Cara Melihat Sejarah Tontonan Kekili Instagram Anda

15

Adakah anda sedang mencari cara untuk menonton semula Gelendong Instagram yang anda sukai suatu ketika dahulu? Jika ya, anda berada di tempat yang betul. IG Reels membolehkan anda mencipta montaj video momen terbaik anda dan berkongsi dengan pengikut anda. Walau bagaimanapun, menonton Reels orang lain ialah cara terbaik untuk memperkenalkan diri anda kepada idea baharu dan menghargai kreativiti mereka.

Cara Melihat Sejarah Tontonan Kekili Instagram Anda

Walaupun Instagram masih belum membangunkan alat terbina dalam untuk melihat sejarah tontonan anda, anda masih boleh menarik sejarah Reels lengkap anda untuk mereka yang anda suka, ulas atau simpan.

Dua Cara untuk Melihat Sejarah Tontonan Kekili Instagram Anda

Segala-galanya di Instagram didokumenkan terus dari semasa anda log masuk hingga apabila anda log keluar. Sesetengah maklumat tersedia dalam Tetapan, manakala yang lain perlu dimuat turun.

Terdapat dua cara untuk melihat semua Kekili yang anda suka, simpan atau ulas, tetapi anda tidak akan melihat mereka yang hanya anda tonton.

Mendapatkan sejarah Reels Instagram anda termasuk dua kaedah berikut:

 • Akses Interaksi dalam apl atau tapak web Instagram.
 • Muat turun maklumat Instagram anda.

Mendapatkan laporan atau melihat sejarah bermakna anda mempunyai pautan ke semua video lepas yang anda suka, ulas atau simpan.

Lihat Kekili Dahulu yang Anda Berinteraksi pada Apl Windows atau Penyemak Imbas

Daripada memuat turun keseluruhan sejarah Instagram anda (lebih lanjut mengenainya kemudian), anda boleh melihat semua gulungan yang anda suka, simpan atau ulas dengan mengaksesnya melalui apl Windows atau penyemak imbas pada Windows, Mac atau Linux. Terdapat bahagian “Interaksi” dan bahagian “Disimpan” yang merangkumi Kekili yang lalu. Anda mungkin tidak dapat mencari semua Kekili yang dilihat, tetapi anda boleh melihat yang anda balas, yang merupakan video yang paling penting.

 1. Log masuk ke akaun Instagram anda pada mana-mana pelayar peranti atau apl Windows. Jika anda tidak mempunyai apl desktop Instagram, penyemak imbas seperti Chrome atau Internet Explorer akan berfungsi dengan baik.
 2. Klik pada “ikon hamburger” (Lagi Menu) di bahagian bawah sebelah kiri.

 3. Pilih “Aktiviti Anda.”


 4. Pilih “Interaksi” untuk melihat Kekili anda mengulas, bertindak balas terhadapatau suka, atau pilih “Disimpan” untuk melihat Gelendong anda disimpan.


 5. Klik pada mana-mana video dengan “ikon Reels” untuk melihatnya. Anda juga boleh menemui “ikon berbilang halaman”, yang boleh berupa klip video atau imej berurutan.


Lihat Kekili Lalu dengan Memuat Turun Data Anda pada Apl Windows atau Penyemak Imbas

Memuat turun semua data Instagram anda ialah satu cara yang pasti untuk melihat Kekili yang lalu. Anda mesti mengemukakan permintaan rasmi dengan Instagram untuk melihat laporan akaun anda, yang boleh dilakukan dalam apl Windows Instagram atau penyemak imbas pada Windows, Mac atau Linux.

Selepas memuat turun data, anda boleh mencari mana-mana Kekili yang anda suka, ulas atau simpan. Sekali lagi, video yang dilihat sahaja tidak akan muncul. Begini caranya.

 1. Log masuk ke akaun Instagram anda pada apl Windows atau pelayar Windows, Mac atau Linux. Jika anda tidak mempunyai apl desktop Instagram, penyemak imbas seperti Chrome atau Internet Explorer akan berfungsi dengan baik.
 2. Klik pada “ikon hamburger” (Lagi Menu) di bahagian bawah sebelah kiri.
 3. Pilih “Aktiviti Anda” daripada senarai.


 4. Pilih “Muat turun maklumat anda.”


 5. Sahkan alamat e-mel anda, pilih format “HTML” atau “JSON”, kemudian klik “Seterusnya.”
 6. Taip kata laluan anda dan klik “Minta Muat Turun.” Instagram akan menjana laporan akaun anda dan menghantar pautan e-mel kepada anda. Proses ini boleh mengambil masa beberapa minit hingga beberapa hari, bergantung pada penggunaan.
 7. Sebaik sahaja anda menerima e-mel rasmi daripada Instagram, klik “Muat Turun Maklumat”.
 8. Anda akan digesa untuk memasukkan bukti kelayakan akaun anda untuk mengesahkan identiti anda. Masukkan butiran dan kemudian tekan butang “Log Masuk”.
 9. Anda kini akan diubah hala ke halaman baharu tentang maklumat Instagram anda. Klik pada “Muat Turun Maklumat” apabila anda sudah bersedia untuk meneruskan.
 10. Gunakan File Explorer (Windows), Finder (Mac), Files/Nautilus (Linux) atau pengurus fail lain untuk menyahzip fail yang dimuat turun dan navigasi ke folder “Ulasan,” “Suka” dan “Disimpan”. Anda akan menemui Kekili yang anda bertindak balas di dalamnya.1

1 Apabila menyemak imbas sejarah Instagram yang dimuat turun, Reels akan dicampur dengan imej, pelekat dan elemen lain yang anda suka, ulas atau simpan semasa menyemak imbas folder “Ulasan,” “Suka” dan “Simpan”. Mencarinya boleh memakan masa dan tiada apa yang dilabelkan sebagai imej atau Kekili.

Satu-satunya kelemahan untuk memuat turun Aktiviti dan maklumat Instagram anda ialah menyusun semua data lain untuk mencari Kekili masa lalu yang ingin anda tonton. Ingat bahawa Kekili yang dilihat sahaja tidak disimpan dan tidak boleh dilihat. Instagram tidak boleh mengendalikan menyimpan beribu-ribu video yang dilihat untuk setiap pengguna, jadi ia mengekalkan sejarah yang anda berinteraksi dengannya.

Lihat Kekili Lalu dengan Memuat Turun Data Anda pada Apl Android atau iOS

Memandangkan tiada apl Instagram rasmi pada Mac atau Linux, anda boleh menggunakan apl Windows atau penyemak imbas pada mana-mana desktop/komputer riba untuk memuat turun data Instagram anda.

 1. Ketik pada avatar profil anda di sudut kanan bawah skrin anda.
 2. Ketik pada ikon hamburger untuk membuka bahagian pengurusan kandungan anda.
 3. Ketik pada “Disimpan” untuk melihat Gelendong masa lalu yang anda simpan. Mana-mana yang anda ulas, beri reaksi atau sukai ditemui dalam “Aktiviti anda” (langkah yang terdapat di bawah).
 4. Ketik lakaran kecil “Semua Catatan” untuk mengembangkan senarai yang disimpan.


 5. Ketik mana-mana lakaran kecil yang disimpan dengan “ikon Gelendong” untuk menontonnya. Anda juga boleh memilih lakaran kenit dengan “ikon berbilang halaman” untuk menonton kandungan lalu yang mengandungi beberapa imej dan/atau video.
 6. Untuk melihat Kekili yang anda ulas, beri reaksi atau suka, keluar dari kategori “Disimpan” dengan mengetik “ikon profil” anda di sudut kanan bawah.


 7. Ketik “ikon hamburger” sekali lagi dan pilih “Aktiviti Anda.”


 8. Ketik “Suka” untuk melihat semua siaran dan Kekili yang anda suka.


 9. Pilih lakaran kenit dengan “ikon Reels” untuk menonton Reels yang lalu. Anda juga boleh memilih lakaran kenit dengan “ikon berbilang halaman” untuk menonton siaran lepas yang mengandungi berbilang imej dan/atau video.


 10. Pilih “Ulasan” untuk melihat Kekili yang anda beri reaksi atau ulas.1


 11. Pilih item (semuanya dinyahtandakan sebagai Kekili atau siaran) untuk melihat kandungannya untuk mencari Kekili terdahulu yang anda ulas atau beri reaksi.

1 Apabila menyemak imbas “Aktiviti Anda -> Komen”, semua item yang disenaraikan tidak ditanda/dilabelkan sebagai Kekili, siaran atau imej, jadi ia termasuk apa sahaja yang anda tindak balas atau ulas sebagai tambahan kepada Kekili.

Walaupun anda tidak pasti sama ada anda telah menyimpan Reel khusus yang anda cari, mengakses siaran dan Reels yang disimpan anda hanya mengambil masa beberapa saat, jadi usaha itu berbaloi.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang Instagram Reels.

Adakah terdapat cara lain untuk mendapatkan sejarah Reels saya?

Kaedah kami di atas ialah satu-satunya cara yang pasti untuk mengembalikan sejarah tontonan Reels anda, tetapi ia mungkin kelihatan terlalu menakutkan dan tidak boleh dipercayai jika anda tidak menyukai Reel yang anda cari. Nasib baik, Reels tidak dialih keluar seperti Stories. Melainkan poster asal telah memadamkannya, ia masih tersedia untuk dilihat.

Jika kaedah kami di atas tidak membantu anda, semua harapan tidak akan hilang.

1. Jika anda masih ingat pencipta mana yang menyiarkan Reel, anda boleh menyemak semula profil mereka dan ketik pada ikon Reel. Tatal melalui Reels dan ketik pada yang menarik minat anda.

2. Pilihan lain yang anda ada ialah menyemak sebarang mesej antara anda dan pengguna lain. Mungkin anda telah memajukan Reel kepada pengguna lain. Jika demikian keadaannya, anda boleh memulihkan Reel dalam DM Instagram dengan mudah.

3. Akhir sekali, beberapa pengguna telah bernasib baik dengan bertanya kepada Reddit. Pergi ke laman media sosial dan siarkan siaran Mencari di r/Instagram.

Kenang Momen Terbaik Anda

Instagram dilengkapi dengan banyak ciri hebat, tetapi tiada cara rasmi untuk melihat sejarah tontonan Reels anda. Daripada bergantung pada nasib dan berharap permata lama itu akan muncul semula, anda boleh mengorek arkib anda dan mencarinya.

Pertama, anda boleh membuat permohonan data akaun rasmi dengan pasukan sokongan Instagram. Kaedah ini paling berkesan jika terdapat banyak Gelendong yang anda ingin tonton tetapi tidak mempunyai masa untuk mencarinya satu demi satu.

Sebagai alternatif, anda boleh menavigasi ke bahagian tetapan anda dan melihat Gelendong yang telah anda simpan atau sukai. Terdapat peluang yang baik untuk anda menemui video yang anda cari, terutamanya jika anda mempunyai tabiat meninggalkan reaksi atau mengulas pada video yang anda suka.

Pernahkah anda cuba mengakses sejarah tontonan Instagram Reels anda menggunakan mana-mana kaedah yang dibincangkan dalam artikel ini? Bagaimana keadaannya?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.