Cara Memadam Akaun Twitch

121

Twitch boleh dikatakan platform penstriman permainan yang paling popular, tetapi ia tidak semestinya untuk semua orang. Jika anda salah seorang daripada mereka yang memasang Twitch tetapi tidak lagi mahu menyimpan akaun mereka, anda beruntung. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memadam akaun Twitch untuk banyak platform yang tersedia, bersama-sama dengan maklumat berkaitan akaun berguna yang lain.

Cara Memadam Akaun Twitch daripada PC Windows, Mac atau Chromebook

Tidak seperti fungsi lumpuhkan, pemadaman akaun Twitch anda tidak boleh dilakukan terus dari halaman Twitch sebenar anda. Anda memerlukan pautan terus ke ciri pemadaman akaun Twitch untuk dapat berbuat demikian. Setelah akaun anda dipadamkan, semua maklumat yang berkaitan akan dipadamkan, termasuk langganan, pengikut dan video anda yang sedia ada. Jika anda masih mahu meneruskan, anda boleh mengikuti langkah berikut:

 1. Log masuk ke anda Akaun Twitch.
 2. Pada bar alamat penyemak imbas internet anda, taip “https://www.twitch.tv/user/delete-account” atau klik pada ini pautan untuk meneruskan ke halaman pemadaman akaun.
 3. Taipkan nama akaun yang ingin anda padamkan.
 4. Secara pilihan, anda juga boleh menaip sebab anda ingin memadamkan akaun anda.
 5. Klik pada butang Padam Akaun.
 6. Anda akan diminta untuk memasukkan kata laluan anda pada tetingkap pengesahan, berbuat demikian, dan klik pada Sahkan.
 7. Anda akan dialihkan ke halaman utama anda dengan mesej yang menunjukkan bahawa akaun Twitch anda telah dipadamkan. Navigasi keluar atau muat semula halaman ini untuk memuktamadkan proses.
 8. Akaun anda kini harus dipadamkan.

Bagaimana untuk Memadam Akaun Twitch daripada iPhone

Tidak seperti kebanyakan ciri Twitch, pilihan pemadaman akaun tidak tersedia pada versi mudah alih apl. Jika anda ingin memadamkan akaun anda semasa menggunakan iPhone, anda masih perlu mengakses halaman pemadaman akaun pada pelayar web. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Twitch anda dan log masuk.
 2. Buka penyemak imbas mudah alih anda dan taip “https://www.twitch.tv/user/delete-account” atau ketik pada ini pautan.
 3. Teruskan dengan pemadaman akaun seperti yang diberikan dalam arahan Windows, Mac atau Chromebook yang diberikan di atas.

Cara Memadam Akaun Twitch daripada Peranti Android

Twitch ialah aplikasi yang tidak bergantung pada platform. Oleh itu, memadam akaun anda pada peranti Android adalah proses yang sama seperti melakukannya pada iPhone. Apl mudah alih itu sendiri tidak mempunyai ciri langsung, dan oleh itu anda perlu mengakses pautan pemadaman akaun. Rujuk arahan seperti yang diberikan pada bahagian iPhone di atas.

Cara Memadam Akaun Twitch daripada Firestick

Jika anda menggunakan Amazon Firestick untuk menonton video Twitch, maka pemadaman akaun anda semasa menggunakan peranti akan sama seperti melakukannya pada komputer. Seperti yang dinyatakan, Twitch bukanlah aplikasi khusus platform, dan tidak ada pautan pemadaman langsung pada halaman Twitch itu sendiri. Jika anda ingin melakukan ini pada Firestick, ikut langkah berikut:

 1. Pada halaman utama Firestick anda, klik pada ikon Carian di bahagian atas sebelah kiri skrin.
 2. Taipkan pelayar web semasa anda. Jika anda belum memasangnya, anda boleh memuat turun salah satu daripada yang berikut:
  1. Sutera untuk Amazon.
  2. Firefox untuk Fire TV
  3. Opera
  Anda juga boleh menggunakan penyemak imbas lain, tetapi anda memerlukan pilihan untuk memuat turun daripada sumber yang tidak diketahui.
 3. Pergi ke halaman akaun Twitch anda pada penyemak imbas Web anda dan log masuk.
 4. Taipkan “https://www.twitch.tv/user/delete-account” pada pelayar web anda. Dari sini, prosedurnya adalah sama seperti melakukannya pada Windows, Mac atau PC Chromebook. Sila rujuk arahan yang diberikan di atas.

Cara Memadam Akaun Twitch daripada Peranti Roku

Seperti peranti lain yang disebut dalam artikel ini, memadam akaun Twitch anda pada Roku perlu dilakukan pada penyemak imbas web. Walau bagaimanapun, tidak seperti platform lain, itu tidak semudah dilakukan pada Roku kerana keupayaan menyemak imbas web peranti tidak begitu maju seperti yang sezaman dengannya. Anda lebih baik menggunakan telefon anda untuk melakukan ini.

Jika anda masih mahu mencapai ini pada Roku anda, anda boleh melakukannya dengan melakukan perkara berikut:

 1. Pada halaman utama Roku anda, pilih Cari pada menu.
 2. Taip sama ada Pelayar Web X atau Semak Imbas Web POPRISM.
 3. Pasang apl ini seperti yang diarahkan.
 4. Buka apl penyemak imbas yang anda pilih. Dari sini, log masuk ke akaun Twitch anda.
 5. Ikut arahan pada Windows, Mac atau PC Chromebook di atas.

Cara Memadam Akaun Twitch daripada Apple TV

Atas sebab tertentu, Apple masih belum membangunkan pelayar web yang sesuai untuk Apple TV dan nampaknya tidak tergesa-gesa untuk berbuat demikian. Memandangkan akaun Twitch anda perlu dipadamkan pada halaman web pemadaman akaun tertentu, ia tidak boleh dilakukan pada Apple TV anda kerana penyemak imbas web tidak tersedia.

Anda boleh menyemak imbas web pada Apple TV anda menggunakan AirPlay, tetapi ini bermakna anda akan menggunakan sama ada iPhone atau Mac untuk berbuat demikian. Jika anda sudah mempunyai peranti ini, maka tiada gunanya menambah satu lagi lapisan kerumitan dengan melakukan proses pemadaman akaun pada Apple TV. Secara teknikal, anda boleh memasang penyemak imbas pada Apple TV anda dengan mengubah suai baris kod dalam OS, tetapi ini terlalu rumit dan tidak berbaloi dengan usaha.

Cara Melumpuhkan Akaun Twitch Anda

Jika, daripada memadam akaun Twitch anda secara kekal, anda hanya mahu melumpuhkannya untuk tempoh masa tertentu, maka proses itu lebih mudah daripada pemadaman akaun. Proses melakukannya adalah seperti berikut:

Melumpuhkan Akaun Twitch Anda pada PC Desktop

 1. Buka dan log masuk ke akaun Twitch anda.
 2. Klik pada ikon Profil anda di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. Daripada menu lungsur turun, pilih dan klik pada Tetapan.
 4. Tatal ke bawah sehingga anda melihat tab Melumpuhkan Akaun Twitch Anda.
 5. Klik pada pautan halaman Lumpuhkan Akaun.
 6. Taipkan nama akaun yang ingin anda lumpuhkan. Secara pilihan, anda juga boleh menaip sebab anda ingin melumpuhkan akaun anda.
 7. Klik pada Lumpuhkan Akaun.
 8. Taip kata laluan anda dalam tetingkap pop timbul yang muncul. Kemudian klik pada Sahkan. Anda kemudiannya akan dihantar mesej bahawa akaun anda telah dilumpuhkan.

Melumpuhkan Akaun Twitch Anda pada Peranti Mudah Alih

Seperti dalam pemadaman akaun, ciri lumpuhkan akaun tidak tersedia pada apl mudah alih itu sendiri. Untuk melumpuhkan akaun Twitch anda pada peranti mudah alih, buka apl penyemak imbas web mudah alih anda dan kemudian ikut arahan untuk Melumpuhkan akaun Twitch anda pada PC desktop di atas.

Apabila anda melumpuhkan akaun anda, Twitch akan menyimpan rekod maklumat peribadi anda, bersama dengan senarai pengikut anda, ikutan anda dan sebarang video yang mungkin anda ada pada akaun anda. Ini bermakna jika anda berubah fikiran dan ingin mendapatkan semula akaun lama anda, anda boleh berbuat demikian dengan mengaktifkannya semula.

Cara Mendayakan Semula Akaun Twitch Anda

Jika anda ingin mendayakan semula akaun anda, anda boleh berbuat demikian dengan melakukan perkara berikut pada penyemak imbas web:

 1. Buka Kedut.
 2. Pada tetingkap log masuk, taipkan nama pengguna dan kata laluan anda yang dinyahaktifkan.
 3. Mesej akan muncul memberitahu anda bahawa akaun semasa dinyahaktifkan; klik pada Aktifkan semula.
 4. Anda akan menerima mesej lain yang memberitahu anda bahawa akaun telah didayakan semula. Klik pada Teruskan untuk meneruskan ke halaman utama Twitch.

Perkara Penting yang Perlu Diingati Sebelum Memadam atau Melumpuhkan Akaun Anda

Sebelum memadam atau melumpuhkan akaun anda, adalah penting untuk mengingati beberapa perkara sebelum meneruskan:

 1. Jika anda mempunyai akaun lain, sama ada di media sosial atau perkhidmatan permainan, pertimbangkan untuk memutuskan sambungannya sebelum memadam atau melumpuhkan akaun anda. Ini memudahkan anda menyambungkan akaun tersebut ke saluran lain jika anda membuat yang baharu.
 2. Jika anda hanya melumpuhkan akaun anda, sebarang langganan yang tidak diperbaharui semasa akaun anda di luar talian perlu diperbaharui secara manual. Langganan automatik tidak digunakan semasa akaun anda dinyahaktifkan. Teruskan ke halaman langganan Twitch untuk melihat semua langganan anda yang telah tamat tempoh dan dayakannya semula. Jika anda telah memadamkan akaun anda, semua rekod langganan anda juga akan dipadamkan.
 3. Jika anda memadamkan akaun Twitch anda tetapi telah mengubah fikiran anda, anda masih boleh mendapatkan kembali saluran anda dengan mendayakannya semula, seperti yang ditunjukkan di atas. Ini hanya boleh dilakukan jika permintaan pemadaman dibuat dalam masa 90 hari selepas permintaan anda untuk mengaktifkan semula. Setelah masa itu berlalu, pemadaman adalah kekal dan tidak boleh dibuat asal.
 4. Jika anda hanya melumpuhkan akaun anda, sebarang baki Bits, saluran yang diikuti, pengikut dan maklumat saluran yang berkaitan akan dipulihkan sepenuhnya apabila anda mengaktifkan semula.
 5. Perlu diingat bahawa Twitch kerap mengitar semula akaun dan nama pengguna apabila tempoh tertentu telah berlalu tanpa sebarang aktiviti. Jika anda melumpuhkan akaun anda, anda mempunyai 12 bulan sebelum Twitch menuntut semula akaun tersebut. Sebarang maklumat mengenai akaun akan dipadamkan, dan nama pengguna akan tersedia sekali lagi kepada orang ramai. Tempoh kitar semula 12 bulan ini juga terpakai pada akaun yang belum dinyahaktifkan tetapi tidak menunjukkan sebarang tanda aktiviti. Untuk mengelakkan ini, hanya log masuk ke akaun anda, dan kira detik akan ditetapkan semula.
 6. Anda boleh membuat lebih daripada satu akaun Twitch jika anda mahu berbuat demikian. Pilihan ini tersedia untuk mana-mana pengguna yang mempunyai akaun e-mel yang disahkan. Pilihan ini dilumpuhkan secara lalai tetapi boleh didayakan dengan melakukan perkara berikut:
  1. Klik pada ikon profil anda di penjuru kanan sebelah atas skrin.
  2. Pilih dan klik pada Tetapan dari menu.
  3. Pada tab, klik pada Tetapan dan Privasi.
  4. Di bawah Kenalan, putar togol kepada Dayakan penciptaan akaun tambahan.

Sekeping Maklumat Berguna

Mengetahui cara memadam akaun Twitch adalah maklumat yang berguna untuk dimiliki, terutamanya jika anda hanya mencuba perkhidmatan itu. Adalah idea yang baik untuk mengalih keluar data peribadi daripada tapak yang anda benar-benar tidak mempunyai sebarang niat untuk menggunakannya. Memandangkan mendaftar untuk akaun Twitch adalah percuma, anda sentiasa boleh melakukannya sekali lagi jika anda berubah fikiran.

Adakah anda pernah mengalami sebarang masalah semasa memadam akaun Twitch anda? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.