Cara Kemas Kini Instagram pada Android atau iPhone

10

Seperti mana-mana apl lain pada Android atau iPhone anda, Instagram menerima kemas kini tetap, menambah ciri baharu, membetulkan pepijat dan meningkatkan prestasi. Oleh itu, memasang kemas kini apl ini untuk pengalaman optimum sentiasa merupakan idea yang baik. Begini cara anda boleh mengemas kini apl Instagram pada Android atau iPhone anda.

Cara Kemas Kini Instagram pada Android atau iPhone

Bagaimana untuk mengemas kini Instagram pada Android

Mengemas kini apl Instagram tidak berbeza dengan mengemas kini mana-mana apl lain pada telefon Android anda. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti.

 1. Buka Gedung Play pada telefon Android anda.
 2. Taip Instagram dalam bar carian di bahagian atas.
 3. Ketik Instagram daripada hasil carian. Anda juga mungkin melihat butang Kemas Kini di sebelah apl dalam hasil carian.
 4. Tekan butang Kemas Kini. Jika anda melihat butang Buka, ini menunjukkan bahawa apl itu sudah dikemas kini.
  Kemas kini Apl Instagram pada Android

Setelah dikemas kini, anda boleh melihat sejarah tontonan Instagram Reels anda untuk berkongsi Reel lucu yang anda terlepas kongsi sebelum ini.

Secara lalai, telefon Android anda akan mengemas kini Instagram secara automatik kepada binaan terkini yang tersedia. Tetapi jika anda telah mematikan autokemas kini, anda boleh mendayakannya semula.

 1. Buka penyenaraian Instagram di Gedung Play.
 2. Ketik ikon menu tiga titik di penjuru kanan sebelah atas
 3. Tandakan pilihan Dayakan kemas kini automatik.
  Dayakan Kemas Kini Auto untuk Instagram pada Android

Bagaimana untuk Mengemas kini Instagram pada iPhone

Mengemas kini apl Instagram pada iPhone daripada iOS App Store adalah mudah.

 1. Buka App Store pada iPhone anda.
 2. Ketik ikon Carian di sudut kanan bawah.
 3. Taip Instagram dalam bar carian.
 4. Tekan butang Kemas Kini di sebelah Instagram.
  Kemas kini Apl Instagram pada iPhone
 5. Tunggu sehingga iPhone anda memuat turun dan memasang kemas kini.

Tidak seperti Android, anda tidak boleh mendayakan kemas kini automatik untuk apl tertentu pada iPhone anda. Jadi, jika anda mahu iPhone anda mengemas kini apl Instagram secara automatik, anda mesti mendayakan kemas kini automatik untuk semua apl.

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Tatal ke bawah dan ketik App Store.
 3. Hidupkan togol di sebelah Kemas Kini Apl.
 4. Dayakan togol Kemas Kini Apl di bawah Data Selular untuk membenarkan kemas kini apl automatik pada data mudah alih (Pilihan).
  Dayakan Kemas Kini Apl Automatik pada iPhone

Apa yang perlu dilakukan jika Instagram tidak akan dikemas kini

Walaupun mengemas kini apl Instagram biasanya cepat dan tidak menyakitkan, anda mungkin menghadapi masalah sekali-sekala. Jika anda nampaknya tidak dapat mengemas kini apl Instagram pada Android atau iPhone anda, berikut ialah beberapa petua yang boleh membantu.

1. Semak Sambungan Internet Anda

Sambungan internet yang lemah atau tidak konsisten boleh menghalang anda daripada mengemas kini apl pada telefon anda. Untuk menyemak kebolehpercayaan sambungan anda, lawati tapak web seperti Fast.com untuk menjalankan ujian kelajuan internet.

Jika terdapat masalah, tukar kepada sambungan rangkaian lain dan kemudian cuba kemas kini apl Instagram sekali lagi.

2. Kosongkan Ruang Storan

Kekurangan ruang storan percuma adalah satu lagi sebab mengapa Instagram mungkin gagal mengemas kini pada Android atau iPhone anda. Untuk menolak kemungkinan ini, anda boleh menyemak ruang storan telefon anda dengan menuju ke Tetapan > Penjagaan peranti > Storan (pada Android) atau Tetapan > Storan iPhone Umum (pada iPhone).

Menu Storan pada Android

Jika storan yang tersedia terlalu rendah, pertimbangkan untuk mengosongkan ruang storan Android atau iPhone anda sebelum cuba mengemas kini apl Instagram sekali lagi.

3. Kosongkan Cache untuk Gedung Google Play

Isu cache boleh menghalang Instagram daripada mengemas kini telefon Android anda secara automatik. Jika demikian keadaannya, mengosongkan data cache Gedung Google Play sedia ada telefon anda akan membantu menyelesaikan masalah itu.

4. Pasang semula Apl

Jika isu itu kekal, anda boleh cuba menyahpasang apl Instagram dan kemudian memasangnya semula pada telefon anda. Pada Android, tekan lama ikon aplikasi Instagram dan pilih pilihan Nyahpasang. Kemudian, pilih OK untuk mengesahkan.

Nyahpasang Instagram Daripada Android

Jika anda mempunyai iPhone, tekan lama apl Instagram dan pilih Padam daripada menu yang terhasil. Pilih Padam Apl apabila gesaan pengesahan muncul.

Nyahpasang Apl Instagram pada iPhone

Setelah dialih keluar, anda boleh memuat turun dan memasang apl Instagram daripada Play Store atau App Store.

Tingkatkan Pengalaman Instagram Anda

Mengemas kini apl Instagram memastikan anda sentiasa menikmati yang terbaik yang ditawarkan oleh platform. Bergantung pada pilihan anda, anda boleh mengemas kini apl Instagram secara manual atau menetapkannya untuk mengemas kini secara automatik pada Android atau iPhone anda menggunakan langkah di atas. Dan sebaik sahaja anda selesai mengemas kini apl, anda mungkin ingin mengetahui cara melihat perkara yang disukai seseorang di Instagram.

Soalan Lazim