Cara melaraskan pendedahan dalam apl Kamera iPhone

25
Cara melaraskan pendedahan dalam apl Kamera iPhone

Anda boleh menangkap imej yang menakjubkan dan berkualiti tinggi menggunakan iPhone anda tanpa peralatan kamera yang mahal. Apl Kamera asli menawarkan berbilang penyesuaian untuk mengklik foto peringkat profesional. Dalam artikel berikut, saya akan membimbing anda tentang cara melaraskan tetapan pendedahan pada apl Kamera iPhone untuk mendapatkan output yang anda inginkan.

Mengapa anda perlu melaraskan pendedahan kamera pada iPhone?

Pendedahan ialah jumlah cahaya yang memasuki kanta kamera apabila anda mengambil foto dan tidak boleh dikelirukan dengan imej pendedahan yang lama. Ia menentukan kecerahan atau kegelapan imej akhir. Jadi, ciri pendedahan berguna apabila merakam pemandangan dengan julat kontras tinggi, seperti langit cerah dan landskap yang lebih gelap.

Dengan melaraskan pendedahan, anda boleh mengimbangi tahap cahaya untuk memastikan langit dan landskap terdedah dengan betul. Selain itu, anda boleh menggunakan pendedahan untuk menyerlahkan subjek tertentu dengan meneranginya dengan lebih cahaya.

Apabila menggunakan pampasan pendedahan, anda mesti memastikan iPhone anda stabil semasa menangkap imej. Untuk rakaman video, saya syorkan menggunakan tripod untuk kestabilan yang lebih baik.

Cara menukar pendedahan dalam apl Kamera iPhone

 1. Lancarkan apl Kamera.
 2. Pilih Mod foto → Ketik anak panah ke atas di bahagian atas.
 3. Ketik ikon pendedahan (±) → Laraskan peluncur.

  Laraskan pendedahan pada kamera iPhone

Kunci pendedahan kamera pada iPhone

 1. Buka Kamera → Bingkai orang atau objek yang ingin anda tangkap.
 2. Ketik skrin untuk memfokus pada orang atau objek.
 3. Untuk mengunci fokus, tekan dan tahan skrin.

  Ketik pada skrin untuk memfokus, tekan dan tahan skrin untuk mengunci fokus

 4. Anda akan melihat AE/AF LOCK di bahagian atas dengan kilat kotak kuning.
 5. Sekarang laraskan pendedahan kamera dengan meleret ikon matahari ke atas untuk menjadikannya lebih terang atau ke bawah untuk menjadikannya lebih gelap.

Bagaimana untuk mengekalkan tetapan pendedahan kamera iPhone

Melaraskan pendedahan setiap kali anda menangkap gambar dalam cahaya tertentu adalah menakutkan. Jadi, saya lebih suka mengekalkan tetapan. Untuk berbuat demikian,

 1. Pergi ke Tetapan → Pilih Kamera.
 2. Ketik Simpan Tetapan.
 3. Togol pada Pelarasan Pendedahan.

  ketik kamera, simpan tetapan, togol pada pelarasan pendedahan dalam tetapan

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara menukar pendedahan foto daripada apl Foto?

Untuk menukar pendedahan foto, pergi ke apl Foto → Pilih imej → Ketik Edit → Pilih ikon pendedahan (±) → Laraskan gelangsar → Ketik Selesai.

Bolehkah saya melaraskan pendedahan semasa merakam video pada iPhone saya?

Ya, anda boleh melaraskan pendedahan semasa merakam video pada iPhone anda. Hanya ketik skrin di mana anda ingin memfokus dan leret ke atas atau bawah pada ikon matahari untuk melaraskan pendedahan.

Adakah pelarasan dedahan akan menjejaskan tetapan kamera lain seperti fokus atau imbangan putih?

Tidak, menukar pendedahan tidak akan menjejaskan tetapan kamera seperti fokus atau imbangan putih. Walau bagaimanapun, ia mungkin menjejaskan kecerahan atau kegelapan keseluruhan imej, jadi anda mungkin perlu melaraskan tetapan yang berbeza untuk mengimbangi.

Mengakhiri…

Kamera iPhone adalah antara alat yang paling digemari antara ciri berharga yang lain. Ia menawarkan kawalan yang mudah dikendalikan seperti fungsi pendedahan untuk menyerlahkan imej anda. Dengan mengambil kira perkara ini, saya harap langkah di atas membantu anda menggunakan ciri pendedahan pada kamera iPhone anda dengan mudah.

Baca lebih lanjut:

 • Cara mengedit Foto Langsung pada iPhone
 • Cara menggunakan Kamera Kesinambungan pada Mac dan iPhone
 • Bagaimana untuk memalapkan lampu berkelip secara automatik untuk video pada iPhone

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.