Cara Melihat Sembang Tersembunyi dalam Viber

36

Walaupun aplikasi pemesejan mudah digunakan dan menyediakan banyak ciri berguna, ia tidak dilindungi dengan baik seperti yang anda mahukan. Apabila anda ingin membuka Viber, contohnya, anda hanya perlu klik pada ikon pada peranti mudah alih anda. Ini bagus jika hanya seorang yang menggunakan telefon, tetapi masalah mungkin berlaku apabila orang lain menceroboh privasi anda.

Cara Melihat Sembang Tersembunyi dalam Viber

Jika anda tidak mahu sesiapa melihat mesej anda di Viber, menyembunyikan sembang ialah penyelesaian yang baik. Tetapi apa yang berlaku apabila anda menyembunyikan mesej atau sembang tertentu dan terlupa atau tidak tahu cara mencarinya?

Teruskan membaca untuk mengetahui cara melihat sembang tersembunyi dalam Viber, cara menyembunyikan atau menyahsembunyikan mesej dan banyak lagi.

Bagaimana Saya Boleh Cari Sembang Tersembunyi dalam Viber

Menyembunyikan sembang dan mesej di Viber adalah perlu untuk melindungi privasi anda daripada orang lain. Apabila anda menyembunyikan mesej atau sembang, orang lain tidak dapat menemuinya dalam log sembang anda. Perbualan tersembunyi hanya boleh dilihat dengan menaip nama orang pada sembang tersembunyi atau memasukkan PIN.

Mencari Perbualan Tersembunyi Dengan Nama

Jika anda ingin mencari sembang khusus dengan seseorang, ini yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Viber pada telefon mudah alih anda.
 2. Navigasi ke ikon carian di penjuru kanan skrin dan ketik padanya.
 3. Dalam bar carian, taipkan nama orang itu.
 4. Klik pada orang itu.
 5. Taipkan PIN.
 6. Lihat mesej tersembunyi.

Mencari Perbualan Tersembunyi Dengan PIN

Apabila menyembunyikan mesej di Viber, anda mesti menggunakan kod PIN. Kod boleh berbeza dari satu kenalan ke kenalan lain untuk navigasi yang lebih mudah, atau anda boleh menggunakan kod yang sama untuk semua perbualan anda. Kod tersebut mengandungi empat digit yang anda perlu masukkan untuk melihat mesej tersebut.

Inilah cara anda boleh mencari sembang tersembunyi dengan PIN:

 1. Buka Viber pada peranti mudah alih anda.
 2. Navigasi ke butang carian dan ketik padanya.
 3. Dalam bar carian, masukkan PIN.
 4. Klik pada mesej yang ingin anda buka.

Selepas Langkah 3, anda akan melihat semua mesej dan perbualan tersembunyi yang anda sembunyikan dengan PIN yang anda masukkan. Dari sana, anda boleh memilih mana yang anda mahu buka, lihat, sembang atau padamkan.

Menetapkan semula PIN

Menetapkan terlalu banyak kod berbeza untuk mesej dan kenalan dalam Viber boleh mengelirukan. Jika anda tidak mengaksesnya dengan kerap atau tidak menulis kod di suatu tempat, anda boleh melupakannya dengan mudah. Sekiranya anda terlupa kod tersebut, anda boleh menetapkan semula kod tersebut. Tetapi ini secara automatik akan memadamkan perbualan tersembunyi dan semua foto atau video yang anda ada dalam sembang tersebut.

Inilah cara anda boleh menetapkan semula PIN anda:

 1. Buka Viber.
 2. Pergi ke pilihan “Tetapan”.
 3. Klik pada “Privasi.”
 4. Buka pilihan “Sembang Tersembunyi”.
 5. Ketik “Tetapkan semula PIN.”

Cara Melihat Sembang Tersembunyi Dengan Fail Sandaran

Melupakan PIN anda tidak semestinya menjadi masalah besar jika anda telah membuat sandaran mesej anda di Viber pada satu ketika. Dengan sandaran, anda boleh memulihkan fail tersembunyi pada peranti lain jika anda mempunyai maklumat yang diperlukan tentang akaun mereka di Viber.

Inilah cara anda boleh mengakses sembang dengan kaedah ini:

 1. Buka Viber pada peranti mudah alih anda.
 2. Klik pada tiga titik mendatar.
 3. Pergi ke “Tetapan.”
 4. Buka akaun.”
 5. Klik pada pilihan “Viber Backup”.
 6. Ketik butang “Pulihkan”.
 7. Klik pada “Pulihkan Sekarang” untuk mengesahkan.

Menyembunyikan Sembang dalam Viber

Ciri sembang bersembunyi dalam Viber berguna apabila log sembang anda terharu, dan anda tidak mahu memadamkan perbualan yang jarang dibuka. Satu lagi sebab untuk menyembunyikan mesej adalah untuk melindungi dan melindungi mesej anda daripada orang lain.

Proses ini berbeza sedikit untuk peranti Android dan iOS. Begini cara anda boleh menyembunyikan sembang dan mesej anda pada Android:

 1. Buka Viber.
 2. Navigasi ke sembang anda.
 3. Ketik pada sembang yang ingin anda sembunyikan.
 4. Tahan perbualan dan pilih pilihan “Sembunyikan Sembang Ini.”
 5. Masukkan PIN dengan empat digit.

Sesetengah tindakan akan dihadkan apabila anda menyembunyikan mesej anda. Anda tidak akan dapat melihat mesej ini dalam bahagian sembang. Anda juga tidak dapat melihat mesej tersembunyi sama sekali jika anda menggunakan apl Viber desktop pada PC anda. Tambahan pula, jika seseorang daripada perbualan tersembunyi menghantar video atau foto kepada anda, ia tidak akan dimuat turun seperti dalam sembang biasa.

Menyahsembunyikan Sembang dalam Viber

Jika anda telah menyembunyikan perbualan yang salah secara tidak sengaja atau anda hanya mahu membawa sembang tertentu daripada disembunyikan, anda boleh menyahsembunyikannya dengan mengikuti langkah di bawah:

 1. Buka Viber pada peranti mudah alih anda (Proses ini tidak akan berfungsi pada desktop).
 2. Navigasi ke perbualan tersembunyi yang dikehendaki.
 3. Klik pada tiga titik mendatar untuk lebih banyak pilihan (pengguna iOS perlu mengklik pada nama kenalan).
 4. Ketik pilihan “Nyahsembunyikan Sembang Ini” dan masukkan PIN.

Soalan Lazim

Adakah saya mendapat pemberitahuan daripada perbualan tersembunyi di Viber?

Ya, anda lakukan. Apabila seseorang menghantar mesej kepada anda daripada perbualan tersembunyi, anda akan menerima pemberitahuan standard pada peranti anda, kecuali kandungan mesej itu tidak akan kelihatan. Untuk melihat mesej, anda perlu pergi ke bahagian sembang tersembunyi dan cari sembang dengan tanda pemberitahuan. Anda juga mesti memasukkan PIN apabila anda mahu membuka perbualan rahsia yang diingini.

Apakah ciri sembang yang hilang pada Viber, dan adakah saya cara menggunakannya?

Ciri sembang yang hilang telah diperkenalkan kepada Viber pada tahun 2021 untuk perlindungan tambahan. Memandangkan anda boleh menjejaki mesej dan perbualan dengan aplikasi pemantauan, ciri sembang yang hilang menjadi perlu. Apabila anda menghidupkan ciri ini, mesej yang anda hantar akan hilang selepas masa tertentu. Anda boleh menetapkan pemasa untuk ini. Mesej akan hilang untuk kedua-dua pihak dan jika anda cuba merakam skrin perbualan, orang lain akan dimaklumkan.

Menyembunyikan Mesej untuk Keselamatan

Pilihan perbualan tersembunyi membuatkan anda berasa lebih selamat apabila bersembang secara peribadi dengan pengguna lain. Ia juga menghalang orang lain daripada mengintip telefon anda. Terdapat beberapa cara untuk melihat mesej tersembunyi, jadi anda tidak perlu menjejaskan privasi anda lagi.

Adakah anda sering menyembunyikan mesej anda di Viber? Jika ya, apakah pengalaman anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.