Cara Melihat Penyenaraian Item Anda di Facebook Marketplace

105

Facebook telah menjadi platform media sosial yang popular sejak sekian lama. Dengan berjuta-juta akaun, Facebook Marketplace telah menjadi cara terbaik untuk menjual item yang tidak diingini. Segala-galanya daripada buku kepada pakaian kepada kereta boleh dijual menggunakan ciri ini.

Cara Melihat Penyenaraian Item Anda di Facebook Marketplace

Jika anda baru menggunakan platform e-pasaran Facebook dan tidak pasti cara ia berfungsi, jangan cari lagi. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara melihat penyenaraian Marketplace anda pada pelbagai peranti.

Cara Melihat Penyenaraian Item Saya untuk Dijual di Facebook Marketplace pada PC

Jika anda menjual di Facebook Marketplace, adalah penting untuk mengetahui cara menavigasi ke halaman penyenaraian supaya anda boleh mengurus item untuk dijual dengan betul. Anda boleh memantau penyenaraian anda dan menukar tajuk, penerangan dan butirannya. Syukurlah, ia adalah proses yang mudah. Untuk mengetahui cara melakukannya pada PC, lakukan perkara berikut:

 1. Navigasi ke Facebook dan log masuk ke akaun anda.
 2. Klik ikon “Facebook” di penjuru kiri sebelah atas skrin untuk memastikan anda berada di halaman utama.
 3. Menggunakan tetingkap anak tetingkap kiri, ketik “Marketplace”.
 4. Pilih “Akaun Anda.”

Anda kini akan melihat semua penyenaraian Marketplace anda.

Cara Melihat Penyenaraian Item Saya untuk Dijual di Facebook Marketplace pada iPhone

Menjual item di Facebook Marketplace ialah cara terbaik untuk mengalih keluar item yang tidak diingini daripada isi rumah anda. Untuk mengurus penyenaraian anda, anda perlu tahu cara melihatnya. Terdapat dua kaedah untuk melakukan ini, bergantung pada versi apl anda. Untuk pilihan pertama, ikuti langkah di bawah:

 1. Lancarkan apl Facebook pada iPhone anda.
 2. Jika digesa, log masuk ke akaun anda.
 3. Di penjuru kanan sebelah bawah skrin, ketik “Menu.”
 4. Tatal ke bawah dan pilih “Pasaran.”
 5. Pilih “Penyenaraian Anda.”

Jika arahan di atas tidak membawa anda ke bahagian yang betul, cuba kaedah ini:

 1. Ketik ikon Facebook pada iPhone anda.
 2. Log masuk ke akaun anda jika perlu.
 3. Klik pada ikon “Menu” di sudut kanan bawah skrin.
 4. Cari dan pilih “Pasaran.”
 5. Tekan ikon orang yang terletak di sebelah kiri ikon kaca pembesar.
 6. Di bawah tajuk “Jualan”, ketik “Penyenaraian Anda”.

Di sini anda akan melihat senarai item Marketplace anda untuk dijual.

Cara Melihat Penyenaraian Item Saya untuk Dijual di Facebook Marketplace pada Android

Melihat penyenaraian Marketplace anda ialah bahagian penting dalam proses penjualan di Facebook. Anda perlu tahu cara untuk pergi ke halaman yang betul untuk mengurus penyenaraian anda. Apabila melihat penyenaraian anda, anda akan melihat semua butiran, seperti harga dan perihalan. Nasib baik, ramai pengguna mendapati prosesnya agak mudah. Untuk melakukan ini menggunakan Android, ikuti langkah berikut:

 1. Ketik ikon Facebook pada Android anda.
 2. Jika perlu, log masuk dengan kelayakan anda.
 3. Klik ikon hamburger atau tiga baris mendatar.
 4. Tatal ke bawah dan pilih “Pasaran.”
 5. Cari dan tekan “Penyenaraian Anda.”

Anda akan menemui semua penyenaraian anda di sini.

Sila rujuk kepada Facebook Commerce polisi untuk maklumat lanjut dan senarai lengkap item yang tidak boleh diterima untuk dijual.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapakah saya akan menukar penyenaraian Marketplace kepada belum selesai?

Jika pembeli telah menghubungi anda tentang item yang anda ada untuk dijual, tetapi mereka belum membayar lagi, anda boleh menukar penyenaraian anda daripada “tersedia” kepada “belum selesai”. Menandai item anda sebagai belum selesai akan menghalang pembeli lain daripada menghubungi anda tentang pembelian penyenaraian anda. Jika pembeli tidak membuat pembayaran yang diperlukan, anda boleh menukar penyenaraian kepada “tersedia” sekali lagi.

Bagaimanakah saya mendapat bayaran untuk penyenaraian Marketplace?

Anda akan dibayar melalui mana-mana kaedah yang anda sediakan semasa menyenaraikan item anda di Marketplace. Salah satu kaedah pembayaran yang paling biasa ialah PayPal, tetapi terdapat pilihan lain. Anda juga boleh menyediakan kad debit bank anda untuk pembayaran. Jika pembeli menggunakan kaedah pembayaran ini, wang akan didepositkan terus ke akaun yang dikaitkan dengan kad debit anda.

Kaedah pembayaran terbaik ialah tunai jika anda menawarkan pengambilan tempatan untuk item anda. Walau bagaimanapun, sila pastikan anda mengambil langkah berjaga-jaga keselamatan yang betul dan berjumpa pembeli di tempat awam.

Melihat Penyenaraian Pasaran Facebook Anda Adalah Snap

Untuk mengekalkan dan mengurus penyenaraian Facebook Marketplace anda dengan betul, anda perlu tahu cara mencarinya. Ia adalah proses yang agak mudah pada mana-mana peranti. Apa yang diperlukan ialah log masuk ke akaun anda, cari tajuk Marketplace dan cari penyenaraian anda. Sebaik sahaja anda menemuinya, anda boleh memantau aktiviti mereka, mengemas kini harga dan juga menandakannya sebagai dijual atau tidak tersedia.

Adakah anda perlu mencari penyenaraian Facebook Marketplace anda? Adakah arahan dalam artikel ini membantu membawa anda ke halaman yang betul? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.