Cara Melihat Kenangan di Snapchat

63

Pada Snapchat, video dan gambar hanya boleh dilihat selama 24 jam. Tetapi anda mungkin mahu mengakses siaran ini selepas ia tamat tempoh, dan syukurlah Snapchat mempunyai ciri hebat yang membolehkan penggunanya menyimpan dan melihat syot kilat dan kenangan cerita mereka malah menyiarkan semula Snaps mesin masa ini sekali lagi. Dalam artikel ini, kami menerangkan apa itu kenangan dan cara anda boleh menyemak Snaps yang telah lama hilang itu.

Cara Melihat Kenangan di Snapchat

Cara Melihat Kenangan Anda di Snapchat

Jika anda berasa nostalgia dan ingin menyelam ke lorong memori, anda mungkin akan menyukai ciri memori Snapchat. Di sini anda boleh menemui semua kandungan yang dikongsi sebelum ini. Begini cara melakukan ini:

 1. Buka Snapchat dan log masuk.
 2. Dalam skrin kamera anda, pilih ikon “Kad” anda.
 3. “Kenangan” anda akan muncul dan anda boleh melihat Cerita, Tangkapan Skrin, Snap, Gulungan Kamera, Mata Saya Sahaja, dsb.

Apakah Kenangan di Snapchat?

Dalam Snapchat, snap gabungan yang disimpan pada pelayan Snapchat adalah kenangan anda. Snapchat memberi anda pilihan untuk melihat kenangan ini, berkongsinya atau menjadikannya peribadi.

Simpan Cerita Snapchat Anda ke Kenangan Secara Automatik

Setiap kali anda mencipta Snap anda, anda diberi pilihan untuk menyimpannya. Anda boleh memutuskan ini untuk setiap Snap individu, atau anda boleh menetapkannya untuk disimpan ke ingatan anda secara automatik. Untuk menyimpan cerita Snapchat anda secara automatik ke dalam kenangan, lakukan ini:

 1. Ketik pada “Gambar Profil” anda.
 2. Klik pada ikon “Gear”.
 3. Cari pilihan “Kenangan”.
 4. Pilih pilihan “Auto-Simpan Snap Cerita Saya”.
 5. Pilih “Auto-Simpan ke Kenangan.”

Cara Berkongsi Kenangan Anda tentang Snap dan Cerita

Beberapa siaran lama kegemaran anda boleh dikongsi semula menggunakan kenangan Snapchat. Ini ialah ciri yang popular dan kerap digunakan di Snapchat. Untuk berkongsi kenangan berair anda tentang cerita atau Snaps, lakukan ini:

 1. Klik pada ikon “Kad”, atau dari skrin kamera anda, tatal ke atas.
 2. Cari cerita/snap yang anda ingin kongsi dan bukanya.
 3. Klik pada “Hantar” daripada pilihan menu anda, dan anda boleh menghantarnya kepada rakan dengan memilih yang mana anda ingin menghantarnya dan mengklik pada “Hantar.”
 4. Untuk menghantarnya ke cerita anda, klik pada “Kisah Saya” daripada pilihan menu hantar.
 5. Klik pada “Tambah,” yang mengesahkan tindakan itu.

Buat Cerita Pantas daripada Kenangan Snapchat Anda

Untuk membuat cerita ringkas menggunakan kenangan di Snapchat, lakukan ini:

 1. Pergi ke “Kenangan” anda dengan meleret ke atas daripada skrin Kamera anda.
 2. Klik pada Snaps yang anda ingin gunakan untuk membuat cerita anda.
 3. Klik pada “Buat” dan kemudian namakan cerita anda.

Simpan Kenangan Anda di Snapchat Peribadi

Anda mungkin tidak mahu rakan atau pengikut anda melihat kenangan anda dan lebih suka kenangan itu kekal peribadi. Untuk melakukan ini, anda perlu mengalihkan kenangan Snapchat anda ke Mata Saya Sahaja. Apabila anda menyemak imbas kenangan, Snaps tersebut tidak akan dipaparkan. Berikut ialah cara menjadikan Snaps pada Snapchat anda peribadi:

 1. Pada skrin kamera anda, tatal ke atas untuk melihat kenangan anda.
 2. Cari dan pilih Snap yang anda mahu jadikan peribadi.
 3. Buka Snap, ketik dan tahan selama beberapa saat.
 4. Pilih “Mata Saya Sahaja.”
 5. Untuk menukar Snap peribadi kepada boleh dilihat semula, buka Snap daripada “Mata Saya Sahaja” anda dan kemudian pilih “Nyahsembunyikan”.

Jika ini kali pertama anda menambah snap pada My Eyes Only anda, anda akan diminta untuk menambah kod laluan empat digit untuk melindungi privasi anda. Pastikan anda memilih sesuatu yang anda tidak akan lupa.

Pulihkan Snaps yang Dipadamkan pada Snapchat

Satu cara biasa untuk membuat lebih banyak ruang pada telefon bimbit anda ialah memadamkan gambar dan video anda. Walau bagaimanapun, jika anda telah memadamkan memori dalam Snapchat secara silap, anda boleh memulihkannya, kerana ia tidak akan hilang secara kekal. Untuk mendapatkan semula memori yang dipadamkan pada Snapchat, lakukan ini:

 1. Pilih “Halaman Profil” anda.
 2. Klik pada ikon “Gear”.
 3. Cari dan pilih “Data Saya.”
 4. Cari dan klik pada “Serahkan Permintaan” pada halaman “Muat Turun Data Saya” anda.
 5. Snapchat akan menghantar e-mel kepada anda.
 6. Daripada e-mel anda, buka pautan dan muat turun semua data memori Snapchat anda.

Ambil perhatian bahawa ini hanya berfungsi jika pilihan Auto-Simpan telah dihidupkan dalam tetapan anda.

Jika Anda Tidak Dapat Menemui Beberapa Kenangan Snapchat Anda

Apabila mana-mana kenangan Snapchat anda tiada, ini mungkin kerana anda kehabisan storan. Cuba lakukan langkah berikut untuk melihat sama ada kenangan anda akan muncul:

 1. Kemas kini apl Snapchat anda kepada versi terkini melalui App Store atau Google Play Store.
 2. Buka apl Snapchat.
 3. Ketik pada ikon “Gear” dalam profil anda dan klik pada “Tetapan.”
 4. Cari pilihan untuk “Kosongkan Cache.”
 5. Klik pada “Kosongkan Semua” pada iOS, atau jika menggunakan Android, klik pada “Teruskan.” Ambil perhatian bahawa mengosongkan cache tidak memadamkan sembang, kenangan atau Snaps.
 6. Matikan telefon anda selama kira-kira seminit, kemudian hidupkannya semula.

Pastikan anda menyandarkan kenangan sembang anda sebelum log keluar daripada akaun Snapchat anda, log masuk ke Snapchat daripada telefon lain atau menyahpasang apl Snapchat. Lakukan ini kerana jika tidak, anda tidak akan dapat mencari sebarang kenangan yang tidak disandarkan.

Lakukan Carian dalam Kenangan Snapchat Anda

Ciri kenangan dalam Snapchat mempunyai alat Carian Pintar untuk membantu anda mencari Snap khusus yang anda inginkan. Untuk membuat ini:

 1. Pergi ke “Kenangan” anda dengan meleret ke atas daripada skrin Kamera anda.
 2. Klik pada “Kanta Pembesar” yang dilihat di bahagian atas skrin.
 3. Pilih daripada kategori yang dicadangkan atau anda boleh menaip kata kunci untuk dicari.
 4. Untuk keluar, leret ke bawah.

Mengimport Syot daripada Gulung Kamera Anda ke Kenangan Anda

Jika anda telah menyimpan Snaps pada gulungan kamera anda dan anda mahu ia dipaparkan dalam ingatan anda, lakukan ini:

 1. Klik pada ikon “Gear” dari profil anda dan pilih “Tetapan.”
 2. Cari dan klik pada “Memories.”
 3. Pilih “Butang Simpan.”
 4. Pilih Snap yang anda ingin import.

Kenangan Kilas Balik pada Snapchat

Dengan kenangan kilas balik Snapchat, anda boleh mengusik pepijat nostalgia anda dan melihat semua detik terbaik anda dari tahun sebelumnya. Kenangan imbas kembali pada Snapchat muncul sebagai Cerita Pilihan dalam Kenangan anda jika Snap disimpan sekurang-kurangnya setahun ke hari itu. Kilas balik ini boleh dikongsi dengan rakan anda dan anda boleh menyimpannya ke telefon anda. Sebarang siaran yang anda simpan dalam Mata Saya Sahaja anda tidak akan ditunjukkan sebagai Kilas Balik.

Lihat atau Kongsi Kenangan Snapchat Fab Anda

Kita semua suka menyelam ke lorong ingatan dan berkongsi semula siaran istimewa itu. Kenangan Snapchat ialah cara terbaik untuk mencari, berkongsi atau menyembunyikan Snap dan cerita lama kegemaran anda. Jika anda tidak mahu cerita anda hilang selepas luput masa 24 jam, anda boleh menetapkan akaun Snapchat anda untuk menambahkan setiap siaran pada kenangan anda secara automatik untuk anda akses dan kongsi semula pada bila-bila masa anda mahu.

Adakah anda merasa mudah untuk mengikuti langkah di atas untuk mencari dan berkongsi kenangan anda atau untuk menetapkan siaran anda untuk disimpan secara automatik ke dalam kenangan? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.