Cara Melindungi Fail Zip dalam Windows dengan Kata Laluan

117

Memampatkan fail ialah cara biasa untuk bukan sahaja menjimatkan ruang pada komputer anda tetapi juga untuk menyimpan fail bersama-sama dalam folder dengan selamat. Dalam beberapa saat, anda boleh menjadikan fail besar lebih kecil dan lebih mudah untuk disimpan atau dikongsi. Kadangkala ini mungkin termasuk data sensitif, sesuatu yang anda tidak mahu semua orang mempunyai akses kepadanya.

Cara Melindungi Fail Zip dalam Windows dengan Kata Laluan

Untuk menambah lapisan keselamatan pada fail zip anda, anda mungkin mahu melindunginya dengan kata laluan. Ini amat penting jika orang lain mempunyai akses kepada komputer anda atau untuk fail yang anda perlu kongsi dengan seseorang. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara menyulitkan dan melindungi fail zip dengan kata laluan.

Windows 11

Jika anda mengezip fail pada komputer anda dengan Windows 11, amalan yang baik ialah melindungi fail tersebut dengan kata laluan. Dengan berbuat demikian, anda akan memastikan bahawa hanya anda dan orang yang anda berikan kata laluan boleh membuka kunci fail. Ini akan menghalang mata yang tidak diingini pada fail atau fail dalam arkib zip.

Windows 11 tidak mempunyai sumber terbina dalam untuk perlindungan kata laluan. Nasib baik, mudah untuk melindungi kata laluan fail zip anda dengan memuat turun dan memasang apl percuma. Kami akan membincangkan cara melakukan ini menggunakan dua yang berbeza. Jika ini adalah sesuatu yang menarik minat anda, teruskan membaca.

Untuk melindungi kata laluan fail zip menggunakan apl 7-Zip percuma, lakukan perkara berikut:

 1. muat turun dan pasang 7-Zip pada PC Windows anda.
 2. Daripada bar tugas Windows, klik pada aplikasi “File Explorer”.
 3. Cari dan pilih fail atau fail yang anda ingin zip.
 4. Klik kanan fail (atau mana-mana yang telah anda pilih jika lebih daripada satu) dan daripada menu lungsur, pilih “7-Zip.”
 5. Daripada menu lungsur turun baharu, pilih “Tambah pada Arkib.”
 6. Dalam tetingkap pop timbul, di bawah tajuk “Penyulitan,” taip kata laluan dan kemudian masukkan semula untuk mengesahkan.
 7. Untuk “Kaedah penyulitan”, pilih “AES-256.”
 8. Ketik “OK” untuk mengesahkan pilihan anda.

Arkib zip akan dibuat dalam folder tempat fail sumber atau fail anda berada. Pastikan anda menulis kata laluan di lokasi yang selamat kerana anda memerlukannya untuk mengekstrak fail. Jika anda menghantar arkib zip kepada seseorang, mereka juga memerlukan kata laluan untuk melihat fail atau fail.

Untuk melindungi kata laluan fail zip menggunakan aplikasi WinRAR percuma, ikut langkah berikut:

 1. muat turun dan pasang WinRAR pada PC anda.
 2. Buka “File Explorer” dengan mengetik ikonnya dalam bar tugas Windows.
 3. Pilih fail atau fail anda dan klik kanan dengan seretan ringan pada mana-mana daripadanya.
 4. Menggunakan menu lungsur, pilih “WinRAR” dan kemudian “Tambah ke arkib.”
 5. Tetingkap baharu akan dibuka. Di bawah tajuk “Format arkib”, pilih “ZIP.”
 6. Ketik butang “Tetapkan kata laluan”.
 7. Taipkan kata laluan dan kemudian masukkan semula untuk mengesahkan.
 8. Tekan butang “OK”.

WinRAR akan mencipta fail zip dan meletakkannya dalam folder yang sama dengan fail sumber. Penting untuk menulis kata laluan dan menyimpannya di lokasi yang selamat. Anda memerlukannya untuk mengekstrak fail. Dengan menambahkan lapisan keselamatan pada fail zip anda, anda boleh bertenang kerana hanya anda dan mereka yang telah anda amanahkan kata laluan itu boleh mengekstrak dan melihatnya.

Windows 10

Amalan yang baik untuk bukan sahaja mengezip fail besar anda pada PC Windows 10 anda tetapi juga untuk melindunginya dengan kata laluan. Ini akan memastikan bahawa hanya anda dan orang yang anda percayakan kata laluan boleh mengekstrak dan melihatnya.

Windows 10 tidak mempunyai sumber untuk fail zip yang melindungi kata laluan. Syukurlah, anda masih boleh melindungi mereka dengan menggunakan aplikasi percuma. Prosesnya adalah mudah dan setelah anda memuat turun dan memasang salah satu apl ini, anda boleh melindungi fail zip anda dengan mudah. Di sini kita akan membincangkan bagaimana ia dilakukan.

Untuk membuat arkib zip yang dilindungi kata laluan menggunakan apl 7-Zip percuma, ikut arahan ini:

 1. Muat turun dan pasang 7-Zip aplikasi.
 2. Lancarkan “File Explorer” dengan mengklik ikonnya dalam bar tugas Windows.
 3. Cari dan pilih fail atau fail yang anda ingin zip dan lindungi kata laluan.
 4. Klik kanan pada fail atau fail dan menggunakan menu lungsur, pilih “7-Zip.”
 5. Ketik pada “Tambah ke Arkib.”
 6. Tetingkap pop timbul akan dibuka. Di bawah tajuk “Penyulitan”, taip kata laluan unik dan kemudian masukkan semula untuk mengesahkan.
 7. Pilih “AES-256” sebagai kaedah penyulitan.
 8. Tekan “OK” untuk mengesahkan pilihan anda.

7-Zip akan membuat arkib zip anda dan menyimpannya di lokasi yang sama dengan fail sumber atau fail. Jangan lupa tulis kata laluan dan simpan di lokasi yang selamat. Anda memerlukan kata laluan untuk mengekstrak fail zip. Menambah lapisan keselamatan akan membantu memastikan bahawa hanya mereka yang mengetahui kata laluan akan melihat fail.

Jika anda ingin membuat arkib zip yang dilindungi kata laluan menggunakan aplikasi WinRAR percuma, berikut ialah cara ia dilakukan:

 1. Turun dan pasang WinRAR.
 2. Lancarkan “Windows Explorer” dengan mengetik ikonnya dalam bar tugas Windows.
 3. Cari dan pilih fail atau fail yang anda ingin zip dan lindungi kata laluan.
 4. Klik kanan pada fail (atau salah satu fail jika anda telah memilih lebih daripada satu) dan menggunakan menu lungsur, pilih “Tambah pada arkib.”
 5. Cari tajuk “Format arkib” dan pilih “ZIP.”
 6. Tekan butang “Tetapkan kata laluan”.
 7. Taipkan kata laluan dan kemudian masukkan sekali lagi untuk mengesahkan.
 8. Klik pada “OK.”

Apl WinRAR akan mengezip fail atau fail pilihan anda dan menyimpannya di lokasi yang sama dengan fail sumber. Adalah penting untuk menulis kata laluan dan meletakkannya di lokasi yang selamat kerana anda memerlukannya untuk mengekstrak dan melihat fail ini. Menambah kata laluan pada fail zip anda ialah cara yang baik untuk memastikan bahawa hanya mereka yang mengetahui kata laluan itu boleh melihatnya.

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara saya mengekstrak fail zip yang dilindungi kata laluan?

Selagi anda mengetahui kata laluan untuk fail zip yang dilindungi, proses pengekstrakan adalah mudah. Kaedah untuk berbuat demikian dengan kedua-dua apl yang dipaparkan dalam artikel ini adalah serupa. Begini cara melakukannya:

1. Cari dan klik kanan pada folder zip.

2. Bergantung pada apl yang anda gunakan, pilih “7-Zip” atau “Ekstrak fail.”

3. Pilih “Buka arkib.”

4. Tetingkap baharu akan dibuka. Taipkan kata laluan dan klik butang “OK”.

Saya telah terlupa kata laluan saya pada fail zip yang dilindungi kata laluan. Apa yang boleh saya lakukan?

Malangnya, kata laluan diperlukan untuk mengekstrak fail. Tanpa itu, anda tidak akan dapat melihatnya. Jika anda adalah pencipta zip itu, satu-satunya pilihan anda ialah membuat yang baharu dengan apl percuma yang anda gunakan untuk membuatnya. Jika anda bukan pencipta arkib zip dan anda terlupa kata laluan, anda perlu memintanya daripada pencipta fail.

Melindungi Kata Laluan Fail Zip Memastikan Keselamatannya

Menambah lapisan keselamatan pada fail zip anda ialah cara terbaik untuk memastikan bahawa hanya mereka yang mengetahui kata laluan boleh mengekstrak dan melihatnya. Ini amat penting jika ia mengandungi maklumat sensitif. Melakukannya adalah mudah dengan menggunakan salah satu daripada banyak aplikasi percuma yang tersedia. Dengan hanya beberapa klik atau ketik, fail besar anda boleh dimampatkan dan dilindungi kata laluan, memberikan anda ketenangan fikiran bahawa ia tidak boleh dilihat dengan mudah.

Adakah anda telah menambah perlindungan kata laluan pada fail zip? Adakah anda menggunakan kaedah yang sama yang diterangkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.