Cara Kosongkan Papan Klip pada iPad

39

Menyalin kandungan pada papan keratan iPad anda adalah mudah kerana ia memberikan pengguna akses mudah kepada teks, foto, video, dsb. Walau bagaimanapun, anda boleh menyalin maklumat di sana yang mungkin anda hanya mahu gunakan sekali dan padamkan selama-lamanya, seperti butiran akaun bank dan kata laluan. Atau anda ingin mengosongkannya untuk mengurangkan kemungkinan ia disalin oleh apl pada iPad anda yang dicipta oleh pembangun berniat jahat. Ini menjadikan pembersihan kandungan yang disalin sepenuhnya dan kekal penting.

Cara Kosongkan Papan Klip pada iPad

Untuk menyelesaikan isu keselamatan yang berkaitan dengan menyalin kandungan pada papan keratan iPad, adalah bijak untuk mengetahui cara mengosongkannya. Artikel ini merangkumi topik kritikal tentang cara mengosongkan papan keratan iPad anda.

Membersihkan Papan Klip iPad

Seperti yang kami nyatakan, orang kadangkala menyalin data sensitif ke papan keratan mereka. Tetapi pandangan mata orang asing yang berdekatan atau apl boleh mengakses maklumat itu, menjadikannya tersedia kepada orang lain. Penyelesaian terbaik mungkin adalah dengan tidak menyalin sebarang data sensitif ke papan keratan, tetapi itu tidak selalunya mudah. Penyelesaian praktikal adalah untuk menulis ganti data secepat mungkin dengan menyalin beberapa maklumat lain.

 1. Buka apl yang mempunyai medan teks, seperti Nota.
 2. Taipkan beberapa ruang dalam medan teks.
 3. Ketik dan tahan, kemudian pilih “Salin.” Ini akan menyalin ruang dan pada dasarnya menggantikan sebarang maklumat pada papan keratan anda dengan ruang yang disalin.

Sahkan bahawa papan keratan jelas dengan:

 1. Membuka apl dengan medan teks (sekali lagi, seperti Nota).
 2. Ketik dan tahan pada kawasan kosong dalam medan teks.
 3. Pilih “Tampal.” Jika anda tidak melihat sebarang kandungan selain daripada ruang, maka kaedah itu berjaya.

Sebab mengapa kaedah ini berfungsi ialah papan keratan iPad menyimpan satu item pada satu masa. Ini bermakna apabila anda menyalin kandungan baharu, ia akan menimpa sebarang kandungan lain yang ada pada papan keratan. Walaupun kaedah ini menyalin maklumat ke papan keratan Apple Universal, kaedah ini hanya berfungsi dengan papan keratan terbina dalam iPad.

Papan Klip Pihak Ketiga

Terdapat pengurus papan keratan pihak ketiga berbeza yang tersedia untuk iPad. Walau bagaimanapun, kaedah di atas tidak semestinya mengosongkan kandungan daripada papan keratan pembekal tersebut. Dalam kes tersebut, anda harus mengikut arahan apl jika ia mempunyai pilihan “Kosongkan papan keratan”. Sebagai alternatif, anda mungkin perlu menghubungi pasukan sokongan apl untuk sebarang maklumat tambahan.

Mengakses dan Membersihkan Papan Klip iPad Melalui Apl Pihak Ketiga

Papan keratan meletakkan data yang telah anda salin dan tampal ke dalam storan sementara. Biasanya papan keratan pada iPad anda tidak boleh diakses terus, yang menjadikannya agak sukar untuk mengetahui sama ada terdapat maklumat di dalamnya atau untuk membolehkan anda mengosongkan maklumat secara manual. Sesetengah apl pihak ketiga membolehkan anda melihat perkara yang terdapat pada papan keratan dan juga menyimpan data di sana.

Salah satu apl papan keratan pihak ketiga terbaik ialah Tampal. Muat turun aplikasi percuma dari App Store. Walau bagaimanapun, jika anda perlu menyalin semula item daripada papan keratan, anda perlu membeli langganan. Untuk menyalin, menampal dan melihat sejarah tarikh salin anda pada Tampal, anda perlu:

 1. Muat turun aplikasi Tampal pada iPad anda dan bukanya.
 2. Ketik tiga titik di bahagian atas sebelah kanan skrin.
 3. Pilih “Tetapan” daripada pilihan.
 4. Di bawah kumpulkan kandungan papan keratan, matikan “Apabila Apl Menjadi Aktif” dan pastikan ia berwarna hijau.
 5. Salin sesuatu, buka apl Tampal dan pilih “Benarkan Tampal.” Ini menampal imej atau teks yang anda salin dalam sejarah papan keratan.

Anda boleh mengetik dan menahan papan keratan sebelumnya jika anda mahu menyalinnya semula.

 1. Buka papan keratan yang telah disalin sebelum ini.
 2. Pilih “Salin.” Anda memerlukan langganan Tampal Premium untuk menggunakan fungsi ini. Sebagai alternatif, apabila anda memilih teks, pilih anak panah kecil yang berada di hujung kanan menu dan cari “Kongsi”.
 3. Ketik “Kongsi” untuk mengakses helaian kongsi.
 4. Pilih “Salin Sejarah Papan Klip” untuk memilih teks yang dipilih menggunakan apl “Tampal”.

Apabila anda membuka aplikasi Tampal, anda boleh melihat teks dalam sejarah papan keratan. Satu-satunya perkara yang anda perlu ingat ialah anda perlu membuka aplikasi Tampal apabila anda ingin mengakses item tertentu yang disimpan pada papan keratan. Apl ini tidak berfungsi di latar belakang secara automatik.

Untuk mengosongkan papan keratan dalam apl Tampal:

 1. Buka apl Tampal.
 2. Pergi ke Sejarah Papan Klip. Ketik “Pilih.”
 3. Klik “Pilih semua.”
 4. Ketik ikon padam.
 5. Untuk mengosongkan data tertentu, klik kanan pada coretan yang ingin anda padam dan kemudian pilih “Padam.”

Menyalin Kandungan ke Papan Klip dengan Mudah

Terdapat beberapa cara untuk menjadikan papan keratan iPad anda lebih mudah digunakan. Katakan anda menggunakan iPad anda untuk bekerja dan anda sering perlu menggunakan semula maklumat tertentu. Apabila anda boleh mengakses nota yang anda buat sebelum ini dengan mudah, anda boleh meningkatkan produktiviti. Data yang anda kerap gunakan boleh diakses dengan cepat supaya anda tidak perlu menaipnya semula berulang kali.

Gunakan Apl Nota untuk Simpan Sejarah Papan Klip pada iPad Anda

Apl Tampal memerlukan langganan premium. Jika ini bukan pilihan yang baik untuk anda, cuba apl Nota yang disertakan untuk menyimpan sejarah anda secara manual.

 1. Buka apl Nota.
 2. Di penjuru kanan sebelah atas, pilih butang “Nota baharu” yang diwakili oleh pen di dalam ikon segi empat sama.
 3. Beri nama nota baharu anda, kemudian pilih kursor untuk memulakan pilihan salin/tampal.
 4. Pilih pilihan “Tampal”. Jika anda ingin menyimpan perkara yang telah disalin.

Menggunakan kaedah ini membolehkan anda menampal tanpa memerlukan langganan apl pihak ketiga. Nota baharu boleh dibuat dengan mudah daripada skrin kunci. Apl Nota memudahkan untuk menyalin dan menampal pada papan keratan. Walau bagaimanapun, memadamkan kandungan pada apl Nota tidak memadamkannya pada papan keratan. Anda masih perlu menggunakan kaedah “Salin ruang” untuk mengosongkan papan keratan.

Soalan Lazim

Di manakah item yang disalin pada iPad saya?

iPad membenarkan menyalin satu item ke dalam papan keratan terbina dalam pada satu masa. iPad tidak membenarkan anda melihat item yang anda salin melainkan ia ditampal ke dalam apl.

Bagaimanakah saya boleh melihat perkara yang disalin pada papan keratan iPad?

Anda boleh melalui carian sorotan:

1. Taip “Papan Klip” dalam medan teks.

2. Klik pada “Nota.” Ini membolehkan anda melihat kandungan yang disalin.

Bagaimanakah saya boleh menyalin kandungan ke papan keratan iPad?

1. Untuk menyalin teks, klik perkataan yang anda mahu salin untuk memulakan data serlahan biru.

2. Pilih teks yang anda mahu, kemudian pilih “Salin.”

Pastikan Papan Klip Anda Tulen dengan Membersihkannya

Pada iPad, ciri papan keratan menawarkan fungsi yang berbeza untuk menjadikan pengalaman pengguna lebih lancar. Yang paling penting ialah fungsi salin yang membolehkan anda menyalin imej dan teks dan menampalnya ke lokasi baharu. Papan keratan mempunyai “Fungsi Simpan” untuk menyimpan data sehingga ia dipindahkan ke lokasi baharu. Membersihkan papan keratan iPad membantu memastikan maklumat anda selamat daripada mengintip apl untuk memastikan data anda tidak jatuh ke tangan yang salah.

Apakah pengalaman anda menggunakan papan keratan pada iPad? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.