Cara Melaraskan Tahap Audio dalam Windows 10 Dengan Kekunci Panas

59

Terdapat banyak perkara yang perlu digemari tentang desktop Windows 10, tetapi terdapat satu bidang kehidupan di mana pengguna Windows nampaknya mesti memandang dengan iri hati kepada saudara-saudara Mac mereka, dan itu ialah penggunaan kekunci pintas untuk mengawal tahap kelantangan pada mesin. Tetapi jangan putus asa! Ada kemungkinan untuk mendapatkan fungsi yang sama pada komputer Windows 10.

Cara Melaraskan Tahap Audio dalam Windows 10 Dengan Kekunci Panas

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda tiga cara untuk menambah kekunci pintas kawalan kelantangan pada PC Windows 10 anda, jika ia belum mempunyainya.

Melaraskan Tahap Audio Windows 10 menggunakan Kekunci Panas

Sebelum bercakap tentang menambah kekunci pintas audio pada Windows 10, pastikan papan kekunci atau komputer riba anda belum lagi menyertakan ciri ini. Sebagai contoh, kekunci pintas untuk kawalan kelantangan mungkin Fn + F5 untuk kelantangan turun dan Fn + F6 untuk ke atas.

Terdapat beberapa cara untuk menambah kekunci pintas audio pada Windows 10 jika peranti anda belum memilikinya. Kami akan menutupnya secara berasingan.

Windows 10 Audio Hotkeys menggunakan 3RVX

Selain membenarkan anda menetapkan sebarang kekunci pintas yang anda ingin mengawal audio sistem anda, 3RVX menampilkan paparan pada skrin (OSD) yang boleh anda sesuaikan. Anda juga boleh memperhalusi dengan tepat cara volum bertindak balas kepada arahan anda. Anda tidak boleh melakukannya pada macOS!

 1. Untuk memulakan, muat turun dan pasang versi terkini 3RVX daripada laman web pembangun dan kemudian lancarkan aplikasi daripada Menu Mula Windows. Ini akan menarik tetapan 3RVX. Tetapan 3RVX
 2. Klik pada tab Hotkeys untuk menyesuaikan hotkeys untuk pelarasan volum. Tiada sebarang kekunci pintas lalai; anda perlu menambah beberapa secara manual. Tetapan 3RVX - Tab
 3. Klik pada butang + untuk menambah hotkey baharu, kemudian klik pada bar kelabu mengikut Kekunci dalam Editor Hotkey. Tetapan 3RVX - Kekunci Panas
 4. Kotak dialog akan muncul, meminta anda menaip hotkey. Cuba gunakan sesuatu yang belum diberikan kepada fungsi sistem lain. Saya mengesyorkan menggunakan kekunci Windows dengan tindakan Roda Tetikus.
 5. Sebaik sahaja anda telah memilih kekunci pintas, tetapkan ia kepada tindakan. Klik menu Tindakan dalam Editor Kekunci Cepat dan pilih sama ada anda mahu kekunci pintas yang anda taip meningkat, menurun atau meredamkan audio. Anda akan dapati anda juga boleh menetapkan tindakan untuk menambah atau mengurangkan kecerahan skrin, membuka dulang CD dan banyak lagi.
 6. Cuba tambahkan kekunci pintas untuk menambah, mengurangkan dan meredam audio, kemudian klik butang Guna.
 7. Untuk mengujinya, tutup tetapan 3RVX. Setiap kali anda menaip hotkey anda, anda akan melihat tindanan ikon audio muncul pada skrin anda, hampir sama dengan macOS. Ikon Audio 3RVX
 8. Untuk menjalankan program ini semasa permulaan, pilih tab Umum, semak pilihan Jalankan pada permulaan Windows, dan klik Simpan untuk menggunakan tetapan. Tetapan 3RVX - Jalankan pada Windows Startup

Melaraskan Windows 10 Audio menggunakan AutoHotKey

Kadangkala anda tidak mahu menambah satu lagi aplikasi tujuan tunggal pada sistem anda, atau mungkin anda sudah menggunakannya AutoHotKey untuk tugasan lain dan ingin mengembangkan pustaka skrip AHK anda untuk memasukkan satu untuk memberi anda kekunci pintas kawalan kelantangan. AutoHotKey ialah sistem skrip dan automasi yang sangat berkuasa untuk Windows. Ia benar-benar percuma, dan anda boleh memuat turunnya di sini.

Ia adalah di luar skop artikel ini untuk menerangkan cara memprogram dalam AutoHotKey, jadi sebaliknya, kami akan memberikan anda dua skrip asas. Skrip pertama adalah yang paling asas. Jika anda meletakkan teks ini dalam a. Fail AHK dan kemudian klik dua kali pada fail AHK, ia akan memberi anda kawalan kekunci pintas mudah ke atas tetapan kelantangan. Menekan Alt dan kekunci anak panah kiri akan merendahkan kelantangan dengan satu langkah, manakala anak panah Alt-kanan akan menaikkannya dengan satu. Berikut adalah skripnya:

+Kiri::Set Bunyi, -5
+Kanan::SoundSet, +5
Kembali

Walau bagaimanapun, skrip mudah di atas tidak memberikan tahap kelantangan! Nasib baik, yang di bawah mengandungi butiran berguna yang anda perlukan untuk memahami skrip. Ia ditulis oleh Joe Winograd—seorang pengkod dan guru AutoHotKey yang hebat.

Skrip Joe menyediakan perwakilan visual kelantangan yang berubah-ubah dan memainkan bunyi yang menunjukkan tahap kelantangan semasa anda menggerakkannya ke atas atau ke bawah dengan kekunci Alt-kiri dan Alt-kanan. Skrip Joe juga meletakkan ikon fon kepala dalam dulang alat supaya anda boleh mengawal pelaksanaannya.

Inilah skrip Joe:

#Warn,UseUnsetLocal
#NoEnv
#SingleInstance force
SetBatchLines,-1

SoundGet,Volume
Volume:=Round(Volume)
TrayTip:="Alt+LeftArrow or Alt+RightArrow to adjust volume" . "`nCurrent Volume=" . Volume
TrayIconFile:=A_WinDir . "\System32\DDORes.dll" ; get tray icon from DDORes.dll
TrayIconNum:="-2032" ; use headphones as tray icon (icon 2032 in DDORes)
Menu,Tray,Tip,%TrayTip%
Menu,Tray,Icon,%TrayIconFile%,%TrayIconNum%
Return

!Left::
SetTimer,SliderOff,3000
SoundSet,-1
Gosub,DisplaySlider
Return

!Right::
SetTimer,SliderOff,3000
SoundSet,+1
Gosub,DisplaySlider
Return

SliderOff:
Progress,Off
Return

DisplaySlider:
SoundGet,Volume
Volume:=Round(Volume)
Progress,%Volume%,%Volume%,Volume,HorizontalVolumeSliderW10
TrayTip:="Alt+LeftArrow or Alt+RightArrow to adjust volume" . "`nCurrent Volume=" . Volume
Menu,Tray,Tip,%TrayTip%
Return

Kini anda boleh melaraskan kelantangan dengan cepat pada Windows dengan hotkey pilihan anda!

Kekunci Panas Audio Windows 10 menggunakan Pintasan

Yang ini datang terus daripada Melchizedek Qui, moderator di forum Microsoft Answers, dan ia merupakan pendekatan yang bijak dan mudah.

 1. Klik kanan pada kawasan kosong desktop anda dan pilih Baharu > Pintasan. Menu Pantas Windows - Pintasan Baharu
 2. Dalam kotak teks, taip atau potong dan tampal “C:\Windows\System32\SndVol.exe -T 76611119 0” (tiada petikan) dan tekan Seterusnya.
 3. Masukkan nama untuk pintasan – contohnya, “Kawalan Bunyi,” dan klik pada Selesai.
 4. Klik kanan pada pintasan baharu dan pilih Properties. Windows Quick Menu - Properties
 5. Dalam kotak teks kekunci Pintasan, taip apa sahaja kekunci pintasan yang anda mahu dan klik OK. Sifat Kelantangan Kawalan

Sekarang, apabila anda ingin melaraskan kelantangan anda daripada papan kekunci, hanya tekan kekunci pintas anda dan pengadun kelantangan akan dimuatkan. Anda kemudiannya boleh menggunakan kekunci anak panah atas dan bawah untuk melaraskan kawalan kelantangan anda. Mudah!

Pelarasan Audio Windows 10 Dipermudahkan

Walaupun banyak papan kekunci dan komputer riba kini mempunyai kekunci pintas terbina dalam untuk melaraskan kelantangan, tidak semuanya melakukannya. Jadi, jika anda mendapati diri anda mengalami masalah ini, anda boleh membetulkan keadaan dengan cepat. Mana-mana pilihan yang anda pilih, kawalan kelantangan boleh dibuat lebih mudah dalam Windows 10.