Cara melihat kandungan sensitif dalam Twitter pada iPhone, iPad dan web

15
Bagaimana untuk melihat kandungan sensitif di twitter

Anda pasti perasan bahawa secara lalai, Twitter mengaburkan kandungan sensitif pada suapan anda. Walau bagaimanapun, jika anda seorang pengguna yang ingin melihat semua tweet tanpa sebarang penapis, anda tidak bersendirian. Membuka kunci kandungan sensitif Twitter memerlukan tweak tetapan pantas. Panduan ini akan menunjukkan kepada anda cara membuang imej kabur dan melihat kandungan sensitif di Twitter daripada iPhone, iPad, atau pelayar web anda.

Tetapi sebelum menyelidiki langkah-langkah untuk melumpuhkan amaran kandungan sensitif di Twitter, mari kita fahami apa yang dianggap oleh Twitter sebagai kandungan sensitif dan sebab ia memaparkan amaran tersebut pada suapan anda.

Apakah kandungan sensitif di Twitter?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, terdapat pelbagai kandungan yang tersedia di Twitter. Ada kalanya pengguna berkongsi media yang menggambarkan keganasan atau kandungan dewasa yang mungkin kandungan sensitif kepada sesetengah pengguna. Memandangkan gergasi media sosial menyederhanakan kandungan ini, ia memastikan untuk menyembunyikannya daripada carian dan menandakannya sebagai sensitif supaya ia dipaparkan kepada anda mengikut budi bicara anda.

Twitter juga mengehadkan kandungan dewasa kepada pengguna yang berumur di bawah 18 tahun atau pengguna yang belum menambah tarikh lahir mereka pada profil mereka. Twitter mengelompokkan media sensitif ke dalam kategori berikut:

 • Keganasan grafik
 • Kandungan dewasa
 • Tingkah laku seksual yang ganas
 • gore yang tidak sepatutnya
 • Imejan kebencian

Mengikut Dasar media sensitif daripada Twitter, anda boleh berkongsi keganasan grafik atau kandungan dewasa yang dihasilkan secara persetujuan dengan syarat anda menandakannya sebagai media sensitif. Walau bagaimanapun, Twitter tidak membenarkan tingkah laku seksual yang ganas, gore yang tidak wajar dan imejan yang penuh kebencian.

Selain itu, syarikat itu juga menyederhana dan mengehadkan kandungan berdasarkan jenis media dan tempat ia dikongsi. Contohnya, jika seseorang berkongsi imejan yang penuh kebencian di bawah Tweet, kandungan tersebut akan disembunyikan secara automatik dan terdapat kemungkinan akaun itu diharamkan secara kekal.

Mengapakah Twitter memaparkan amaran ‘Tweet ini mungkin termasuk kandungan sensitif’?

Jika pengguna menandakan Tweet mereka sebagai sensitif atau jika Twitter mengesan Tweet itu mengandungi media sensitif, platform memaparkan amaran tersebut. Juga, amaran itu membolehkan pengguna memilih sama ada mereka ingin melihat atau mengabaikan kandungan yang disiarkan.

Akan ada beberapa akaun pada platform yang menyiarkan kandungan sensitif secara kerap. Jika anda kebetulan melawat akaun sedemikian, Twitter akan memaparkan amaran sepanjang baris, “Awas: Profil ini mungkin termasuk kandungan yang berpotensi sensitif. Anda melihat mesej ini kerana mereka Tweet imej atau bahasa yang berpotensi sensitif. Adakah anda masih mahu melihatnya?” Sekali lagi, anda mempunyai pilihan untuk melihat kandungan ini, yang juga merupakan tujuan untuk memaparkan amaran ini.

Bagaimana untuk melihat kandungan sensitif dalam Twitter pada iPhone dan web

Daripada apl Twitter untuk iPhone, anda tidak boleh mendayakan tetapan yang membolehkan anda melihat kandungan sensitif secara lalai. Ini kerana tetapan tidak dipaparkan atau, boleh dikatakan, tidak tersedia dalam apl iOS.

Dalam kes ini, pengguna iPhone dan Mac perlu mengikut langkah yang hampir sama untuk mendayakan tetapan “Media paparan yang mungkin mengandungi kandungan sensitif”. Ini caranya:

 1. Buka Safari atau mana-mana pelayar web dan log masuk ke akaun Twitter anda.
 2. Ketik Gambar Profil anda di penjuru kiri sebelah atas.
  Jika anda menggunakan Mac, klik pilihan Lagi yang terletak betul-betul di atas Tweet di sebelah kiri.
 3. Navigasi ke Tetapan dan Sokongan.
 4. Pilih Tetapan dan privasi.

  Pilih Tetapan dan privasi di Twitter

 5. Ketik Privasi dan keselamatan.
 6. Sekarang, ketik Kandungan yang anda lihat.
 7. Pada halaman seterusnya, pilih kotak semak untuk Media paparan yang mungkin mengandungi kandungan sensitif.

  Cara Melihat Kandungan Sensitif di Twitter pada iPhone

Cara membenarkan kandungan sensitif dalam carian di Twitter

Kandungan yang ditandakan sebagai sensitif dan akaun yang kerap menyiarkan kandungan sensitif tidak muncul di bawah carian secara lalai. Ini kerana tetapan Sembunyikan Kandungan Sensitif didayakan secara lalai dalam tetapan privasi akaun anda. Jika anda ingin melumpuhkan tetapan ini, ikut langkah yang disenaraikan di bawah.

Nota: Tetapan ini tidak tersedia pada apl Twitter untuk iPhone. Walau bagaimanapun, anda boleh mengikuti langkah ini menggunakan penyemak imbas web pada mana-mana peranti.

 1. Buka Safari atau mana-mana pelayar web pilihan anda.
 2. Log masuk ke akaun Twitter anda.
 3. Ketik Gambar Profil anda di penjuru kiri sebelah atas jika anda menggunakan iPhone.
  Atau klik pilihan Lagi yang terletak betul-betul di atas Tweet di sebelah kiri jika anda menggunakan peranti Mac atau Windows.
 4. Navigasi ke Tetapan dan Sokongan.
 5. Pilih Tetapan dan privasi.
 6. Ketik Privasi dan keselamatan.
 7. Sekarang, ketik Kandungan yang anda lihat.
 8. Ketik Tetapan carian.

  Ketik Tetapan carian untuk mendayakan Kandungan Sensitif di Twitter

 9. Nyahpilih kotak semak Sembunyikan kandungan sensitif.

  Bagaimana untuk mendayakan Kandungan Sensitif dalam tetapan Carian di Twitter

Anda kini boleh mencari Tweet atau akaun yang berpotensi memaparkan kandungan sensitif.

Lumpuhkan amaran kandungan sensitif untuk Tweet anda sendiri

Jika anda Tweet dengan kerap, tetapi Tweet anda tidak menjana sebarang capaian sama sekali, terdapat kemungkinan anda telah menghidupkan amaran kandungan sensitif secara tidak sengaja untuk Tweet anda sendiri.

Twitter bukan sahaja memberi pengguna pilihan untuk melihat atau mengabaikan kandungan sensitif, tetapi ia juga memastikan sekatan kandungan ini daripada dipaparkan dalam garis masa pengguna lain atau di bawah hasil carian.

Jika anda tidak menyiarkan kandungan sensitif, anda mungkin mahu melumpuhkan tetapan ini.

 1. Buka apl Twitter pada iPhone anda.
 2. Ketik Gambar Profil anda di penjuru kiri sebelah atas.
 3. Pilih Tetapan dan sokongan → Tetapan dan privasi.
 4. Sekarang, ketik Privasi dan keselamatan.
 5. Pilih pilihan Tweet Anda.
 6. Sekarang, matikan media Tandai Tweet anda sebagai mengandungi bahan yang mungkin togol sensitif.

  Lumpuhkan Amaran Kandungan Sensitif untuk Tweet anda sendiri

Dan itu adalah pembalut!

Jika anda mempunyai sebarang keraguan lain mengenai artikel ini atau tentang cara menukar atau menavigasi tetapan Twitter, tinggalkan komen di bawah dan saya akan menghubungi anda secepat mungkin.

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan NFT sebagai gambar profil Twitter menggunakan iPhone
 • Cara membuat GIF untuk Twitter pada iPhone
 • Apl Twitter terbaik untuk iPhone untuk meningkatkan pengalaman anda

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.