Cara Melihat Waktu Dimainkan pada PS5

89

Pada masa kini, banyak konsol permainan video akan menjejaki berapa jam anda telah bermain untuk setiap permainan yang anda miliki. Sebagai sebahagian daripada konsol generasi terkini, PS5 juga akan merekodkan berapa lama anda telah menghabiskan masa untuk permainan. Walau bagaimanapun, anda tidak akan melihat masa dimainkan pada menu utama.

Cara Melihat Waktu Dimainkan pada PS5

Untuk melihat jumlah masa permainan anda, anda perlu membuka tetingkap lain. Syukurlah, berbuat demikian adalah sangat mudah. Teruskan membaca untuk mengetahui berapa jam anda telah menumpukan pada permainan terbaharu anda.

PS5: Cara Semak Jam Dimainkan

Jika anda seorang pemain yang kerap dan tidak pasti berapa jam yang anda habiskan bermain Call of Duty, konsol itu sendiri mempunyai penjejak terbina dalam. Setiap kali anda melancarkan permainan dan membiarkannya berjalan, PS5 mula mengira jam. Akhirnya, anda akan menghabiskan beribu-ribu jam tanpa mengetahui.

Biasanya, jumlah jam bermain tidak kelihatan apabila anda ingin bermain permainan anda. Oleh itu, anda perlu pergi ke lokasi yang betul untuk mengetahui maklumat pengguna anda. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Hidupkan PS5 anda.
 2. Klik pada ikon profil anda di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Buka Profil anda.
 4. Pergi ke tab Permainan antara Rakan dan Gambaran Keseluruhan.
 5. Tatal ke bawah ke senarai permainan anda.
 6. Di bawah setiap tajuk permainan ialah kali terakhir anda bermain dan berapa jam yang telah anda kumpulkan.
 7. Apabila anda selesai menyemak, anda boleh keluar dari menu profil.

Di sebelah kanan setiap tajuk permainan juga terdapat peratusan kemajuan permainan dan trofi yang diperolehi. Jika anda seorang pelengkap, anda boleh memasuki menu ini dan menentukan berapa banyak kemajuan yang tinggal sebelum mencapai 100%.

Satu lagi butiran yang tidak jelas kepada ramai pengguna ialah jika anda menggunakan akaun PSN lama anda yang telah merakam permainan pada PS4 anda, anda juga boleh mendapatkan maklumat tersebut pada PS5 anda. Ya, anda boleh mengekalkan statistik lama anda walaupun selepas menyingkirkan PS4 anda.

Oleh itu, jika anda cuba membuktikan anda mempunyai 2,000 jam di Minecraft untuk PS4, sebagai contoh, anda boleh log masuk ke akaun PSN anda di PS5. Langkah di atas akan berfungsi selagi anda bermain pada akaun yang sama pada kedua-dua konsol. Walaupun Minecraft tidak dipasang pada konsol yang lebih baharu, anda masih boleh mencari waktu anda bermain.

Menyemak Masa Main Rakan

PS5 juga membenarkan pemain menyemak berapa banyak rakan mereka telah bermain permainan mereka. Langkah-langkahnya hampir sama dengan mencari sendiri. Kali ini, anda akan membuka menu lain.

Untuk mengetahui berapa jam rakan anda bermain permainan mereka, cuba arahan ini:

 1. Hidupkan PS5 anda.
 2. Gerakkan kursor anda ke penjuru kanan sebelah atas.
 3. Pilih ikon profil anda.
 4. Pergi ke tab Rakan kali ini.
 5. Pilih rakan untuk menyemak.
 6. Pergi ke tab Permainan rakan anda.
 7. Tatal ke bawah dan lihat berapa lama mereka telah bermain Liga Roket atau mana-mana permainan lain.
 8. Ulang untuk rakan lain jika anda mahu.

Selain memuaskan rasa ingin tahu anda, menyemak masa bermain rakan anda tidak banyak membantu. Ia menjelaskan mengapa mereka mahir dalam permainan, walaupun.

Menetapkan Kawalan Masa Main untuk PS5

Jika anda seorang ibu bapa, anda mungkin akan bimbang jika anak anda mempunyai terlalu banyak jam bermain permainan video. Nasib baik, jika anak anda menggunakan akaun kanak-kanak, anda boleh mengehadkan masa bermain mereka. Terdapat beberapa syarat untuk ini:

 • Anda memerlukan akaun PSN anda sendiri.
 • Anda mestilah pengurus akaun atau penjaga anak anda.
 • Akaun kanak-kanak itu mestilah milik ahli keluarga anda.
 • Akaun mesti mempunyai zon waktu ditetapkan terlebih dahulu.

Terdapat tiga cara untuk mengehadkan masa bermain anak anda, seperti:

 • Mengehadkan masa bermain
 • Menetapkan masa main tamat
 • Menetapkan tempoh dan jam boleh dimainkan

Terdapat juga dua cara untuk menetapkan masa main. Satu akan berfungsi pada penyemak imbas anda, dan satu lagi dengan PS5.

Kami akan melihat menggunakan penyemak imbas web terlebih dahulu.

 1. Log masuk ke anda Pengurus keluarga PlayStation akaun.
 2. Pilih akaun keluarga anak anda.
 3. Klik pada Edit di sebelah had masa main.
 4. Laraskan tempoh masa anak anda boleh bermain permainan mereka.
 5. Simpan tetapan anda selepas anda selesai.

Bagi menggunakan PS5, ia akan menjadi seperti ini:

 1. Pada PS5 anda, log masuk ke pengurus keluarga atau akaun penjaga anda.
 2. Pergi ke menu Tetapan.
 3. Pilih Kawalan Keluarga Dan Ibu Bapa dan kemudian pilih Pengurusan Keluarga.
 4. Buka akaun anak anda daripada senarai.
 5. Tetapkan zon waktu sebelum memilih Tetapan Waktu Main.
 6. Selepas menguruskan masa bermain kanak-kanak, gunakan perubahan dengan menekan Simpan.

Dengan sekatan ini aktif, anda boleh menghalang anak anda daripada bermain permainan video terlalu lama. Menyemak waktu bermain akaun anak anda dengan kaedah yang disenaraikan di atas boleh menjadikan ini keputusan yang lebih mudah.

Apabila akaun itu mencapai penghujung masa main, mereka akan menerima pemberitahuan untuk menyimpan dan berhenti sebelum masa tamat. Sebagai pengurus atau penjaga, anda boleh menetapkan PS5 untuk log keluar setelah masa bermain tamat.

Mengapa Masa Main Penting?

Mampu menyemak masa bermain anda sendiri adalah penting, kerana anda boleh mengingatkan diri anda untuk bermain permainan lain atau berhenti bermain terlalu banyak setiap hari. Apabila anda menyedari bahawa anda telah menghabiskan terlalu banyak masa untuk permainan, sudah tiba masanya untuk menghabiskan masa tersebut untuk sesuatu yang lain.

Walaupun anda mungkin tidak dapat berbuat banyak dengan mengetahui berapa lama anda telah menghabiskan permainan, ia boleh menjadi keselesaan apabila anda mengetahuinya. Sebaliknya, anda juga boleh menggunakan 3,000 jam anda sebagai hak bercakap besar.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Anda Menyembunyikan Permainan Daripada Pemain Lain?

Ya awak boleh. Anda boleh berbuat demikian dengan menuju ke menu privasi dan memilih pilihan. Anda akan melihat senarai semua permainan anda dipasang.

Sebaik sahaja anda melihat senarai itu, apa yang perlu dilakukan ialah menghidupkan suis. Melakukannya akan menghalang rakan atau pemain lain daripada melihat sebarang aktiviti yang berkaitan dengan permainan, termasuk jam bermain.

Dah Lama Itu?

Walaupun tidak dipastikan sama ada PS5 mengira melahu sebagai masa bermain, mengetahui anda telah menghabiskan ratusan atau ribuan jam pada permainan boleh membantu. Ibu bapa boleh menggunakan maklumat tersebut untuk memutuskan sama ada anak mereka memerlukan masa permainan yang terhad. Bagi orang dewasa, mereka juga boleh memilih untuk menukar permainan atau berhenti bermain buat seketika.

Apakah permainan yang paling anda mainkan? Adakah anda menetapkan sekatan waktu bermain untuk anak-anak anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.