Cara Melindungi Kata Laluan Apple Notes

106

Bukan mudah untuk cuba mengingati pelbagai kata laluan untuk akaun bank anda, alamat e-mel atau permainan video. Semua ini mesti dirahsiakan, kerana orang yang entah bagaimana sampai ke telefon anda boleh cuba mencuri maklumat anda. Anda boleh mengunci Apple Notes anda untuk menghalang akses yang tidak diingini jika anda menggunakan produk Apple.

Cara Melindungi Kata Laluan Apple Notes

Penyelesaian keselamatan Apple adalah mencukupi untuk kebanyakan keperluan, dan maklumat yang anda simpan dalam Nota disembunyikan sehingga anda memasukkan kata laluan. Ketahui cara melindunginya merentas semua peranti di bawah.

Cara Melindungi Kata Laluan Apple Notes pada Mac

Anda boleh mengunci Nota iCloud atau yang disimpan secara setempat pada Mac anda, hanya membenarkan mereka yang mempunyai kata laluan melihat kandungannya. Langkah pertama ialah membuat kata laluan, tetapi anda juga boleh menggunakan Touch ID atau Apple Watch. Peranti ini menawarkan cara tambahan untuk melindungi nota anda.

 1. Buka Apl nota pada Mac anda.
 2. Pergi ke “Nota” dan pilih “Keutamaan.”
 3. Klik pada “Tetapkan Kata Laluan.”
 4. Masukkan kata laluan selamat dalam kotak teks.
 5. Masukkan sekali lagi untuk mengesahkannya.
 6. Sertakan pembayang untuk membantu anda mengingati kata laluan itu.
 7. Klik pada “Tetapkan Kata Laluan.”

Jika Mac atau Papan Kekunci Ajaib anda mempunyai keserasian Touch ID, anda boleh memilih Gunakan Touch ID supaya cap jari anda membuka kunci nota. Touch ID dan pembayang adalah pilihan, tetapi kata laluannya tidak.

Setelah kata laluan disediakan, anda boleh mula memilih nota untuk dikunci.

 1. Kembali ke skrin pemilihan Nota.
 2. Pilih nota yang anda ingin selamatkan.
 3. Klik pada ikon kunci dan pilih “Nota Kunci.”
 4. Masukkan kata laluan.
 5. Nota itu kini akan dikunci.

Apabila mengunci nota, anda boleh menggunakan Touch ID, Face ID atau Apple Watch untuk membuka kunci nota. Kata laluan masih perlu dan tidak boleh dilupakan.

Apabila anda mengunci nota, mana-mana nota lain yang terkunci sebelum ini dibuka untuk akses mudah. Ini juga terpakai jika anda membuka kunci satu nota. Anda hanya memerlukan kata laluan sekali setiap sesi.

Nota ini dikunci secara automatik selepas tempoh tidak aktif atau berhenti dari apl Apple Notes. Anda boleh mengklik pada ikon kunci sekali lagi untuk menjamin setiap nota terkunci. Ini berguna apabila anda berada di kawasan awam.

Sesetengah nota tidak boleh dikunci.

 • Nota Pantas
 • Nota yang anda kongsi dengan pengguna lain
 • Nota yang mempunyai lampiran, seperti video dan fail PDF
 • Nota yang mengandungi tag
 • Nota dalam akaun iCloud yang memerlukan peningkatan

Pengehadan ini juga dikenakan pada iPhone dan iPad.

Anda boleh berhenti berkongsi nota dengan orang dan menjadikannya boleh dikunci semula. Mengalih keluar lampiran daripada nota juga akan membolehkan anda melindunginya dengan kata laluan.

Sesetengah orang mungkin bimbang tentang nota dilindungi pada satu peranti tetapi tidak pada peranti lain. Apple telah menjangkakan masalah ini. Jika anda mengunci nota pada satu peranti, nota itu masih dilindungi walaupun seseorang cuba melihatnya pada peranti lain.

Sekiranya seseorang mencuri peranti mudah alih atau Mac anda, mereka masih memerlukan kata laluan atau maklumat muka dan cap jari yang betul.

Bagaimana Kata Laluan Melindungi Nota Apple pada iPhone

Sama seperti Mac, anda boleh melindungi kata laluan anda pada iPhone. Oleh kerana banyak model baharu mempunyai Face ID dan Touch ID, pengguna boleh memilih untuk menggunakan pilihan ini. Anda perlu memasukkan semula kata laluan semasa jika anda mengemas kini tetapan ini.

 1. Buka menu Tetapan iPhone.
 2. Pergi ke “Nota” dan pilih “Kata Laluan.”
 3. Pilih akaun jika digesa.
 4. Masukkan kata laluan dan mungkin petunjuk.

Anda boleh menghidupkan Face ID atau Touch ID. iPhone hari ini biasanya mempunyai keserasian Face ID, menjadikannya lebih mudah untuk membuka kunci nota anda semasa dalam perjalanan.

Seterusnya, anda akan mengunci nota. Berikut adalah arahannya.

 1. Buka Nota Apple pada iPhone anda.
 2. Pilih nota.
 3. Ketik pada ikon tiga titik.
 4. Pilih “Kunci.”
 5. Nota itu kini untuk tatapan anda sahaja.

Sama seperti pada Mac, mengunci satu nota mengunci semua nota lain yang dilindungi kata laluan. Ini juga berfungsi secara terbalik Membuka kunci akan membolehkan anda melihat kandungan di dalam fail selamat yang lain.

Cara Melindungi Kata Laluan Apple Notes pada iPad

Apple Notes untuk iPad boleh dikatakan adalah aplikasi yang sama yang anda akan temui pada iPhone, memandangkan sistem pengendalian pada kedua-dua peranti adalah sama dalam hampir semua cara. Anda boleh melakukan segala-galanya pada versi iPad Apple Notes dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan pada iPhone.

 1. Navigasi ke menu Tetapan iPad anda.
 2. Tatal ke pilihan “Nota”.
 3. Pilih “Kata Laluan.”
 4. Pilih akaun yang anda mahu selamatkan nota, jika diminta.
 5. Dapatkan kata laluan yang selamat.
 6. Jika anda mahu, tambahkan petunjuk kata laluan.

Selepas menyediakan kata laluan, anda boleh mula mengunci nota.

 1. Lancarkan Apl nota pada iPad anda.
 2. Pilih mana-mana nota boleh dikunci.
 3. Ketik pada tiga titik dalam ikon bulatan di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Ketik pada “Kunci.”
 5. Nota itu kini dilindungi dan memerlukan kata laluan atau bukti kelayakan log masuk lain pada masa hadapan.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimanakah cara menukar kata laluan saya?

Apabila Apple menyebut bagaimana mereka tidak boleh membenarkan anda mendapatkan semula akses kepada nota apabila anda terlupa kata laluan, anda tahu betapa seriusnya mereka tentang keselamatan. Walaupun anda boleh membuat kata laluan baharu, kata laluan itu tidak menawarkan akses kepada nota lama. Adalah lebih baik untuk mempunyai kata laluan di tempat yang anda boleh menemuinya.

1. Pergi ke menu Tetapan.

2. Pergi ke “Nota” dan “Kata Laluan.”

3. Pilih akaun, jika digesa.

4. Pilih “Tetapkan Semula Kata Laluan.”

5. Masukkan kata laluan Apple ID anda dan tekan “OK.”

6. Pilih “Tetapkan Semula Kata Laluan” untuk kali kedua.

7. Taip kata laluan baharu anda dan petunjuk.

8. Ketik pada “Selesai” untuk mengesahkan perubahan.

Jika anda menaip kata laluan yang salah dan memasukkan kata laluan yang betul kemudian, Apple Notes akan menawarkan untuk membenarkan anda menukar kata laluan itu.

Semua kata laluan baharu akan membenarkan anda mengunci semua nota yang dibuat dari masa itu, seperti biasa. Malangnya, nota lama dilindungi sehingga anda entah bagaimana menemui kata laluan itu semula.

Adakah Face ID berfungsi untuk membuka kunci nota yang dilindungi?

Ya, Face ID ialah cara terbaik untuk membuka kunci nota anda yang dilindungi. Jika peranti anda mempunyai sokongan Face ID, ini adalah pilihan yang boleh anda pilih semasa menyediakan kata laluan Apple Notes anda. Mac, iPhone dan iPad dengan keserasian Face ID semuanya berfungsi.

Mengapa saya tidak boleh mengunci nota saya?

Mengunci nota itu sendiri adalah mustahil jika anda belum mendayakan kata laluan untuk apl Nota dalam menu Tetapan. Sesetengah nota juga tidak boleh dikunci kerana kandungan atau statusnya.

Tidak Mengintip

Walaupun Apple Notes biasanya bertujuan untuk mengumpul maklumat dengan cepat, anda masih boleh menggunakannya untuk menyimpan maklumat peribadi. Fungsi kunci bermanfaat kerana ia lebih ketat daripada apl lain. Lebih-lebih lagi, mengunci pada satu peranti bermakna nota dilindungi pada kesemuanya.

Anda biasanya menggunakan Apple Notes untuk apa? Adakah terdapat ciri keselamatan lain yang ingin anda tambahkan pada apl? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.