Cara Memadam Akaun Instagram Anda secara Kekal (2022)

119

Sudah tentu, tiba masanya anda mungkin mahu memutuskan sambungan daripada platform sosial anda, dan bukan hanya buat sementara waktu. Lebih kerap berbanding sebelum ini, orang ramai memilih untuk memadamkan kehadiran media sosial mereka untuk menjalani kehidupan yang kurang tertumpu pada budaya dalam talian. Sama ada anda cuba melindungi aspek pekerjaan masa depan anda dengan memadamkan media sosial anda atau hanya mencapai telefon anda sedikit kurang, memadamkan akaun media sosial anda boleh membawa kepada kehidupan yang lebih sihat.

Memadamkan akaun Instagram anda secara kekal mungkin kelihatan seperti satu langkah yang penting, tetapi ia adalah mudah untuk dilakukan jika anda bersedia untuk bebas daripada profil anda dan mendapatkan sedikit masa lapang dalam hidup anda. Mari lihat bagaimana untuk memadam akaun Instagram anda secara kekal.

Simpan Data Instagram Anda sebelum Memadam Akaun Anda

Sebelum anda bertindak kerana kecewa atau ingin membuat langkah untuk memadamkan akaun Instagram anda secara kekal, adalah idea yang baik untuk membuat sandaran data Instagram anda. Anda tidak boleh menambahkannya semula kemudian dan anda mungkin mempunyai foto, interaksi dan rakan yang berharga. Apabila anda memadamkan akaun anda, Instagram akan berbuat demikian, memadamkan akaun anda dan segala-galanya di dalamnya, termasuk foto, suka, komen dan rakan anda. Untuk menyimpan data akaun anda, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Instagram dan ketik ikon profil di sudut kanan bawah.
 2. Ketik ikon hamburger (Menu) di penjuru kanan sebelah atas, kemudian ketik Tetapan di bahagian bawah.
 3. Pilih Keselamatan, kemudian ketik pilihan Muat Turun Data.
 4. Masukkan alamat e-mel anda dan ketik Minta Muat Turun.

Dalam masa 48 jam, Instagram akan menghantar fail lengkap profil anda melalui e-mel ke alamat e-mel yang anda berikan. E-mel itu mengandungi foto, ulasan, maklumat profil anda dan semua perkara lain yang mungkin anda perlukan untuk akses pada masa hadapan. Walaupun anda fikir anda tidak akan memerlukan data ini lagi, ini merupakan langkah penting untuk memastikan maklumat anda dilindungi jika anda mahu melihatnya. Jika anda tidak melakukan ini, anda akan kehilangan data anda sepenuhnya, dan anda tidak akan dapat kembali, tidak kira seberapa keras anda mencuba.

Cara Memadam Akaun Instagram Anda Secara Kekal

Selepas anda menyimpan data Instagram anda, anda boleh meneruskan untuk memadamkan akaun Instagram anda. Terdapat dua pilihan untuk pengguna. Yang pertama ialah memadamkan akaun Instagram anda secara kekal dan semua yang berkaitan dengannya, manakala yang kedua ialah pilihan sementara.

Memadamkan akaun Instagram anda secara kekal hanya boleh berlaku menggunakan penyemak imbas, tetapi anda boleh melakukannya pada penyemak imbas mudah alih dan desktop. Sebelum profil anda hilang selama-lamanya, Instagram menjadikan akaun anda tidak kelihatan buat sementara waktu selama 30 hari. Oleh itu, anda boleh mengembalikannya semula jika anda berubah fikiran. Berikut ialah cara untuk memadamkan akaun Instagram anda secara kekal:

 1. Pergi ke yang unik Padamkan Akaun Instagram Anda halaman pada penyemak imbas anda (pastikan anda log masuk).
 2. Pilih sebab pemadaman daripada menu lungsur.
 3. Klik atau ketik butang Padam untuk mengesahkan keputusan anda.

Padam/Lumpuhkan Akaun Instagram Anda buat sementara waktu

Jika anda hanya mencari rehat dari Instagram atau tidak mahu membuat keputusan yang tidak rasional, lumpuhkan akaun Instagram anda daripada padamkannya. Melumpuhkan log anda keluar dan menyembunyikan profil anda. Setakat pengikut anda, anda juga mungkin telah memadamkan akaun tersebut. Walau bagaimanapun, kaedah ini membolehkan anda mengembalikan semula profil anda pada bila-bila masa apabila dilumpuhkan buat sementara waktu dengan hanya log masuk semula. Ikuti langkah ini untuk melumpuhkan akaun anda:

 1. Pergi ke Instagram.com daripada penyemak imbas anda pada mana-mana peranti (anda tidak boleh melakukan ini daripada apl).
 2. Log masuk jika digesa untuk berbuat demikian.
 3. Klik atau ketik pada ikon profil di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Klik atau ketik Profil, kemudian pilih Edit Profil.
 5. Tatal ke bawah dan ketik Lumpuhkan sementara akaun saya di sebelah kanan butang Hantar.
 6. Anda akan ditanya mengapa anda melakukan ini. Pilih pilihan daripada menu lungsur.
 7. Masukkan semula kata laluan akaun anda.
 8. Klik atau ketik Lumpuhkan Akaun Sementara.

Padam atau Lumpuhkan Instagram tanpa Nama Pengguna atau Kata Laluan

Jika anda telah digodam dan ingin melindungi maklumat peribadi anda, anda mungkin mendapati langkah pemadaman/lumpuhkan di atas mudah, tetapi tidak jika anda tidak mengingati kelayakan log masuk anda. Malangnya, tiada cara untuk memadam atau melumpuhkan akaun tanpa log masuk terlebih dahulu, dan Instagram juga tidak boleh melakukannya untuk anda. Jika anda tidak dapat mengingati atau mencari kata laluan anda, atau jika kata laluan itu ditukar oleh orang lain, ikut langkah di bawah untuk mengakses akaun anda.

Akses Instagram tanpa Nama Pengguna/Kata Laluan pada Android atau iPhone

 1. Lancarkan apl Instagram.
 2. Ketik Dapatkan bantuan log masuk di bawah butang Log Masuk.
 3. Skrin Cari akaun anda muncul. Taipkan nama pengguna, e-mel atau telefon anda, kemudian ketik Seterusnya. Anda juga boleh memilih Log masuk dengan Facebook atau Teruskan sebagai [your FB name].
 4. Pada skrin baharu, pilih Hantar e-mel, Hantar SMS atau Log masuk dengan Facebook.
 5. Masukkan kod pengesahan yang dihantar kepada anda dan ketik Seterusnya.

Jika semuanya berjalan lancar dengan langkah di atas, anda kini sepatutnya berada di akaun Instagram anda.

Jika anda fikir anda telah digodam, anda mungkin tidak dapat menggunakan satu atau semua kaedah ini, bergantung pada sejauh mana penggodam telah mengubah maklumat pemulihan anda dengan teliti.

 1. Buka apl.
 2. Ketik Dapatkan bantuan log masuk di bawah medan log masuk.
 3. Pilih pilihan yang membolehkan anda memasukkan nama pengguna anda.
 4. Ketik Perlu bantuan lagi?

Dari sini, anda boleh mengikuti gesaan untuk menghubungi Instagram. Mereka mungkin akan meminta anda untuk mendapatkan maklumat mengenai akaun tersebut, seperti kata laluan yang digunakan sebelum ini, maklumat pemulihan, dsb.

Adakah Terdapat Sebarang Cara untuk Mendapatkan Kembali Akaun Saya Selepas Pemadaman?

Jadi, secara rasmi tiada pilihan untuk mendapatkan semula akaun anda selepas memadamkannya secara kekal. Namun, beberapa pengguna bersumpah dengan kaedah penyelesaian, seperti yang dijelaskan di bawah.

Kesimpulannya, anda perlu melaporkan akaun anda sebagai digodam ke Instagram, seperti yang telah kami lakukan di atas. Begini cara melakukannya.

 1. Mula-mula, taipkan nama pengguna atau alamat e-mel anda dan klik pada pilihan Dapatkan bantuan log masuk Instagram.
 2. Dari sini, pilih Masalah log masuk.
 3. Ikut gesaan, termasuk memilih jenis akaun yang anda ingin pulihkan, kemudian pilih Akaun saya telah digodam untuk meneruskan.
 4. Kemudian pilih dengar lebih lanjut tentang pengalaman anda.

 5. Isi borang, dan Instagram akan menghantar e-mel kepada anda dalam masa beberapa jam. Anda akhirnya perlu memberikan beberapa pengesahan, seperti imej yang telah anda muat naik ke akaun itu, nama pengguna, alamat e-mel dan kod pengesahan anda, untuk ini berfungsi.

Soalan Lazim Padam/Lumpuhkan Akaun Instagram

Berapa lama Instagram menyimpan data saya selepas saya memadamkan akaun saya?

Instagram menyatakan bahawa ia boleh mengambil masa sehingga 90 hari untuk memadam sepenuhnya akaun anda, bermakna Instagram mungkin masih mempunyai cebisan maklumat tentang akaun anda yang disimpan pada pelayannya. Walau bagaimanapun, Dasar Data Instagram juga menyatakan bahawa syarikat mungkin menyimpan maklumat tentang akaun anda melebihi 90 hari. Maklumat yang mungkin disimpan oleh syarikat adalah untuk tujuan undang-undang atau berkaitan dengan pelanggaran Terma Penggunaan syarikat.

Bolehkah saya memadamkan akaun anak saya?

Malangnya, anda tidak boleh memadam akaun Instagram anak anda, sekurang-kurangnya tanpa maklumat log masuk pengguna. Dasar Instagram mengenai pemadaman akaun menyatakan bahawa hanya pemilik akaun boleh memadamkan profil menggunakan arahan di atas.

Berapa lama sehingga Instagram memadamkan akaun anda?

Jika anda melalui proses pemadaman yang digariskan di atas, akaun Instagram anda akan dipadamkan selepas 30 hari selepas permintaan itu, dan akaun IG anda menjadi halimunan supaya tiada siapa yang dapat melihatnya. Walau bagaimanapun, semua data yang disimpan dalam sandaran boleh mengambil masa sehingga 90 hari untuk dipadamkan.

Jika anda tertanya-tanya berapa lama masa yang diambil oleh Instagram untuk memadamkan akaun atau akaun tidak aktif yang dilaporkan untuk spam atau bot, jawapannya kurang diketahui. Instagram secara berkala memadamkan akaun yang tidak aktif sepenuhnya dan akaun bot melalui sistem mereka. Walau bagaimanapun, tiada siapa kecuali Instagram pasti sepenuhnya berapa kerap ini berlaku atau parameter untuk pemadaman.

Mengakhiri

Dengan menetapkan semula dan memadamkan akaun Instagram anda untuk kebaikan, anda akhirnya boleh memberi diri anda sedikit masa peribadi untuk melarikan diri dan meninggalkan budaya dalam talian yang sentiasa ada. Sudah tentu, menyahaktifkan akaun anda buat sementara waktu ialah pilihan yang baik jika anda ingin melarikan diri seketika, tetapi sebaliknya, padamkan diri untuk melindungi identiti dan personaliti anda—dan kewarasan anda. Adakah anda mempunyai sebarang pengalaman atau soalan mengenai memadam akaun Instagram? Sila kongsi dengan kami di bahagian komen di bawah.