Cara Melihat Semua Nombor Disekat pada Android

126

Anda menjalani kehidupan yang sibuk. Perkara terakhir yang anda perlukan ialah panggilan jualan atau, lebih teruk lagi, panggilan daripada penipu. Tetapi ia boleh berlaku dari semasa ke semasa.

Cara Melihat Semua Nombor Disekat pada Android

Itulah sebabnya ciri Sekat pada telefon anda sangat membantu. Ia menapis panggilan yang tidak diingini tanpa anda perlu menjeda hidup anda untuk menanganinya lagi dan lagi. Tetapi apa yang berlaku jika anda telah menyekat nombor secara tidak sengaja atau anda mahu menyahsekat nombor? Anda sudah pasti perlu mengetahui tempat untuk melihat pada telefon anda untuk menyemak senarai kenalan yang disekat.

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara mencari dan menyahsekat nombor telefon pada telefon Android anda.

bagaimana untuk melihat nombor yang disekat pada android

Melihat Nombor Disekat daripada Apl Telefon/Kenalan

Terdapat beberapa cara untuk menyemak senarai Nombor Disekat anda pada telefon Android. Setiap UI telefon mungkin mempunyai versi arahan ini sedikit berbeza. Tetapi secara amnya, salah satu cara paling mudah untuk melihat senarai disekat anda adalah dengan mengikuti arahan di bawah:

 1. Mula-mula, pergi ke skrin Utama telefon anda dan buka apl Telefon anda. Ia biasanya ikon penerima telefon melainkan anda memperibadikannya kepada sesuatu yang lain.
  Nota: Sesetengah telefon Android tidak mempunyai apl Telefon yang berasingan. Mengetik pada ikon ini mungkin secara automatik memaparkan senarai Kenalan dengan pad kekunci untuk mendail keluar di sudut. Tidak mengapa untuk tujuan ini.
 2. Ketik pada tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas. Sudah tentu, anda juga boleh pergi ke Tetapan peranti juga.
 3. Apabila anda mengetik tiga baris atau titik, anda akan melihat menu lain muncul. Ini ialah menu Tetapan untuk telefon anda. Tatal ke bawah sehingga anda sampai ke pilihan Nombor Disekat dan pilihnya.
  Nota: Sesetengah pengguna mungkin perlu mengetik Tetapan, kemudian Disekat.
 4. Sesetengah telefon Android memanggil ciri yang sama ini Penyekatan Panggilan atau sesuatu yang serupa. Ketik pada penyenaraian yang mengandungi perkataan Sekat atau beberapa variasi daripadanya. Ini adalah nombor yang disekat pada telefon anda.

Seperti yang anda lihat, anda juga boleh menambah nombor pada senarai secara manual dengan mengetik pada pilihan Tambah. Anda tidak akan menerima panggilan atau teks daripada mana-mana nombor yang muncul dalam senarai ini. Tetapi jika anda melihat nombor yang ditambahkan secara tidak sengaja, terdapat penyelesaian mudah untuknya.

Jika anda ingin mengalih keluar nombor telefon daripada senarai yang disekat, ketik pada “X” di sebelah kanan nombor telefon untuk mengalih keluarnya daripada senarai Nombor yang disekat atau tekan dan tahan nombor itu, kemudian pilih Alih keluar di bahagian bawah. Telefon anda mungkin meminta anda mengesahkan pengalihan keluar blok terlebih dahulu. Sahkan pengalihan keluar, dan anda akan mula menerima panggilan dan teks daripada nombor itu sekali lagi.

Melihat Nombor Disekat daripada Apl Teks

Cara lain untuk melihat Nombor Disekat anda ialah melalui apl Teks anda. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Ketik pada menu Tetapan di penjuru kanan sebelah atas skrin. Ia biasanya diwakili sebagai tiga baris atau tiga titik menegak.
 2. Apabila anda membuka menu Tetapan baharu, anda akan melihat senarai pilihan. Ketik Disekat.
  Nota: Sesetengah pengguna perlu mengetik Tetapan, kemudian Disekat.
 3. Anda boleh menyelam lebih jauh ke dalam Nombor Disekat anda daripada senarai ini dengan mengetik pada ikon Tetapan sekali lagi dan memilih Kenalan Disekat.
 4. Jika anda tidak mempunyai ciri Perlindungan Spam, telefon anda mungkin mempunyai pilihan Kenalan Disekat. Mengetik padanya membawa anda kembali ke halaman yang sama yang anda lihat semasa melihat melalui apl Telefon anda.

Kini anda boleh melihat nombor yang anda telah sekat daripada menghantar mesej teks.

Cara Melihat Mesej Disekat

Sesetengah pengguna Android mempunyai ciri menyekat spam automatik. Nasib baik, agak mudah untuk menyemaknya. Apa yang anda perlu lakukan ialah ikuti langkah berikut:

 1. Buka apl Pemesejan dan ketik pada tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik pada Nombor dan spam yang disekat.
 3. Akhir sekali, ketik pada Mesej Disekat.

Kini anda akan melihat sebarang mesej yang disekat secara automatik oleh perisian anti-spam telefon anda.

Soalan Lazim

Keupayaan untuk menyekat nombor telefon adalah ciri yang sangat baik. Jika anda mempunyai lebih banyak soalan mengenainya, teruskan membaca.

Bolehkah saya menyekat kod kawasan daripada menghubungi telefon Android saya?

Mungkin lebih mudah untuk menyekat keseluruhan kod kawasan jika anda menerima panggilan (terutamanya spam) daripada kod kawasan tertentu. Malangnya, tiada pilihan asli untuk menyekat kod kawasan pada Android. Walau bagaimanapun, anda boleh memuat turun apl pihak ketiga daripada Gedung Google Play.

Bagaimanakah cara saya menambah nombor baharu pada senarai disekat saya?

Jika anda ingin menambah lebih banyak nombor pada senarai disekat anda, terdapat beberapa cara. Selain itu, arahan mungkin berbeza sedikit bergantung pada model telefon yang anda gunakan atau versi Android yang anda jalankan.

Mula-mula, anda boleh menambah nombor terus daripada apl panggilan. Ketik pada nombor yang anda ingin sekat dan ketik pada ikon i. Dari sini, anda akan melihat pilihan untuk menyekat nombor tersebut.

Pilihan lain ialah menyekat nombor daripada senarai sekatan itu sendiri. Seperti yang dinyatakan secara ringkas, anda boleh menambah nombor pada senarai sekatan daripada Tetapan. Ketik pada ikon +, atau ketik Tambah, kemudian masukkan nombor telefon.

Akhir sekali, anda boleh menyekat nombor daripada aplikasi teks. Selalunya anda akan menerima mesej teks daripada nombor yang bukan nombor telefon. Nasib baik, menyekat nombor daripada aplikasi teks agak mudah. Buka mesej dan ketik pada tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas. Kemudian, ketik Blok Kenalan.

Bolehkah saya mengalih keluar nombor telefon daripada senarai sekatan?

Sudah tentu! Anda boleh mengalih keluar nombor telefon dengan mudah daripada senarai sekat dengan menggunakan arahan di atas untuk mencari nombor telefon tersebut. Kemudian, ketik pada tanda – di sebelahnya.

Dengan Kuasa Besar…

Satu perkataan terakhir tentang meletakkan nombor pada Senarai Blok anda:

Kenalan itu tidak boleh menghubungi atau menghantar mesej kepada anda, tetapi ia berfungsi kedua-dua cara.

Anda juga tidak boleh menghubungi atau menghantar mesej kepada mereka.

Sebelum anda memutuskan untuk menghalau seseorang daripada senarai Nombor Tersekat itu, fikirkan dengan teliti. Adakah anda pasti nombor itu termasuk dalam senarai itu?

Menghalau seseorang mungkin merupakan penyelesaian yang mudah buat masa ini. Tetapi anda mungkin terlepas panggilan yang berpotensi penting pada masa hadapan.

Pernahkah anda terpaksa menyekat nombor pada Android? Adakah anda menggunakan kaedah yang digariskan di atas? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.