Cara Melumpuhkan Pembukaan Spotify pada Permulaan dalam Windows 10

91

Permulaan automatik untuk apl Spotify anda memastikan anda sentiasa mempunyai muzik sedia untuk digunakan. Tetapi kemudahan mempunyai harga. Iaitu, proses but anda boleh melambatkan untuk merangkak dengan ia berjalan di latar belakang.

Nasib baik, terdapat cara mudah untuk melumpuhkan pembukaan automatik apl Spotify dalam Windows 10. Teruskan membaca untuk mengetahui cara untuk melumpuhkan Spotify dan apl lain yang mungkin melambatkan proses permulaan anda.

Cara Melumpuhkan Pembukaan Spotify pada Permulaan dalam Windows 10

Terdapat beberapa cara untuk mengekalkan Spotify pada tempatnya sehingga anda bersedia untuk menerimanya. Cuba satu atau kedua-dua kaedah untuk merangkumi semua asas.

Kaedah 1 – Tukar Tetapan Spotify

 1. Buka “Menu Mula” dan lancarkan “apl Spotify” atau klik pada “ikon Spotify” hijau dalam dulang sistem.
 2. Klik “tiga titik mendatar” di penjuru kiri tetingkap Spotify untuk membuka menu “Tetapan”.
 3. Pilih “Edit” dan kemudian “Keutamaan.”
 4. Klik “Tunjukkan Tetapan Lanjutan” berhampiran bahagian bawah halaman “Tetapan”.
 5. Cari bahagian yang dipanggil “Permulaan dan Gelagat Tetingkap.”
 6. Pilih “Tidak” daripada pilihan lungsur turun untuk “Buka Spotify secara automatik selepas anda log masuk ke komputer.”

Kaedah 2 – Lumpuhkan Spotify Startup melalui Windows Task Manager

Microsoft tahu penggunanya suka mengawal program yang hendak disertakan semasa tugasan permulaan. Itulah sebabnya mereka mempunyai tab Permulaan terbina dalam dalam Pengurus Tugas. Anda boleh melumpuhkan Spotify (dan program lain) menggunakan langkah di bawah:

 1. Lancarkan “Pengurus Tugas” dengan menekan “Kawalan + Shift + Esc” atau Klik kanan pada “bar tugas Windows” dan memilih “Pengurus Tugas” daripada menu lungsur.
 2. Pilih “tab Permulaan” atau “Lagi Butiran” jika anda tidak melihat tab tersebut.
 3. Cari dan klik kanan pada “Spotify.”
 4. Pilih “Lumpuhkan” untuk menghentikan pelancaran automatik Spotify.
 5. Jika semuanya gagal, pergi ke lokasi fail “C:\Users\MyUserName\AppData\Roaming\Spotify.”
 6. Klik kanan pada “SpotifyStartupTask.exe” kemudian pilih “Properties.”
 7. Klik tab “Keselamatan”.
 8. Pergi ke “Lanjutan” dan pilih “Lumpuhkan warisan” daripada menu lungsur.
 9. Sahkan dengan memilih “Alih keluar Semua kebenaran yang diwarisi daripada objek ini.”
 10. Ulangi langkah 5-9 dengan “SpotifyWebHelper.exe.”

Lakukan proses di atas atas risiko anda sendiri. Menghapuskan kebenaran bermakna Spotify tidak boleh menulis ganti atau membaca fail apabila anda mengemas kini. Ia mungkin menghentikan pelancaran automatik semasa permulaan tetapi boleh menjejaskan kestabilan apl dengan cara lain.

Sebagai alternatif terakhir, anda juga boleh cuba menyahpasang dan memasang apl Spotify sekali lagi. Ramai pengguna menghadapi masalah menetapkan tetapan pelancaran automatik dengan apl Spotify yang disertakan dengan PC mereka. Cuba muat turunnya daripada sumber lain, seperti tapak web Spotify dan tetapkan pilihan pelancaran automatik.

Soalan Lazim Pelancaran But Spotify

Mengapa Spotify Sentiasa Dibuka Apabila Saya Menghidupkan PC Saya?

Spotify dibuka secara automatik apabila anda menghidupkan komputer anda kerana ia ditetapkan sedemikian secara lalai. Ia mudah untuk pengguna, jadi mereka sentiasa mempunyai muzik di hujung jari mereka. Tambahan pula, bersikap terbuka bermakna apl boleh sentiasa dikemas kini. Tanpa mengira faedah, termasuk Spotify dalam urutan but permulaan boleh melambatkan proses permulaan.

Anda boleh menukar pilihan anda dalam menu Tetapan Spotify untuk melumpuhkan ciri ini atau meminimumkannya ke dulang.

Menjalankan But Permulaan yang Cekap

Setiap program yang anda pasang mahu menjadi sebahagian daripada senarai elit program permulaan itu. Ia hanyalah status lalai kebanyakan program. Tetapi terdapat beberapa yang anda tidak perlukan apabila anda mula-mula menghidupkan komputer anda. Dan lebih teruk lagi, mereka mungkin memperlahankan proses but permulaan anda.

Nasib baik, anda boleh memilih program yang dijalankan apabila anda menghidupkan komputer anda untuk mengemaskan proses permulaan dan memastikan ia berjalan lancar. Spotify adalah punca besar, tetapi begitu juga pemacu awan dan pelancar permainan. Cuba lumpuhkan beberapa untuk melihat mana yang membuat perbezaan dalam kelajuan pemprosesan permulaan anda.

Adakah anda melumpuhkan ciri auto-pelancaran Spotify anda? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.