Cara Melihat Apl yang Dipadamkan Baru-baru ini pada iPhone

84

Memadamkan apl pada iPhone ialah berjalan-jalan di taman. Anda menekan perlahan pada aplikasi yang ingin anda buang. Semua apl mula goyah, anda mengetik ikon “x”, dan apl yang tidak diingini hilang.

Cara Melihat Apl yang Dipadamkan Baru-baru ini pada iPhone

Tetapi adakah terdapat cara untuk menjejaki semua apl yang anda alih keluar?

Ya, ada, dan sangat mudah untuk melakukannya. Bahagian berikut akan menunjukkan kepada anda cara untuk melihat pratonton apl yang dipadamkan dan juga memulihkannya jika anda mahu. Tanpa banyak berlengah lagi, mari selami.

lihat apl yang dipadamkan baru-baru ini pada iphone

Mempratonton Apl yang Dipadamkan

Sebaik sahaja anda menekan ikon “x” dan mengesahkan dengan mengetik pada Padam, apl bersama-sama datanya hilang. Walau bagaimanapun, ia tidak hilang untuk selamanya. Ingat bahawa semua apl anda (dipadamkan atau dipasang) berada di dalam App Store. Anda hanya beberapa langkah lagi untuk mengaksesnya pada mana-mana titik tertentu.

Lancarkan App Store, ketik ikon profil anda di bahagian atas sebelah kanan, dan pilih Dibeli.

bagaimana untuk melihat apl yang dipadamkan baru-baru ini

Jika anda memilih tab “Semua”, anda boleh melihat setiap apl pada akaun anda. Yang dipasang mempunyai butang Buka di sebelah kanan dan yang anda padamkan mempunyai ikon awan kecil.

Untuk pratonton hanya apl yang dipadamkan, ketik pada tab “Bukan pada iPhone ini” sebaliknya. Ia menyenaraikan semua apl yang pernah anda padamkan daripada akaun anda.

Cara Memulihkan Apl

Selepas beberapa ketika, anda mungkin tahu bahawa anda ingin kembali ke beberapa apl yang telah anda padamkan. Tidak mengejutkan, terdapat beberapa cara berbeza untuk memulihkan apl ke iPhone, dan semuanya mudah.

Stor aplikasi

Anda sudah tahu cara untuk pergi ke tab “Bukan pada iPhone ini”, jadi anda tidak perlu mengulangi langkah tersebut. Sebaik sahaja anda mencapai tab, semak imbas senarai apl yang dipadamkan dan ketik pada ikon awan untuk memasangnya semula. Anda perlu memasukkan kata laluan Apple ID untuk mengesahkan dan memuat turun aplikasi.

Bulatan biru kecil menunjukkan status muat turun. Apabila ia selesai, anda akan melihat butang Buka di sebelah apl. Perkara yang menarik tentang ciri ini ialah anda tidak perlu membayar dua kali untuk apl yang anda beli. Memulihkan apl sudah cukup.

Carian Nama

Mungkin lebih pantas untuk hanya menaip nama apl dalam bar carian App Store dan cari apl dengan cara ini. Kedai, sudah tentu, mengingati pembelian anda dan prosesnya hampir sama dengan yang diterangkan di atas. Tekan ikon pembesar di bahagian bawah sebelah kanan dalam App Store, taip nama dan pilih apl daripada hasil carian.

lihat apl yang dipadamkan baru-baru ini

Ikon awan muncul di bawah nama apl, hanya ketik padanya untuk memasang semula apl.

Bolehkah Anda Melakukannya melalui iTunes?

Malangnya, anda tidak boleh. Atas sebab tertentu, Apple memutuskan untuk mengalih keluar tab/ikon Apps daripada iTunes 12.7 dan seterusnya. Tetapi jika anda tidak mengemas kini iTunes untuk seketika, anda mungkin masih boleh memulihkan apl tersebut. Dalam kes itu, klik pada iPhone anda, pilih Apl, dan klik Pasang di sebelah yang anda mahu gunakan semula.

Sebaliknya, anda boleh menggunakan ciri Pulihkan daripada Sandaran pada mana-mana versi iTunes. Walau bagaimanapun, ini mungkin terlalu banyak hanya untuk mendapatkan beberapa apl. Anda perlu memastikan untuk mengemas kini iPhone tepat pada masanya dan sentiasa ada risiko kehilangan beberapa data anda. Oleh itu, adalah lebih baik untuk berpegang pada kaedah yang diterangkan sebelum ini.

Apl Hilang

Anda mungkin perasan bahawa sesetengah apl anda tidak ditemui walaupun anda belum memadamkannya. Tetapi tidak perlu risau – apl ini tidak hilang untuk selamanya. Mulai iOS 11.0, Apple memperkenalkan ciri Offload Unused Apps yang mengalih keluar aplikasi yang anda tidak gunakan.

Semua apl yang dimuatkan boleh dipasang semula melalui App Store. Jika anda tidak menyukai ciri automatik ini, ia mudah untuk dimatikan. Pergi ke Tetapan, leret ke bawah dan pilih iTunes & App Store, navigasi ke Nyahmuat Apl Tidak Digunakan, dan ketik pada butang untuk mematikannya.

bagaimana untuk melihat apl iphone yang dipadam baru-baru ini

Petua: Gunakan Carian Spotlight untuk mencari apl yang hilang atau dipadamkan. Taip nama apl dan pilih ikon App Store jika apl telah dimuat turun atau dimuat turun.

Soalan Lazim

Jika saya memadamkan apl daripada telefon saya yang saya bayar, adakah saya perlu membayar untuk memuat turunnya semula?

Selagi anda menggunakan Apple ID dan kata laluan yang sama, anda tidak perlu membayar untuk memuat turun aplikasi itu semula. Hanya lawati App Store pada telefon anda, klik pada ikon awan, dan muat turun kandungannya. u003cbru003eu003cbru003eAnda mungkin melihat butang yang menyatakan ‘Beli’ dan bukannya awan. Jika anda menggunakan Apple ID dan kata laluan yang sama, anda tidak perlu membayar untuk apl tersebut. Jika ia adalah apl kos yang lebih rendah dan anda tidak keberatan, teruskan dan muat turunnya kerana selalunya anda akan mendapat tetingkap timbul yang menyatakan u0022Anda telah pun membeli apl ini.u0022 Malangnya, itu bukan jaminan jadi anda mungkin perlu menghubungi Apple.

Jika saya menukar ID Apple saya, adakah saya masih boleh memulihkan Apl saya?

Malangnya tidak. Jika anda memadam atau kehilangan akses kepada Apple ID anda, anda juga akan kehilangan akses kepada semua maklumat yang disimpan dan pembelian anda. Satu-satunya penyelesaian untuk ini ialah jika anda telah menyediakan Perkongsian Keluarga.u003cbru003eu003cbru003eAktifkan Semula Perkongsian Keluarga dengan Apple ID baharu anda dan lihat jika pembelian anda tersedia. Jika anda memadamkan Apple ID anda, ini mungkin tidak berfungsi kerana anda turut memadamkan semua pembelian. Sebagai alternatif, jika anda atau seseorang dalam keluarga anda membuat pembelian dan akaun anda masih aktif, ia pastinya berbaloi.

Apl Sentiasa Di Luar Sana

Ringkasnya, cara paling mudah untuk melihat apl anda yang dipadamkan adalah melalui tab App Store Dibeli. Dari sana, anda boleh memulihkan beberapa apl dengan cepat pada satu masa dengan mengetik pada ikon awan. Perkara penting yang lain ialah ciri Offload Unused Apps memadamkan apl secara automatik. Matikannya untuk mengelakkan kehilangan beberapa apl anda buat sementara waktu.