Cara Meletakkan Tayangan Slaid Gambar pada TV

76

Anda boleh melakukan apa sahaja di TV hari ini, daripada menonton berita kepada menstrim filem kepada bermain muzik atau permainan video. Tetapi jangan memandang rendah kuasa foto berkualiti tinggi sama ada.

Cara Meletakkan Tayangan Slaid Gambar pada TV

Kadangkala anda mungkin ingin melihat foto percutian atau album perkahwinan pada skrin yang lebih besar daripada telefon anda. Itulah apabila mengetahui cara meletakkan tayangan slaid gambar pada TV membuahkan hasil. Dan jangan risau tentang model TV anda juga. Dengan peranti dan aksesori yang betul, anda boleh membuat tayangan slaid gambar berfungsi pada hampir semua perkara pada hari ini.

Muatkan Gambar Dari Pemacu USB

Menggunakan kayu USB mungkin merupakan cara terpantas untuk membuat tayangan slaid gambar pada TV anda, asalkan anda mempunyai TV pintar. Kebanyakan TV pintar boleh membaca pemacu USB dengan mudah dan juga mempunyai pemain media terbina dalam.

 1. Urus foto pada batang USB anda menggunakan komputer riba atau komputer meja.
 2. Palamkan pemacu USB ke dalam port USB TV terbuka.
 3. Buka apl pemain media asli dan muatkan folder gambar daripada pemacu USB.
 4. Gunakan alat kawalan jauh untuk memulakan tayangan slaid atau menukar gambar secara manual.

Walaupun ia tidak mempunyai ciri mewah, ini adalah jenis tayangan slaid yang paling mudah untuk diletakkan di TV.

Muatkan Gambar Dengan Pemain Media Khusus

Pemain media yang berasingan ialah pilihan yang sangat baik jika anda mahukan lebih kawalan ke atas tayangan slaid anda. Anda boleh menyambungkan pemain media digital ke TV anda menggunakan kabel HDMI.

Apakah kelebihan pemain media mudah alih? Pertama, peranti mungkin boleh membaca berbilang format kad memori. Ia mungkin mempunyai alat kawalan jauh sendiri dan membenarkan menukar pelbagai ciri tayangan slaid seperti kelajuan main balik, peleraian, dsb. Lebih baik lagi, pemain media digital mudah alih mungkin membolehkan anda meletakkan tayangan slaid gambar pada TV bukan pintar yang lebih lama.

Langkah tepat untuk menggunakan peranti sedemikian akan berbeza berdasarkan modul pemain. Walau bagaimanapun, mereka sepatutnya serupa.

 1. Slotkan kad memori atau pemacu USB dalam peranti pemain media.
 2. Sambungkan peranti ke TV dengan kabel HDMI.
 3. Gunakan alat kawalan jauh untuk menghidupkan peranti.
 4. Pilih peranti input daripada senarai sumber TV.
 5. Tekan main pada alat kawalan jauh dan kawal tayangan slaid mengikut kehendak anda.

Hantar Gambar Dari Telefon Pintar Anda

Penghantaran ialah salah satu ciri terbaik yang boleh anda perolehi pada telefon pintar moden. Ia memudahkan untuk berkongsi kandungan daripada peranti mudah alih sambil menikmati resolusi unggul, saiz skrin dan kualiti imej TV.

Jangan risau jika anda tidak mempunyai model telefon pintar terkini atau jenama tertentu. Sudah tentu, pengeluar TV mempunyai sokongan yang lebih baik untuk jenama seperti Apple. Malah, ramai yang mula menambah fungsi AirPlay 2 pada TV mereka tahun lalu.

Anda boleh menghantar pada TV daripada mana-mana Google Pixel, Samsung, Huawei, Xiaomi, Motorola atau hampir mana-mana jenama lain yang boleh anda fikirkan. Ia hanya masalah tidak mempunyai telefon pintar berusia sedekad dengan keupayaan terhad.

Untuk menggunakan fungsi pemutus, anda selalunya memerlukan dua perkara.

 • Kemas kini OS terkini pada TV dan telefon anda.
 • Mempunyai kedua-dua TV dan telefon pintar disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama.

Dari situ, langkah penghantaran agak serupa untuk semua TV dan peranti telefon pintar.

Menghantar ke TV LG

TV LG dengan AirPlay 2 menyokong penghantaran iPhone tanpa konfigurasi lanjutan dan apl pihak ketiga.

 1. Sambungkan kedua-dua peranti.
 2. Dayakan AirPlay 2 pada TV LG anda.
 3. Lancarkan AirPlay 2 pada iPhone anda dan mula menghantar.

Pengguna Android mungkin perlu melalui proses yang sedikit berbeza.

 1. Sambungkan telefon pintar dan LG TV anda ke rangkaian yang sama.
 2. Masukkan kod jika digesa semasa proses pengesanan pertama.
 3. Bawa tayangan slaid gambar pada telefon anda.
 4. Dayakan ciri perkongsian skrin untuk menghantar imej ke TV.

Telefon pintar LG menggunakan sesuatu yang dipanggil pencerminan skrin.

 1. Pergi ke aplikasi “Tetapan” pada telefon LG anda.
 2. Navigasi ke “Kongsi dan Sambung.”
 3. Pergi ke “Hantar” atau “Skrin Cermin,” bergantung pada model anda.

Ciri penghantaran boleh mempunyai nama yang berbeza, seperti Smart View, Mirroring, Quick Connect, dsb. Istilah hanya berbeza pada telefon pintar Android.

Menghantar ke TV TCL

TV TCL dengan penstriman Roku terbina dalam adalah serasi dengan iPhone dan AirPlay.

 1. Pastikan kedua-dua peranti berkongsi rangkaian Wi-Fi yang sama.
 2. Mulakan AirPlay iPhone anda untuk menghantar gambar daripada galeri atau storan iCloud anda.

Anda boleh menggunakan telefon pintar Android untuk melakukan perkara yang sama pada TV TCL dengan teknologi Google atau Android TV.

 1. Letakkan kedua-dua peranti pada rangkaian yang sama.
 2. Lancarkan apl Google Home.
 3. Gunakan “Hantar skrin saya” untuk memulakan tayangan slaid pada TV anda.

Menghantar ke TV Sony

Lebih baru Sony TV model disertakan dengan teknologi Google TV atau Android TV terbina dalam. Menghantar tayangan slaid gambar dari telefon anda tidak memerlukan banyak masa.

 1. Sambungkan telefon dan TV anda ke rangkaian Wi-Fi yang sama.
 2. Pergi melalui proses pengesanan.
 3. Lancarkan apl Galeri dan dayakan fungsi penghantaran.
 4. Sebagai alternatif, gunakan apl Google Photos untuk menghantar tayangan slaid ke TV anda.

Prosesnya adalah serupa untuk menghantar daripada iPhone dengan AirPlay 2. Tetapi ambil perhatian bahawa tidak semua TV Sony yang dibuat selepas 2018 menyokong AirPlay 2. Semak keserasian model anda sebelum menggunakan AirPlay 2.

Gunakan Penyesuai Lightning to HDMI

Kabel telefon pintar standard tidak akan muat dalam port terbuka TV pintar anda. Oleh itu, adalah mencabar untuk menyambungkan telefon anda ke TV seperti yang anda lakukan dengan komputer riba atau PC anda. Tetapi itu tidak bermakna ia tidak mungkin.

Pengguna iPhone boleh membeli penyesuai kabel Lightning to HDMI. Dengan itu, anda boleh menyambungkan telefon anda terus ke TV anda dan menggunakan skrin besar untuk melihat tayangan slaid foto setempat atau yang disimpan di awan anda.

Pengguna Android boleh melakukan sesuatu yang serupa. Anda boleh membeli kabel USB-C ke HDMI untuk menyambungkan telefon pintar ke TV pintar dengan cepat. Walau bagaimanapun, anda mesti menyemak dengan pengilang untuk memastikan telefon berkemampuan isyarat output HDMI. Tidak semua peranti mudah alih Android, tanpa mengira spesifikasi, boleh melakukannya.

Sebaliknya, memikirkan sama ada iPhone anda boleh mengendalikannya adalah mudah. Semua model selepas iPhone 5 boleh menyambung ke TV menggunakan penyesuai Lightning to HDMI.

Hantar ke Pemain Media Penstriman

Pemain media digital mudah alih yang kecil ialah penyelesaian murah untuk menstrim tayangan slaid daripada pemacu USB atau kad memori. Tetapi jika anda mempunyai TV pintar, anda tidak memerlukan peranti jenis itu.

Anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mendapatkan pemain media penstriman seperti Amazon Fire Stick, Google Chromecast, pemain Roku, dsb. Pemain media penstriman boleh menambah satu tan fungsi pada TV pintar yang lebih lama dan juga menjadikan yang baharu lebih baik dengan membolehkan anda menggunakan yang berbeza. OS.

Proses ini berbeza antara pemain media dan peranti mudah alih, tetapi garis panduan umum yang sama digunakan.

 1. Sambungkan telefon dan peranti penstriman ke rangkaian Wi-Fi yang sama.
 2. Pergi melalui proses pengesanan dan masukkan kod pada skrin dalam telefon anda jika digesa.
 3. Buka apl pada telefon anda dan pilih ciri pencerminan atau penghantaran.
 4. Pilih pemain media sebagai peranti output.

Walaupun istilah mungkin berbeza sedikit antara pengeluar telefon dan sistem pengendalian, ia cukup intuitif untuk hampir mana-mana pengguna. Dari satu segi, ia sangat serupa dengan penstriman terus ke TV pintar. Perbezaannya ialah penstriman ke pemain media khusus membolehkan anda meletakkan tayangan slaid dari telefon anda pada TV tradisional.

Gunakan Apl dan Fungsi Asli TV

Jika anda mempunyai Apple TV, memasang tayangan slaid gambar cukup mudah. Anda sepatutnya mempunyai akses kepada akaun iCloud anda. Jalankan apl dan biarkan gambar bergolek.

Perkara yang sama berlaku untuk perkhidmatan awan seperti Google Photos. TV dengan teknologi Google TV terbina dalam memudahkan anda menyambung ke akaun Google Drive dan Google Photos anda. Mulakan apl dan jalankan tayangan slaid dari sana.

Sudah tentu, ini hanya relevan jika anda menyimpan foto anda dalam awan.

Letakkan Tayangan Slaid pada TV Dari Komputer Riba, PC atau Tablet

Ini adalah cara tertua untuk meletakkan tayangan slaid pada TV. Sebelum penghantaran skrin, pencerminan dan telefon pintar dicipta, orang ramai akan menyambungkan komputer mereka ke TV. Ia adalah pilihan untuk malam filem, sesi permainan, dsb.

Tetapi hanya kerana ia adalah kaedah yang lebih lama tidak menjadikannya kurang berguna hari ini. Anda boleh menyambungkan komputer riba, PC atau tablet peribadi ke TV anda dan menstrim tayangan slaid gambar.

Terdapat dua cara untuk melakukannya.

Mula-mula, anda boleh menyambungkan TV ke port terbuka pada komputer riba atau PC anda. Bergantung pada perkara yang anda mahukan, ini akan memanjangkan skrin atau mencerminkannya. Dari sana, anda boleh memulakan mana-mana tayangan slaid yang anda mahu pada peranti anda dalam apl seperti Photoshop, Pemapar Imej atau PowerPoint. Ia hanya perlu menyeret apl tayangan slaid ke contoh desktop yang betul untuk melihatnya di TV anda.

Kedua, anda boleh menyambungkan peranti anda ke TV melalui USB. Ini biasanya berfungsi paling baik untuk tablet. Anda boleh menggunakan TV untuk menavigasi melalui folder tablet anda dan memulakan tayangan slaid.

Akhir sekali, komputer riba dan tablet mungkin mempunyai sambungan Bluetooth. Jika itu yang berlaku, anda boleh memasangkan kedua-dua peranti untuk menstrim tayangan slaid pada TV anda tanpa perlu risau tentang sambungan kabel.

Gunakan Slot Kad SD

Tidak semua TV pintar datang dengan slot kad SD di panel hadapan atau belakang. Tetapi jika milik anda, anda boleh menggunakannya untuk tayangan slaid gambar.

 1. Ambil SD daripada kamera atau telefon anda.
 2. Semak sama ada kad memori serasi dengan TV anda.
 3. Luncurkannya dalam slot kad SD.
 4. Tetapkan kad memori sebagai sumber input pada TV anda.
 5. Mulakan tayangan slaid menggunakan alat kawalan jauh anda.

TV Pintar Menjadikan Tayangan Slaid Lebih Menarik

Terdapat banyak cara untuk memaparkan album foto keluarga anda, foto percutian dan imej lain pada skrin TV anda. Tidak kira jika anda tidak memiliki TV pintar. Pemain media penstriman boleh menambah fungsi pintar pada banyak TV lama. Begitu juga, anda boleh menyambung dan memasangkan peranti mudah alih dan desktop anda dengan TV dalam pelbagai cara.

Ia hanya soal bagaimana anda mahu mendekati sesuatu dan tempat anda menyimpan gambar anda.

Sekarang kami ingin mendengar daripada anda. Adakah anda biasanya meleret melalui foto pada telefon anda atau lebih suka tayangan slaid pada skrin yang lebih besar? Beritahu kami tentang cara kegemaran anda untuk melihat kenangan anda di bahagian komen di bawah.