anda mahu, bergantung pada jenis peranti yang digunakan.

Hentikan Chrome Menyekat Muat Turun pada PC Windows

Jika anda menggunakan PC Windows dan Chrome menyekat muat turun anda, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Asas-asas

Mula-mula, cuba mulakan semula Chrome. Ini selalunya boleh menyelesaikan sebarang isu sementara yang menyebabkan Chrome menyekat muat turun. Jika itu tidak berjaya, cuba lumpuhkan mana-mana perisian antivirus atau firewall yang anda jalankan pada PC anda. Program ini kadangkala boleh mengganggu muat turun.

Kemas kini Penyemak Imbas Anda

Satu cara untuk menghalang Chrome daripada menyekat muat turun pada PC Windows anda ialah memastikan penyemak imbas anda dikemas kini. Oleh kerana setiap versi baharu Chrome menyertakan pembetulan keselamatan, mengemas kini penyemak imbas anda boleh membantu menyahbenderakan muat turun selamat sambil tetap melindungi komputer anda daripada perisian hasad.

Pilihan Nuklear

Akhir sekali, anda boleh cuba menukar tetapan Chrome anda untuk membenarkan semua muat turun tanpa mengira sumbernya.

Ini caranya:

  1. Buka Chrome dan navigasi ke “Tetapan” dengan mengklik pada elipsis (tiga titik menegak) di penjuru kanan sebelah atas. Anda seharusnya melihat senarai pilihan keselamatan yang berbeza.
  2. Pilih “Privasi & Keselamatan” daripada menu pada anak tetingkap kiri.
  3. Klik pada “Keselamatan.”
  4. Tatal ke bawah ke “Pelayaran Selamat” dan klik pada butang togol di sebelah “Tiada Perlindungan.”
  5. Pada ketika ini, anda sepatutnya melihat mesej amaran pada skrin anda yang menerangkan perkara yang akan berlaku jika anda melumpuhkan perlindungan muat turun. Untuk meneruskan, klik pada butang “Matikan” yang diserlahkan dengan warna biru.

Dengan tetapan ini dilumpuhkan, anda sepatutnya boleh memuat turun sebarang fail tanpa masalah. Hanya berhati-hati apabila melawati tapak yang terkenal dengan pengehosan perisian hasad, kerana komputer anda tidak lagi akan dilindungi daripada muat turun yang berbahaya.

Hentikan Chrome Menyekat Muat Turun pada Mac

Terdapat pelbagai sebab mengapa Chrome boleh menghalang anda daripada memuat turun fail tertentu. Dalam sesetengah kes, fail itu mungkin menimbulkan risiko keselamatan kepada komputer anda. Walau bagaimanapun, fail itu mungkin selamat untuk dimuat turun dalam kes lain.

Jika anda pasti Chrome yang menghalang anda daripada memuat turun fail, cuba petua penyelesaian masalah berikut.

Asas-asas

Mula-mula, cuba mulakan semula Chrome. Kadangkala penyemak imbas boleh terganggu dan memerlukan permulaan yang baru.

Jika itu tidak berjaya, semak untuk melihat sama ada perisian antivirus anda menyekat muat turun. Kadangkala program antivirus akan membenderakan muat turun sebagai potensi ancaman, walaupun ia tidak berbahaya. Jika itu yang berlaku, anda perlu menambah pengecualian untuk fail dalam program antivirus anda.

Pastikan Chrome Kemas Kini

Jika Chrome menyekat fail, tetapi anda percaya fail itu selamat sepenuhnya, pastikan anda menggunakan versi Chrome terkini. Jika tidak, pergi ke tapak web Chrome dan muat turun versi terkini. Setelah Chrome dikemas kini, cuba muat turun fail sekali lagi.

Tweak Tetapan Keselamatan

Jika tiada penyelesaian di atas berfungsi, anda mungkin perlu menetapkan semula tetapan keselamatan Chrome. Ini hanya perlu dilakukan sebagai pilihan terakhir, kerana ia akan mendedahkan komputer anda kepada fail yang rosak dan muat turun berniat jahat yang lain.

Berikut ialah cara untuk melakukannya:

  1. Klik pada menu tiga titik di penjuru kanan sebelah atas tetingkap penyemak imbas Chrome.
  2. Pilih “Tetapan” daripada menu lungsur.
  3. Tatal ke bawah ke bahagian “Keselamatan dan Privasi” dan klik pada “Keselamatan.”
  4. Pada halaman “Keselamatan”, di bawah tajuk “Pelayaran Selamat”, cari bahagian “Tahap perlindungan” dan pilih “Tiada Perlindungan.”
  5. Klik pada butang “Matikan” untuk mengesahkan keputusan.

Ini akan membolehkan anda memuat turun fail tanpa sebarang sekatan. Walau bagaimanapun, berhati-hati semasa memuat turun fail dari internet adalah penting, kerana sesetengah fail mungkin mengandungi perisian hasad atau kod hasad yang lain.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapakah Chrome menyekat beberapa muat turun?

Chrome ialah salah satu pelayar web yang paling popular, dan oleh itu, ia adalah sasaran biasa untuk perisian hasad dan serangan berniat jahat yang lain. Sebagai tindak balas, Chrome menyekat muat turun daripada sumber yang tidak dipercayainya. Ini membantu memastikan pengguna selamat dengan menghalang mereka daripada memuat turun fail yang berpotensi berbahaya.

Adakah selamat untuk melumpuhkan perlindungan muat turun pada Chrome?

Perlindungan muat turun Chrome ialah ciri keselamatan berharga yang membantu melindungi komputer anda daripada fail berniat jahat. Melumpuhkan perlindungan ini boleh menyebabkan komputer anda terdedah kepada serangan perisian hasad atau fail berniat jahat yang lain. Atas sebab ini, biasanya tidak disyorkan untuk melumpuhkan perlindungan muat turun dalam Chrome.

Bagaimanakah saya boleh mengesahkan tapak web selamat untuk muat turun dalam Chrome?

Cari kunci atau ikon Maklumat dalam bar alamat penyemak imbas di bahagian atas halaman. Bergantung pada versi Chrome anda, ikon ini akan berwarna hijau, biru atau kelabu. Jika tiada ikon, ini bermakna tapak web itu belum disahkan oleh pihak ketiga lagi dan anda harus berhati-hati tentang maklumat yang anda kongsi dengannya.

Jika anda melihat ikon kunci hijau, tapak itu selamat dan anda boleh meneruskan dan memuat turun fail daripadanya tanpa bimbang. Jika anda melihat gembok atau ikon Maklumat terbuka, sama ada klik padanya atau tuding kursor anda ke atasnya untuk mengetahui sebab tapak itu tidak selamat. Anda tidak seharusnya memuat turun fail daripada tapak ini kerana ia tidak dilindungi sebaik tapak “https://” (yang sentiasa mempunyai ikon kunci hijau).

Jika anda melihat ikon gembok dengan “X” merah di atasnya, tapak tersebut tidak menggunakan HTTPS dan tidak selamat.

Beberapa Bendera Merah Adalah Positif Palsu

Walaupun ciri keselamatan terbina dalam Chrome secara amnya cukup baik untuk melindungi pengguna, kadangkala terdapat positif palsu di mana fail selamat tersilap dibenderakan sebagai berbahaya. Jika anda pasti bahawa fail yang anda cuba muat turun selamat, anda boleh melumpuhkan perlindungan Chrome untuk memuat turunnya. Ini boleh dilakukan dengan melawati halaman Tetapan.

Ingat bahawa ini melumpuhkan perlindungan Chrome terhadap muat turun berniat jahat, jadi lakukan ini hanya jika anda mempercayai tapak muat turun.

Adakah sebarang petua artikel ini membantu mendapatkan semula muat turun anda ke landasan yang betul? Jangan ragu untuk berkongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.