Cara Melihat Siapa yang Melihat Cerita Instagram Anda

45

Cerita Instagram mendapat sambutan hebat dengan pengguna di seluruh dunia. Mereka kreatif, boleh disesuaikan dan dijadikan hiburan yang hebat. Inilah sebabnya mengapa mereka sama menyeronokkan untuk dilihat seperti membuat. Jika anda telah memanfaatkan ciri Cerita Instagram, anda mungkin suka mendapat maklum balas tentang siapa yang menonton karya seni anda.

Cara Melihat Siapa yang Melihat Cerita Instagram Anda

Dalam edisi siri Petua dan Trik ini, anda akan menemui cara untuk melihat siapa yang melihat Cerita Instagram anda.

Gunakan Apl untuk Melihat Siapa yang Melihat Kisah Instagram Anda

Hampir semua orang suka berkongsi bahan, tetapi mencari siapa yang telah melihatnya adalah bahagian terbaik dari keseluruhan proses. Kebanyakan pengguna Instagram ingin tahu siapa yang menyemaknya. Nasib baik, anda boleh melihat setiap orang yang melihat Cerita anda selepas anda menyiarkannya (sehingga IG Story tamat tempoh). Ini caranya:

 1. Buka Instagram dan ketik ikon IG Story anda di penjuru kiri sebelah atas.
 2. “Ikon profil” berlabel “Aktiviti” muncul di penjuru kiri sebelah bawah. Ini menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya seorang telah melihat IG Story anda.
 3. Ketik pada ikon untuk melihat semua pengguna yang telah melihat kandungan anda.
 4. Tiada siapa yang melihat IG Story anda jika anda tidak melihat ikon di sebelah kiri bawah.
 5. Leret ke atas dari bawah untuk menyemak semula bahawa tiada pengguna lain telah menonton IG Story anda. Anda akan melihat bahawa tiada nama disenaraikan.

Sekarang anda tahu cara melihat siapa yang melihat IG Story anda, masih banyak yang perlu dipelajari.

Lebih ramai orang melihat IG Story pertama anda daripada yang terakhir anda kerana dua sebab: Apabila seseorang meleret ke kanan, mereka akan sentiasa melihat IG Story pertama anda dan anda boleh melangkau cerita orang lain yang lain dengan meleret ke kanan dan bukannya menyentuh atau mengklik ke kanan. Jika anda ingin melihat siapa yang telah melihat cerita anda, termasuk yang pertama pada skrin anda, klik Dilihat oleh… di penjuru kiri sebelah bawah.

Gunakan Analitis untuk Melihat Siapa yang Melihat Kisah Instagram Anda

Analitis berbeza sedikit daripada pandangan yang telah kami bincangkan di atas. Ia adalah untuk akaun yang dinaik taraf/profesional sahaja. Walaupun Analitis tidak akan memberitahu anda siapa yang melihat kandungan anda, mereka akan memberi anda banyak cerapan tentang prestasi Cerita anda. Analitis ialah alat yang sesuai untuk pemasar dan pengaruh, menawarkan statistik daripada bilangan pengguna lain yang mereka capai kepada bilangan tontonan yang mereka miliki.

Jika anda mempunyai akaun perniagaan, analitis anda akan dipaparkan supaya anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Jejaki bilangan orang yang melihat cerita anda.
 • Tekan seterusnya.
 • Keluar dari cerita anda.
 • Ikuti orang itu kerana mereka melihat cerita anda.

Ciri di atas berguna jika anda ingin mengembangkan pengikut yang baik pada akaun Instagram anda.

 • Untuk melihat analitis anda, klik/ketik ikon graf (ditandai dengan kotak merah pada skrin) untuk melihat halaman. Jika anda tidak bimbang tentang mengembangkan saluran, statistik ini tidak akan bermakna kepada anda, tetapi ia adalah kemas.
 • Untuk keluar dari skrin ini, klik semula pada telefon anda dan anda akan kembali ke skrin utama.
Analitis Cerita Instagram

Berkenaan privasi, hanya anda yang boleh melihat siapa yang telah melawati IG Story anda dan berapa banyak lawatannya. Jika ia gagal sepenuhnya, anda akan berterima kasih atas butiran kecil ini.

Seperti yang anda lihat, melihat siapa yang melihat Cerita Instagram anda tidaklah begitu rumit. Cuma ikut panduan di atas, dan anda boleh pergi!

Patutkah Anda Bimbang Terhadap Seseorang Melihat Cerita Anda?

Mengenai internet dan media sosial, khususnya, ramai pengguna tertanya-tanya, “Bilakah anda perlu mengambil berat tentang privasi Instagram anda?” Tidak ada jawapan pemotong kuki di sini. Anda mungkin ingin melihat siapa yang menyemak kandungan anda atas beberapa sebab.

Adakah anda cuba menarik perhatian seseorang dan anda berharap mereka perasan? Adakah anda cuba menjejaki laluan anda ke kemasyhuran Instagram? Adakah anda bimbang seseorang melihat kandungan anda untuk tujuan jahat?

Jika anda tertanya-tanya sama ada orang yang gemar atau pengaruh menyedari Cerita anda atau tidak, mungkin lebih mudah untuk bertanya kepada mereka sama ada mereka melihatnya, mempunyai sebarang petua atau menyukainya kerana anda tidak dapat melihat berapa kali mereka melihatnya .

Dengan mengandaikan anda ingin menjejaki laluan anda kepada kemasyhuran, tukar akaun Instagram anda kepada Akaun Profesional di mana anda boleh mendapatkan kemas kini dan analitis masa nyata.

Akhir sekali, jika seseorang mengintai atau mengganggu anda, sekat mereka. Ia semudah itu, jujur. Anda juga boleh melaporkan pengguna yang kesat dan mereka yang menggunakan Kisah Instagram anda atas sebab-sebab yang bertentangan dengan Garis Panduan Komuniti.

Adakah Mungkin untuk Melihat Cerita Tanpa Pencipta Mengetahui?

Jika anda bimbang tentang keselamatan anda atau penguntit Instagram, anda mungkin ingin tahu jika seseorang boleh melihat cerita anda tanpa pengesanan. Walaupun sesetengah apl dan tapak web pihak ketiga mendakwa melakukan perkara ini, kebanyakannya tidak membenarkan sesiapa melihat kandungan anda jika ia peribadi dan mereka bukan rakan anda.

Terdapat satu penyelesaian yang ramai pengguna Instagram bersumpah, tetapi ia boleh menjadi sedikit rumit dan hanya menunjukkan pratonton cerita. Jika anda tidak biasa dengan setiap fungsi Cerita Instagram, menjeda dan melihat pratonton yang seterusnya tanpa dapat dikesan adalah mungkin.

Dengan memilih cerita selepas cerita anda (di sebelah kanan), pengguna boleh menekan lama cerita semasa dan perlahan-lahan menyeret skrin ke kanan, di mana mereka boleh melihat pratonton IG Story anda. Memandangkan pengguna tidak pernah membuka cerita anda secara teknikal, anda tidak akan tahu mereka berminat.

Walau bagaimanapun, jika mereka menatal ke kanan, Instagram akan menyedari bahawa mereka telah membuka cerita anda dan anda akan mendapat pemberitahuan. Jadi, seperti yang kami katakan, ia boleh menjadi rumit, dan anda tidak tahu sama ada Instagram akan menangkap tindakan itu.

Soalan Lazim Penonton Cerita Instagram

Bolehkah seseorang memberitahu berapa kali anda melihat cerita mereka?

Tidak, tetapi terdapat beberapa teori bahawa mereka yang paling banyak menonton cerita akan muncul di bahagian atas senarai. Jika anda mengesyaki seseorang melihat IG Story anda beberapa kali dan anda tidak mahu mereka melihatnya, mungkin idea yang baik untuk menyembunyikannya daripada mereka sama sekali. Anda boleh melakukan ini apabila menyiarkan dengan memilih siapa untuk berkongsi cerita anda dan mengecualikan orang itu jika terdapat kebimbangan.

Bolehkah seseorang memberitahu jika saya tangkapan skrin cerita?

Instagram cenderung untuk berulang-alik mengenai perkara ini, tetapi pada masa ini, tidak. Hanya Mesej Langsung dengan foto di Instagram menghantar makluman tangkapan skrin. Adalah lebih baik untuk mengelak daripada meletakkan apa-apa dalam talian yang anda tidak mahu seseorang simpan untuk kemudian.

Bolehkah saya memberitahu siapa yang melihat profil saya?

Tidak, satu-satunya penunjuk bahawa seseorang sedang mengintip adalah jika mereka berinteraksi dengan profil anda. Contohnya, klik pada cerita anda, komen, suka, kongsi, dsb.

Bolehkah saya melihat siapa yang melihat Cerita Instagram saya selepas 24 jam?

Hanya jika anda telah menetapkan tetapan akaun Instagram anda untuk mengarkibkan cerita anda, lawati ikon tiga titik mendatar daripada halaman Profil anda untuk mengakses Arkib anda. Menurut Instagram, Stories dalam folder arkib anda hanya akan menunjukkan penonton anda selama 48 jam, jadi jika anda ingin menyiasat siapa yang melihat Stories anda, anda perlu bertindak dengan pantas.