Cara Melihat Gambar Bersaiz Penuh & Foto Profil Asal di Instagram

101

Hari ini, banyak kamera telefon pintar memberikan kualiti yang hampir dengan DSLR premium. Ia tidak pernah menjadi lebih mudah untuk menangkap karya seni yang menakjubkan untuk dikongsi dengan pengikut Instagram anda.

Malangnya, banyak foto Instagram tidak kelihatan berkualiti tinggi seperti yang asal.

Masalahnya, Instagram membenarkan saiz imej maksimum 1080p x 1350p. Jika foto anda berada di bawah saiz ini, Instagram akan membesarkannya secara automatik. Dan jika resolusinya lebih tinggi, seperti biasa, Instagram akan memampatkan dan mengubah saiz foto anda.

Nasib baik, ada cara untuk mengatasinya. Anda boleh melihat gambar Instagram anda dalam semua kemuliaan mereka dengan mengikuti beberapa langkah mudah.

Cara Melihat Foto Instagram dalam Resolusi Penuh pada Mudah Alih dan PC

Instagram

Sebilangan besar pengguna Instagram menyemak imbas suapan mereka melalui aplikasi telefon pintar. Malangnya, apl asli tidak membenarkan anda melihat gambar bersaiz penuh. Sebaliknya, anda perlu menggunakan telefon pintar atau penyemak imbas desktop anda.

Berikut ialah langkah yang perlu anda ikuti untuk melihat foto/imej resolusi penuh di Instagram:

 1. Pergi ke tapak web Instagram pada “pelayar mudah alih atau PC” anda (sebarang penyemak imbas akan berfungsi), dan log masuk dengan kelayakan anda.

 2. Memandangkan anda tidak boleh mengklik pada gambar terus daripada suapan anda, lawati “profil pengguna” dan kemudian buka “foto” yang anda mahu lihat.
 3. Dalam bar alamat, masukkan “media/?size=l“ (huruf kecil L) untuk imej bersaiz besar ke “hujung URL”. Jadi, tukar URL asal foto daripada https://www.instagram.com/p/B-KPJLlJ2iJ/ kepada https://www.instagram.com/p/B-KPJLlJ2iJ/media/?size=l.

  Foto Instagram

 4. Tekan “Enter,” dan anda akan melihat gambar dalam saiz penuh.

Anda juga boleh melihat foto dalam versi sederhana atau lakaran kecil. Untuk berbuat demikian, tambahkan yang berikut pada penghujung URL foto:

 1. media/?size=m untuk saiz sederhana
 2. media/?size=t untuk saiz lakaran kenit

Dan jika anda menyukai foto bersaiz penuh, anda boleh menyimpannya dengan mengklik kanan di mana-mana pada gambar dan memilih pilihan “Simpan Imej Sebagai…”.

Bagaimana untuk Melihat Gambar Profil Bersaiz Penuh?

Sekarang setelah anda tahu cara melihat foto Instagram kegemaran anda dalam saiz penuh, tiba masanya untuk beralih kepada gambar profil. Seperti yang anda ketahui, Instagram hanya menunjukkan kepada anda versi foto profil yang dipangkas. Apl asli tidak membenarkan anda melihat foto profil bersaiz penuh. Jika anda mengetik pada imej, anda hanya akan melihat Cerita pengguna jika mereka mempunyai apa-apa.

Berita baiknya ialah terdapat cara untuk mengatasinya, tidak kira apa platform yang anda gunakan.

Untuk penyemak imbas PC, Mac dan telefon pintar, ikut langkah berikut:

 1. Pergi ke “laman web Instagram” dari penyemak imbas anda. Anda tidak perlu log masuk untuk melihat gambar profil pengguna.

 2. Cari “akaun Instagram” yang anda mahu lihat gambar profil dalam saiz penuh.

 3. Salin “nama pengguna profil”.

  Nama pengguna

 4. Pergi ke “thumbtube.com” dan tampal “nama pengguna” ke dalam medan carian.

  Thumbtube

 5. Klik “Serah,” dan anda akan melihat gambar profil bersaiz penuh.

  Gambar profil penuh

Alat ini berfungsi untuk semua akaun Instagram, sama ada peribadi atau tidak. Jika anda tidak mendapat gambar profil bersaiz penuh, pengguna mula-mula memuat naik foto itu dalam peleraian rendah.

Peranti iOS/Android

Jika anda menggunakan peranti iOS atau Android, anda boleh mendapatkan “Aplikasi Qeeky“ daripada Gedung Apl iOS atau Google Play. Apabila anda memuat turunnya, ikut langkah di bawah untuk melihat gambar profil bersaiz penuh:

 1. Buka “Qeeky” pada peranti anda.

 2. Masukkan “nama pengguna” profil yang gambarnya ingin anda lihat dalam “medan carian.”

 3. Ketik pada “foto bulat” untuk melihat imej profil bersaiz penuh.

Sama seperti penyelesaian penyemak imbas, apl ini berfungsi untuk semua akaun Instagram. Tangkapan ialah versi percuma hanya menunjukkan gambar berkualiti rendah kepada anda.

Qeek

Untuk membuka kunci versi berkualiti tinggi, anda memerlukan versi berbayar Qeeky. Pada masa penulisan, Qeeky Pro berharga $2.99. Jika anda membeli versi pro, anda akan melihat foto dalam saiz asalnya.

Mengapa Instagram Mengurangkan Saiz Imej?

Sekarang setelah anda tahu cara melihat foto Instagram dalam saiz penuh, tidak rugi untuk mengetahui sedikit tentang sebab imej dikurangkan kepada resolusi/saiz yang lebih kecil pada mulanya.

Masalahnya, bukan Instagram yang mahu mengurangkan saiz imej anda; Meta (dahulunya dikenali sebagai Facebook) lakukan. Meta memiliki kedua-dua Instagram dan WhatsApp, dan ketiga-tiga platform dikenali untuk mengurangkan saiz dan kualiti imej. Anda mungkin perasan bahawa foto yang anda hantar di WhatsApp kadangkala kelihatan kabur.

Terdapat beberapa sebab untuk imej kabur, tetapi punca yang paling mungkin ialah Meta melindungi pelayan daripada terharu. Berjuta-juta foto dikongsi di Instagram setiap hari, dan kebanyakan pengguna pergi ke atas dan ke luar untuk mempamerkan kemahiran fotografi mereka.

Gandingkan di atas dengan kamera telefon pintar berkeupayaan tinggi, dan anda mendapat foto yang boleh bersaiz besar. Itulah banyak data yang diperlukan oleh pelayan Instagram untuk memaparkan imej berkualiti tinggi. Untuk memastikan ia tidak dibebankan, Meta mengehadkan saiz imej Instagram.

Walaupun kebanyakan platform media sosial melakukan ini, pemampatan Meta jauh lebih kejam daripada Twitter atau Tumbler. Akibatnya, kedua-dua Instagram dan WhatsApp perlu mengekalkan imej bersaiz lebih kecil.

Namun, ini tidak menjadikan banyak siaran Instagram kurang menakjubkan. Saiz imej maksimum Instagram masih mencukupi untuk membolehkan anda menikmati siaran kegemaran anda.

—–

Sama ada anda menemui kertas dinding foto Instagram yang layak atau mahu melihatnya dalam saiz asalnya, anda kini tahu prosesnya agak mudah. Bagi foto profil, kaedah penyemak imbas boleh menjadi pilihan terbaik anda. Apl seperti Qeeky biasanya menawarkan imej berkualiti rendah secara percuma, jadi anda perlu membayar untuk melihat versi berkualiti tinggi. Sudah tentu, jika anda mendapati bahawa melihat keseluruhan foto adalah berbaloi, aplikasi boleh menjadi lebih mudah dan lebih mudah untuk digunakan.