Cara Melihat Ulasan di Facebook Marketplace

52

Ulasan adalah penting untuk Facebook Marketplace. Mereka membantu pembeli mengenal pasti penyenaraian berkualiti dan penjual yang boleh dipercayai. Mereka juga memberikan maklum balas yang berharga jika anda baru sahaja menjual item dan ingin mengetahui pendapat pembeli. Tetapi malangnya, ulasan selalunya sukar dicari.

Cara Melihat Ulasan di Facebook Marketplace

Nasib baik, terdapat cara mudah untuk mendedahkan maklumat daripada pembeli untuk membuat keputusan termaklum tentang pembelian anda atau jika anda ingin melihat maklum balas. Dalam artikel ini, anda akan belajar cara melihat ulasan di Facebook Marketplace.

Cara Melihat Ulasan di Facebook Marketplace

Penyenaraian di Facebook Marketplace mengandungi maklumat penting tentang penjual melalui profil perdagangan mereka. Di sini juga anda akan menemui penyenaraian dan penilaian lain.

Berikut ialah cara membaca ulasan penjual apabila anda mempertimbangkan untuk membuat pembelian di Facebook Marketplace:

 1. Cari pilihan “Marketplace” dari menu kiri utama. Ia sepatutnya mempunyai ikon dengan khemah biru di sebelahnya.
 2. Semak imbas halaman penyenaraian dan cari item yang ingin anda beli.
 3. Pada penyenaraian, anda akan melihat nama penjual. Pilihnya untuk melihat profil perdagangan mereka.

Setelah diarahkan ke profil perdagangan, anda boleh mengakses semua ulasan tentang penjual tertentu. Pastikan anda menyemak penilaian dan sebarang ulasan yang mungkin menunjukkan penipuan, tidak boleh dipercayai atau produk yang rosak. Ulangi proses ini untuk setiap penjual sebelum membuat pilihan terakhir anda.

Jika anda telah menggunakan Facebook Marketplace untuk menjual item, berikut ialah cara anda boleh menyemak perkara yang pembeli telah tulis tentang anda:

 1. Pilih pilihan “Marketplace” pada menu sebelah kiri.
 2. Ketik pilihan “Membeli”.
 3. Pilih “Profil Perdagangan.”

Ia semudah itu. Gunakan maklumat dan penilaian daripada profil perdagangan anda untuk melihat sama ada pembeli mempunyai sebarang masalah dengan item atau interaksi anda.

Cara Menilai Penjual di Facebook Marketplace

Selepas membeli item di Facebook Marketplace, meninggalkan ulasan boleh membantu memaklumkan bakal pembeli lain tentang kualiti perkhidmatan, sama ada positif atau negatif. Harap maklum bahawa anda hanya boleh meninggalkan ulasan penjual pada apl Facebook iPhone atau Android. Malangnya, pilihan itu tidak tersedia pada desktop atau penyemak imbas mudah alih anda.

Berikut ialah cara untuk meninggalkan ulasan pada profil penjual daripada penyenaraian:

 1. Cari dan pilih penyenaraian.
 2. Tatal sehingga anda mendapat maklumat penjual, kemudian pilih pilihan “Semak Penjual”.

Sebagai alternatif, anda boleh menyemak penjual melalui mesej anda. Begini cara berbuat demikian:

 1. Pilih menu dari sudut kanan atas.
 2. Cari dan kemudian pilih pilihan “Pasaran”. Bagi sesetengah pengguna, ia mungkin muncul hanya selepas mengetik pada “Lihat Lagi”.
 3. Pilih pilihan “Profil”.
 4. Ketik pada “Peti Masuk.”
 5. Masukkan perbualan penjual yang dimaksudkan dan pilih “Semak Penjual”.

Sebelum akhirnya menerbitkan ulasan penjual, pastikan anda mahu menyiarkan ulasan. Anda tidak akan dapat mengedit ulasan selepas itu. Walau bagaimanapun, anda boleh memadamkannya jika anda rasa sesuai. Penjual juga mempunyai pilihan untuk menjawab ulasan anda, walaupun anda tidak dapat membalas balasan mereka. Perlu diingat bahawa menyekat penjual juga akan menjadikan ulasan anda tidak kelihatan kepada bakal pembeli lain.

Cara Meminta Ulasan di Facebook Marketplace

Anda mungkin memerlukan maklum balas jika anda baru sahaja menyelesaikan transaksi dengan pembeli. Semakan yang baik membolehkan bakal pembeli lain mengetahui bahawa anda boleh dipercayai dan memberikan sebarang maklum balas yang diperlukan untuk membantu anda memuaskan hati pelanggan pada masa hadapan.

Berikut ialah cara meminta ulasan daripada pembeli daripada penyenaraian anda:

 1. Pilih menu dengan tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Cari dan pilih pilihan “Marketplace”.
 3. Pilih pilihan profil dan kemudian pilihan “Penyenaraian Anda” di bawah “Jualan.”
 4. Anda akan diarahkan ke semua penyenaraian anda. Cari yang mana anda ingin meminta semakan.
 5. Pilih “Minta Ulasan.”
 6. Senarai pembeli harus muncul. Pilih “Hantar Permintaan” di bawah nama pembeli pilihan anda.

Anda juga boleh meminta penilaian atau ulasan daripada pembeli terus daripada profil perdagangan anda:

 1. Pilih menu tiga baris dan kemudian pilihan pasaran.
 2. Pilih pilihan profil dan kemudian pilih “Profil perdagangan.”
 3. Cari dan kemudian pilih pilihan “Minta Penilaian”.
 4. Anda boleh memilih pembeli daripada senarai sebelum memilih pilihan “Hantar Permintaan”.

Harap maklum bahawa sehingga anda menerima sekurang-kurangnya empat penilaian, penilaian tersebut tidak akan didedahkan kepada umum. Sebaik sahaja ia kelihatan, pengguna lain boleh membacanya pada profil perdagangan anda.

Cara Menjawab Ulasan di Facebook Marketplace

Facebook membenarkan penjual membalas ulasan mengenai penyenaraian dan urus niaga. Balasan ini dapat dilihat dan memberi penjual peluang untuk menerangkan diri mereka sendiri, meminta maaf atas perkhidmatan yang tidak memuaskan atau berterima kasih kepada pembeli atas perniagaan mereka.

Berikut ialah cara menjawab ulasan pembeli anda melalui pemberitahuan anda:

 1. Daripada apl Facebook anda, masukkan pemberitahuan anda di penjuru kanan sebelah atas skrin. Pilih pemberitahuan yang menunjukkan anda telah menerima ulasan baharu.
 2. Pilih kotak teks “Tulis Balasan…”.
 3. Taipkan balasan anda sebelum memilih anak panah biru untuk menerbitkannya.

Berikut ialah cara menjawab ulasan daripada profil perdagangan anda:

 1. Pada apl Facebook anda, pilih menu dengan tiga baris di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 2. Pilih “Pasaran” dan kemudian pilihan profil.
 3. Pilih profil perdagangan sebelum mencari ulasan penjual.
 4. Di sebelah ulasan yang anda inginkan, pilih “Lagi” dan kemudian “Balas”.
 5. Taipkan balasan yang anda inginkan dan pilih anak panah biru.

Sebaik sahaja anda menyiarkan balasan anda, pembeli tidak akan dapat menjawab lagi dan balasan anda akan kelihatan kepada semua pengguna.

Soalan Lazim

Adakah ulasan dan penilaian negatif memberi kesan kepada penyenaraian saya?

Ia memerlukan empat penilaian pada profil atau penyenaraian perdagangan anda sebelum penyenaraian menjadi umum. Setelah pengguna boleh mengakses ulasan ini, mereka mungkin memilih untuk tidak membeli item anda jika rating anda rendah dan pelanggan tidak berpuas hati.

Bagaimanakah penilaian penjual saya ditentukan?

Anda boleh mempunyai banyak penilaian pada penyenaraian anda, tetapi penilaian keseluruhan anda ialah purata skor yang anda peroleh daripada pembeli.

Bolehkah saya memadamkan penilaian penjual saya di Facebook Marketplace?

Anda tidak boleh memadam atau mengedit ulasan yang ditinggalkan seseorang kepada anda di Facebook Marketplace. Yang berkata, pelanggan boleh memadamkannya jika mereka mahu. Sebagai alternatif, penjual boleh membalas ulasan jika perlu.

Nilai dan Semak di Facebook Marketplace

Sama ada anda pembeli atau penjual di Facebook Marketplace, penilaian dan ulasan boleh menjadi berharga untuk mempromosikan penyenaraian anda dan menyedarkan orang lain tentang kualiti perkhidmatan. Semua maklumat adalah pada profil perdagangan penjual atau pada penyenaraian yang anda ingin tinggalkan ulasan. Anda boleh mengakses semua ini dari pilihan pasaran.

Adakah anda mendapati mudah untuk melihat ulasan Facebook Marketplace pada penyenaraian? Bagaimana pula dengan menilai dan menyemak penjual produk yang anda beli? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.