Cara Melumpuhkan Mod Inkognito dalam Chrome

37

Mod Inkognito Google Chrome ialah ciri yang cukup kemas. Ia membolehkan anda menyimpan sejarah penyemakan imbas anda secara peribadi apabila menggunakan komputer awam atau peranti orang lain. Anda juga boleh menggunakannya pada peranti anda sendiri atas sebab peribadi.

Cara Melumpuhkan Mod Inkognito dalam Chrome

Tetapi apabila ia berkaitan dengan anak-anak anda, terutamanya jika mereka di bawah umur, maka Mod Inkognito bukanlah perkara yang hebat. Dengan itu, mereka boleh menggunakan komputer rumah anda dan mengakses mana-mana buah internet terlarang yang mereka mahukan, tanpa anda tahu mengenainya. Itulah sebabnya dapat menghalang penggunaan Mod Inkognito adalah satu kemestian.

Cara Melumpuhkan Mod Inkognito dalam Windows

Jika anda menyemak imbas melalui pilihan Google Chrome, anda akan mendapati tiada apa-apa yang membenarkan anda melumpuhkan Mod Inkognito. Ia benar-benar berguna jika terdapat pilihan untuk mengunci penggunaannya dengan kata laluan. Malangnya, tiada pilihan sedemikian, jadi anda perlu menggunakan beberapa penyelesaian alternatif pada mesin Windows anda.

 1. Tekan kekunci Windows + R pada papan kekunci anda untuk membuka program Jalankan, taip ‘regedit’, dan kemudian tekan Enter.

  Program Windows Run

 2. Seterusnya, klik dua kali HKEY_LOCAL_MACHINE dalam menu di sebelah kiri.

  Windows Registry

 3. Klik pada Perisian.

  Windows Registry 2

 4. Klik pada Dasar.

  Windows Registry 3

 5. Buka folder Dasar dan cari folder bertajuk Google, jika anda tidak melihatnya, anda perlu menciptanya. Klik kanan Dasar, pilih Baharu > Kunci, dan kemudian namakannya semula kepada ‘Google’, tiada petikan.

  Kunci Pendaftaran Windows

 6. Apabila anda membuka folder Google, ia sepatutnya mengandungi folder bertajuk Chrome. Sekali lagi, jika anda tidak melihatnya, anda perlu mencipta yang ini juga. Klik kanan Google, klik Baharu > Kunci daripada menu dan namakannya semula kepada Chrome.

  Kunci Pendaftaran Windows 2

 7. Klik kanan folder Chrome, klik Baharu >DWORD 32-bit Value dan tukar nama entri kepada ‘IncognitoModeAvailability’, tiada petikan.

  Kunci Pendaftaran Windows 3

 8. Klik dua kali IncognitoModeAvailability, tukar nilai kepada 1 dan klik OK.

  Nilai Pendaftaran 2

 9. Tutup Registry Editor dan mulakan semula komputer anda untuk perubahan berkuat kuasa. Selepas memulakan semula, buka Google Chrome. Anda akan melihat bahawa pilihan Tetingkap Inkognito Baharu tidak tersedia lagi.

Cara Mendayakan Mod Inkognito

Jika anda ingin mendayakan semula Mod Inkognito untuk Chrome anda, cuma buka Editor Registry dan tukar nilai IncognitoModeAvailability kepada 0. Berikut ialah panduan ringkas untuk langkah yang diperlukan.

 1. Sekali lagi, tekan kekunci Windows + R, taip ‘regedit’, dan kemudian tekan Enter.

  Program Windows Run

 2. Dari menu kiri, klik dua kali Komputer untuk menunjukkan folder yang tersedia dan buka HKEY_LOCAL_MACHINE. Windows Registry
 3. Buka PERISIAN > Dasar > Google > Chrome.

 4. Klik dua kali pada entri IncognitoModeAvailability, tukar data Nilai kepada 0 dan klik OK.

  Nilai Pendaftaran

 5. Akhir sekali, tutup Registry Editor dan mulakan semula komputer anda untuk perubahan berkuat kuasa.

Cara Melumpuhkan Mod inkognito pada Mac

Ya awak boleh. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka Finder pada Mac anda.

 2. Sekarang, klik Utiliti.

 3. Daripada senarai aplikasi yang tersedia, buka Terminal.

 4. Apabila Terminal dibuka, taip perintah berikut: lalai tulis com.google.chrome IncognitoModeAvailability -integer 1.

 5. Sekarang tutup apl Terminal dan mulakan semula Mac anda.
Imej ini mempunyai atribut alt kosong; nama failnya ialah Screenshot-65-1.png

Apabila anda membuka Google Chrome, anda akan melihat tiada pilihan Tetingkap Inkognito Baharu.

Untuk mendayakan semula Mod Inkognito, ikut langkah di atas, dengan hanya satu perbezaan. Apabila anda menaip arahan, cuma tukar nilai “–integer 1” kepada “–integer 0” di penghujung baris arahan (seperti yang ditunjukkan dalam baris terakhir tangkapan skrin di atas). Selepas anda memulakan semula Mac anda, Mod Inkognito akan muncul sekali lagi dalam Google Chrome.Tambah item

Cara Melumpuhkan Mod Inkognito pada Peranti Android

Tidak seperti komputer, melumpuhkan Mod Inkognito pada peranti Android tidak boleh dilakukan dengan bermain dengan tetapan peranti. Nasib baik, terdapat aplikasi mudah alih pihak ketiga yang akan menjadikan Mod Inkognito tidak berguna.

Salah satu aplikasi tersebut ialah Incoquito. Apabila anda memasangnya pada peranti Android, ia memberi anda banyak pilihan. Sudah tentu, terdapat pilihan untuk menghalang sebarang tab Mod Inkognito daripada dibuka. Ia juga boleh membenarkan pengguna melayari dalam Mod Inkognito tetapi mempunyai Incoquito log semua acara dan aktiviti tanpa mengira. Aplikasi ini mempunyai tetapan pemberitahuan juga, membolehkan anda memaklumkan pengguna jika aktiviti mereka dilog semasa melayari inkognito.

Satu lagi aplikasi serupa ialah Inkognito Jauh. Selain menyekat Mod Inkognito pada Google Chrome, ia juga berfungsi dengan banyak penyemak imbas lain. Ini termasuk Microsoft Edge, Brave Browser, Iron Browser, Ecosia, Start Internet Browser, Yu Browser, serta versi Google Chrome DEV, BETA dan Canary.

Walaupun aplikasi ini tidak percuma, ia sebenarnya agak murah. Terutama apabila anda menganggap anda akhirnya dapat melindungi anak-anak anda daripada sebarang kandungan yang tidak diingini.

Menggunakan Kawalan Ibu Bapa

Jika anda ingin melumpuhkan Mod Inkognito dan atas sebab tertentu kaedah kami tidak berfungsi, anda boleh membuat akaun kanak-kanak menggunakan Google dan memasang apl ‘Family Link’. Pendirian rasmi Google ialah kanak-kanak tidak boleh mengakses mod Inkognito jadi dengan andaian anda melakukan ini untuk memastikan orang muda tidak meneroka segala-galanya di web, ini adalah satu lagi pilihan yang berdaya maju.

Google mempunyai keseluruhan artikel sokongan mengenai subjek dengan pautan untuk membantu anda menyediakan segala-galanya. Kami juga mempunyai artikel sokongan untuk membimbing anda melalui proses langkah demi langkah.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah anda melumpuhkan mod inkognito pada iPhone

Malangnya, anda tidak dapat menghalang sebarang penggunaan Mod Inkognito untuk Google Chrome pada iPhone atau iPad. Untuk memastikan tiada sesiapa menggunakan inkognito peranti anda, anda boleh melakukannya melalui Safari. Jika ini sangat penting kepada anda, maka anda harus mempertimbangkan untuk mengalih keluar Google Chrome daripada peranti anda.

Untuk melumpuhkan sepenuhnya mod Penyemakan Imbas Peribadi pada Safari, ikut langkah di bawah:

 1. Buka Tetapan pada peranti iOS anda.

 2. Seterusnya, ketik Masa Skrin.

 3. Sekarang, ketik pada Sekatan. Sila ambil perhatian bahawa jika anda menggunakan versi iOS yang lebih lama, anda akan dapat pergi ke menu Sekatan terus dari menu Umum.

 4. Kemudian, ketik Dayakan Sekatan.

 5. Masukkan kod laluan yang anda ingin gunakan untuk ciri ini. Ia memastikan tiada sesiapa pun boleh menarik balik sekatan itu melainkan anda. Pastikan anda mengingati kod laluan sekiranya anda ingin mendayakan Penyemakan Imbas Peribadi pada satu ketika pada masa hadapan.

 6. Tatal ke bawah sehingga anda mencapai entri Laman Web dan ketik padanya.

 7. Dalam bahagian Tapak Web yang Dibenarkan, ketik Hadkan Kandungan Dewasa.

Sebaik sahaja anda melakukan ini, anda pada dasarnya akan melumpuhkan sebarang penyemakan imbas peribadi pada peranti ini. Lebih-lebih lagi, ini akan mengalih keluar butang Peribadi yang biasanya anda boleh lihat di sudut kiri bawah paparan tab dalam Safari.

Sudah tentu, tindakan ini juga mempunyai kesan sampingan. Dengan mengehadkan kandungan dewasa pada peranti, anda tidak akan dapat melawati mana-mana tapak web yang telah dibenderakan oleh Apple sebagai tidak sesuai untuk kanak-kanak bawah umur. Jika anda benar-benar perlu berbuat demikian, anda sentiasa boleh melumpuhkan pilihan Hadkan Kandungan Dewasa menggunakan kod laluan yang telah anda buat untuk tujuan ini.

Mod Inkognito Tiada Lagi

Sekarang anda telah membaca artikel ini, anda tahu cara untuk melumpuhkan Mod Inkognito dalam Chrome, serta Penyemakan Imbas Peribadi dalam iOS Safari. Akhir sekali, anda boleh berehat kerana mengetahui anak anda tidak terdedah kepada kandungan yang tidak sesuai dalam talian. Dan jika anda perlu menggunakan Mod Inkognito sendiri, mendayakannya agak mudah, tanpa mengira peranti yang anda gunakan.

Adakah anda berjaya melumpuhkan Mod Inkognito pada peranti anda? Apakah sebab utama anda untuk melumpuhkan ciri ini? Sila kongsikan pendapat anda di bahagian komen di bawah.