Cara Melihat Siapa yang Suka Mesej dalam Viber

31

Jika anda menggunakan Viber dengan kerap, anda mungkin ingin menyemak sama ada seseorang telah menyukai mesej. Mungkin anda menulis sesuatu untuk membuat rakan ketawa, atau hanya ingin menyemak siapa di antara kenalan anda yang paling berminat dengan mesej anda.

Cara Melihat Siapa yang Suka Mesej dalam Viber

Nasib baik, ini adalah proses yang agak mudah. Teruskan membaca untuk mengetahui semua yang anda perlu tahu tentang fungsi serupa dalam Viber.

Cara Semak sama ada Seseorang Menyukai Mesej Anda

Anda boleh mengetahui dengan mudah siapa yang menyukai mesej pada mudah alih, tablet atau desktop anda. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah di bawah:

 1. Pergi ke sembang yang diminati.
 2. Cari mesej dengan “suka” di sebelahnya
 3. Tekan mesej sehingga anda melihat menu konteks.
 4. Klik pada “Butiran.”
 5. Kemudian anda akan dapat melihat siapa yang menyukai mesej itu.

Memadam Suka

Anda tidak boleh memadamkan suka orang lain tetapi boleh mengambil semula suka anda sendiri. Untuk berbuat demikian, semak hati ungu di sebelah mesej. Jika ia tidak berwarna dan kelabu atau tiada emoji di sebelah mesej, maka anda tidak menyukainya. Tetapi jika terdapat hati ungu di sebelah mesej, ketik padanya sekali lagi dan perkara yang serupa akan ditarik balik.

Fungsi Seperti Viber

Viber melancarkan fungsi “suka” tiga tahun lalu untuk menggembirakan 820 juta+ pangkalan penggunanya. Apa yang anda perlu lakukan untuk menyukai ulasan ialah ketik lama ikon hati di sebelah mana-mana mesej untuk menunjukkan kesukaan anda.

Ramai orang memutuskan untuk menggunakan hati ungu. Namun, anda juga boleh menunjukkan kesedihan, kemarahan atau kejutan menggunakan pelbagai emoji.

Memandangkan menyukai mesej membolehkan pengguna meluahkan perasaan mereka, Viber merasakan bahawa hati sahaja tidak akan menangkap emosi orang apabila membaca mesej. Itulah sebabnya mereka menambah pelbagai wajah untuk memberi orang lebih banyak pilihan untuk menyampaikan perasaan mereka.

Mengapa Suka Mesej

Orang mungkin menyukai mesej atas pelbagai sebab. Pertama, hanya beberapa teks yang memerlukan respons. “Suka” mungkin menandakan perbualan telah tamat atau orang lain bersetuju dengan anda.

Jika kenalan tidak dapat membalas pada masa ini, mereka mungkin hanya “suka” apa yang anda tulis untuk mengatakan, “Saya telah melihat ini dan saya akan menghubungi anda kembali.” Pada masa lain respons tidak diperlukan atau menambah apa-apa pada perbualan. Dalam kes itu, “suka” mudah mungkin dibenarkan.

Dan kita akui, menyukai mesej adalah lebih sopan daripada tidak membalas langsung. Selain itu, bagi kebanyakan orang, menyukai mesej adalah lebih mudah daripada menaip sesuatu untuk mengakui sesuatu yang ditulis seseorang.

Pada penghujung hari, komunikasi adalah jalan dua hala. Ia berguna untuk pengguna bertindak balas dan melihat sama ada rakan sebaya lain telah membalas mesej mereka.

Tambah Pelekat + Suka

Ciri menyeronokkan apl Viber ialah ia membolehkan pengguna membuat pelekat. Anda harus menggunakan pelekat selain menyukai mesej. Pilihan itu membolehkan anda mengekspresikan diri anda dengan cara yang unik dan lucu. Dengan Viber, anda tidak perlu memasang apl pihak ketiga untuk membuat pelekat.

Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Pergi ke bahagian bawah skrin dan ketik pada ikon pelekat semasa berada dalam bilik sembang.
 2. Pergi ke ikon “Tambah” di penjuru kanan sebelah bawah.
 3. Ketik pada “Buat Pelekat.” Anda akan mempunyai pek pelekat tersuai anda. Anda boleh memberi nama pada pek pelekat itu dan menerangkannya.
 4. Selepas itu, ketik pada tanda +. Ia akan memberi anda tiga pilihan: import gambar dari galeri telefon anda, ambil gambar dengan kamera anda atau coretan dan muat naik imej untuk ditukar menjadi pelekat.
 5. Jika anda ingin memuat naik imej anda dan coretan padanya, ia akan memberi anda kanvas kosong untuk melukis atau menulis apa yang anda mahukan.
 6. Setelah anda selesai mengedit pelekat, ketik “Simpan Pelekat” dan lihat pelekat itu dalam pek pelekat. Pek pelekat mengandungi sehingga 24 pelekat. Anda boleh mengedit ini pada bila-bila masa anda mahu.

Fungsi pelekat adalah pilihan yang menyeronokkan yang kebanyakan program sembang lain seperti WhatsApp dan Skype kekurangan. Anda boleh menggunakan pelekat untuk menyatakan diri anda dan membalas mesej yang dihantar seseorang dengan pelekat, sebagai tambahan kepada atau bukannya suka.

Muat turun Pek Pelekat

Selain daripada mencipta sendiri, terdapat beberapa pelekat percuma dan premium yang boleh anda muat turun. Pelekat premium berharga $1.99 setiap pek, tetapi terdapat banyak pilihan percuma yang boleh anda gunakan.

Pek pelekat boleh dimuat turun dengan mudah di pasaran pelekat. Untuk membukanya, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka apl Viber dan ketik “Lagi”.
 2. Cari “Pasaran Pelekat” dan klik pada itu.

Jika anda ingin memuat turun pelekat yang dihantar kepada anda dalam sembang, ketik pada pelekat itu dan kemudian ketik “Dapatkan”. Sila layari tapak web Viber untuk mengetahui lebih lanjut tentang tempat dan cara anda boleh memuat turun pelekat untuk apl.

Soalan Lazim

Adakah saya menerima pemberitahuan jika seseorang menyukai mesej saya?

Pemberitahuan hanya memberitahu anda tentang panggilan dan mesej masuk. Anda tidak akan menerima pemberitahuan untuk suka. Jika anda berminat untuk mematikan fungsi pemberitahuan atau memerlukan bantuan mengenainya, anda boleh merujuk halaman bantuan Viber, yang akan membimbing anda melalui langkah yang perlu anda ambil.

Bagaimanakah saya tahu jika seseorang menerima mesej saya?

Jika anda sedang menunggu “suka” atau balasan kepada mesej, terdapat cara untuk menyemak sama ada penerima menerima mesej anda. Dua tanda semak menunjukkan mesej anda telah dihantar. Jika terdapat dua tanda semak berwarna ungu, penerima telah melihat dan membaca mesej tersebut.

Bolehkah saya memadamkan mesej?

Anda mungkin telah menghantar mesej kepada orang atau kumpulan yang salah dan ingin membatalkannya. Sebagai alternatif, anda mungkin telah menghantar mesej dengan banyak kesilapan menaip dan ingin menulis yang baharu. jangan risau. Anda boleh memadamkan mesej hanya dengan menahannya sehingga kotak dialog muncul dan anda boleh memilih “padam untuk semua orang.”

Viber Menyemak Mesej Suka

Jika anda berminat untuk menyemak sama ada seseorang telah menyukai mesej anda, mudah untuk berbuat demikian. Ketik lama pada mesej dan pilih “maklumat”, dan anda akan melihat julat ungkapan yang mungkin ditinggalkan oleh orang lain untuk mesej anda. Itu sahaja! Viber ialah apl hebat yang menjadikannya mesra pengguna dan menyeronokkan untuk pelanggannya. Lihat pelekat dan ciri coretan jika anda ingin menyedapkan sedikit.

Pernahkah anda menyukai mesej di Viber? Adakah anda menggunakan petua dan helah dalam artikel ini untuk melihat sama ada seseorang menyukai artikel anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.