Cara Melihat Semua Nombor Disekat pada iPhone Anda

112

Pada satu masa, menyekat nombor telefon adalah tugas yang sukar. Memandangkan teknologi telah menjadi lebih mesra pengguna, pembangun Apple menambah keupayaan untuk menyekat nombor telefon dalam tetapan peranti iOS anda. Bersama-sama dengan menambah nombor pada senarai blok anda, anda juga boleh mengalih keluarnya.

Cara Melihat Semua Nombor Disekat pada iPhone Anda

Artikel ini akan membimbing anda melalui langkah-langkah untuk melihat mana-mana nombor yang telah anda sekat dan memberi anda beberapa petua berguna sepanjang perjalanan.

Cara Melihat Nombor Disekat pada iPhone

Jika anda mempunyai nombor yang membuat panggilan atau menghantar mesej, anda boleh memilih untuk menambahkannya pada senarai nombor yang disekat. Ini bermakna telefon anda tidak akan berdering atau memberitahu anda tentang sebarang komunikasi daripada nombor yang bersalah. Mungkin anda ingin menyemak sama ada seseorang disekat atau anda mahu menyahsekat seseorang. Nasib baik, anda boleh menemui semua yang anda cari dengan beberapa ketikan skrin.

Cara Melihat Semua Nombor Disekat

Mencari senarai nombor yang disekat pada iPhone anda hanya memerlukan beberapa langkah. Jika anda mengikuti kaedah di bawah, anda akan melihat nombor yang tidak boleh menghantar teks, memanggil atau FaceTime kepada anda. Begini cara mencarinya:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda. Kemudian, ketik pada Telefon.
 2. Tatal ke bawah dan ketik pada Kenalan Disekat.
 3. Di sini, anda akan melihat senarai nombor anda yang disekat.

Nota: Anda boleh mengalih keluar nombor dengan cepat daripada senarai dengan mengetik Edit dan mengetik tanda tolak merah di sebelah nombor itu.

Seperti yang anda lihat, hanya memerlukan beberapa ketikan untuk melihat nombor anda yang disekat.

Cara Melihat Kenalan FaceTime yang Disekat

Semua panggilan, teks dan komunikasi FaceTime terhenti apabila anda menyekat nombor pada iPhone anda. Tetapi, jika seseorang yang anda ingin sekat mempunyai alamat FaceTime yang berbeza daripada nombor telefon mereka, kenalan yang disekat akan muncul di bawah tetapan FaceTime.

Jika kenalan, nombor atau e-mel tidak muncul menggunakan kaedah di atas, cuba ini:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda dan ketik pada FaceTime.
 2. Tatal ke bawah dan ketik pada Kenalan Disekat.
 3. Berikut ialah senarai nombor yang tidak dapat FaceTime anda.

Nota: Jika anda ingin membenarkan nombor atau e-mel menghubungi anda melalui FaceTime, ketik Edit, kemudian ketik tanda tolak merah di sebelah kenalan.

Anda kini boleh melihat semua orang yang telah anda sekat daripada menggunakan FaceTime untuk menghubungi anda.

Cara Melihat Kenalan Pemesejan Disekat

Anda juga boleh melihat nombor anda yang disekat dengan mengikuti langkah ini:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda. Ketik pada Mesej.
 2. Ketik pada Kenalan Disekat.
 3. Di sini anda akan melihat semua nombor dan e-mel yang tidak boleh menghantar teks atau iMessage kepada anda.

Nota: Jika anda ingin membenarkan salah satu nombor pada senarai menghantar teks kepada anda, ketik Edit dan ketik tanda tolak di sebelah nombor itu.

Kini, anda boleh melihat senarai lengkap nombor telefon dan e-mel yang tidak dapat menghubungi anda.

Cara Melihat Kenalan Disekat – E-mel

Akhir sekali, anda boleh melihat semua orang yang telah anda sekat pada iPhone anda dengan mengikuti langkah ini:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda. Kemudian, ketik Mel.
 2. Ketik pada Disekat.
 3. Semak senarai nombor dan e-mel anda yang disekat.

Nota: Jika anda ingin mengalih keluar salah satu kenalan, ketik Edit dan ketik tanda tolak merah.

Laluan Kenalan Tersekat Mudah untuk Diingati

Apabila ragu-ragu, ingat perintah mudah ini untuk mengakses Nombor Disekat anda:

Apl tetapan -> Telefon/FaceTime/Mesej -> Kenalan Disekat

Mel mempunyai perkataan yang sedikit berbeza untuk pilihan menu mereka:

Apl tetapan -> Mel -> Disekat

lihat semua nombor yang disekat pada iphone

Petua Pantas untuk Nombor Disekat pada iPhone:

1. Senarai Nombor Tersekat adalah sama merentas aplikasi yang berbeza.

Anda tidak perlu melawati senarai tetapan Telefon dan kemudian Mesej atau FaceTime untuk menambah atau mengalih keluar pengguna daripada senarai. Mengikuti mana-mana kaedah di atas akan menunjukkan kepada anda semua nombor dan e-mel yang disekat pada iPhone anda.

2. Panggilan masuk pergi terus ke mel suara.

Adakah anda tahu bahawa meletakkan seseorang pada senarai Disekat tidak semestinya menghalang anda daripada mendengar daripada mereka?

Panggilan mereka masih diteruskan. Mereka hanya diarahkan ke mel suara anda dan bukannya berdering ke iPhone anda. Jika pengguna yang Disekat memutuskan untuk meninggalkan mesej kepada anda, mereka disembunyikan dalam bahagian Mel Suara dan anda tidak akan menerima pemberitahuan.

3. Pengguna disekat yang FaceTime atau menghantar Mesej tidak akan tahu mereka disekat.

Bercakap tentang bahu yang sejuk!

Mana-mana pengguna dalam senarai Disekat anda yang menggunakan FaceTime atau Messages untuk menghubungi anda tidak akan menerima makluman untuk memberitahu mereka bahawa mereka telah disekat. Panggilan mereka juga tidak akan muncul pada peranti Apple anda. Mereka hanya akan menganggap anda mengabaikan percubaan komunikasi mereka.

4. Mesej kenalan mel terus ke tong sampah.

Jika anda menyekat seseorang pada apl Mel anda, mesej mereka mendapat perjalanan sehala ke tong sampah atau folder sampah.

Sudah tentu, anda boleh menyemak perkara yang anda tiada dengan melihat dalam tong sampah untuk akaun e-mel tersebut. Tetapi mengapa anda?

Juga, perlu diingat bahawa menyekat e-mel berfungsi merentas peranti Apple. Jika anda meletakkan seseorang pada senarai Disekat anda pada telefon anda, ia juga digunakan pada iPad dan Mac anda.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang kenalan yang disekat pada iOS.

Adakah saya perlu menambah nombor telefon pada kenalan saya untuk menyekatnya?

Tidak. Untuk menyekat nombor telefon, hanya ketik pada ikon ‘i’ (daripada mesej atau log panggilan) dan tatal ke bawah untuk mengetik pada Sekat. Anda boleh melakukan ini untuk sebarang nombor telefon yang menghantar teks atau menghubungi anda.

Apakah yang berlaku apabila saya menyekat kenalan?

Apabila anda menyekat kenalan, semua komunikasi pergi ke mel suara atau gagal muncul sama sekali. Pengguna tidak akan tahu bahawa mereka berada dalam senarai nombor yang disekat anda. Jika kenalan menghubungi nombor telefon anda, ia akan terus ke mel suara.

Nyahsekat dengan Leret

Ramai pengguna dalam senarai Nombor Disekat anda mungkin layak menerimanya, bukan?

Tetapi jika mereka telah berjaya kembali ke dalam kebaikan anda, anda boleh membalikkan proses itu dengan leretan kiri yang mudah.

Ya, itu sahaja yang diperlukan untuk menjemput pengguna ini kembali ke dunia anda.

Sama ada anda bermaksud buangan ke senarai Disekat anda sebagai sementara atau kekal, ketahuilah bahawa anda mempunyai kuasa untuk menamatkannya. Dan yang diperlukan hanyalah hujung jari anda.

Pernahkah anda “menyahsekat” nombor? Adakah anda mendapati prosesnya cukup mudah? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.