Cara Juga Mematikan TV Anda Dengan Alat Jauh Amazon Fire Stick Anda

117

Apabila ia datang untuk menonton hiburan pada skrin besar, tiada apa yang boleh mengatasi kuasa dan kecekapan barisan peranti Amazon Fire TV. Bermula pada hanya $39.99 untuk 1080p Fire Stick, Fire TV membolehkan anda menonton Netflix, Hulu, HBO Go, perkhidmatan video Prime Amazon sendiri dan beribu-ribu aplikasi lain terus pada skrin besar.

Cara Juga Mematikan TV Anda Dengan Alat Jauh Amazon Fire Stick Anda

Walaupun ia bukan peranti Amazon Fire TV yang pertama, Fire Stick setakat ini adalah yang paling popular dan bersaing secara langsung dengan Roku dan Google Chromecast dalam pasaran peranti penstriman bajet. Peranti dipalamkan ke bahagian belakang televisyen anda melalui HDMI (sama ada dengan kayu itu sendiri atau menggunakan penyesuai yang digabungkan untuk sambungan yang ketat) dan bersambung ke WiFi rumah anda untuk menghantar media terus ke televisyen anda menggunakan aplikasi, sama seperti telefon pintar anda.

Jika anda cuba memudahkan persediaan teater rumah anda, anda telah datang ke tempat yang betul. Fire Stick boleh membantu anda menjadikan pengalaman menonton televisyen lebih premium dan lebih mudah. Mari lihat cara untuk mematikan televisyen anda menggunakan Amazon Fire Stick anda.

Alat Jauh Api Baharu

Cara paling mudah untuk mengawal televisyen anda menggunakan Fire Stick anda ialah dengan menggunakan Fire Remote terbaru yang disediakan oleh Android. Tidak seperti model lama alat kawalan jauh Kebakaran, versi terbaharu (mula-mula diperkenalkan dengan 4K Fire Stick dan kini digabungkan dengan semua peranti Fire) termasuk peledak IR yang membolehkan anda mengawal kelantangan dan, yang lebih penting, kuasa televisyen anda, betul. daripada alat kawalan jauh itu sendiri.

Sangat mudah untuk mengetahui sama ada anda mempunyai versi ini: jika anda melihat penggoncang kelantangan di bahagian bawah alat kawalan jauh Fire anda (bersama-sama dengan butang kuasa di penjuru kiri sebelah atas), anda mempunyai model terbaharu.

Jika anda tidak mempunyai model ini, jangan risau—anda tidak perlu menaik taraf keseluruhan Fire Stick anda untuk mendapatkan alat kawalan jauh yang lebih baharu. Amazon menjual alat kawalan jauh ini sebagai peningkatan untuk pengguna sedia ada pada harga $29.99 di tapak web mereka, dengan jualan sekali-sekala dan penurunan harga.

Anda perlu memastikan bahawa televisyen anda menyokong blaster IR generik sebelum membeli, tetapi bagi kebanyakan orang, alat kawalan jauh ini akan membolehkan mereka mengawal navigasi Fire Stick mereka, bersama-sama dengan kuasa dan kelantangan televisyen mereka, semuanya daripada satu peranti.

Menggunakan CEC

Kawalan Elektronik Pengguna, atau CEC, dibina ke dalam banyak TV kontemporari. CEC ialah protokol HDMI yang membenarkan peranti berdaya CEC berdagang maklumat dan menerima kawalan melalui HDMI. Jika anda mempunyai TV berdaya CEC, anda sepatutnya boleh menggunakan Firestick anda untuk mengawal fungsinya. Hanya pastikan bahawa arahan CEC didayakan pada kedua-dua TV dan Firestick.

Untuk tujuan ilustrasi, artikel ini menerangkan TV Vizio. Walau bagaimanapun, anda sepatutnya tidak menghadapi sebarang masalah menavigasi menu untuk menghidupkan CEC pada mana-mana TV lain. Ini adalah salah satu perkara yang, sebaik sahaja anda melihatnya, anda akan tahu cara menerapkannya pada situasi lain.

 1. Tekan butang Menu pada alat kawalan jauh televisyen anda.
 2. Akses Tetapan Sistem anda dengan menuju ke Sistem dan mencari CEC.
 3. Togol pilihan CEC ke kiri atau kanan untuk mendayakannya.

Nota Penting

Banyak pengeluar menggunakan nama yang berbeza untuk CEC pada TV mereka. Mereka mungkin memanggilnya sesuatu yang proprietari, tetapi mereka semua bermaksud perkara yang sama.

LG menggunakan SimpLink, Samsung mempunyai Anynet + dan Sony mempunyai sama ada Bravia Sync atau Bravia Link. Jika anda tidak menemui nama tepat untuk TV anda, berikut ialah senarai lengkapnya Wikipedia.

Mendayakan CEC pada Fire Stick Anda

Sebaik sahaja anda telah mendayakan CEC pada TV, anda harus memastikan bahawa pilihan itu turut didayakan pada Firestick anda. Perlu diingat bahawa CEC biasanya didayakan secara lalai pada kebanyakan Firesticks, tetapi tidak ada salahnya untuk menyemak semula.

Ini ialah langkah untuk mendayakan CEC pada Fire TV anda:

 1. Navigasi ke menu Tetapan pada Fire Stick anda. Laman Utama TV Kebakaran
 2. Kemudian, klik pada Paparan & Bunyi daripada senarai pilihan. Halaman Tetapan TV Kebakaran
 3. Sekarang, di bawah Paparan & Bunyi, navigasi ke bawah dan pastikan Kawalan Peranti CEC HDMI dihidupkan.

Selepas mendayakan CEC pada Firestick anda, anda seharusnya sudah bersedia. Sebagai contoh, tekan butang Laman Utama pada alat kawalan jauh Firestick dan TV harus segera menghidupkan dan memaparkan skrin utama Fire TV. Mematikan TV adalah lebih mudah. Hanya beritahu Alexa untuk mematikan TV anda, dan dia akan melakukannya untuk anda. TV yang berbeza menawarkan keupayaan CEC yang berbeza, jadi anda mungkin mempunyai lebih banyak pilihan.

Pastikan anda memasangkan Firestick anda dengan peranti Amazon Echo jika anda menggunakan salah satu model lama bukan kendalian suara.

Kawalan TV Alexa Cool Lain

Anda mungkin tidak sedar bahawa anda sebenarnya boleh mengawal kotak TV satelit dan kabel anda melalui Alexa, selain menghidupkan dan mematikan TV. Ini semua berfungsi dengan Alexa: Optic Hub, Dish, Tivo, Fios dan Frontier. Beginilah cara menyambungkan kotak TV satelit atau kabel anda ke apl Alexa.

 1. Mulakan dengan melancarkan aplikasi Alexa pada telefon anda, kemudian pilih Muzik, Video dan Buku daripada menu tetapan.
 2. Pilih pembekal anda di bawah tab Video.
 3. Pilih pilihan Urus dan Pautkan Peranti yang muncul dalam menu pembekal anda dan ketik pada Pautkan peranti.
 4. Pilih kotak atas set anda.
 5. Pada ketika ini, anda perlu memilih peranti yang didayakan Alexa yang akan mengawal TV anda dan ketik pada butang Pautan Peranti untuk mengesahkan.

***

Soalan Lazim

Bagaimana Saya Menghidupkan Kembali Stick TV Api Saya?

Seperti kebanyakan peranti pada masa kini, Amazon Fire TV Stick tidak ditutup melainkan anda mencabutnya. Sebaliknya, mereka pergi ke mod tidur untuk menjimatkan kuasa sambil mengekalkan keupayaan untuk menerima kemas kini.

Untuk membangunkan Fire TV Stick daripada mod Tidurnya, hanya tekan butang Laman Utama yang terletak pada alat kawalan jauh Fire TV anda.

Butang rumah Jauh TV Api

Mengapa Stick TV Api Menjaga TV Saya Daripada Dimatikan?

Kebanyakan peranti pintar sebenarnya tidak dimatikan; mereka hanya masuk ke mod tunggu sedia atau tidur. Walaupun ciri ini bertujuan untuk menjimatkan kuasa, ia boleh menyebabkan masalah yang tidak diduga apabila berpasangan dengan peranti lain.

Jika TV anda menggunakan ciri tutup automatik, maka anda perlu mematikan TV secara manual atau cabut palam Fire TV Stick untuk TV anda dimatikan dengan betul.

Walaupun Amazon Fire Stick anda mungkin hanya kayu ringkas yang dipalamkan ke belakang televisyen anda, ia merupakan peranti yang sangat berkuasa yang memudahkan untuk mengawal keseluruhan persediaan teater rumah anda. Sama ada anda memilih untuk menaik taraf alat kawalan jauh Fire anda yang sedia ada atau mendayakan sokongan CEC dan Alexa terus pada Fire Stick anda sendiri, mematikan dan menghidupkan televisyen anda dengan Fire Stick anda adalah tugas yang mudah.