Cara Melakukan Carian Imej Terbalik dalam Instagram

32

Mengikut anggaran terkini, hampir satu bilion orang menggunakan Instagram setiap bulan. Itu menjadikannya salah satu apl yang paling banyak digunakan di dunia, kedua selepas YouTube. Sama ada anda ingin melihat jika seseorang menggunakan semula gambar anda atau ingin mencari profil daripada foto, pertaruhan terbaik anda ialah melakukan carian imej terbalik.

Cara Melakukan Carian Imej Terbalik dalam Instagram

Terdapat banyak perkhidmatan yang boleh melakukan carian imej terbalik untuk anda. Walau bagaimanapun, komplikasi tertentu (diterangkan di bawah) menjadikan beberapa komplikasi kurang berkesan berbanding yang lain dengan Instagram. Teruskan membaca untuk melihat kaedah terbaik untuk menjalankan carian anda.

Kata Pantas

Satu perubahan besar telah dilaksanakan pada tahun 2018, menjadikan proses ini lebih sukar berbanding sebaliknya. Disebabkan kebimbangan privasi, Instagram bertukar kepada platform API baharu. Ini mencetuskan banyak masalah untuk aplikasi yang berinteraksi dengan Instagram.

Berhubung dengan carian imej di Instagram, ini memberikan satu lagi masalah khusus. API baharu Instagram adalah peribadi, yang bermaksud bahawa perkhidmatan tidak mempunyai akses kepada foto di Instagram seperti yang mereka lakukan sebelum ini. Ini kebanyakannya perkara yang baik kerana ia berkaitan dengan data pengguna, tetapi anda harus mengurangkan jangkaan anda apabila menggunakan alat carian imej yang disenaraikan di sini.

instagram

TinEye

TinEye ialah perangkak web yang berkuasa yang pakar dalam carian imej. Pangkalan data sentiasa dikemas kini dan mempunyai salah satu kadar kejayaan terbaik untuk carian imej terbalik. Anda boleh seret dan lepaskan imej terus ke dalam medan carian jika anda menggunakan komputer meja/komputer riba atau memuat naik imej daripada peranti mudah alih anda. Terdapat juga pilihan untuk membalikkan carian imej menggunakan URL imej.

Mata Timah

Sebaik sahaja anda memuat naik imej anda dan menekan butang carian, anda akan melihat semua kejadian imej di web dalam beberapa saat. Tambahan pula, setelah carian selesai, anda boleh mengehadkannya kepada domain tertentu, serta menggunakan pelbagai penapis untuk memperhalusi parameter carian anda. Titik jualan utama untuk TinEye ialah kuasa dan capaian pangkalan data khususnya.

Carian Imej Google

Tiada senarai teknik carian akan lengkap tanpa datuk semua carian imej: Gambar google. Ia mempunyai fungsi carian terbalik yang menggunakan algoritma berkuasa yang sama yang digunakan oleh Google di tempat lain. Untuk menggunakannya daripada pelayar desktop atau mudah alih, akses tapak dan klik pada butang Imej di bawah bar carian. Bar carian akan membolehkan anda menampal URL imej atau memuat naiknya.

imej google

Google akan mengikat imej kepada istilah carian yang mungkin berkaitan untuk meluaskan hasil dan kemudian menunjukkan kepada anda setiap contoh gambar yang ditemuinya. Ia juga akan melakukan carian untuk imej yang serupa secara visual dan hasil ini akan dipaparkan juga. Cari gambar dari domain instagram.com.

Carian Imej Bing

Bing mempunyai reputasi sebagai biola kedua kepada Google. Walau bagaimanapun, Jika anda fikir Bing adalah membuang masa, jangan terlalu pasti. Algoritma carian yang berbeza mungkin menghasilkan hasil yang berbeza jadi tidak rugi untuk mencuba. Sebagai bonus tambahan, carian imej Bing jauh lebih menarik dari segi estetika daripada Google.

Prosesnya hampir sama dengan carian imej Google. Pergi ke Bing Suapan Imej dan klik pada tab Imej dalam bar carian. Anda mungkin mendapat hasil yang serupa daripada Bing, tetapi anda juga mungkin bertuah.

Imej Bing

SosNAO

SosNAO mungkin tidak memenangi sebarang anugerah untuk keindahan antara muka atau kemudahan penggunaannya, itu sudah pasti. Tetapi, ia merangkak beberapa kawasan web yang sangat khusus dan mungkin lebih baik jika anda mahukan set hasil carian yang lebih terurus.

getsauce

Di tapak, anda akan menemui butang “Pilih Fail” untuk memuat naik foto anda dan kemudian klik “dapatkan sos” untuk melakukan carian. Ini diakui agak panjang, tetapi ia lebih baik daripada tiada dan anda sentiasa boleh merujuknya apabila anda menghadapi masalah mencari terbalik mana-mana imej.

Soalan Lazim

Bolehkah saya mencari profil Instagram dengan foto?

Menggunakan salah satu kaedah di atas, jika anda melakukan carian dengan foto yang tidak berkaitan, anda harus mendapatkan hasil dengan imej yang serupa. Mengklik pada setiap satu ini boleh memberi anda URL Instagram untuk dilawati. Jika tidak, halaman Instagram pengguna lain mungkin bersifat peribadi bermakna foto mereka tidak akan tersedia melalui salah satu enjin carian. Sudah tentu ia masih berbaloi untuk dicuba.

Apakah yang perlu saya lakukan jika saya mendapati orang lain menggunakan foto saya sebagai foto mereka sendiri?

Instagram mempunyai terma dan syarat yang sangat ketat untuk mencuri kandungan kreatif orang lain. Jika orang lain telah mengambil foto anda dan anda mahu mereka mengeluarkannya, langkah pertama mungkin adalah menghubungi pemilik akaun dan meminta mereka mengalih keluar imej itu atau memberi anda kredit untuk mereka. Jika mereka tidak mematuhi, atau anda berasa tidak selesa untuk menghubungi mereka, langkah seterusnya anda hendaklah melaporkan imej yang dicuri kepada Instagram. Anda boleh mengetik pada siaran mereka atau melawati Pusat Bantuan Instagram. Berikan seberapa banyak butiran yang anda boleh sertakan URL pada muat naik asal anda dan mungkin tangkapan skrin mereka. Dengan mengandaikan Instagram mencari kesalahan dengan akaun lain, pengguna mungkin menerima amaran, siaran mereka diturunkan, atau bahkan larangan akaun.

Tiada Jaminan

Sejak perubahan API berlaku di Instagram, banyak aplikasi dan perkhidmatan telah ditutup. Kebenaran mudahnya ialah tidak ada cara yang mudah untuk melakukan carian imej terbalik di Instagram. Kaedah yang diterangkan di sini akan memberi anda peluang terbaik untuk berjaya tetapi tidak dijamin berkesan. Jika anda bimbang tentang plagiarisme, pertimbangkan kaedah lain seperti tera air untuk melindungi kerja anda.

Beritahu kami dalam ulasan kaedah carian yang mana anda paling berjaya. Adakah anda fikir Instagram sepatutnya mempunyai ciri carian imej terbalik asli?