Cara Melihat Jam Anda Ditonton di YouTube

81

YouTube, platform perkongsian video paling popular, mendapat ratusan jam video dimuat naik setiap minit. Dengan jumlah bahan untuk ditonton, anda pasti akan menemui berjam-jam video mengenai topik yang anda minati.

Cara Melihat Jam Anda Ditonton di YouTube

Memandangkan YouTube bukan satu-satunya perkara yang anda lakukan dalam hidup anda, adalah baik untuk mengetahui berapa banyak masa yang anda luangkan untuk meneliti kandungan. Terima kasih kepada ciri “Masa ditonton”, anda boleh melihat berapa banyak masa yang anda luangkan untuk meneroka hiburan visual pada apl.

Walaupun tersedia pada apl YouTube untuk telefon pintar Android dan iOS, ciri ini tidak boleh diakses pada versi tablet apl. Time Watched juga tidak boleh ditemui pada versi web platform. Dan, pada ketika ini, ia tidak pasti sama ada ia akan didayakan.

Sebelum anda meneruskan, sila pastikan anda mempunyai kemas kini terbaharu apl YouTube pada telefon pintar anda, sama ada anda menggunakan a iOS atau Android aplikasi.

Semak Masa

Untuk melihat berapa banyak masa yang telah anda luangkan pada video YouTube, ikuti tiga langkah ini:

  1. Buka apl “YouTube” pada telefon pintar anda.
  2. Ketik ikon “Akaun” (imej profil anda) di bahagian atas sebelah kanan.
  3. Pilih “Masa ditonton.”

Mengikuti langkah di atas, anda boleh melihat masa menonton anda untuk hari ini, semalam dan tujuh hari yang lalu. Satu lagi statistik berguna ialah purata harian anda, yang boleh menunjukkan sama ada anda telah menghabiskan terlalu banyak masa menonton YouTube setiap hari.

Jika anda menggunakan YouTube Music atau YouTube TV, masa ini tidak akan diambil kira dalam ciri “Masa Ditonton”. Selain pengehadan ini, masa tontonan dikira daripada semua produk YouTube lain yang anda gunakan untuk mengakses kandungan video, termasuk TV gergasi anda dan tablet tersebut.

Perkara yang Perlu Diperhatikan

Anda mesti log masuk ke akaun anda untuk membolehkan YouTube mengira masa tontonan anda, kemudian semua yang anda tonton disimpan dalam Sejarah Tontonan anda, pangkalan data pusat untuk ciri Masa Tontonan. Jika anda memadamkan video daripada sejarah tontonan anda, video itu tidak akan dikira dalam masa tontonan anda.

Selain itu, sebarang paparan yang dirakam dalam mod Inkognito Chrome atau ciri serupa dalam penyemak imbas lain juga tidak akan dikira. Trafik itu tidak mendaftar pada sejarah tontonan anda kerana tetapan privasi yang disediakan oleh ciri tersebut.

Satu perkara yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan ciri “Masa Ditonton” ialah pilihan Automain YouTube memainkan video demi video secara automatik. Jika anda menghidupkannya dan membiarkan YouTube dimainkan semasa anda tidak menonton apa-apa, tontonan masih dikira dalam jumlah masa tontonan anda.

Akhir sekali, Google menunjukkan isu yang diketahui dalam ciri “Masa Dilihat”. Ia menjejaskan masa yang ditonton pada komputer anda, yang tidak dilaporkan dengan betul.

Youtube

Lebih Banyak Pilihan

Selain statistik yang dinyatakan di atas, ciri ini juga mendapat beberapa alat lain yang boleh membantu anda mengoptimumkan masa menonton anda.

Ingatkan Saya untuk Rehat

Pilihan “Rehat” membolehkan anda menetapkan peringatan yang akan muncul semasa menonton video. Apabila tiba masanya, ia akan menjeda video secara automatik untuk anda.

Sudah tentu, ia tidak akan memaksa anda untuk berhenti menonton YouTube kerana ia tidak sesuai dengan kepentingan platform tersebut. Oleh kerana peringatan muncul sebagai pemberitahuan, peringatan akan hilang apabila anda mengetepikan atau menyambung semula memainkan video.

Ciri ini menggunakan pemasa yang mengira masa hanya apabila menonton YouTube pada telefon pintar anda. Jika anda menjeda atau menutup video, ia turut membekukan pemasa. Sebaliknya, pemasa ditetapkan semula setiap kali anda menutup apl YouTube, log keluar, menukar peranti atau menjeda video selama lebih daripada 30 minit. Pemasa tidak berfungsi untuk video luar talian atau menghantar dari telefon pintar anda ke peranti lain.

Ingatkan Saya Apabila Tiba Waktu Tidur

Ciri “Peringatan Waktu Tidur” membolehkan anda memilih masa yang tepat anda ingin diingatkan untuk berhenti menonton video dan tidur. Sebaik sahaja anda menogol tetapan ke kedudukan “hidup”, anda akan digesa untuk memilih masa mula dan tamat untuk peringatan. Sebaik sahaja ia memberitahu anda, anda boleh menunda peringatan (selama 10 minit) atau mengetepikan peringatan itu sepenuhnya.

Anda juga boleh menetapkan peringatan untuk menunggu sehingga video yang anda tonton telah tamat sebelum memberitahu anda bahawa ia adalah waktu tidur. Anda mesti menandakan kotak pada “Tunggu sehingga saya selesai…” untuk ia berkuat kuasa.

Automain Video Seterusnya Hidup/Mati

Apabila anda menyelesaikan video, satu lagi dimainkan secara automatik. Apabila memilih video untuk dimainkan seterusnya, YouTube mengasaskan pengesyoran ini pada sejarah tontonan anda.

Jika disambungkan ke rangkaian mudah alih, selepas 30 minit tidak aktif, Automain akan berhenti. Untuk sambungan Wi-Fi, hadnya ialah empat jam. Had ini menghalang anda daripada menghabiskan terlalu banyak internet mudah alih anda atau komputer anda berfungsi selama berjam-jam.

Kekalkan Masa Tontonan Anda

Mempunyai begitu banyak kandungan untuk ditonton di YouTube, ciri Time Watched adalah tambahan yang cukup bagus. Ia membantu anda menjejaki berapa banyak masa yang anda luangkan pada video setiap hari. Jika anda secara tidak sengaja terbawa-bawa dengan petua memasak atau menonton cara enjin pembakaran dalaman berfungsi, anda boleh meminta apl itu mengingatkan anda bahawa sudah tiba masanya untuk menekan butang berhenti itu.

Adakah anda mendapati ciri ini membantu? Adakah anda sedar berapa banyak masa yang anda luangkan di YouTube setiap hari?