Cara Melihat Nombor Telefon Seseorang dalam Telegram

19

Semasa pendaftaran akaun dengan Telegram, anda perlu menambah nombor telefon pada butiran peribadi anda. Jika anda ingin tahu tentang mengesahkan identiti orang lain atau ingin menghubungi mereka, lihat Nombor Telefon seseorang dalam Telegram. Anda boleh mencari nombor telefon mereka dalam butiran akaun mereka. Malangnya, Telegram tidak menjadikan nombor telefon kelihatan secara lalai, dan mendapati ia mungkin tidak mudah.

Cara Melihat Nombor Telefon Seseorang dalam Telegram

Jika anda tertanya-tanya cara melihat nombor telefon seseorang di Telegram, anda berada di tempat yang betul. Artikel ini akan menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Cara Melihat Nombor Telefon Seseorang di Telegram

Anda boleh menyembunyikan nombor telefon anda dalam Telegram. Jika anda menetapkan keterlihatannya kepada “Semua orang”, nombor anda menjadi umum dan sesiapa sahaja boleh melihatnya dari profil anda. Sebaliknya, jika anda memilih “Kenalan saya”, hanya orang yang disimpan dalam senarai kenalan anda boleh melihatnya. Akhir sekali, jika “Tiada sesiapa” dipilih, tiada sesiapa boleh melihat nombor telefon anda.

Tukar Tetapan Privasi dalam Telegram

Melihat Nombor Telefon Awam Seseorang di Telegram

 1. Lancarkan aplikasi Telegram anda.
 2. Cari akaun dengan nombor telefon yang anda mahu lihat. Untuk mencari akaun dengan cepat, taip “Nama Pengguna” dalam bar carian di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Selepas mencari akaun, bukanya seolah-olah anda ingin memulakan sembang. Jika anda mempunyai sembang sedia ada, bukanya.
 4. Navigasi ke bahagian atas dan ketik nama pengguna akaun. Ini akan membuka maklumat profil mereka.
 5. Pergi ke bahagian “Maklumat” dan cari nombor telefon mereka di sana.

Sebagai alternatif, jika anda berkongsi kumpulan atau saluran yang sama dengan orang itu, anda boleh melihat kenalan mereka seperti berikut:

 1. Buka apl Telegram anda dan pilih kumpulan yang anda kongsi dengan orang yang kenalannya ingin anda lihat.
 2. Ketik “Nama” kumpulan di bahagian atas untuk melihat maklumatnya.
 3. Pergi ke bahagian di bawah “Tambah ahli” dan cari nama pengguna yang anda mahukan.
 4. Sebaik sahaja anda menemuinya, ketiknya untuk melihat butiran asas.
 5. Cari kenalan di bawah bahagian “Maklumat”.

Melihat Nombor Telefon Tersembunyi Seseorang di Telegram

Jika anda cuba melihat kenalan seseorang menggunakan kaedah di atas dan mendapati tiada nombor telefon dalam bahagian maklumat profil mereka, ini bermakna mereka telah menyembunyikannya. Walau bagaimanapun, anda boleh mengesahkan sama ada mereka telah menyembunyikan nombor telefon mereka menggunakan kaedah ini:

 1. Lancarkan aplikasi Telegram anda.
 2. Pilih “Orang” yang kenalannya anda lihat untuk membuka skrin sembang.
 3. Ketik “Nama Pengguna” di bahagian atas untuk melihat butiran akaun mereka.
 4. Navigasi ke penjuru kanan sebelah atas dan ketik menu “Tiga titik menegak”.
 5. Pilih “Tambah kenalan” daripada menu lungsur.
 6. Jika mereka telah menyembunyikan nombor telefon, anda akan melihat “Mudah alih disembunyikan”.

Nota: Anda hanya boleh mengesahkan telefon mudah alih tersembunyi menggunakan kaedah ini jika anda belum menambahkan pemilik akaun pada senarai kenalan anda. Apabila seseorang telah menyembunyikan nombor telefon mereka, anda tidak akan dapat melihatnya dalam apa jua cara.

Bertujuan untuk Melindungi Privasi Pengguna

Tidak semua orang suka memberikan akses awam kepada maklumat peribadi mereka. Telegram menghormati perkara ini, dan itulah sebabnya ia menawarkan pilihan untuk menyembunyikan butiran peribadi. Selain itu, ia memastikan tiada sesiapa boleh mengakses maklumat tersembunyi pengguna untuk menyediakan platform selamat di mana pengguna mempunyai kawalan ke atas maklumat peribadi mereka. Kegagalan untuk menghormati privasi pengguna boleh mengakibatkan masalah dengan pihak berkuasa dan boleh mencemarkan reputasi platform.

Kepercayaan Nilai

Jika anda menyembunyikan nombor telefon anda dan kemudian Telegram membenarkan semua orang melihatnya, ini akan menimbulkan ketidakpercayaan pada platform. Bukan itu sahaja, tetapi ia akan membuatkan anda mencari pilihan pemesejan alternatif. Jika ini berlaku kepada ramai orang, Telegram akan kehilangan popularitinya. Dengan menghalang orang daripada melihat kandungan tersembunyi, ia bertujuan untuk membina kepercayaan dengan semua pengguna.

Berusaha Mengurangkan Gangguan

Malangnya, sesetengah orang mencari butiran hubungan orang dengan niat yang salah. Khususnya, untuk tujuan spam dan gangguan. Dengan membenarkan semua orang di platform mempunyai akses kepada nombor telefon tersembunyi, aduan gangguan hanya akan meningkat, menjadikan Telegram tidak selamat untuk orang yang mementingkan privasi.

Akibat Melihat Nombor Telefon Tersembunyi di Telegram

Anda boleh menggunakan beberapa bot dan alat pihak ketiga untuk mendedahkan kenalan tersembunyi dalam Telegram. Walau bagaimanapun, platform itu tidak menggalakkannya kerana ia melanggar privasi pengguna lain. Jika seseorang melaporkan anda kepada Telegram kerana mengakses nombor telefon tersembunyi mereka atau platform menangkap anda, anda perlu menghadapi akibat berikut:

 • Melarang dan menggantung akaun anda: Telegram akan melumpuhkan semua ciri akaun anda dan anda tidak akan dapat menggunakannya lagi.
 • Akibat undang-undang: Sesetengah negeri mempunyai peraturan yang melarang akses tanpa kebenaran kepada privasi orang lain. Jika pemilik akaun melaporkan anda, anda mungkin menghadapi caj dan membayar denda yang berat.
 • Pendedahan kepada ancaman siber: Sesetengah alatan tidak selamat dan mungkin menjadikan anda mangsa spam, perisian hasad dan penipu, terutamanya jika anda perlu membayar untuk mengakses perkhidmatan mereka.

Jika anda tidak menemui nombor telefon seseorang, hubungi terus mereka dan minta nombor itu.

Sebab Lain Anda Mungkin Gagal Melihat Nombor Telefon Seseorang di Telegram

Selain pengguna akaun menyembunyikan nombor telefon mereka, ia mungkin tidak dapat dilihat atas sebab berikut:

 • Pengguna yang Disekat: Jika seseorang telah menyekat anda di Telegram, anda tidak akan dapat melihat sebarang butiran akaun mereka, termasuk nombor telefon mereka.

 • Pelayan Telegram tidak berfungsi: Apabila pelayan Telegram tidak berfungsi, ia mungkin menjejaskan keterlihatan maklumat tertentu. Walau bagaimanapun, ini biasanya keadaan sementara, dan setelah diselesaikan, anda boleh melihat nombor telefon jika ia tidak disembunyikan.

 • Perkhidmatan Telefon Pihak Ketiga: Jika seseorang telah mendaftar untuk Telegram tanpa nombor telefon, menggunakan Google Voice atau perkhidmatan lain yang serupa, anda tidak boleh melihat nombor mereka.

Soalan Lazim

Bolehkah saya melihat nombor telefon tersembunyi seseorang menggunakan ID akaun Telegram mereka?

ID akaun Telegram tidak dipautkan ke nombor telefon. Jadi, anda tidak boleh menggunakannya untuk melihat nombor telefon tersembunyi pengguna.

Adakah terdapat cara untuk seseorang mengetahui saya mencari nombor telefon mereka di Telegram?

Apabila anda melihat maklumat akaun seseorang di Telegram, termasuk nombor telefon, mereka tidak akan mengetahui fakta itu. Ini adalah sebahagian daripada aktiviti peribadi anda di platform dan Telegram tidak boleh berkongsi dengan pengguna lain.

Bolehkah saya bersembang dengan seseorang yang telah menyembunyikan nombor telefon mereka di Telegram?

Anda boleh bersembang dengan seseorang yang telah menyembunyikan nombor telefon mereka di Telegram. Sebabnya, menyembunyikan hubungan ialah tetapan privasi yang tidak menjejaskan keupayaan untuk bersosial dengan pengguna lain.

Apakah maksud mudah alih tersembunyi dalam Telegram?

Mudah alih tersembunyi dalam Telegram bermakna pengguna akaun telah mengehadkan bilangan orang yang boleh melihat nombor telefon mereka daripada tetapan.

Cari Nombor Telefon dengan Cara Yang Betul

Anda perlu memberikan nombor telefon anda semasa mendaftar ke Telegram. Dan secara lalai, nombor telefon sentiasa tersedia dalam butiran profil anda. Walau bagaimanapun, pengguna boleh menyembunyikan nombor telefon mereka, jadi anda tidak akan dapat melihatnya dalam profil. Adalah dinasihatkan untuk tidak menggunakan alat pihak ketiga untuk mendedahkan nombor telefon tersembunyi seseorang, yang akan bercanggah dengan dasar privasi Telegram.

Pernahkah anda cuba mencari nombor telefon seseorang di Telegram? Kaedah manakah yang anda gunakan, dan adakah anda berjaya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.