Cara klik kanan pada Mac: 5 Cara cepat dijelaskan!

19
Cara klik kanan pada Mac

Jika anda baru-baru ini bertukar kepada macOS daripada Windows, anda mungkin tertanya-tanya cara klik kanan pada Mac. Itu kerana klik kanan pada macOS sedikit berbeza daripada Windows. Walaupun klik kiri pada macOS membolehkan anda memilih sesuatu, klik kanan, sebaliknya, membolehkan anda membuka menu kontekstual, sub-menu dan pintasan. Dalam panduan ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara yang berbeza untuk klik kanan pada Mac semasa menggunakan Trackpad lalai, Magic Trackpad, Magic Mouse atau mana-mana tetikus lain. Mari kita mulakan!

Cara klik kanan menggunakan Trackpad atau Magic Trackpad MacBook

Jika anda mempunyai MacBook Air, MacBook Pro atau Magic Trackpad, anda boleh menggunakan kaedah di bawah untuk klik kanan atau klik kedua pada Mac anda.

Menggunakan dua jari

Cara terbaik untuk mengklik kedua pada Mac ialah mengetik dengan dua jari pada pad jejak. Walaupun ia dilumpuhkan secara lalai, anda boleh mengikuti langkah ini untuk mendayakan pilihan klik kanan dengan dua jari:

 1. Klik menu Apple () di bahagian atas kiri dan pilih Tetapan Sistem.

  Pilih Tetapan Sistem daripada menu Apple

 2. Tatal ke bawah dan klik Pad jejak pada anak tetingkap kiri.
 3. Pilih tab Titik & Klik.
  Tuding dan Klik dalam tetapan Trackpad pada Mac
 4. Klik menu lungsur di sebelah Klik Sekunder dan pilih pilihan Klik atau Ketik dengan Dua Jari.
  Tetapan klik kedua dalam Tetapan Sistem di bawah bahagian Trackpad

Mengklik pada sudut kanan bawah pad jejak anda

Jika anda lebih suka mengklik pada sudut kanan bawah pad jejak dan bukannya mengetik, anda boleh menetapkan Klik Sekunder di bawah tetapan Pad jejak kepada pilihan Klik di sudut kanan bawah. Ia juga bertindak sebagai butang fizikal; anda tidak perlu menggunakan dua jari untuk ini. Selain itu, jika anda mengetik pad jejak secara tidak sengaja dengan dua jari, ia tidak akan mendaftar sebagai klik kanan atau klik kedua.

Mengklik pada sudut kiri bawah pad jejak anda

Begitu juga, jika anda kidal, anda mungkin lebih suka menggunakan sudut kiri bawah pad jejak anda untuk klik kedua. Dalam kes itu, anda boleh menetapkan klik Sekunder di bawah tetapan Trackpad kepada pilihan Klik di sudut kiri bawah.

Cara klik kanan dengan Magic Mouse

Tetikus Ajaib Apple tidak jauh berbeza daripada tetikus yang anda gunakan dengan PC Windows. Ia mempunyai permukaan sensitif sentuhan yang mengesan bahagian mana anda ketik dengan jari anda. Secara lalai, Mac memberikan klik kedua ke sebelah kanan, tetapi anda boleh mengubahnya dengan mengikut arahan ini:

 1. Buka Tetapan Sistem daripada menu Apple ()
  Pilih Tetapan Sistem daripada menu Apple
 2. Tatal ke bawah dan klik Tetikus dari anak tetingkap kiri.
 3. Tetapkan pilihan Klik Sekunder di bawah tab Titik & Klik untuk Klik di sebelah kanan atau Klik di sebelah kiri mengikut kesukaan anda.

  Tetapan klik kedua untuk tetikus ajaib

Cara klik kanan pada Mac dengan tetikus biasa

Apabila anda menyambungkan tetikus biasa dengan butang, macOS akan mengenalinya dan memetakan klik kiri dan klik kanan dengan sewajarnya. Akibatnya, apabila anda menyambungkan tetikus biasa dengan Mac anda, ia akan berfungsi sama seperti semasa disambungkan ke Windows.

Anda boleh menukar klik kiri dan klik kanan tetikus anda apabila disambungkan ke Mac. Ikuti arahan ini untuk mengetahui caranya:

 1. Klik menu Apple () di bahagian atas sebelah kiri skrin anda dan pilih Tetapan Sistem.

  Pilih Tetapan Sistem daripada menu Apple

 2. Tatal ke bawah dan pilih Tetikus dari anak tetingkap kiri.
 3. Tetapkan pilihan Klik Sekunder kepada Klik di sebelah kanan atau Klik di sebelah kiri mengikut kesukaan anda.

  Tetapan klik kedua untuk tetikus biasa

Cara klik kanan tanpa butang kedua (menggunakan kekunci Kawalan) pada Mac

Dalam senario terburuk, jika klik kanan berhenti berfungsi pada tetikus atau pad jejak anda, terdapat cara alternatif untuk menggunakan fungsi klik kanan. Tekan kekunci Kawalan (⌃) pada papan kekunci anda dan klik butang kiri pada tetikus anda, ketik pada pad jejak anda atau tekan sudut kiri bawah pad jejak.

Gunakan pilihan Kebolehcapaian untuk mengklik kanan dengan papan kekunci

Jika anda menggunakan pilihan Kebolehcapaian pada Mac, macOS membenarkan anda menggunakannya untuk klik kanan. Ia mungkin tidak sesuai untuk semua orang, tetapi ia berfungsi seperti daya tarikan bagi mereka yang perlu mengawal tetikus dengan papan kekunci mereka. Untuk klik kanan dengan pilihan Kebolehaksesan pada Mac, ikut langkah berikut:

 1. Buka Tetapan Sistem daripada menu Apple () pada Mac anda.

  Pilih Tetapan Sistem daripada menu Apple

 2. Pilih Kebolehcapaian dari anak tetingkap kiri dan kemudian Kawalan Penunjuk di sebelah kanan.

  Kawalan Penunjuk di bawah Kebolehcapaian dalam Tetapan Sistem

 3. Dayakan togol di sebelah Kekunci Tetikus dan pilihan tindakan penunjuk Ganti.

  Dayakan Kekunci Tetikus dan tindakan penunjuk Ganti dalam Kawalan Penunjuk di bawah Tetapan Kebolehcapaian

Setelah didayakan, anda boleh menggerakkan tetikus anda dan tekan F12 atau Fn + F12 pada papan kekunci anda untuk klik kanan dengan tetikus anda. Begitu juga, tekan F11 atau Fn + F11 pada papan kekunci anda jika anda mahu klik kiri.

Walau bagaimanapun, apabila anda mendayakan Kekunci Tetikus dan tindakan penunjuk Ganti dalam tetapan Kebolehaksesan, beberapa kekunci dan pintasan papan kekunci mungkin tidak berfungsi seperti yang dimaksudkan. Anda boleh mendayakan dan melumpuhkan pilihan ini dengan cepat menggunakan Pintasan Kebolehcapaian. Untuk mengakses, Pintasan Kebolehcapaian pada Mac anda, tekan Fn + Option + Command + F5, dan jika anda mempunyai Mac atau Papan Kekunci Ajaib dengan Touch ID, tekan Touch ID tiga kali untuk memanggilnya.

Pelbagai cara untuk klik kanan pada Mac

Ini ialah cara berbeza anda boleh klik kanan dengan tetikus, pad jejak atau papan kekunci anda pada Mac anda. Walaupun ia dipanggil klik sekunder pada macOS, ia berfungsi sama seperti klik kanan pada Windows. Saya harap anda belajar cara klik kanan pada Mac dan MacBook. Jika anda mempunyai sebarang kaedah atau pertanyaan lain mengenai panduan ini, sila tinggalkan mereka dalam ulasan di bawah.

Baca Lagi:

 • Cara menggunakan tetikus pihak ketiga pada Mac dan dapatkan gerak isyarat pad jejak
 • Cara klik kiri pada Mac: Cara mudah dijelaskan
 • Kursor tetikus hilang pada Mac? 13 Pembetulan berfungsi

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.