Cara Melihat Sejarah Lokasi iPhone Saya

64

Apple iPhone ialah salah satu peranti peribadi yang paling berkuasa di dunia. Walau bagaimanapun, ramai pengguna iPhone tidak mendapat manfaat sepenuhnya daripada telefon pintar mereka. Contohnya, iPhone menyimpan data sejarah lokasi terperinci yang boleh berguna dalam pelbagai cara.

Cara Melihat Sejarah Lokasi iPhone Saya

Artikel ini akan mengajar anda tempat untuk mencari sejarah lokasi iPhone anda dan cara terbaik untuk menggunakan cirinya.

Mencari Sejarah Lokasi iPhone Saya

Sejarah lokasi ialah tetapan iPhone berasaskan Google yang memerlukan pengaktifan. Ciri ini menyediakan peta yang diperibadikan berdasarkan tempat anda pernah pergi. Data yang disimpan memberi anda beberapa faedah, termasuk kemas kini trafik, bantuan untuk mencari iPhone anda dan pengiklanan yang disesuaikan.

Peranti anda menjejaki sejarah lokasi anda jika:

 • Anda telah melog masuk ke akaun Google anda.
 • Ciri Sejarah Lokasi didayakan.
 • Pelaporan Lokasi diaktifkan

Perkhidmatan lokasi menggunakan GPS, Bluetooth, menara sel dan tempat liputan Wi-Fi untuk menjejaki lokasi anda. Anda boleh melihat lokasi peranti anda dengan melihat sejarah apl dengan kebenaran penjejakan.

Ini ialah langkah-langkah untuk mencari sejarah lokasi iPhone anda:

 1. Buka Tetapan pada peranti anda.
 2. Ketik pilihan Privasi.
 3. Pilih Perkhidmatan Lokasi.
 4. Pilih Perkhidmatan Sistem di bahagian bawah.
 5. Dalam Perkhidmatan Sistem, cari dan ketik pada Lokasi Penting.
 6. Pilih Sejarah.

Log lokasi memaparkan cap masa ketibaan dan perlepasan anda. Ketik pada nama bandar yang ingin anda lihat. Bandar yang anda lawati dipaparkan dan bukannya nama jalan jika anda pernah melabelkan lokasi pada peranti anda sebelum ini.

Ikon Perkhidmatan Lokasi

Dalam tetapan anda, pergi ke Perkhidmatan Lokasi untuk mencari kebenaran penjejakan bagi setiap apl yang telah anda pasang. Aplikasi ditambahkan pada kategori apabila mereka meminta data anda. Anda boleh melihat data penjejakan untuk setiap aplikasi.

Anda akan melihat anak panah di sebelah apl yang telah mengakses lokasi anda. Warna ikon anak panah menunjukkan apabila apl menjejaki anda mengikut lokasi. Warna-warna adalah seperti berikut:

 • Anak panah ungu menunjukkan data lokasi yang diakses baru-baru ini.
 • Anak panah kelabu menunjukkan apl mengakses data anda dalam 24 jam yang lalu.
 • Ikon Perkhidmatan Lokasi yang digariskan menunjukkan bahawa tempat yang anda lawati menggunakan geofence.

Geofences ialah perimeter maya yang mengelilingi sesuatu lokasi. Apl yang menggunakan geofencing menghantar pemberitahuan kepada anda apabila anda memasuki atau meninggalkan kawasan geofence.

Cara Memadamkan Sejarah Lokasi Anda

Menurut Apple, hanya peranti anda yang menyimpan data lokasi. Tujuannya adalah untuk menyediakan perkhidmatan yang diperibadikan seperti penghalaan aliran trafik ramalan. Apple tidak menerima data tanpa kebenaran anda. Anda boleh memadamkan sejarah lokasi pada iPhone anda untuk mengalih keluar masukan.

Kosongkan sejarah lokasi seperti berikut:

 1. Pilih pilihan Tetapan.
 2. Ketik pada Privasi.
 3. Buka Perkhidmatan Lokasi.
 4. Ketik Perkhidmatan Sistem.
 5. Dalam Perkhidmatan Sistem, cari dan ketik pada Lokasi Penting.
 6. Sekarang, pilih Kosongkan Sejarah di bahagian bawah skrin.

Anda juga boleh memilih untuk mematikan penjejakan sejarah lokasi iPhone. Nyahtanda butang togol Lokasi Penting untuk menghentikan penjejakan lokasi pada peranti anda.

Memadamkan Sejarah Lokasi Anda Secara Automatik

Anda boleh mendayakan tetapan untuk memadamkan sejarah lokasi anda secara automatik. Pilihan dengan ciri ini membolehkan anda memadamkan sejarah lokasi yang lebih lama daripada 3, 18 atau 36 bulan.

Untuk mengaktifkan pemadaman sejarah automatik:

 1. Buka Peta Google.
 2. Ketik gambar profil anda (atau ikon).
 3. Klik pada garis masa anda (ikon graf).
 4. Buka menu Lagi.
 5. Pilih Tetapan.
 6. Ketik Tetapan lokasi.
 7. Pilih Padamkan Sejarah Lokasi secara automatik.

Pilih tempoh masa untuk pemadaman sejarah automatik. Anda boleh kembali dan mengalih keluar perubahan ini pada bila-bila masa.

Sesetengah ciri Google yang diperibadikan hilang atau terjejas apabila anda memadamkan sejarah lokasi, seperti:

 • Data masa nyata tentang corak trafik
 • Cadangan berasaskan sejarah
 • Album Foto Google yang dibuat daripada tempat yang telah anda lawati

Tempat Yang Sering Dilawati

iPhone anda boleh memberikan maklumat terperinci tentang tempat yang anda kerap lawati. Anda boleh melihat lokasi, apabila anda tiba dan keluar, dan aktiviti anda. Peranti Apple menyimpan data ini untuk menyediakan pengguna iPhone dengan perkhidmatan yang diperibadikan. Ini termasuk cadangan Suri yang berkaitan tentang tempat di kawasan yang mungkin menarik minat anda.

Ikut langkah ini untuk melihat data tentang tempat yang kerap anda lawati:

 1. Buka Tetapan pada peranti anda.
 2. Pilih Privasi di bahagian bawah skrin.
 3. Ketik Perkhidmatan Lokasi.
 4. Tatal ke bawah dan buka Perkhidmatan Sistem.
 5. Buka Lokasi Penting.
 6. Masukkan kod laluan Apple anda (peranti akan menggunakan Face ID jika ia diaktifkan).
 7. Pilih lokasi dalam pilihan Sejarah.

Maklumat ini hanya boleh diakses oleh anda atau seseorang yang mempunyai kod laluan anda atau kelayakan log masuk Apple yang lain. Apple menyulitkan data, jadi ia tidak boleh dilihat oleh perbadanan atau mana-mana entiti lain.

Menggunakan Perkhidmatan Lokasi untuk Perkongsian Keluarga

Anda boleh menggunakan Perkhidmatan Lokasi untuk mendayakan Perkongsian Keluarga pada iPhone anda tanpa berkongsi akaun anda. Ciri ini memberikan orang yang anda kenali akses segera ke lokasi anda. Ia tersedia pada semua peranti iOS anda.

Ikuti langkah ini untuk menyediakan Perkongsian Keluarga:

 1. Akses pilihan Tetapan pada peranti anda.
 2. Pergi ke Perkongsian Keluarga.
 3. Ketik Perkongsian Lokasi.
 4. Hidupkan ciri Kongsi Lokasi Saya.
 5. Ketik nama ahli keluarga yang anda mahu lihat lokasi anda.
 6. Pilih Kongsi Lokasi Saya.

Ulang langkah lima dan enam untuk setiap orang yang anda ingin tahu lokasi anda. Mereka akan menerima mesej bahawa anda telah berkongsi lokasi anda. Mesej itu termasuk pilihan untuk penerima berkongsi lokasi mereka dengan anda.

Perkongsian Keluarga memberi orang akses kepada langganan, pembelian dan maklumat lain anda. Beberapa langkah mudah membalikkan ciri Perkongsian Keluarga. Berhenti berkongsi lokasi anda dengan ahli keluarga dengan mengetik nama mereka. Pilih Berhenti Berkongsi Lokasi Saya untuk menyimpan pilihan anda.

Mencari Peranti yang Hilang

Gunakan ciri Perkhidmatan Lokasi iPhone untuk mencari peranti yang hilang milik anda atau ahli keluarga. Walau bagaimanapun, anda mesti memuat turun aplikasi Cari Saya sebelum iPhone hilang. Apl Cari Saya juga menghantar pemberitahuan jika anda meninggalkan telefon anda secara tidak sengaja.

Muat turun yang terkini Cari Saya aplikasi untuk disediakan lebih awal. Kemudian ikuti langkah ini untuk menambahkan peranti pada apl:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Pilih Cari Saya dan masukkan ID Apple anda, jika diminta.
 3. Ketik Cari iPhone Saya untuk menghidupkan apl.

Lakukan langkah yang sama untuk setiap peranti yang anda ingin sertakan. Anda boleh menyediakan bunyi pemberitahuan apabila menemui peranti. Anda juga boleh melihat jarak antara anda dan peranti anda.

Mengapa Sejarah Lokasi saya Tidak Tersedia

Sesetengah pengguna iPhone tidak dapat melihat tempat yang telah mereka lawati. Beberapa sebab menyebabkan ketiadaan Sejarah Lokasi, seperti:

 • Pengguna tidak memenuhi syarat umur.
 • Sejarah Lokasi tidak tersedia di rantau mereka.
 • Perkhidmatan akaun Google dilumpuhkan oleh pentadbir kumpulan.
 • Perkhidmatan Lokasi dimatikan.

Wang Dibelanjakan dengan Baik

Ciri moden teknologi Apple membenarkan populariti dan perbelanjaan iPhone. Sejarah Lokasi ialah salah satu pilihan peranti yang paling mudah. Manfaatkan banyak faedah ciri ini dengan menggunakannya untuk melihat di mana anda pernah pergi dan mendapatkan maklumat perjalanan yang berkaitan. Perkongsian Keluarga boleh digunakan sebagai langkah keselamatan tambahan sekiranya berlaku kemalangan semasa anda tiada di rumah.

Terokai pilihan yang tersedia untuk menggunakan sejarah lokasi iPhone anda untuk membawa peranti anda ke potensi sepenuhnya.

Adakah anda menghidupkan perkhidmatan lokasi? Beritahu kami cara anda menggunakan perkhidmatan lokasi dalam iPhone anda di bahagian komen di bawah.