Cara Meletakkan Bar Tugas di sebelah Kiri dalam Windows 11

78

Bar tugas Windows mempunyai tujuan yang sangat jelas. Butang Mula membuka menu utama yang menuju ke mana-mana lokasi pada komputer anda. Bar tugas juga menampilkan bar Dulang Sistem dengan semua pintasan ke aplikasi yang paling kerap anda gunakan.

Cara Meletakkan Bar Tugas di sebelah Kiri dalam Windows 11

Jika anda baru-baru ini menaik taraf daripada Windows 10 kepada 11, anda dapati bahawa kedudukan lalai bar tugas adalah di bahagian bawah tetapi dengan penjajaran tengah.

Ini adalah sisihan daripada semua versi Windows sebelumnya dan mungkin bukan sesuatu yang anda suka atau mahu gunakan. Walau bagaimanapun, berita baiknya ialah Windows 11 memberikan pilihan untuk menyelaraskan bar tugas ke kiri.

Cara Mengalihkan Bar Tugas ke Kiri dalam Windows 11

Jika anda tidak berpuas hati dengan peletakan lalai bar tugas Windows 11, anda boleh mengalihkannya ke sebelah kiri dengan mudah. Ia satu proses yang sangat mudah. Apa yang anda perlu lakukan ialah ikuti langkah berikut:

 1. Klik kanan pada ruang kosong pada bar tugas.
 2. Pilih “Tetapan bar tugas” daripada menu (itu satu-satunya pilihan pada menu.)
 3. Tetingkap baharu akan dilancarkan. Tatal ke bawah ke bahagian “Kelakuan Bar tugas”.
 4. Kembangkan bahagian dan pilih pilihan “Penjajaran bar tugas”.
 5. Pilih “Kiri” daripada menu.

Bar tugas anda akan bergerak secara automatik dari tengah ke kiri.

Ambil perhatian bahawa anda boleh melaraskan peletakan bar alat dengan melalui “Tetapan” dari menu Mula. Ini caranya:

 1. Pergi ke menu Mula dan pilih “Tetapan.”
 2. Pilih “Pemperibadian” dari anak tetingkap sebelah kiri.
 3. Klik “Skrin bar tugas.”
 4. Pilih “Kelakuan bar tugas,” diikuti dengan “Penjajaran bar tugas.”
 5. Pilih “Kiri” dan keluar dari “Tetapan.”

Sekali lagi, bar tugas akan bergerak serta-merta, dan anda boleh terus menggunakannya seperti biasa. Perlu diingat bahawa anda boleh membalikkan tetapan ini pada bila-bila masa dengan memilih “Pusat” dan bukannya “Kiri” daripada “Gelagat Bar Tugas”.

Bagaimana untuk Menyembunyikan Bar Tugas dalam Windows 11

Walaupun anda telah meletakkan bar tugas di tempat yang anda mahukan, anda mungkin tidak mahu menggunakannya sepanjang masa. Jika anda hanya mahu melihat bar tugas apabila anda perlu mengklik padanya, lebih baik untuk menyembunyikannya.

Bar tugas masih ada tetapi kekal “tidak kelihatan”. Ia akan muncul dari bahagian bawah skrin apabila anda mengarahkan kursor ke atasnya atau menekan kekunci Win pada papan kekunci anda.

Ini boleh menjadi penyelesaian yang mudah jika anda menggunakan komputer riba skrin yang lebih kecil dan memerlukan semua ruang desktop yang anda boleh dapatkan.

Begini cara anda boleh menyembunyikan bar tugas dalam Windows 11:

 1. Navigasi kursor ke ruang kosong pada bar tugas dan klik kanan.
 2. Pilih “Tetapan bar tugas.”
 3. Di bawah “Tingkah laku bar tugas”, tandai kotak “Sembunyikan bar tugas secara automatik”.

Ruang desktop anda akan berkembang apabila bar tugas menjadi tersembunyi. Jika anda memutuskan bahawa ciri ini tidak lagi diperlukan, cuma nyahtanda kotak “Sembunyikan bar tugas secara automatik”.

Cara Pin Apl Bar Tugas dalam Windows 11

Desktop yang teratur menawarkan banyak faedah. Selain daripada mempunyai masa yang lebih mudah mencari perkara yang anda cari, ia boleh memberi kesan positif kepada produktiviti keseluruhan.

Memilih apl Windows 11 untuk disematkan pada bar tugas boleh menjimatkan masa dan menjadikan anda lebih cekap. Berikut ialah cara untuk menyematkan apl pada bar tugas anda dalam Windows 11:

 1. Klik butang Mula dan pilih pilihan “Semua Apl”.
 2. Klik kanan pada apl yang ingin anda sematkan.
 3. Pilih “Sematkan ke bar tugas” daripada menu.

Sebagai alternatif, anda boleh klik kanan pada pintasan desktop aplikasi dan pilih “Sematkan ke bar tugas.” sama ada cara. Apl yang disematkan akan muncul pada bar tugas serta-merta, dan anda boleh melancarkannya dengan cepat.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah anda mengalihkan bar tugas ke kanan dalam Windows 11?

Jawapan pantas ialah tidak, anda tidak boleh. Sekali lagi, ini mungkin agak mengelirukan kepada pengguna Windows 11 baharu, terutamanya jika mereka telah menggunakan Windows 10.

Pembangun telah merombak bar tugas dalam versi Windows terkini. Dalam proses itu, mereka telah mengalih keluar pilihan untuk mengalihkan bar tugas Windows di bahagian atas skrin atau meletakkannya secara mendatar ke sebelah kiri atau kanan.

Dalam Windows 11, bar tugas boleh berada di bahagian bawah skrin. Anda hanya boleh menukar penjajaran dari tengah ke kiri dan sebaliknya.

Bolehkah anda menyusun semula apl bar tugas yang disematkan dalam Windows 11?

Ya awak boleh. Walaupun perubahan bar tugas Windows 11 adalah besar, pilihan mudah ini kekal. Anda boleh mengklik dan menyeret mana-mana apl dari bar tugas dan menyusunnya mengikut pilihan anda.

Bolehkah anda menukar warna bar tugas dalam Windows 11?

Memang boleh. Pilihan ini terletak di bahagian “Pemperibadian” dalam menu “Tetapan” utama. Dari sana, ikuti dua langkah ini:

1. Tatal ke bawah sehingga anda menemui jubin “Warna” dan pilih pilihan “Warna aksen”.

2. Tandai kotak “Tunjukkan warna aksen pada Mula dan bar tugas”.

Dengan melakukan ini, bar tugas anda akan menyesuaikan dengan warna tema Windows 11 anda.

Mengurus Bar Tugas Windows 11 Dengan Mudah

Mengalihkan bar tugas di sebelah kiri dalam Windows 11 adalah proses yang mudah. Terdapat hanya dua pilihan penjajaran bar tugas, sekurang-kurangnya buat masa ini.

Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan tetapan bar tugas lain dan memastikan ia berfungsi untuk kelebihan anda. Memilih apl yang hendak disematkan pada bar tugas dan cara mengaturnya merupakan usaha penting bagi setiap pengguna Windows.

Tetapi juga, anda boleh menyembunyikan bar tugas jika anda memerlukan lebih banyak ruang desktop dan menukar warnanya untuk lebih penyesuaian.

Jika ada pilihan yang tersedia, di manakah anda akan meletakkan bar tugas Windows 11? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.