Cara Melihat Skrin Android pada PC

78

Banyak peranti, termasuk TV pintar, menyokong perkongsian skrin. Contohnya, berkongsi skrin telefon pintar Android anda dengan TV pintar Android adalah agak mudah dengan ciri Google Cast terbina dalam.

Cara Melihat Skrin Android pada PC

Tetapi apa yang anda lakukan jika anda ingin melihat skrin Android pada PC anda?

Persediaan adalah sedikit lebih rumit, dan terdapat beberapa cara untuk melakukannya. Anda boleh mewujudkan sambungan berwayar atau wayarles yang membolehkan anda melihat skrin Android pada PC anda. Kami akan membimbing anda melalui semua langkah, termasuk cara mencerminkan Android anda pada komputer Windows dan macOS.

Cara Melihat Skrin Android pada PC Windows

Mari kita mulakan dengan sistem pengendalian Windows dahulu. Pengguna Android mempunyai dua pilihan, sama ada cermin skrin menggunakan paparan wayarles Miracast atau kabel USB dan apl pihak ketiga. Kedua-dua versi menawarkan beberapa faedah dan keburukan, jadi penting untuk memahami cara semuanya berfungsi.

Menyambungkan Android ke Windows PC Secara Wayarles

Sebelum pergi ke butiran tentang cara mewujudkan sambungan wayarles antara Android dan PC anda, adalah penting untuk memahami konsep Miracast. Pada asasnya, ini ialah standard paparan wayarles yang direka untuk pencerminan skrin.

Tidak seperti Google Cast (atau Chromecast,) Miracast tidak menyokong standard merentas platform. Ini bermakna anda tidak boleh memainkan sesuatu di Netflix, menghantarnya pada PC anda dan mengetepikan telefon. Sebaliknya, peranti Android anda kekal dihidupkan dan PC anda mencerminkan skrin.

Namun, ini adalah penyelesaian yang sangat praktikal, terutamanya jika anda mempunyai monitor PC yang besar.

Windows 8 dan ke atas mempunyai keupayaan Miracast bersepadu melalui aplikasi Windows Connect. Pada tahun 2020, Windows mengalih keluar apl itu, tetapi anda masih boleh mengaksesnya dengan beberapa klik.

 1. Pada PC Windows anda, buka Tetapan dan pilih “Apl.”
 2. Pilih “Ciri pilihan” di bawah “Apl & Ciri.”
 3. Klik pada ikon “+” di sebelah “Tambah ciri.”
 4. Sama ada masukkan “Paparan Tanpa Wayar” dalam medan carian atau tatal dan pilih pilihan ini.
 5. Klik pada butang “Pasang”.
 6. Pergi ke Tetapan sekali lagi dan pilih “Sistem.”
 7. Klik pada “Membuat projek ke PC ini” pada anak tetingkap sebelah kiri.
 8. Pilih “Tersedia di mana-mana” daripada menu lungsur di bawah “Sesetengah peranti Windows dan Android boleh menayangkan ke PC ini apabila anda mengatakan ia OK.”

Itu sahaja yang ada. Apl Connect akan muncul dalam senarai apl Windows anda.

Menggunakan Apl Sambung

Setelah anda berjaya memasang apl Connect yang menyediakan PC anda dengan keupayaan pencerminan skrin, anda boleh melihat skrin Android anda pada PC.

Begini rupa proses itu.

 1. Lancarkan apl Connect pada PC Windows anda.
 2. Pada peranti Android anda, pergi ke “Tetapan” diikuti dengan “Paparan”.
 3. Pilih “Hantar” dan tandai kotak semak “Dayakan paparan wayarles”.
 4. Setuju apabila digesa untuk membenarkan perkongsian skrin daripada peranti Android.

Peranti anda akan menyambung secara automatik apa sahaja yang anda lakukan pada peranti Android anda, yang akan anda lihat pada PC anda. Apl Connect membolehkan anda pergi ke skrin penuh untuk melihat dengan lebih baik perkara yang ditunjukkan pada skrin Android.

Apabila membincangkan ciri penghantaran Android, adalah penting untuk menunjukkan bahawa setiap peranti Android mungkin mempunyai pendekatan dan nama yang berbeza. Langkah-langkah yang telah kami senaraikan di atas adalah agak generik, dan banyak akan digunakan pada banyak peranti Android yang berbeza.

Sesetengah pengeluar Android merujuk kepada pencerminan skrin sebagai “Paparan Pintar,” yang berlaku dengan peranti Samsung. Tetapi ia boleh menjadi sesuatu yang berbeza, seperti “perkongsian skrin.”

Jika anda tidak pasti nama Miracast pada peranti Android anda, cari tetapan untuk kata kunci atau semak tapak web pengeluar. Sesetengah pengeluar peranti Android mungkin tidak menawarkan sambungan wayarles Miracast.

Walaupun Miracast direka bentuk untuk menggantikan sambungan kabel, ia bukan cara yang paling boleh dipercayai untuk melihat skrin Android pada PC kerana pengguna sering bergelut untuk mewujudkan sambungan dan mengalami kelewatan berterusan. Namun, ia berguna, dan ia agak mudah untuk dikonfigurasikan.

Menyambung Android ke PC Windows Menggunakan Kabel USB

Jika anda mahukan penyelesaian yang lebih stabil untuk melihat skrin Android pada PC Windows anda, sambungan kabel USB ialah pilihan terbaik anda. Mula-mula anda perlu mendayakan penyahpepijatan USB pada peranti Android anda.

Penyahpepijatan USB membolehkan peranti Android berkomunikasi dengan PC untuk melengkapkan fungsi yang lebih maju, seperti berkongsi skrin. Mendayakan penyahpepijatan USB tidak mencukupi. Pengguna Android juga perlu memuat turun apl pihak ketiga yang akan menyokong sambungan USB. Pilihan yang sangat baik ialah AirDroidtetapi anda juga boleh mencuba Vysor.

Mula-mula, ikut langkah ini untuk mendayakan penyahpepijatan USB pada peranti Android anda.

 1. Pergi ke “Tetapan,” diikuti dengan “Sistem” dan “Perihal telefon.”
 2. Tatal ke bawah dan ketik tujuh kali pada bahagian “Nombor binaan”. Anda akan menerima mesej pop timbul yang memberitahu anda bahawa anda berada dalam mod Pembangun.
 3. Pergi ke “Tetapan” sekali lagi dan pilih “Pilihan pembangun”
 4. Dalam bahagian “Pilihan pembangun”, hidupkan suis togol “penyahpepijatan USB”.
 5. Apabila tetingkap pop timbul lain muncul, ketik “OK.”

Kini anda boleh menggunakan apl AirDroid untuk menyambung dan melihat skrin Android pada PC Windows.

Begini cara ia berfungsi.

 1. Muat turun dan pasang Apl AirDroid daripada gedung Google Play.
 2. Sambungkan peranti Android dan PC anda menggunakan kabel USB.
 3. Lancarkan aplikasi AirDroid dan cari senarai peranti yang tersedia dari papan pemuka.
 4. Pilih peranti Android anda dan ketik pilihan “USB” sebagai kaedah sambungan pilihan.

Anda harus segera melihat skrin Android pada monitor PC atau komputer riba anda.

Cara Melihat Skrin Android pada Mac

Proses pencerminan skrin adalah mudah jika anda memiliki iPhone dan komputer Mac. Apa yang anda perlu lakukan ialah menggunakan Penerima AirPlay terbina dalam, ciri perkongsian skrin khusus. Anda memerlukan penyelesaian penyelesaian jika anda memiliki desktop atau komputer riba macOS dan peranti mudah alih Android.

Sama ada melihat skrin Android secara wayarles atau menggunakan kabel USB, anda memerlukan apl pihak ketiga seperti AirDroid. Anda harus memastikan untuk memasang apl pada anda Android dan macOS peranti sebelum mengikuti langkah di bawah.

 1. Lancarkan apl AirDroid Cast pada peranti mudah alih anda.
 2. Imbas Kod QR atau masukkan Kod Hantar yang disediakan oleh komputer Mac.
 3. Ketik “Mulakan Hantar.”

Pencerminan skrin akan bermula serta-merta.

Prosesnya serupa jika anda lebih suka menyambungkan peranti anda dengan kabel USB. Daripada memilih AirPlay, ketik pilihan USB.

Anda juga boleh memilih pilihan Wayarles, yang bermaksud menyambungkan peranti Android dan macOS menggunakan rangkaian Wi-Fi yang sama. Ingat, pencerminan atau penghantaran skrin menggunakan teknologi langsung Wi-Fi, yang bermaksud peranti memintas rangkaian dan menyambung terus.

Soalan Lazim

Cara melihat skrin Android pada Chromebook

Jika anda mempunyai peranti OS Chrome, anda memerlukan apl pihak ketiga untuk mencerminkan peranti Android anda. Berita baiknya ialah Chromebook sudah mempunyai gedung Google Play yang disepadukan dan anda boleh mencari apl yang boleh dipercayai terus dari komputer riba.

Bolehkah anda cermin skrin dari satu peranti Android ke peranti Android yang lain?

Ya awak boleh. Sebagai contoh, anda mungkin mahu menonton filem dengan rakan secara serentak pada tablet Android anda. Dengan menggunakan ciri pencerminan skrin, anda akan melihat setiap adegan pada masa yang sama.

Atau mungkin anda ingin berkongsi skrin telefon pintar Android anda dengan skrin telefon pintar Android. Cara paling mudah untuk berbuat demikian ialah dengan memasang apl pihak ketiga dan menyediakan sambungan.

Apakah beberapa faedah pencerminan skrin?

Berkongsi skrin Android dengan PC atau komputer riba mempunyai banyak faedah praktikal. Contohnya, mungkin anda sedang bekerja dan ingin berkongsi sesuatu dengan sekumpulan rakan sekerja.

Daripada semua orang berkumpul bersama untuk melihat skrin telefon anda atau menunjukkan kepada semua orang skrin secara individu, anda boleh berkongsinya dengan monitor PC.

Sebaik-baiknya, komputer sudah mempunyai keupayaan Miracast terbina dalam, tetapi jika tidak, persediaan pantas boleh menyelesaikan masalah itu. Jika seseorang mempunyai kabel USB, ia juga merupakan penyelesaian yang mudah.

Adakah pencerminan skrin melalui kabel USB lebih baik daripada wayarles?

Dalam beberapa cara, ia adalah. Jika anda mempunyai USB berkualiti tinggi, sambungan antara Android dan PC terwujud dengan cepat, dan pengguna jarang mengalami ralat atau gagal. Penghantaran berwayar biasanya merupakan pilihan yang lebih stabil, terutamanya jika anda menstrim sesuatu pada peranti Android anda. Dengan pencerminan skrin wayarles, itu tidak selalu berlaku.

Pencerminan Skrin Android ke PC yang mudah

Melihat skrin Android pada PC mungkin kelihatan agak rumit jika anda tidak pernah perlu menghantar skrin telefon pintar anda pada TV sebelum ini. Satu-satunya tugas sebenar di sini ialah memilih apl pihak ketiga yang boleh dipercayai yang menyokong pencerminan skrin.

Jika anda pengguna Windows, anda perlu memasang apl Connect, kerana itu bukan lagi pilihan lalai. Dalam beberapa minit, anda akan mempunyai semua yang anda perlukan untuk menghantar skrin Android anda ke PC atau menyambungkan peranti dengan kabel USB.

Walaupun sambungan kabel biasanya lebih dipercayai, sambungan wayarles jauh lebih mudah.

Apakah cara pilihan anda untuk melihat skrin Android pada PC? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.