Cara Melindungi Kata Laluan dalam Microsoft Excel

43

Microsoft Excel ialah apl yang digunakan untuk membuat hamparan di tempat kerja, sekolah atau rumah. Elemen kritikal untuk bekerja dengan data ialah keselamatan, dan Excel mempunyai perkara itu. Seperti Word, Access dan PowerPoint, Excel membolehkan anda mengunci kerja anda dengan kata laluan. Memahami cara melindungi fail anda adalah lebih penting daripada mempelajari formula, jadi berikut ialah cara menambah, mengalih keluar dan mengurus kata laluan dalam Microsoft Excel.

Cara Melindungi Kata Laluan dalam Microsoft Excel

Apabila bekerja dengan fail Excel yang besar, buku kerja atau lembaran kerja/hamparan, melindunginya boleh menjadi penting. Di situlah kata laluan masuk. Ia membolehkan anda menghalang orang daripada mengacau kerja anda, mencuri data atau mengambil kredit untuknya. Setiap jenis (fail, buku kerja dan lembaran kerja) mempunyai kaedah yang berbeza untuk melindungi data yang terkandung di dalamnya.

Cara menambah, mengalih keluar dan mengurus kata laluan dalam Microsoft Excel-2

Cara Menambah Kata Laluan pada Buku Kerja Excel

Jika anda ingin melindungi kata laluan buku kerja dalam Microsoft Excel, ikut langkah ini.

 1. Klik “Fail” dari menu atas dalam buku kerja Excel yang terbuka.
 2. Pilih “Lindungi Buku Kerja” dan kemudian pilih pilihan. “Sulitkan dengan Kata Laluan” ialah pilihan lalai kerana ia melindungi setiap elemen hamparan, bukan hanya data. Lihat di bawah untuk lebih banyak pilihan.
 3. Pilih dan masukkan kata laluan selamat dalam kotak pop timbul dan klik “OK.”
 4. Dalam kotak pengesahan, klik “OK” sekali lagi.
 5. Tetingkap “Maklumat” kini sepatutnya menunjukkan buku kerja dilindungi dengan kata laluan.

Pilihan Perlindungan Buku Kerja anda dalam Excel

Apabila anda memilih “Lindungi Buku Kerja,” anda diberikan beberapa pilihan, termasuk pilihan “Sulitkan dengan Kata Laluan” yang dinyatakan dalam langkah di atas. Berikut ialah semua pilihan yang anda ada untuk perlindungan buku kerja. Anda boleh melihat sebab lalai ialah “Sulitkan dengan Kata Laluan.” Ia meliputi semuanya.

 • Tandai Sebagai Akhir: Mengunci buku kerja dan menghalang pengubahsuaian selanjutnya.

 • Sulitkan dengan Kata Laluan: Menghentikan buku kerja daripada dilihat, dialihkan atau ditukar tanpa kata laluan.

 • Lindungi Helaian Semasa: Melindungi hamparan aktif dan mengawal cara pengguna boleh mengalih, menambah atau menukarnya.

 • Lindungi Struktur Buku Kerja: Melindungi keseluruhan buku kerja dan menghalang pengguna daripada membuat sebarang perubahan pada keseluruhannya.

 • Hadkan Akses: Menggunakan kebenaran untuk menyekat orang yang boleh mengakses atau melihat buku kerja. Memerlukan Pengurusan Hak Maklumat berjalan ke tempat kerja.

 • Tambah Tandatangan Digital: Mencipta sijil yang mengesahkannya. Berguna untuk menghantar e-mel atau membentangkan buku kerja kepada orang lain di luar organisasi anda.

Cara Melindungi Kata Laluan Lembaran Kerja/Hamparan Excel

Microsoft memanggilnya sebagai lembaran kerja Excel, tetapi kebanyakan orang memanggilnya sebagai hamparan. Tidak kira, anda boleh melindungi lembaran kerja individu daripada perubahan dengan cara yang sama seperti yang anda boleh untuk buku kerja. Ini berguna untuk halaman data mentah, peribadi, pembentangan atau rujukan yang anda tidak mahu sesiapa mengacaukannya. Begini caranya.

 1. Buka lembaran kerja yang ingin anda lindungi.
 2. Klik tab menu “Semak” diikuti dengan pilihan “Lindungi Helaian” dalam reben.
 3. Tambahkan kata laluan dalam tetingkap pop timbul dan pilih tetapan anda. Pilihan yang ditanda membolehkan pengguna memilih pilihan itu dalam helaian yang dilindungi.

Cara Mengalih Keluar Kata Laluan dalam Buku Kerja Microsoft Excel

Jika anda tidak lagi perlu melindungi buku kerja Excel anda, anda boleh mengalih keluar perlindungan kata laluan untuk membenarkan sesiapa sahaja mengakses atau membuat perubahan.

 1. Pilih “Fail” dari menu atas buku kerja Excel anda.
 2. Pilih “Lindungi Buku Kerja” dan pilih “Sulitkan dengan Kata Laluan.”
 3. Padam kata laluan yang ditaip dalam kotak pop timbul dan klik “OK.”

Anda juga boleh mengalih keluar kata laluan dari dalam buku kerja.

 1. Buka buku kerja yang anda ingin buka.
 2. Pilih tab menu “Semak”, kemudian pilih “Lindungi Buku Kerja” dalam menu reben “Perubahan”.
 3. Anda kini melihat tetingkap “Nyahlindungi Buku Kerja”. Masuk ke semasa kata laluan dan klik “OK.”
 4. Simpan fail untuk menggunakan perubahan. Ini akan mengalih keluar perlindungan buku kerja secara automatik.

Apa yang perlu dilakukan jika anda terlupa kata laluan Excel anda?

Kata laluan disimpan secara rahsia di dalam Excel, dan Microsoft boleh difahami tidak akan menyatakan di mana. Ini bermakna tiada cara mudah untuk mengalih keluar kata laluan yang tidak diketahui tanpa menggunakan alat pihak ketiga. Malah Microsoft mengatakan mereka tidak boleh membantu pelanggan dan pelanggan yang kehilangan kata laluan mereka untuk buku kerja, lembaran kerja/hamparan atau fail.

Jika ini berlaku kepada anda, anda mempunyai satu pilihan. Anda boleh menggunakan alat pembuka kunci Excel perisian percuma yang akan mencari kata laluan dan membuka kunci fail untuk anda. Terdapat beberapa di luar sana, dan kebanyakannya percuma, tetapi anda berisiko mendapat perisian hasad atau tindakan mengganggu yang lain.

Terdapat juga skrip VBA yang tersedia di web yang mendakwa membuka kunci buku kerja atau lembaran kerja. Jika anda mahir menggunakan Visual Basic, pilihan itu adalah untuk anda.