Cara Melumpuhkan Kawalan dalam Roblox

56

Mereka mungkin mempunyai gaya hidup dan umur yang berbeza, tetapi pemain dari seluruh dunia semuanya berseronok dengan permainan di Roblox. Platform ini mempunyai banyak tajuk, termasuk penembak, permainan sosial dan tajuk kasual. Tetapi dengan begitu banyak genre dan kawalan yang berbeza untuk setiap permainan, ia boleh mengelirukan. Dan bermain permainan Roblox apabila kawalan tidak berfungsi seperti yang anda mahu boleh menjengkelkan. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang menukar dan melumpuhkan kawalan dalam Roblox untuk pengalaman terbaik.

Cara Melumpuhkan Kawalan dalam Roblox

Melumpuhkan Kawalan pada Roblox

Untuk melumpuhkan kawalan, anda perlu mengakses modul pemain yang terdapat dalam skrip pemain. Ia mempunyai fungsi Dapatkan Kawalan yang mengembalikan kelas Kawalan. Pilihan ini mempunyai kaedah dayakan/lumpuhkan. Berikut adalah contoh:

LocalPlayer tempatan = permainan:GetService(“Pemain”).LocalPlayer

Kawalan setempat = memerlukan(LocalPlayer.PlayerScripts.PlayerModule):GetControls()

Kawalan: Lumpuhkan()

Untuk mendayakannya, anda perlu menulis:

Kawalan: Dayakan()

Dengan cara ini, anda boleh berjaya mendayakan dan melumpuhkan kawalan.

Tukar Kawalan Roblox

Untuk menyesuaikan kawalan asas, anda memerlukan Roblox Studio. Perubahan ini hanya boleh dibuat oleh pentadbir permainan. Kawalan tidak boleh ditukar dalam permainan. Kebanyakan permainan mempunyai kawalan kekunci WASD. Untuk mengubah suai ini, anda perlu menjadi pentadbir terlebih dahulu. Anda kemudian boleh menggunakan arahan di bawah.

Untuk menyesuaikan kawalan permainan:

 • Navigasi ke Roblox Player dan Versi Jalankan Ujian.
 • Daripada “Explorer”, anda perlu memilih “StarterPlayer.”
 • Pergi ke “Properties” kemudian tatal ke “Controls>DevComputerMovementMode,” Tukar kawalan seperti yang anda rasa sesuai.

Pilihan Kawalan pada Roblox

ClickToMove: Membenarkan pemain bergerak di dunia dengan mengklik kanan lokasi sasaran mereka.

KeyboardMouse: Memerlukan penggunaan Ruang untuk Melompat dan WASD untuk bergerak.

Boleh Skrip: Membenarkan penskripan skema kawalan.

Pilihan pengguna: Membolehkan pemain memilih skema kawalan mereka yang boleh diakses dalam menu tetapan pada permainan.

Thumbstick Dinamik: Apabila pemain menekan ke bawah pada mulanya, Thumbstick muncul.

Thumbstick: Mengekalkan kawalan dalam kedudukan seperti rakan sejawatan dinamik. Muncul di bahagian kiri bawah skrin pada skrin.

Kawalan permainan boleh ditukar pada desktop dengan mengubah nilai Controls>DevComputerMovementMode di bawah skrip tersuai.

Dalam kes alat mudah alih, kawalan permainan boleh ditukar dengan mengubah nilai Controls>DevTouchMovementMode.

Menggunakan Shift Lock pada Roblox

Ini adalah kaedah yang sesuai apabila anda lebih suka bermain menggunakan papan kekunci sahaja dan tanpa memutarkan perspektif kamera sepanjang masa melalui tetikus. Kunci Shift ialah ciri yang mengunci perspektif kamera dengan pergerakan pemain dalam pandangan orang ketiga.

Mengaktifkan kunci shift atau kunci tetikus dicapai dengan menekan kekunci “Shift”. Beberapa permainan Roblox mempunyai ciri kunci tetikus yang terbina dalam. Untuk mengalih kunci:

 1. Buka pemain Roblox dan mulakan sebarang permainan.
 2. Navigasi ke “Tetapan” dalam permainan.
 3. Dayakan “Suis Kunci Shift.”
 4. Tekan butang “Esc” dan kemudian pilih “Shift.” Ini membolehkan ciri kunci tetikus.

Menukar Kawalan Papan Kekunci

Untuk pemain PC, terdapat pelbagai peranti input yang boleh anda pilih untuk digunakan. Anda boleh menggunakan tetikus atau papan kekunci untuk menyediakan banyak kemungkinan untuk dimainkan dan dipadankan. Anda boleh membuat persediaan yang mudah digunakan untuk permainan yang lancar. Ini tidak boleh dilakukan dengan alat mudah alih.

Kawalan Roblox Lalai

Sebelum menukar kawalan papan kekunci, mari lihat kawalan Roblox lalai. Kawalan ini digunakan dalam pelbagai jenis permainan tanpa perlu melumpuhkan atau membuat sebarang perubahan. Mengambil bahagian dengan ini membantu anda memulakan permainan baharu.

Kawalan Asas

Sesiapa sahaja yang pernah menyertai permainan komputer mengetahui kawalan WASD, kerana ia adalah perkara biasa dalam kebanyakan permainan. Untuk pemula, kekunci anak panah mungkin lebih mudah digunakan semasa mengawal pergerakan. Walau bagaimanapun, kekunci WASD – huruf W, A, S dan D – terletak di tengah-tengah kekunci lain. Ini membolehkan akses mudah kepada kawalan lain tanpa menggerakkan tangan atau jari. Mereka dikawal menggunakan tangan kiri, yang membiarkan tangan kanan bebas untuk mengendalikan kawalan kamera.

 • W bergerak ke hadapan
 • S bergerak ke belakang
 • A bergerak ke kiri
 • D bergerak ke kanan

Jika anda tidak biasa dengan kawalan atau anda lebih suka pergerakan tangan kanan dalam permainan tanpa kawalan kamera, kekunci anak panah mungkin lebih mudah.

 • Anak Panah Atas: bergerak ke hadapan.
 • Anak panah ke bawah: bergerak ke belakang
 • Anak panah kiri: bergerak ke kiri
 • Anak panah kanan: bergerak ke kanan

Bar ruang biasanya adalah butang lalai untuk melompat. Ia boleh diakses dengan ibu jari kiri, menjadikan penempatan mudah.

Tetikus dan Sensitiviti Kamera

Ini menentukan tindak balas tetikus terhadap pergerakan kamera. Kepekaan tetikus yang lebih tinggi diterjemahkan kepada lebih banyak pergerakan kamera, walaupun gerakan tetikus adalah minimum.

Terdapat dua elemen (GUI) yang memungkinkan untuk mengubah suai tetapan. Pilihan yang lebih mudah ialah peluncur yang mempunyai 10 kotak. Jika anda memilih antara tiada kotak, sensitiviti akan menjadi sifar. Anda boleh menetapkannya kepada satu dengan menjadikan semua kotak biru.

Kotak input boleh menetapkan sebarang nilai dari 0-10 untuk pengeditan lanjutan. Gunakan nilai bukan integer untuk menentukan sensitiviti yang anda perlukan. Jika tetikus permainan mempunyai tetapan dpi, tetapkannya lebih tinggi untuk lebih sensitiviti.

Menukar Kawalan Papan Kekunci

Ini agak mudah. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa tidak semua permainan di Roblox membenarkan perubahan penting yang mengikat. Anda perlu bermain dengan kekunci lalai atau apl pihak ketiga untuk menukar kunci. Jika tiada penyelesaian yang sesuai, pertimbangkan untuk mendapatkan pengawal.

Jika permainan Roblox membenarkan perubahan kawalan, ikut langkah di bawah:

 1. Buka Roblox dengan mengklik dua kali ikonnya pada desktop.
 2. Log masuk ke akaun. Jangan teruskan sebagai pengguna tetamu kerana anda mungkin kehilangan perubahan yang anda buat pada kawalan.
 3. Pilih permainan dan buka skrin utama.
 4. Pada skrin utama, tekan kekunci “ESC” untuk menjeda permainan. Satu menu muncul. Cari “Tetapan” dalam menu dan bukanya.
 5. Dalam menu “Tetapan”, cari “Kawalan.” Anda akan melihat kekunci papan kekunci dengan pengikatannya.
 6. Klik dua kali pada pengikatan yang anda ingin ubah dan kemudian tekan butang yang akan digantikannya. Ini melumpuhkan kawalan sebelumnya.

Mengapa Menukar Kawalan Perlu

Roblox mempunyai pelbagai jenis genre; kadangkala melumpuhkan dan menggantikan beberapa kawalan dengan yang lain memberikan anda skema yang diingini. Walaupun kawalan asas boleh digunakan dalam kebanyakan permainan, pelarasannya adalah perlu apabila anda ingin mengendalikan tindakan yang rumit dalam permainan, seperti memandu dan menembak.

Sesetengah permainan Roblox mempunyai tetapan untuk membantu dengan tindakan yang rumit. Walau bagaimanapun, apabila pemain ingin membuat perubahan, mereka boleh memilih pengikatan yang berfungsi dan sepadan dengan keperluan mereka. Menukar kawalan membolehkan pemain bebas memilih pilihan skim kawalan mereka.

Tingkatkan Pengalaman Permainan Roblox dengan Kawalan Tweaking

Keupayaan untuk menukar kawalan Roblox adalah kelebihan hebat kepada pemain di seluruh dunia. Dengan langkah yang betul, beberapa kawalan boleh dilumpuhkan dan digantikan dengan kawalan yang paling sesuai untuk pemain. Sesuaikan kawalan untuk meningkatkan permainan ke tahap tertinggi.

Pernahkah anda cuba mengubah suai kawalan Roblox? Bagaimana pengalamannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.